1. Tests

  AB-COM IPBox 9000HD: De droomdoos is gearriveerd

  Door de insteektuners heeft deze ontvanger meer mogelijkheden dan andere HDTV-ontvangers.
  Jarco Kriek
  1 maart 2016
  0.0
  comments 0
  AB-COM IPBox 9000HD: De droomdoos is gearriveerd

  In Totaal TV 18 hadden we de IPBox 900HD van AB-COM op onze testbank staan. Dit keer testen we zijn grotere broer: de 9000HD, met de mogelijkheid om twee tuners te plaatsen.

   

  Bij het spelen met de AB IPBox 9000HD wordt maar weer eens duidelijk dat het maken van een twin tuner ontvanger een stuk ingewikkelder is dan een single tuner model.

   

  Wat kan de AB IPBox 9000HD?

  De ontvanger is bijzonder veelzijdig. De fabrikant maakt bij deze decoder gebruik van insteekmodules als tuner. Hierdoor kan de eigenaar zelf bepalen welke soort tuners hij op de twee beschikbare tunerplekken plaatst. Er is keuze uit tuners voor satelliet, kabel en Digitenne-ontvangst (DVB-T). De IPBox 9000HD wordt standaard geleverd met één DVB-S2 tuner, die SD- en HD-televisiekanalen via de satelliet kan ontvangen. In onze test gebruiken we een tweede DVB-S2 module in de tweede insteekpositie. Opvallend is dat de LNB-kabel niet in de bovenste maar de onderste LNB-aansluiting op de tunerkaart moet worden aangesloten.

  Naast twee tuners kunnen we ook een S-ATA harde schijf in de decoder plaatsen. Daarmee maken we van deze decoder een digitale videorecorder (PVR). We konden twee programma’s opnemen en een derde bekijken. Wel hadden we soms problemen met meerdere programma’s opnemen als we gebruik maakt van een Common Interface-module en smartcard, bijvoorbeeld bij programma’s van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Er waren geen problemen te zien bij opnamen van HD-kanalen.

   

  Wat betreft mogelijkheden hebben we niets te klagen met de IPBox 9000HD. Aan de achterzijde is naast een USB2.0 host ook een USB1.0 cliënt-aansluiting. Met deze laatste kunnen we de decoder koppelen aan een pc om firmware te plaatsen. Daarnaast beschikt de decoder over een netwerkaansluiting. Deze kan via DCHP aan het huisnetwerk worden gekoppeld. Ook op deze manier kunnen we de koppeling met de pc maken. Als het huisnetwerk verbonden is met het internet, kunnen we direct via het internet de nieuwste firmware ophalen bij DGStation, de fabrikant van de AB-COM ontvangers. Als we alternatieve firmware in de decoder plaatsen, kunnen we ook via het netwerk cardsharen – zowel binnen- als buitenshuis.

   

  Met de DiSEqC-mogelijkheden zit het bij deze ontvanger goed: alle protocollen worden ondersteund. Dus ook het 1.1 DiSEqC-protocol, waarmee we de ontvanger op multisat schotels met meer dan een gemiddeld aantal LNB’s kunnen aansluiten. DiSEqC-motoren kan men aansturen via het 1.2 en het USALS-protocol. Daarbij moet wel worden gezegd dat de schotel direct draait, ook als men in het menu bezig is met het configureren en instellen van de draaibare schotelposities.

   

  Hoe werkt de AB IPBox 9000HD?

  We zijn verrast door het snelle zapgedrag van deze ontvanger. Het zappen tussen ongecodeerde kanalen gaat supersnel. Bij gecodeerde kanalen gaat het iets langzamer, maar toch nog steeds bovengemiddeld vlot. Zelfs het zappen van een SD naar HD-kanaal gaat zeer soepel en snel: er is alleen een korte freeze (bevroren beeld) zichtbaar. Hinderlijk is dat niet. De omgang met Common Interface-modules is eveneens prima. We raden aan om bij deze decoder de PowerCam Pro te gebruiken. Deze module geeft de allerbeste werking in combinatie met de 9000HD. Ook alle andere gangbare CI-modules die geschikt zijn voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen werken naar behoren.

   

  De gebruikersinterface, het menu, de EPG-structuur en informatiebalk zijn gebruikersvriendelijk en helder, ook voor ook minder gevorderde gebruikers van digitale televisie. Toch willen we deze ontvanger zeker geen beginnersmodel noemen. Wat betreft de basisfuncties zullen ‘instappers’ echter prima overweg kunnen met deze decoder en zijn opnamemogelijkheden. Wel moet gezegd worden dat men deze decoder meer moet zien als kleine computer. Dat betekent dat het opstarten enige tijd vergt. Daarbij is het ook leuk om te zien dat het na het opstarten enige tijd duurt voordat de harddisk - die optioneel in de ontvanger ingebouwd kan worden - werkzaam wordt. Tijdens onze testperiode sloeg de decoder diverse malen vast toen we meerdere commando’s via de afstandsbediening vlug achter elkaar verzonden naar de decoder. Ook zagen we soms tijdens het snel achter elkaar zappen dat de ontvanger een paar seconden nodig had om de opdrachten te verwerken.

   

  Wat betreft de gebruikte tuners: niets dan lof. Deze zijn uitermate gevoelig en behoren tot de gevoeligste die we ooit op onze testbank zijn tegengekomen. Vooral voor DX-ers en feedhunters is dat goed nieuws. Men kan met deze tuners zeer smalbandig uitgestraalde satellietzenders ontvangen. Ook de ontvangst van zwakkere satellietsignalen wordt dor de gevoelige tuners vergemakkelijkt.

   

  Verder hebben we nog enige kritische kanttekeningen bij de transponderlijst in de decoder. Er staan 161 satellieten in de lijst, en dat is natuurlijk meer dan voldoende. In de transponderlijst staan echter nog wel wat foutjes. Bij sommige satellieten is de lijst onvolledig dan wel verouderd. Daarnaast staan enkele voor Nederland en België belangrijke transponders met de verkeerde parameters in de database. Zo zijn bij een volledige transponderscan van de Astra1-satellietpositie de Belgische zenders niet in de zenderlijst terug te vinden. Bij een scan op de Astra3-positie worden de HDTV-zenders van CanalDigitaal en TV Vlaanderen niet gevonden. Ook duurt een volledige transponderscan van een satelliet net iets langer dan gemiddeld. Daar staat wel een verbluffende beeldkwaliteit tegenover, zowel bij SD- als HD-kanalen.

   

  Conclusie

  De beeldkwaliteit van de AB IPBox 9000HD is zonder meer één van zijn sterkste kanten. Door de insteektuners heeft hij verder meer mogelijkheden dan andere HDTV ontvangers. De firmware zal op sommige punten nog wat moeten worden verbeterd. Een mooie taak.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Reacties

 1. TV-TIP The Expendables 2

  The Expendables 2
  RTL 7 om 20:30 uur
  Barney (Stallone), Lee (Statham), Yin (Li), Gunnar (Lundgren), Toll (Couture) en Hale (Crews) – samen met nieuwe leden Billy the Kid (Hemsworth) en Maggie (Nan) – worden door Mr. Church (Willis) naar Azië gestuurd voor een simpele klus. Het geld lijkt snel verdiend voor de old-school vechtmachines, maar de missie loopt vreselijk uit de hand en één van hen wordt genadeloos omgebracht. De Expendables zweren wraak en vechten zich een bloedig spoor dwars door de vijandige linies. Onderweg maken ze nog even korte metten met een transport van vijf ton plutonium, meer dan genoeg om de machtsverhoudingen in de wereld te veranderen. Maar dat is nog niets vergeleken met de wraakactie die ze in petto hebben voor de tegenstander die hun partner vermoordde. Daar hebben ze zo hun methodes voor.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD REBECKA MARTINSSON

   Deze misdaadserie speelt zich af in het afgelegen noordelijke Zweedse landschap: advocate Rebecka Martinsson voelt zich ondanks een succesvolle carrière ongelukkig in het leven. Totaal TV mag de dvd van Rebecka Martinsson (distributeur Lumière) vijf keer weggeven.

  TV-TIP Spectre

  Spectre
  Film1 Premiere om 20:30 uur
  Een cryptische boodschap uit Bonds verleden stuurt hem op het spoor van een sinistere organisatie. Terwijl M. een strijd levert tegen politieke krachten, om de geheime dienst in leven te houden, weet Bond de lagen van bedrog weg te pellen om de afgrijselijke waarheid achter Spectre te onthullen.