1. Nieuws

  “Satelliet kan marktaandeel verder vergroten”

  In de komende jaren kan het aantal huishoudens dat via de satelliet naar digitale televisie kijkt de grens van 1 miljoen doorbreken. Dat zegt Bill Wijdeveld, algemeen directeur van ASTRA Benelux.
  Jarco Kriek
  17 september 2011
  comments 0
  “Satelliet kan marktaandeel verder vergroten”

  In de komende jaren kan het aantal huishoudens dat via de satelliet naar digitale televisie kijkt de grens van 1 miljoen doorbreken. Dat zegt Bill Wijdeveld, algemeen directeur van ASTRA Benelux.

  Bill Wijdeveld: "Het groeiend HD-aanbod op satelliet – waaronder meer en meer vrij te ontvangen HD-zenders – moet daarbij gaan helpen. Ook start ASTRA Benelux een hernieuwd GSO-offensief om de toegangsdrempel tot satellietontvangst in flats en appartementengebouwen te verlagen.” Wijdeveld verwacht dat binnen vijf jaar het aantal huishoudens dat via de satelliet naar televisie kijkt het miljoen kan overschrijden. Dat wil overigens niet zeggen dat CanalDigitaal – de enige Nederlandse satelliettelevisieaanbieder – dan ook meer dan ook de grens van 1 miljoen abonnees gaat doorbreken. Een gedeelte van de schotelbezitters kijkt alleen naar de ongecodeerde televisiekanalen die via de satelliet te ontvangen zijn. Dit ongecodeerde aanbod wordt steeds interessanter. Volgend jaar worden meer dan 10 televisiezenders van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF in HD-kwaliteit uitgezonden. Deze kanalen komen grotendeels niet via kabel of IPTV in Nederland beschikbaar. Datzelfde geldt op dit moment al voor de Engelse commerciële zenders die ongecodeerd via de ASTRA2-satelliet te ontvangen zijn. Hieronder bevindt zich ook het HD-kanaal ITV HD.

  Wijdeveld ziet het ongecodeerd kijken als een stap in de goede richting: "Wanneer men eenmaal via de schotel kijkt is een belangrijke drempel genomen en wordt de stap om abonnee bij CanalDigitaal een stuk makkelijker.” Op dit moment kijken ongeveer 800.000 Nederlandse huishoudens via de satelliet naar televisie. In de komende jaren ziet Wijdeveld dit aantal dus met 200.000 stijgen. "De low hanging fruits zijn ontevreden abonnees van Digitenne. Ik verwacht dat veel Digitenne-kijkers de komende tijd de stap naar satelliettelevisie maken. De beeldkwaliteit van Digitenne is minder dan satelliettelevisie. En dat wordt goed zichtbaar wanneer men platte televisie met een groter schermoppervlakte gaat gebruiken. In de Nederlandse huiskamers worden steeds grotere televisies geplaatst en dus komen er steeds meer mensen achter dat de beeldkwaliteit van Digitenne dan te wensen gaat overlaten” aldus Wijdeveld.

  Daarnaast verwacht Wijdeveld ook dat ontevreden kabelabonnees de stap naar satelliettelevisie gaan overwegen nu het analoge zenderaanbod verder wordt ingekrompen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld minder Duitse zenders te ontvangen. En op de satelliet zijn juist alle Duitse zenders – sommigen zelfs in HD-kwaliteit – te ontvangen. "Er zullen zeker mensen die nu via de kabel naar televisie kijken de overstap naar satelliettelevisie gaan maken, zeker in grensprovincies waar men gewend is Duitse televisie te kijken. Alleen zal dit aantal minder zijn dan het aantal van Digitenne afkomstige abonnees die gaan overstappen” verduidelijkt Wijdeveld.

  Belangrijk voor het stijgen van het aantal satelliethuishoudens is ook dat CanalDigitaal onlangs begonnen is met het aanbieden van Alles-in-1 abonnementen. Naast televisie wordt dan ook internet en telefonie door CanalDigitaal geleverd. Omdat steeds meer overstappers op de televisiemarkt direct een Alles-in-1 abonnement afneemt is deze stap van CanalDigitaal dan ook belangrijk bij het werven van nieuwe abonnees. 

  CanalDigitaalsatellietASTRA BeneluxASTRASESGSODigitennekabelZiggoARDZDFHDTVHD

  Reacties

 1. TV-TIP Bennie Stout

  Bennie Stout
  NPO 3 om 09:05 uur
  1930. Samen met zijn zeepkist, een zelfgemaakte trapauto, zet Benjamin 'Bennie' Stout de boel regelmatig op stelten. Bovenaan zijn verlanglijstje voor Sinterklaas staat de nieuwe glimmende trapauto, die hij in de etalage van de speelgoedwinkel heeft gezien. Maar het is crisistijd en Bennie's vader besluit om voorlopig in Spanje te blijven om extra geld te verdienen. Bennie heeft nog maar één wens: hij vraagt Sinterklaas ervoor te zorgen dat zijn vader snel thuis komt, zodat ze met de hele familie pakjesavond kunnen vieren. Al snel komt Bennie erachter dat het niet zo eenvoudig is. Hij bedenkt een list om zijn vader zelf op te halen. Hij schrijft stiekem zijn naam bij de 'stoute kinderen' in Het Grote Boek van Sinterklaas. Want als 'stout jongetje' moet je mee in de zak naar Spanje… en laat dat nu precies zijn waar Bennie het allerliefste naar toe wil.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP 25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde

  25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde
  RTL 4 om 20:00 uur
  Registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde'. Samen met bevriende collega's uit het vak en onder leiding van het Metropole Orkest brengt hij zijn grootste hits ten gehore.

  Zappen.blog.nl