1. Tests

  Amiko Xfinder HD Professional: Meter en ontvanger in een

  De Amiko Xfinder HD Professional is meer dan een meetapparaat voor satelliet, kabel en Digitenne: het is een volwaardige tv-decoder.
  Jarco Kriek
  13 juli 2016
  10.0
  comments 2
  Amiko Xfinder HD Professional: Meter en ontvanger in een
  De Amiko Xfinder HD Professional is meer dan een meetapparaat voor satelliet, kabel en Digitenne: het is een volwaardige tv-decoder.

  De Xfinder van Amiko wordt geleverd in een stevige aluminium koffer waarin het apparaat met alle benodigde kabels en voeding veilig en stabiel kan worden opgeborgen. Naast het meetapparaat wordt er een extern voedingsblok met bijbehorende stroomkabel meegeleverd, een audio/video verloopkabel, een RS232 verloopkabel, een afstandsbediening  en een riem waarmee de Xfinder om de nek kan worden gedragen. Het meetapparaat wordt geleverd in een etui.

  De nekriem is in onze ogen het eerste pluspunt van de Xfinder. Bij het uitrichten van een schotel kunnen we hierdoor de handen vrijhouden voor het monteren en afstellen van de schotel, terwijl we toch duidelijk zicht op onze uitrichtresultaten houden. 

  Daarbij zien we ook meteen het voordeel van de meegeleverde etui. Aan de binnenzijde zitten namelijk twee flappen, en als deze worden uitgeklapt fungeren ze als een soort licht- en zonnescherm. De flappen zijn met klittenband vast te maken, zodat ze tijdens de werkzaamheden op hun plek blijven. Wanneer we de flappen weer inklappen, worden ze door een magneetje weer netjes op de juiste plaats gehouden. 

  Het weren van hinderlijk daglicht is belangrijk bij de Xfinder, want hij beschikt over een – voor draagbare meetapparatuur – groot display van 18 centimeter (7 inch). Dit beeldscherm is niet ontspiegeld en weerkaatst dus nogal wat licht, maar wanneer de Xfinder wordt aangezet is hiervan geen sprake meer. 

  De Xfinder weegt minder dan twee kilo en kan met een volledig opgeladen accu meer dan zes uur worden gebruikt.

  De aansluitmogelijkheden verraden dat de Xfinder heel wat in zijn mars heeft. We vinden LNB en RF ingangen, natuurlijk met de doorlusmogelijkheid die bij een professionele meter niet mag ontbreken. We merken direct dat de Xfinder meer is dan alleen een satellietmeter: hij kan namelijk ook voor kabel en Digitenne gebruikt worden. 

  Verder vinden we op de Xfinder een u-disc en USB-aansluiting, de mini-jack ingangen voor audio/video en RS232, een ethernetpoort, HDMI-aansluiting, een Common Interface-slot en een interne kaartlezer. 

  De mogelijkheid om een smartcard te gebruiken komt natuurlijk goed van pas bij het uitrichten van een transponder waarop alleen gecodeerde tv-zenders worden uitgezonden. Maar in combinatie met de HDMI-uitgang is de Xfinder hierdoor eigenlijk een volwaardige tv-decoder geworden waarmee Digitenne, kabel en satelliet kan worden ontvangen en bekeken. 

  De Xfinder heeft ook alle mogelijkheden van een volwaardige ontvanger. Zo zijn er dezelfde zenderzoekopdrachten inclusief blindscan, worden alle gangbare DiSEqC-protocollen – inclusief het aansturen van een DiSEqC-motor – ondersteund en is er zelfs emulatiefirmware voor de Xfinder aanwezig waardoor er van de interne Conax-kaartlezer een Multicas-kaartlezer gemaakt kan worden. Hierdoor is hij ook geschikt voor smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Met de ethernetpoort kan via de homeshare-applicatie binnenshuis een smartcard worden gedeeld.

  De Xfinder biedt volop meetmogelijkheden voor de beginner of professional om een schotelantenne of Digitenne-antenne zo exact mogelijk uit te richten en in te stellen. Dat wordt zowel grafisch op het scherm als via een geluidssignaal goed weergegeven. Er zijn vele instelmogelijkheden aanwezig, die direct via het apparaat of met de meegeleverde afstandsbediening kunnen worden geselecteerd. 

  De afstandsbediening is eigenlijk vooral bedoeld voor situaties waarin de Xfinder als tv-decoder of mediaspeler wordt gebruikt. Want het is ook mogelijk om via USB naar video-, foto- en muziekbestanden te kijken en te luisteren. Daarbij kan via de HDMI-uitgang zelfs in 1080p kwaliteit worden gekeken. Ook populaire HD-formaten als mkv worden door de Xfinder ondersteund. 

  Dat is allemaal mogelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van een snelle 400MHz Ali-processor. Hieraan gekoppeld zit een 8MB flashgeheugen en 128MB DDR SDRAM geheugen. Verder is er een intern opslaggeheugen van 2GB. Dit kan onder meer voor timeshifting en het opnemen van programma’s gebruikt worden. Voor deze doeleinden verdient het echter de voorkeur om een externe USB-stick of harde schijf te gebruiken.

  Naast professioneel en semiprofessioneel gebruik door installateurs is de Xfinder ook zeer geschikt voor recreatiegebruik door consumenten. Het uitrichten van een schotelantenne bij camper, caravan of boot is dankzij de mogelijkheden van dit apparaat nog nooit zo simpel geweest. We kunnen niet alleen voor ontvangst via satelliet, maar ook voor DVB-T (Digitenne) kiezen. In veel Europese landen kunnen we zonder abonnement naar landelijke en lokale tv- en radiozenders via DVB-T kijken en luisteren. 

  Groot voordeel is dat de Xfinder naast het in Nederland door Digitenne gebruikte DVB-T ook de meer geavanceerde uitzendtechniek DVB-T2 kan ontvangen. DVB-T2 wordt in steeds meer Europese landen gebruikt. 

  De Digitenne smartcard werkt – net als de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcards – zonder problemen in de interne kaartlezer. Ook de in Nederland en België gangbare en meest gebruikte CI-modules zijn zonder problemen bruikbaar. Dat geldt ook voor de nieuwe CanalDigitaal CI-module, waarmee we naar de betaalzender FOX Sports International kunnen kijken. Het enige minpunt op gebied van ontvangst is dat analoog uitgezonden kabelzenders niet in beeld kunnen worden gebracht. 

  Groot voordeel is verder dat de Xfinder de Fastscan-applicatie ondersteunt die CanalDigitaal en TV Vlaanderen voor hun zenderlijsten gebruiken. Samen met de blindscan optie zorgt dit ervoor dat de satellietkijker geen enkele zender die op de satelliet wordt uitgezonden hoeft te missen.

  Zijn er dan helemaal geen minpunten aan de Xfinder? Als we moeten muggenziften vinden we de opstarttijd van iets meer dan dertig seconden een beetje aan de lange kant. Ook de reactie van het meetapparaat na aanpassing van de ontvangstinstallatie is wat traag, en we vinden het jammer dat de Xfinder geen satellietherkenning ondersteunt. Maar dit zijn allemaal kleine minpunten die met firmware-updates geheel of gedeeltelijk kunnen worden verbeterd. 

  De pluspunten zijn echter overduidelijk. Feitelijk is de Xfinder naast een professionele meter een complete hybride tv-decoder voor ontvangst van satelliet, kabel en DVB-T. Hij kan naast FTA uitgezonden zenders ook gecodeerde tv-zenders ontvangen. Hij is klein en goed hanteerbaar, weegt nog geen twee kilo en kan ook portable voor meer dan zes uur zonder stroom gebruikt worden. Voor gebruik en opladen in de auto wordt naast de 230 volt oplader ook een 12 volt lader meegeleverd. Let wel op: er zijn twee versies van de Xfinder Professional HD verkrijgbaar. De nieuwe versie heeft een aan/uit schakelaar voor een langere batterijduur vergeleken met de 'deep stand-by' mogelijkheid van de eerdere versie.

  Dit is in deze prijsklasse één van de beste ontvangstmeters die verkrijgbaar zijn. Door zijn extra mogelijkheden voor gebruik als tv-decoder is het een ideaal apparaat voor de professional en de mobiele tv-kijker.


  VERBRUIK EN OPSTART De Amiko Xfinder Professional HD gebruikt in stand-by stand minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf bedraagt het stroomverbruik 13 watt.

  FIRMWARE We hebben de Xfinder Professional HD getest met firmwarebuild 1.1.34. Beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP De TV kantine

  De TV kantine
  RTL 4 om 20:00 uur
  Na acht seizoenen sluit de drukbezochtste kantine van 't land zijn deuren en openen Carlo en Irene die van de grootste tv-studio’s en locaties van Nederland. Deze negende reeks belooft een weerzien met oude bekenden én verrassende nieuwe typetjes te worden, zoals Eva Jinek, rapper Boef en Roxeanne Hazes.

  Doe mee en win!

  • *

   1x Philips Blender + old scool milkshakeglas

   Travel Channel zendt vanaf 27 januari Man V. Food uit, waarin acteur, foodie en veteraan uit de restaurantindustrie Casey Webb uitdagingen aangaat. Zoals de Belt Buster Challenge, waarvoor hij in slechts 20 minuten een hamburger van 1 kg, 1,4 kg nachos, aardappelkroketjes en een milkshake van 340 ml moet wegwerken. Totaal TV mag een Philips Blender + old scool milkshakeglas weggeven.

  TV-TIP Atlanta

  Atlanta
  Fox om 20:15 uur
  De neven Earn en Alfred banen zich een weg door de rapwereld van Atlanta. Heel eenvoudig gaat dat niet, voornamelijk door hun tegengestelde kijk op de wereld als het om commercie, succes en ras gaat. Dat maakt het voor ons wél een stuk leuker om naar te kijken.