1. Nieuws

  “Satelliet kan marktaandeel verder vergroten”

  In de komende jaren kan het aantal huishoudens dat via de satelliet naar digitale televisie kijkt de grens van 1 miljoen doorbreken. Dat zegt Bill Wijdeveld, algemeen directeur van ASTRA Benelux.
  Jarco Kriek
  17 september 2011
  comments 0
  “Satelliet kan marktaandeel verder vergroten”

  In de komende jaren kan het aantal huishoudens dat via de satelliet naar digitale televisie kijkt de grens van 1 miljoen doorbreken. Dat zegt Bill Wijdeveld, algemeen directeur van ASTRA Benelux.

  Bill Wijdeveld: "Het groeiend HD-aanbod op satelliet – waaronder meer en meer vrij te ontvangen HD-zenders – moet daarbij gaan helpen. Ook start ASTRA Benelux een hernieuwd GSO-offensief om de toegangsdrempel tot satellietontvangst in flats en appartementengebouwen te verlagen.” Wijdeveld verwacht dat binnen vijf jaar het aantal huishoudens dat via de satelliet naar televisie kijkt het miljoen kan overschrijden. Dat wil overigens niet zeggen dat CanalDigitaal – de enige Nederlandse satelliettelevisieaanbieder – dan ook meer dan ook de grens van 1 miljoen abonnees gaat doorbreken. Een gedeelte van de schotelbezitters kijkt alleen naar de ongecodeerde televisiekanalen die via de satelliet te ontvangen zijn. Dit ongecodeerde aanbod wordt steeds interessanter. Volgend jaar worden meer dan 10 televisiezenders van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF in HD-kwaliteit uitgezonden. Deze kanalen komen grotendeels niet via kabel of IPTV in Nederland beschikbaar. Datzelfde geldt op dit moment al voor de Engelse commerciële zenders die ongecodeerd via de ASTRA2-satelliet te ontvangen zijn. Hieronder bevindt zich ook het HD-kanaal ITV HD.

  Wijdeveld ziet het ongecodeerd kijken als een stap in de goede richting: "Wanneer men eenmaal via de schotel kijkt is een belangrijke drempel genomen en wordt de stap om abonnee bij CanalDigitaal een stuk makkelijker.” Op dit moment kijken ongeveer 800.000 Nederlandse huishoudens via de satelliet naar televisie. In de komende jaren ziet Wijdeveld dit aantal dus met 200.000 stijgen. "De low hanging fruits zijn ontevreden abonnees van Digitenne. Ik verwacht dat veel Digitenne-kijkers de komende tijd de stap naar satelliettelevisie maken. De beeldkwaliteit van Digitenne is minder dan satelliettelevisie. En dat wordt goed zichtbaar wanneer men platte televisie met een groter schermoppervlakte gaat gebruiken. In de Nederlandse huiskamers worden steeds grotere televisies geplaatst en dus komen er steeds meer mensen achter dat de beeldkwaliteit van Digitenne dan te wensen gaat overlaten” aldus Wijdeveld.

  Daarnaast verwacht Wijdeveld ook dat ontevreden kabelabonnees de stap naar satelliettelevisie gaan overwegen nu het analoge zenderaanbod verder wordt ingekrompen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld minder Duitse zenders te ontvangen. En op de satelliet zijn juist alle Duitse zenders – sommigen zelfs in HD-kwaliteit – te ontvangen. "Er zullen zeker mensen die nu via de kabel naar televisie kijken de overstap naar satelliettelevisie gaan maken, zeker in grensprovincies waar men gewend is Duitse televisie te kijken. Alleen zal dit aantal minder zijn dan het aantal van Digitenne afkomstige abonnees die gaan overstappen” verduidelijkt Wijdeveld.

  Belangrijk voor het stijgen van het aantal satelliethuishoudens is ook dat CanalDigitaal onlangs begonnen is met het aanbieden van Alles-in-1 abonnementen. Naast televisie wordt dan ook internet en telefonie door CanalDigitaal geleverd. Omdat steeds meer overstappers op de televisiemarkt direct een Alles-in-1 abonnement afneemt is deze stap van CanalDigitaal dan ook belangrijk bij het werven van nieuwe abonnees. 

  CanalDigitaalsatellietASTRA BeneluxASTRASESGSODigitennekabelZiggoARDZDFHDTVHD

  Reacties

 1. TV-TIP Hocus Pocus met Alfons Alfrink

  Hocus Pocus met Alfons Alfrink
  NPO 3 om 12:00 uur
  De zevenjarige Alfons Alfrink droomt van een eigen hondje. Hij heeft er al zijn spaargeld voor over, maar zijn vader vindt hem nog te klein. Het liefst wil hij een vrolijk hondje, zoals die van de oude goochelaar uit de buurt. Alfons is er van overtuigd dat de goochelaar hem kan helpen zijn droom werkelijkheid te laten worden. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Zal zijn droom in vervulling gaan?

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP De pennen zijn geslepen

  De pennen zijn geslepen
  NPO 2 om 20:25 uur
  De kandidaten ontmoeten een moordenares, krijgen een masterclass wapens en maken een analyse van een crimescene. Dat alles moeten ze vertalen in een verhaal van 750 woorden. Welk verhaal maakt het meeste indruk op de jury en wie heeft talent om een echte thriller te schrijven?

  Zappen.blog.nl