Tests

Overzicht

Editie 12, 2012
De draaibare vakantiehulp

TravelVision R6

De draaibare vakantiehulpGeen zin om op vakantie elke avond de schotelantenne te moeten uitrichten? De TravelVision R6 biedt uitkomst.

Een bekend probleem voor vakantiegangers: je trekt met caravan of camper door Europa, en elke avond moet de schotelantenne uitgericht worden om naar de Nederlandse tv te kunnen kijken. Geen leuke klus na een dag reizen. Een automatische schotel biedt dan uitkomst. 

De TravelVision R6 is er in drie modellen. Wij hebben de goedkoopste en kleinste versie getest. Deze beschikt over een schotelantenne met een diameter van 55cm en een single LNB. Er is ook nog een versie met een schotel van 65cm, en het meest uitgebreide model heeft een schotel van 65cm en een DUO LNB om gelijktijdig naar de Astra1 en Astra3 satellietpositie te kunnen kijken. 

Voor aankoop raden we u aan goed na te denken welke variant voor u het meest geschikt is. Voor wie in West-Europa naar één satelliet wil kijken is de goedkoopste variant al geschikt. Gaat men verder naar het zuiden - Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië - dan is een 65cm schotel toch echt nodig. Zelfs dan is het nog moeilijk om diep in Spanje of Italië naar de Nederlandse tv-kanalen op Astra3 te kunnen kijken. Voor wie de 65cm variant koopt en een abonnement op CanalDigitaal of TV Vlaanderen heeft, adviseren we met het oog op de toekomst de variant met DUO LNB.

De TravelVision R6 maakt gebruik van twee motoren die de schotelantenne zowel horizontaal als verticaal bewegen om hem exact op de juiste satelliet uit te richten. Belangrijk om te weten is dat de TravelVision R6 van Nederlandse makelij is. Het bedrijf TravelVision BV heeft al meer dan twintig jaar ervaring met het maken van automatische volgschotels. Daarbij heeft men zich vooral gericht op de maritieme en recreatiemarkt. Het bedrijf staat ook bekend om de goede service op zijn producten.

In de doos van de TravelVision R6 treffen we enkele onderdelen aan. Het belangrijkste is de schotelantenne met computer om de schotel te laten draaien. Verder is een driepootstatief aanwezig. Ook vinden we een powerinserter om de schotelantenne te laten draaien. Deze moeten we tussen de coaxkabel plaatsen die van de schotelantenne naar de satellietontvanger loopt. De bijbehorende voeding voorziet de powerinserter van stroom. Een kleine coaxkabel, een rol met 15 meter coax inclusief regenbescherming bij de f-connectoren en een beknopte handleiding maken het geheel compleet.

Het installeren is kinderspel. We plaatsen de schotelantenne op het statief en draaien hem een kwart slag tot we een klik horen. De LNB-beugel klappen we uit en ook dan horen we een klik. We sluiten de schotelantenne aan op de satellietontvanger en voorzien de powerinserter van stroom. De computer aan de achterzijde van de ontvanger kan nu worden opgestart. Via een eenvoudig menu kunnen we de gewenste satelliet kiezen. De ingebouwde GPS-ontvanger bepaalt de positie waar de schotel opgesteld staat. Daarna verplaatst de TravelVision R6 de schotel volledig automatisch naar de juiste positie. 

In het beeld zien we welke LNB-stand we moeten installeren. Dat kan handmatig gedaan worden. De LNB bevindt zich in een draaibare houder die in drie standen geplaatst kan worden om de ontvangstkwaliteit te verbeteren door de skewwaarde (schuine stand) goed in te stellen. Het installeren van de schotelantenne duurt op deze manier minder dan tien minuten. 

Belangrijk hierbij is dat de TravelVision R6 een goed GPS-signaal kan ontvangen. Dat is te zien aan icoon op het bedieningspaneel van de computer. Zolang dit knippert is er nog geen goed stabiel GPS signaal gedetecteerd. Als het icoon niet meer knippert, kunnen we de schotelantenne naar een gewenste satelliet laten zoeken. Voor een goed ontvangstsignaal is het van belang dat de schotelantenne op een vlakke ondergrond geplaatst is.

De fabrikant levert deze draaibare schotelantenne met een redelijk gevoelige LNB van het merk Maximum. In principe is het mogelijk zelf een andere LNB in de schotelarm te plaatsen. Men dient dan wel een LNB met een kleine hals te gebruiken. Maar in principe is het niet nodig om dit te doen. Het is wel handig om te weten dat de LNB makkelijk kan worden vervangen als hij onverhoopt stuk mocht gaan.

Het belangrijkste onderdeel van de TravelVision R6 is het bedieningspaneel waarin alle technologie en elektronica verwerkt is. Om diefstal van dit belangrijkste onderdeel te voorkomen is een systeem gemaakt waardoor dit paneel van de schotelantenne kan worden verwijderd zodra hij eenmaal op de juiste satelliet is uitgericht. Wanneer men later naar een andere satelliet wil kijken, kan men op een makkelijke manier het bedieningspaneel weer in de schotelantenne klikken. 

In de firmware van het bedieningspaneel staan vijftien satellietposities voorgeprogrammeerd. Dit zijn de Astra1, Astra2, Astra3, Astra4, Hot Bird, Hellassat, Eurobird 9, Thor, Atlantic Bird 1, Atlantic Bird 2, Atlantic Bird 3, Telstar 12, Hispasat en Eutelsat W3. Deze computer bekijkt ook of na het uitrichten de juiste satelliet is gevonden. Wanneer dit niet het geval is, wordt dat op het display aangegeven. 

Naast het uitrichten wordt dus via een frequentiecheck gecontroleerd of er daadwerkelijk signaal via de LNB binnenkomt. Als dit niet gebeurt, bijvoorbeeld omdat ontvangst door bomen of andere obstakels wordt gehinderd, wordt dit ook duidelijk op het display weergegeven. 

Aan de achterzijde van het bedieningspaneel vinden we een USB-ingang. Hiermee kunnen we zelf de firmware van de computer vernieuwen. De fabrikant heeft hiervoor een firmwareservice. Wanneer de koper zijn schotelantenne registreert, krijgt hij automatisch via e-mail bericht als er nieuwe firmware beschikbaar is. 

Over de werking van de TravelVision R6 hebben we alleen maar lof. Het geheel weegt nog geen acht kilo en is inklapbaar, waardoor hij tijdens het reizen weinig ruimte in beslag neemt. Er is ook optioneel een reistas leverbaar waarin we de schotelantenne veilig kunnen opbergen. Om het gewicht zo klein mogelijk te maken heeft de fabrikant enkele keuzes moeten maken. Eén daarvan is dat er veel met hoogwaardige kunststof wordt gewerkt. 

Omdat het systeem vaak in- en uitgepakt wordt en onder wisselende weersomstandigheden wordt gebruikt heeft dit de voorkeur boven bijvoorbeeld metaal, dat snel beschadigt. De interne mechaniek is juist niet van kunststof gemaakt, om een duurzame werking te garanderen. De keuze voor een kunststof schotelblad maakt het systeem wat duurder, maar omdat het beter bestand is tegen deuken is de reflectiekwaliteit verzekerd, ook als het systeem regelmatig wordt opgeborgen. 

De TravelVision R6 is geschikt voor camper, caravan of voor gebruik op campings. Wie met de boot op vakantie gaat en van de gemakken van de TravelVision R6 gebruik wil maken, kan dat met een speciale maritieme variant doen: de TravelVision Q6. Omdat hier gebruik wordt gemaakt van een speciale stabiliteitstechniek, hangt daar natuurlijk wel een hoger prijskaartje aan. 

Wie er tijdens de vakantie op uit trekt met camper of caravan heeft aan deze schotel de perfecte vakantiehulp voor het kijken naar satelliettelevisie.


CATEGORIE We hebben de TravelVision R6 getest in de categorie diversen

FIRMWARE We hebben de Travelvision R6  met de laatst bekende firmwareversie

Geschreven door: Jarco Kriek

 
 • Gerrit van Hal - Aalsmeer -
  28/02/2016 07:51 uur
  Wij hebben de R6 duo 3 jaar en bevalt ons uitstekend. Op mening camping trekken we bekijks als we het apparaat opzetten. Voorheen veen ergernis bij het zoeken van de satelliet, maar met deze schotel is het een fluitje van een cent. Wij raden hem iedereen aan.
 • B. Fransen - Heerlen -
  26/11/2015 11:38 uur
  De schotel is ideaal. We hebben de caravan echter verkocht en daarbij ook de R6. Nu hebben we de adapter, powerinverter en de 20 cm coaxial cable extra gekocht, zodat we deze in de de caravan aangesloten konden laten en de extra set in de voortent konden gebruiken. Dit is handig, ook om schade aan de kabel te voorkomen. Deze set hebben we nu over en is te koop. Voor een redelijk bod kan ik deze opsturen.
 • BEN - Purmerend -
  17/08/2015 22:14 uur
  ik heb interesse ik wil graag weten wat de kosten zijn en hoe kan ik deze bestellen.
 • D van Lier - Harderwijk -
  06/08/2015 08:54 uur
  Hallo, Heb interesse in de R6 80. De tandwielen van het mechaniek van de 80 cm uitvoering, zijn die van metaal? Op demofilmpjes zie ik dat er slechts een coaxkabel wordt aangesloten. Er zit dus een batterij in? Groetjes, Donald.
 • D van Lier - Harderwijk -
  06/08/2015 08:54 uur
  Hallo, Heb interesse in de R6 80. De tandwielen van het mechaniek van de 80 cm uitvoering, zijn die van metaal? Op demofilmpjes zie ik dat er slechts een coaxkabel wordt aangesloten. Er zit dus een batterij in? Groetjes, Donald.
 • Van Driel - Arcen -
  27/05/2015 08:46 uur
  Wij hebben deze schotel vorig jaar gekocht bij onze caravandealer. We zijn er erg tevreden over. We hebben de versie met dubbele kop en dat werkt perfect, we hebben overal een goede ontvangst gehad, dit apparaat is echt een aanrader.
 • Gerrit Damen - Hoogeveen -
  28/11/2014 12:15 uur
  Ben in het bezit van de 80cm uitvoering van deze schotel. Zeer tevreden met het resultaat. In Malaga hadden we een prima ontvangst, ook van de Astra 3 zenders.
 • linda van sloten - alpen aan den rijn -
  11/11/2014 09:36 uur
  Ik ben op zoek naar mensen die ervaring hebben in Zuid-Spanje-Portugal (Sagres) met de R6-80 icm een HD abonnement van Canal Digitaal en die dus op Astra 3 alle zenders hebben! Graag Snelle reactie!!
 • Kees Bruijnincks - Heemstede -
  19/09/2014 13:15 uur
  Wij gebruiken het apparaat met onze camper. Heb bij Travel vision een 12 volt adapter besteld en dat werkt prima. Apparaat bevalt ons erg goed, even een goed plekje zoeken om neer te zetten en dan tv kijken. Werkt net als de automaat die ik voorheen op het dak had. Alleen kan ik nu de camper neerzetten waar ik wil en hoef niet moeilijk meer te doen met het zoeken naar een staanplaats.
 • D. van Buren - Hoogeveen -
  17/06/2014 14:40 uur
  Prima schotel, doet wat hij moet doen. Heb jaren met de hand zelf de schotel uitgericht maar wou dat ik eerder was overgestapt.
 • F Lambrechts - Kieldrecht België -
  05/06/2014 23:11 uur
  Een reactie op g Steenbergen heb ook de r6 en deze kan ik ook opstellen op een camperplaats zonder stroom ,heb een voeding van 12 volt naar 24 volt geplaatst en deze werk uitstekend ,alleen niet vergeten hem af te zetten als de schotel geïnstalleerd is , tevens moet ik ook toegeven tijdens een stevige wind ben je snel de ontvangst van de sateliet kwijt en dit ergert me wel voor de rest ben ik zeer tevreden
 • Gert - Diemen -
  29/05/2014 18:17 uur
  Zeer tevreden. Perfect apparaat. In zuid Spanje prima ontvangst. Makkelijk in bediening
 • Frank Nuyts - Brasschaat Belgie -
  18/05/2014 21:57 uur
  Supertevreden, tot in het meest zuidelijke punt van Portugal geen enkel probleem.
 • Jaap Duin - Arnhem -
  11/04/2014 13:48 uur
  We hebben de schotel eind februari aangeschaft en zijn er heel erg blij mee. In maart naar Zuid Frankrijk geweest en heerlijk kunnen genieten van de mooie omgeving en van Nederlandse tv.
 • Francine Lecerf - France -
  11/03/2014 23:46 uur
  Hello, Cette antenne est fantastique, nous pouvons regarder la Tv ,au Marroco sud
 • Francine Lecerf - France -
  11/03/2014 23:45 uur
  Hello, Cette antenne est fantastique, nous pouvons regarder la Tv dans notre vw california, au Marroco Jusque Tarfaya, Espagne, Portugal...
 • Francine Lecerf - France -
  11/03/2014 23:44 uur
  Hello, Cette antenne est fantastique, nous pouvons regarder la Tv dans notre vw california, au Marroco Jusque Tarfaya, Espagne, Portugal...
 • E. Maas - Uden -
  13/09/2013 11:04 uur
  Fantastisch apparaat, geen moeilijk gedoe meer om tv te kunnen kijken. Schotel buiten opstellen, kabel aansluiten, op de knop drukken en voor je het weet heb je beeld. Nu 3 vakanties meegenomen en het werkt prima.
 • A.Bosma - Oosterwolde -
  10/09/2013 18:32 uur
  Wij hebben hem vanaf het begin dat ze op de markt kwamen, en hebben nog geen enkel probleem gehad. De bedieningsunit gaat er wel moeilijk uit, misschien is hier nog iets op te bedenken. Als hij is ingesteld zet ik hem eerst vast met 1 koord er recht achter, en aan elke kant van de schotel schuin naar voren, alle van af de achterkant bij het handvat.Ik heb dan geen probleem dat hij door de wind van koers verandert. wij zijn zeer tevreden met deze aanschaf, het red huwelijken.
 • L. Wobbes - Hoogkerk -
  10/09/2013 16:14 uur
  Binnen korte tijd de lnb kop stuk. Melding op display:geen signaal lnb. Nieuwe (garantie)en weer binnen korte tijd: geen signaal lnb, weer defect. Ook de lnb kop houder is door het reizen gescheurd. Een nieuwe aangeschaft werd vergoed door verzekering. Ik heb een reserve lnb kop bij mij (19 euro)Bij navraag andere leverancier: \\\"Je moet geluk hebben met deze koppen, ze kunnen bij wijze van spreken ook twaalf jaar meegaan\\\".
 • Jan Dam - Oegstgeest -
  09/09/2013 16:13 uur
  Wij hebben de schotel nu ruim een jaar en vinden het een fantastisch apparaat. Geen stress meer om de satelliet te vinden maar helemaal automatisch.
 • Sander - Assendelft -
  26/07/2013 21:21 uur
  Wij hebben hem nu iets langer dan een jaar en 3e keer gebruiken. Zeer plezierig, wel af en toe lastig om de juist plek te vinden voor een goed zicht op de satelliet. Wij ondervinden nu echter ook het probleem dat er speling zit tussen de schotel en de staaf welke in het statief steekt. In horizontale richting (links&rechts). Ik merkte het toen we een beetje wind op stak in geen sinaal meer had, zoveel speling in dat hij niet meer goed uitgericht blijft. zal helaas terug moeten voor garantiewerk.
 • G. Steenbergen - Hoogeveen -
  03/07/2013 08:34 uur
  De schotel doet prima wat hij moet doen. Jammer is dat de bediening op 24 Volt werkt. Als we eens ergens camperen waar geen 230 Volt voorhanden is kunnen onze TV en receiver wel op 12 Volt werken. Echter de schotel uitrichten gaat dan niet. Nu lukt het mij wel om de startaccu en de huishoudaccu tijdelijk in serie te zetten, zodat ik toch 2X12=24 Volt heb, maar dat is wel omslachtig. Het was logischer geweest dat de stuurspanning 12 was. Jammer dat hier niet beter over nagedacht is.
 • cor aarts - uden -
  29/05/2013 19:12 uur
  Heb de travel vision 6 maanden heb speling tussen schotel en statief wat er aan te doen, soms last dat hij de azimunt niet calibreerd nog in onderhandeling om te reizen een uitkomst.
 • J van Engelen - Helmond -
  26/05/2013 11:49 uur
  Heb de schotel nu ruim 1 jaar. Wat een gemak. Opstellen, knopje indrukken en biertje pakken tot hij de satelliet gevonden heeft. Perfect beeld, ook in HD kwaliteit. Enkele vragen en opmerkingen die om een reactie vragen. Unit is vaak wat lastig eruit te krijgen. Zo lastig dat de opstelling beweegt en daardoor kwaliteitsverlies in signaal. In combinatie met HD ontvanger 801 van Canal Digitaal, moet de unit eruit,anders houdt de reciever het signaal niet vast en moet je hem opnieuw instellen.
 • Rvdburgt - Langenboom -
  20/05/2013 10:11 uur
  Hallo 14 dagen veel plezier ervan gehad ,nu doet hij het niet meer,in verticale stand Reizen met een groep,hadden wel veel mensen interesse in Helaas kunnen we geen tv kijken en hebben nog een maand te gaanin de baltische staten zit nog in de garantie Maar nu hebben we er niets aan Gr. John en Ria
 • jansen - houten -
  21/10/2012 12:03 uur
  een uitvinding; geweldig apparaat; zeer eenvoudig in de bediening; je betaalt er redelijk veel geld voor,maar dan heb je ook wat! Aanrader.....
 • J van\'t Land - Epe -
  04/10/2012 10:01 uur
  04-10-2012 Net voor onze vakantie hebben we Travel vision R6 gekocht .Wat een heerlijke uitvinding !!Maarrr .. we stonden op het eiland Cres ,en op een nacht was er een heel heftige jugo storm ,de schotel is daardoor een kwartslag gedraaid ,we hebben hem weer recht gezet ,maar na die tijd , als het maar iets waaide ons beeld weer weg ,dus ...er zit ruimte tussen de schotel en de standaard . wat kunnen we daaraan doen ? gr J.van\'t Land
 • L. de Beus - Rijsoord -
  17/08/2012 15:29 uur
  Beste redactie, Bedankt voor deze uitgebreide test. Het is een uitstekende schotel die perfect werkt.Voorheen had ik een schotel welke ik met de hand moest stellen maar dit gaat een stuk sneller en is veel gemakkelijker. De schotel is gemakkelijk te bedienen en op de camping in het zuiden van Frankrijk hadden we een prima ontvangst. Het was weliswaar een investering maar voor ons elke euro waard.
 • Gerrit van Meegen - Zaandijk -
  14/08/2012 16:09 uur
  Wij hebben de eerste vakantie met deze schotel achter de rug en zijn heel tevreden. Erg makkelijk als je op doorreis even snel de schotel op kan stellen om tv te kijken. Bediening is eenvoudig en het kunnen verwijderen van het bedieningspaneel is slim verzonnen om diefstal te voorkomen.
 • C. Braaksma - Best -
  07/08/2012 11:50 uur
  Naar aanleiding van een bezoek aan onze caravandealer en na het lezen van deze test zijn wij overgegaan tot aankoop van de Travel Vision R6 duo schotel. Dit heeft ons zeker niet teleurgesteld. Zowel in Frankrijk als in het Zuiden van Spanje hadden we een prima ontvangst van alle Nederlandse kanalen. De schotel is erg gemakkelijk in gebruik en in een handomdraai op te stellen. Ik wou dat ik dit jaren eerder had gehad, had een hoop ergernis gescheeld.
 • F. van der Water - Arcen -
  31/07/2012 21:35 uur
  Heb de schotel nu zo' n 4 maanden in bezit en gekozen voor de uitvoering met duo lnb. Schotel bevalt ons erg goed, wat een winst tov het handmatig uitrichten! Schotel is erg gemakkelijk te bedienen en de ontvangst is prima. We zijn in Kroatie en in Italie geweest en in een handomdraai hadden we beeld. Voor ons een perfecte schotel.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD REIGN S2

  In het tweede seizoen van Reign is tienerkoningin Mary getrouwd met haar Francis. Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.