Tests

Overzicht

Editie 19, 2009
CanalDigitaal op z’n smalst

Philips DSR 2221

CanalDigitaal op z’n smalstDe Philips DSR 2221 is een goedgekeurde en specifieke CanalDigitaal-ontvanger. Deze opvolger van de oudere DSR-modellen is de nieuwe ‘instapontvanger’ van CanalDigitaal en vervangt op dit punt de Thomson TS4H. Het is een typisch ontvangertje van Pace, de Britse fabrikant die dergelijke decoders voor Philips maakt. Het is ook een typische ontvanger met alle oude beperkingen die we kennen van de CanalDigitaal-decoders.

Wat kan de Philips DSR 2221?
Op het eerste gezicht komt de Philips DSR 2221 nogal simpel op ons over. Bij nadere inspectie blijkt hij dat ook te zijn. Op zich biedt dat voordelen, omdat het ontvangertje precies voldoet aan datgene waarvoor hij bedoeld is. De DSR 2221 biedt verzekerde ontvangst van de diensten van CanalDigitaal, dus alle gecodeerde kanalen in combinatie met de Mediaguard2 of 3 smartcard en de MediaHighway EPG. Daarmee is dan ook wel alles gezegd.

Bij het installeren viel ons het ontwerp van deze ontvanger op: zeer compact, maar daardoor ook met heel weinig aansluitmogelijkheden. Het opschroeven van de coax-antennekabel was al niet eenvoudig door het overstekende randje. Nog slechter ging het ons af met de meegeleverde scartkabel. Deze was namelijk van de goedkoopste soort die we ooit zagen, bouwmarktkwaliteit zullen we maar zeggen. Nadat we de scartkabel vervingen door een beter type kregen we iets fatsoenlijker beeld.

Helaas bleek aansluiten op onze audio-installatie complexer. De S/PDIF-uitgang voor digitale audio is een tulpaansluiting, maar in dit geval hadden we een gewone rood/witte tulpaansluiting voor analoge audio nuttiger gevonden. Ook vragen we ons af wat digitale audio dan wel is in dit geval? De ontvanger ondersteunt geen Dolby Digital 5.1 en bij digitaal audio denken wij tegenwoordig aan een optische kabel (infrarood). Overigens zit Dolby 5.1 geluid doorgaans alleen bij HD-kanalen en daarvoor is deze ontvanger uiteraard niet geschikt.

Hoe werkt de Philips DSR 2221?
Na het aansluiten kwamen we tot de conclusie dat je de ontvanger het beste kunt gebruiken met de voorgeprogrammeerde CanalDigitaal-zaplijst. Na een software update konden we zowaar de ontvanger op de Triple Sat schotelantenne laten functioneren (zie onze test in Totaal TV nummer 17) en ontvingen we alle zenders van Astra1, Astra2 en Astra3. De ontvanger werkt ook met een DUO LNB, maar lastiger wordt het zodra we een alternatieve ontvangstinstallatie willen gebruiken. We kunnen namelijk helemaal niets aan de antenne-instellingen veranderen. Dit gaat dan ook met de meeste DiSEqC-switches en LNB’s niet of niet goed werken. Wil je meer satellieten ontvangen, dan is de DSR 2221 absoluut af te raden. Zo was het voor ons onmogelijk om de Hot Bird in beeld te krijgen (terwijl CanalDigitaal deze hotspot op 13 graden oost al wel in de zaplijst heeft staan).

Dat deze ontvanger een opvolger is van de oude DSR-modellen blijkt op verschillende manieren. Zo is het grafische on screen display (de menu’s in beeld) ongeveer het lelijkste wat er tegenwoordig nog te vinden is. Het is in feite nog het oude Canal+ design en dat geldt ook voor de hele EPG (Elektronische Programma Gids). Alleen de MediaHighway-EPG kan worden opgeroepen, zoals die bij de meeste door CanalDigitaal aangeboden kanalen wordt meegezonden. Bij te snel door de EPG zappen springt de ontvanger steeds uit het menu, en dat is hinderlijk. Bij ongecodeerde kanalen is helemaal geen EPG beschikbaar. Sterker nog: als we de CanalDigitaal-smartcard uit de ontvanger halen, is er nergens nog beeld en geluid. Op radiozenders is met deze ontvanger nergens programma-info beschikbaar. De EPG is verder wel eenvoudig te raadplegen met de toetsen op de overigens zeer kleine afstandsbediening. Wel is het verstandig even de gebruiksaanwijzing hiervoor door te nemen.

Wat ons verder opviel was dat zappen tussen zowel gecodeerde als ongecodeerde kanalen niet echt snel gaat. Met de Triple Sat kregen we op sommige Duitse zenders pas na herhaaldelijk heen en weer zappen beeld. Wel is er begin dit jaar een software-update geweest en sindsdien gaan alle gecodeerde kanalen van CanalDigitaal netjes open. Dit is ook iets wat CanalDigitaal garandeert: de gegevens van de smartcard zullen op deze goedgekeurde ontvanger altijd netjes worden verwerkt en dus hoeft de eigenaar geen problemen te verwachten. Dit is ook mede de reden dat CanalDigitaal deze ontvanger intussen inzet bij haar omruilactie. De provider is door de voorraad Thomson TS4H-decoders heen, en is overgestapt op de DSR 2221. Deze omruilactie voor niet-gecertificeerde decoders loopt vanwege de problemen rondom de smartcardwissel.

Als we dit alles op een rijtje zetten, dan concluderen we dat de ontvanger voldoet aan hetgeen waaraan hij hoort te voldoen: het ontvangen en bekijken van de CanalDigitaal zenders. Niets meer of minder dan dat. Dat werkt correct, ook al vinden we de ontvanger hardwarematig, softwarematig en grafisch vrij zwak. Dat de satelliethandel deze decoders verkoopt voor prijzen tussen de 100 en 150 euro is hun goed recht, maar in onze ogen zijn er veel mooiere alternatieven verkrijgbaar, zoals het eerder door Totaal TV geteste model van Rebox. 

Over zulke ontvangers zal CanalDigitaal blijven zeggen dat ze geen garantie bieden voor beeld in de toekomst. Dit heeft te maken met de problemen rondom de ‘vrije’ ontvangers die de data voor de nieuwe Mediaguard3-smartcards niet correct konden verwerken, of hiervoor een software-update nodig hadden. Veel kijkers kregen hierdoor met zwart beeld te maken. Om dit in de toekomst te voorkomen worden vanaf september geen losse smartcards meer verkocht: de kaarten worden alleen verkocht samen met een goedgekeurde CanalDigitaal-ontvanger óf in combinatie met de CanalDigitaal Mediaguard module. De Philips DSR 2221 zal beschikbaar blijven met of zonder CanalDigitaal-smartcard.

Conclusie
Deze decoder is prima geschikt voor gegarandeerde ontvangst van alle CanalDigitaal kanalen. Maar als we kijken naar aansluitmogelijkheden, hardware, software en opties voor het kijken van ongecodeerde zenders, dan is deze ontvanger de winkelprijs (die tussen de 100 en 150 euro ligt) beslist niet waard en zijn er veel mooiere alternatieven.

Eindoordeel: matig

Geschreven door: Jan-Hein Visser

 
 • Hurkens - Haarlem -
  27/07/2012 16:42 uur
  Ik heb bovengenoemde decoder en functioneert prima. Ook heb ik de 2210 deze werkt ook perfect. Beiden geen EPG, geen probleem. Je kunt toch een TV blad kopen.
 • T Visser - Oudega -
  07/11/2011 19:26 uur
  Ik heb ook geen epg meer bij de info balk. ontvanger nu een maand in bezit, eerst werkte dat wel. de epg gids werkt nog wel. waarschijnlijk een software probleem??
 • a robben - wolvega -
  27/10/2011 16:38 uur
  heb alleen maar problemen me de decoder,duren nu al 1 jaar,en hoef can CD geen oplossing te verwachtten
 • Boij Prang - Vilafames -
  25/10/2011 16:05 uur
  Zinds een half jaar bezit ik de DRS2221 bij installatie de software geupdate en alles ging goed. Tot na 27 september en er volgens canaldigitaal een software update komt welke bij dit model automatisch wordt geladen. Gevolg sinds deze datum heb ik geen EPG meer.
 • den Bakker - lauzerte -
  08/10/2011 22:41 uur
  Onze DSR2221 blijft opeens "hangen" blijft maar op menu staan en is niet meer te verplaatsen. Op het venstertje staat een soort tijd,manueel niet meer te verzetten....Nog geen jaar oud!
 • H van der Haar - Rockanje -
  12/09/2011 19:35 uur
  Regelmatig kan ik niet meer in het menu komen Toch is de ontvaanger nieuw gekocht en nog geen jaar geleden Wat te doen
 • Tonk - najac -
  02/03/2011 12:21 uur
  Beste mensen, Heb mijn defecte Samsung met Canal+ smartcard vervangen voor DSR2221. Nu kan ik geen Ned 1,2,3 meer ontvangen. Voorheen wel. Ook geen RPG. De DSR2221 is toch compatibel met Canal+? Hebben jullie een verklaring? Het signaal is goed

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD MIDNIGHT SPECIAL

  Het spraakmakende Midnight Special is even bovenaards als menselijk en brengt het verhaal van vader Roy die op de vlucht slaat om zijn jonge zoon te beschermen. Totaal TV mag deze sci-fi thriller vijf keer op dvd weggeven.