1. Nieuws

  “Gefuseerde publiek omroepen moeten thematiseren”

  Binnen twee weken moeten publiek omroepen aan minister Marja van Bijsterveldt bekend maken welke fusies er plaats gaan vinden. Doet men dit niet dat gaat zij daar zelf beslissingen over nemen.
  Jarco Kriek
  30 oktober 2011
  comments 0
  “Gefuseerde publiek omroepen moeten thematiseren”

  Binnen twee weken moeten publiek omroepen aan minister Marja van Bijsterveldt bekend maken welke fusies er plaats gaan vinden. Doet men dit niet dat gaat zij daar zelf beslissingen over nemen.

  De kans is echter zeer groot dat de publieke omroep zelf binnen de gestelde termijn met eigen vastomlijnde voorstellen over fusies gaat komen. Maar er hangt daarna nog een heet hangijzer boven de publieke omroepen. De Raad voor Cultuur heeft minister Van Bijsterveldt namelijk geadviseerd dat de nieuwe publieke omroepcombinaties zich meer moeten gaan specialiseren op bepaalde thema’s. Dit meldt Spreekbuis.nl dat speciaal voor omroepmedewerkers in het leven is geroepen.

  De Raad van Cultuur ziet de voorgenomen omroepfusies als meest in het oog springende verandering in het publieke bestel voor de komende jaren. Het wil deze ingrijpende verandering direct aanpakken voor specialisatie van de nieuwe fusie-omroepen. Men denkt hierbij onder meer aan de thema’s kunst en cultuur, natuur en milieu, mens en gezondheid, levensbeschouwing, en nieuws en achtergronden.

  De fusies van publieke omroepen heeft vooral te maken met de door het kabinet opgelegde bezuinigingen bij de publieke omroep. De Raad van Cultuur wijst de minister erop dat het grootste gedeelte van deze bezuinigingen wordt gegenereerd door in de programmering in te grijpen. Omroepen willen succesvolle programma’s en series meer herhalen of meer buitenlandse series aankopen. De Raad van Cultuur begrijpt deze nieuwe strategie van publieke omroepen wel maar wijst de minister er ook op dat dit geen gevolgen voor kwetsbare genres als drama en kinderprogramma’s mag hebben. Daarnaast De Raad voor Cultuur signaleert verder dat fusies ertoe kunnen leiden dat bepaalde groepen - zoals allochtonen, oudere kinderen en jong volwassenen - niet meer worden bereikt.

  Publieke omroepNPOfusieRaad van CultuurMarja van Bijsterveldt

  Reacties

 1. TV-TIP Jack Reacher

  Jack Reacher
  RTL 5 om 20:00 uur
  Wanneer er vijf mensen worden doodgeschoten denkt de politie de dader snel opgepakt te hebben. De verdachte James Barr weigert echter te praten en voor zijn advocaat heeft hij slechts één boodschap: "Get Jack Reacher!"

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Wedden dat ik het kan

  Wedden dat ik het kan
  SBS6 om 20:00 uur
  In de eerste aflevering wedt Koen dat hij alle 721 Pokémon aan hun silhouet kan herkennen. Ook gaat Chris een bijzondere uitdaging aan. Lukt het hem om een cactus in twee minuten op te eten?

  Zappen.blog.nl