1. Tests

  AB-COM Prismcube Ruby: XBMC + satelliet = Prismcube

  De ultieme mediaspeler heet XBMC. Gecombineerd met satelliet-tv heet het puur multimediagenot, en dat is wat de Prismcube belooft.
  Jorrit van Broekhoven
  24 juli 2016
  8.0
  comments 9
  AB-COM Prismcube Ruby: XBMC + satelliet = Prismcube
  De ultieme mediaspeler heet XBMC. Gecombineerd met satelliet-tv heet het puur multimediagenot, en dat is wat de Prismcube belooft.

  Het is de droomcombinatie van elke fanatieke multimediaconsument: een prima ontvanger en mediaspeler in één apparaat. Nu worden de meeste moderne satellietontvangers geleverd met ingebouwde mediaspeler, maar die schieten qua mogelijkheden of gebruiksgemak toch vaak tekort. Wat dat betreft gaat de voorkeur uit naar XBMC, mediaspelersoftware die op verschillende platforms draait, zoals pc, Macintosh, Android, Apple TV en Linux. Zou het niet ideaal zijn als er een satellietontvanger bestond met XBMC ingebouwd?

  Dit is precies wat de Prismcube Ruby belooft. De Prismcube is een twin HD PVR satellietontvanger uit de Koreaanse Marusys-fabriek, die ook de VU+-ontvangers maakt. Hij wordt verkocht onder verschillende merknamen; op ons testmodel prijkt de naam AB IPBox. Uniek is dat de Prismcube XBMC als basis heeft genomen. Het is dus geen Enigma2-ontvanger met een laagje XBMC eromheen, zoals sommige merken op de markt brengen.

  De Prismcube is een fraai en origineel vormgegeven apparaat; een vrij compacte matgrijze doos waaruit een glimmend zwarte kubus steekt die is voorzien van een goed afleesbaar alfanumeriek display en een aan/uit-tiptoets. Onder de frontklep zit een Common Interface en een kaartlezer, die onze CanalDigitaal-smartcard probleemloos accepteert. De fabrikant heeft helaas geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om onder de klep een USB-poort aan te brengen.

  Die USB-poort vinden we wel aan de achterkant. Daar bevinden zich ook de aansluitingen van de twee aanwezige DVB-S2 satelliettuners die via het menu kunnen worden doorgelust. Verder zijn er een HDMI-poort en optische S/PDIF-uitgang voor digitaal beeld en geluid, cinch-aansluitingen voor analoog beeld en geluid en een o zo belangrijke ethernetpoort. Deze heeft onze voorkeur boven de ingebouwde Wi-Fi optie.

  Via de bodem kan de Prismcube eenvoudig en zonder kabels worden voorzien van een 2,5 inch harddisk. Dat lijkt misschien vreemd voor een apparaat dat meestal in een netwerk zal worden gebruikt, maar de interne harddisk wordt standaard gebruikt voor PVR-opnames en als opslagmedium voor extra te installeren opties (add-ons). Een kleine, geruisloze ventilator houdt het binnenwerk koel. De externe voeding helpt ook om de temperatuur in de ontvanger binnen de perken te houden.

  Naast een HDMI-kabel en een Engelstalige gebruiksaanwijzing vinden we in de doos een geweldig afstandsbedieninkje, voorzien van twee platte CR2032 cellen. Op de voorkant zitten alle knoppen voor regulier gebruik, maar als we hem omdraaien vinden we een prettig qwerty-toetsenbordje dat erg handig is bij het invoeren van netwerkpaden, zoektermen of internetadressen. Voor gebruik moet het toetsenbord met een speciaal knopje ontgrendeld worden; dit voorkomt het per ongeluk indrukken van toetsen als de voorkant van de afstandsbediening wordt gebruikt.

  Als we de Prismcube hebben aangesloten en ingeschakeld, kunnen we de eerste installatie doorlopen. Hierbij wordt alleen het satellietontvangstgedeelte ingesteld. Na de taalkeuze volgt een specificatie van de aangesloten schotel, de tunerconfiguratie en kunnen de zenders worden ingelezen. 

  Hierbij is er ook een fastscan-optie voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Deze fastscanlijst belandt bij de kanalenlijsten onder het kopje ‘favorieten’. We kunnen eenvoudig schakelen tussen de CanalDigitaal-lijst en een overzicht van alle zenders die we kunnen ontvangen. Alle zenders kunnen worden verplaatst, hernoemd of verwijderd.

  Het beeld dat de Prismcube levert is prima. Dankzij de snelle processor zappen we met een alleszins acceptabele snelheid langs de zenders en de infobalk vertelt ons precies wat we willen weten over het kanaal waarop we afstemmen. De blauwe functietoets geeft een PIP-schermpje waarop gelijktijdig een tweede zender kwan worden bekeken. Opnemen gaat handmatig met een druk op de afstandsbediening, via een timer of via de EPG. Met enige moeite kan een NAS als alternatieve opnamelocatie worden ingesteld. We kunnen twee zenders opnemen en een derde bekijken.

  Een enorm pluspunt van de Prismcube vinden we de manier waarop satellietontvangst en mediaspeler zijn geïntegreerd. Gebruikers die bekend zijn met XBMC stappen in een warm bad, want de speler ziet er op de Prismcube precies zo uit als ze gewend zijn van andere platforms. Heel aangenaam is dat dezelfde vormgeving van de menu's is doorgevoerd in het ontvangergedeelte. Via het hoofdmenu vinden we eenvoudig alle belangrijke opties, zoals EPG, opnamearchief, timerinstellingen en een grafische helpfunctie. Jammer is dat er niet meer werk is gemaakt van de vertaling van de menu's in het Nederlands; de meeste opties worden in het Engels aangegeven.

  De menukeuze 'Media' brengt ons bij de XBMC-opties als muziek, video en afbeeldingen. We vinden het echter prettiger om XBMC te benaderen met de speciale knop op de afstandsbediening omdat de menuvormgeving dan identiek is aan XBMC zoals we het kennen. We zien dat het apparaat automatisch de weg naar ons thuisnetwerk en het internet heeft gevonden, maar moeten hem nog wel de weg wijzen naar netwerkapparaten als de NAS. Dat vraagt even wat aandacht, en de handleiding is hierbij niet behulpzaam. Gelukkig wijst Google ons de weg. Op andere momenten kunnen de charmante videotutorials van Sally (http://prismcube.com/sally.html) uitkomst bieden.

  Met het afspelen van mkv-videobestanden heeft de Prismcube geen enkel probleem, ook niet in 1080p. Bij processorintensieve scènes loopt het beeld mooi door, zonder dat het apparaat gaat bufferen. Wel merken we dat geluidssporen in DTS en Ogg niet lekker klinken. Bij sommige avi-bestanden merken we dat het geluid niet synchroon loopt, en over de weergave van dvd-images zijn we niet zo te spreken. Menu's kunnen niet worden genavigeerd en de weergave gebeurt in een verkeerde beeldverhouding. Een Blu-ray image geeft weer geen problemen.

  Natuurlijk kunnen we met XBMC gebruik maken van alle extra's die de speler zo geweldig maken, zoals het online ophalen van ondertitels en het samenstellen van een bibliotheek. Via vele tientallen add-ons kunnen we XBMC verder aankleden met bijvoorbeeld YouTube, LiveLeak, NPO Uitzending gemist, RedBull.tv, i24News en talloze andere kanalen en diensten. Wie wat dieper in de materie duikt weet ook een dienst als Icefilms te installeren, waarmee op magische wijze de meest recente films en serie beschikbaar komen. 

  De firmware van de Prismcube kan eenvoudig via het menu en het internet worden geupdated. Ook actuele zenderlijsten kunnen online worden opgehaald. De versie van XBMC in ons testmodel is 12.3 loopt wat achter bij de versie die op de XBMC-website wordt aangeboden (13.1). De ontwikkelaar is echter actief met updates en bovendien is rond de Prismcube een actieve community ontstaan die met alternatieve images (o.a. Black Hole) het uiterste uit het apparaat probeert te halen. De schoonheidsfoutjes bij het weergeven van bestanden door de mediaspeler zullen dan ook hoogstwaarschijnlijk in een volgende update worden opgelost.

  Voor nog geen tweehonderd euro (exclusief harddisk) halen we met de Prismcube een enorm veelzijdig apparaat in huis. Vergeleken met XBMC op een pc laat het apparaat wat steekjes vallen, maar daar is mee te leven. De integratie met satellietontvangst is uniek en een uitkomst voor wie het aanbod van de schotel wil uitbreiden met al het moois dat via het internet beschikbaar is.


  OPSTART EN VERBRUIK De volledige opstarttijd van de Prismcube Ruby bedraagt 85 seconden. Na vijftig seconden hebben we beeld en geluid. In stand-by is het gebruik van de Prismcube 0,5 watt. In volledig bedrijf gebruikt hij 19 watt.

  FIRMWARE De Prismcube Ruby werd getest met firmwareversie 1.6.1. en XBMC versie 12.3. Testexemplaar beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Risky Rivers

  Risky Rivers
  NPO 3 om 20:25 uur
  Susan Visser en Monic Hendrickx maken ver weg van de bewoonde wereld een jungletocht over de Surinamerivier. Ze worden middenin de jungle gedropt in een bootje met als uitrusting niet meer dan een kapmes, veldfles en peddel. In vier dagen moeten ze aan de overkant van het spookachtige Brokopondomeer zien te komen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD LUCIFER S1

   Lucifer vertelt het verhaal van de duivel die verveeld is geraakt en besluit een nieuw leven in Los Angeles op te bouwen. De charismatische Lucifer vermaakt zich met zijn drie grote passies: wijn, vrouwen en muziek. Totaal TV mag het eerste seizoen vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Thor: The Dark World

  Thor: The Dark World
  Veronica om 20:30 uur
  Het was een beetje onrechtvaardig dat de leukste Avenger de minst geslaagde solo-film had, maar dat werd rechtgezet met deze opvolger. In deze vlotte, spectaculaire en vooral erg grappige film wordt de blonde superheld effectief in het nauw gedreven door een schurkachtige elf.