1. Tests

  Apple iPad Air: Dunner, lichter, sneller

  Na bijna drie jaar komt Apple met een totaal vernieuwde iPad. Dunner, lichter en sneller, wil Apple ons doen geloven. Maar is dat echt zo?
  Jarco Kriek
  4 juli 2016
  8.0
  comments 0
  Apple iPad Air: Dunner, lichter, sneller
  Na bijna drie jaar komt Apple met een totaal vernieuwde iPad. Dunner, lichter en sneller, wil Apple ons doen geloven. Maar is dat echt zo?

  Met de doos in handen voelen we direct dat de iPad Air veel lichter is dan al zijn voorgangers. Als hij is uitgepakt worden onze vermoedens zelfs nog overtroffen. De iPad Air is erg licht, en wellicht nog belangrijker: hij ligt lekker in de hand doordat de tablet zichtbaar dunner is dan de eerdere modellen. Eigenlijk komt de iPad Air wat dit betreft nog het dichtst in de buurt bij de iPad 2 – die overigens nog steeds wordt gemaakt en in de winkels als instapmodel te koop is. Om precies te zijn weegt de iPad Air 469 gram, en dat is 132 gram minder dan zijn voorganger. 

  En dan de snelheid. Die wordt bepaald door de processorsnelheid en het RAM-geheugen. Met een kloksnelheid van rond de 1,4 GHz en de 64-bit structuur van de A7-processor laten de koele cijfers zien dat de iPad Air sneller moet zijn dan zijn voorganger de iPad 4. Kijken we echter naar de gevoelssnelheid bij vergelijkbaar gebruik, dan merken we dat we bij de meeste apps weinig verschil ervaren. Alleen bij games die veel van de grafische rekenkracht en capaciteit van de tablet vergen, wordt het verschil heel goed duidelijk. 

  Dat verschil is in alle gevallen zichtbaar wanneer we de iPad Air met de derde generatie iPad van bijna twee jaar geleden vergelijken. Wie nu nog zo’n iPad in gebruik heeft en liever iets snellers wil, moet zeker eens kijken naar de iPad Air. Als je tenminste een Apple-tablet wilt hebben.

  Een ander belangrijk punt bij een multimediatablet is het geluid. Daar waren bij de iPad voorheen nog wel eens kritische geluiden over te horen. Apple heeft zich op dit punt zeker verbeterd. De twee luidsprekers zitten aan de onderzijde van de tablet. Het geluid is luider maar vooral ook geluidstechnisch beter. 

  Toch blijven we op dit punt kritisch. Er is een aanvaardbaar stereogeluid als we de tablet staand gebruiken, maar bij het afspelen van films of het live bekijken van tv-programma’s via tweede scherm-diensten komen de twee luidsprekers aan één zijkant van de tablet terecht. En weg is dus het stereogeluid. Apple maakt veel trouwe gebruikers gelukkig als het een systeem ontwikkelt waarbij vier luidsprekers aanwezig zijn en waarbij via de positie van het beeldscherm wordt bepaald welke twee luidsprekers er daadwerkelijk gebruikt moeten worden.

  Jammer genoeg heeft Apple de resolutie van het beeldscherm niet verbeterd. Net als bij de twee voorgaande iPad-modellen gebruikt men een beeldresolutie van 2048 bij 1536 pixels in combinatie met de retina-beeldtechniek. Omdat pixels hierbij niet met het blote oog op normale afstand zichtbaar zijn, is er sprake van een fraaie beeldweergave. Het scherm van de iPad beeld oogt kwalitatief zelfs beter dan dat van de Google Nexus 10 van Samsung, dat een beeldscherm van 2560 bij 1600 pixels gebruikt. Toch blijft het teleurstellend dat Apple voor de derde keer op rij geen verbetering doorvoert in de schermresolutie van de iPad.

  Sprongen heeft Apple wel gemaakt bij het nieuwe design. Wat als eerste opvalt, is dat de randen aan de lange zijden van de tablet smaller zijn geworden. Hierdoor is de iPad Air slanker dan zijn voorgangers, en dat is ook een van de redenen waarom de tablet zoveel prettiger in de hand ligt. Ook door de nieuwe rondingen aan de zijkanten ziet de iPad Air er veel beter uit. 

  Het nieuwe design biedt ruimte voor twee camera’s. De camera aan de voorzijde die voor onder meer Skype en Facetime gebruikt kan worden is in kwaliteit verbeterd. Het is een camera van 1,2 megapixels. De belangrijkste foto- en filmcamera aan de achterzijde heeft 5 megapixels. Hiermee kunnen we foto’s en films in een redelijke kwaliteit maken. Maar het blijft natuurlijk de vraag hoeveel gebruikers deze camera echt voor deze doeleinden gebruiken.

  Wat betreft connectiviteit is de iPad Air sterk verbeterd. Zo worden nu de belangrijkste LTE-frequentiebanden ondersteund. Dat houdt in dat we in Nederland en België met een data-abonnement van alle aanbieders gebruik kunnen maken van eventueel beschikbare 4G-datadiensten. Om via mobiel internet de iPad Air te gebruiken dient men wel een duurdere versie aan te schaffen. Deze kost 120 euro meer dan de modellen met uitsluitend Wi-Fi. 

  Wat betreft Wi-Fi heeft de iPad Air ook een stap vooruit gemaakt. Er zijn nu twee antennes aanwezig; een techniek die de naam MIMO heeft meegekregen. Hierdoor is niet alleen sneller Wi-Fi internet mogelijk, maar tijdens onze test bleek dat ook minder sterke Wi-Fi signalen door de tablet beter ontvangen worden. Apple laat ook hier weer een klein steekje vallen door het nieuwe Wi-Fi protocol 802.11ac niet te ondersteunen. Dat is op dit moment nog geen groot probleem, maar het maakt de toekomstzekerheid wel een stukje minder.

  De iPad Air is zonder twijfel de beste iPad ooit. Maar ook dit keer is er van echte innovaties geen sprake. Wie een iPad 4 heeft en niet veel belang hecht aan een lichter en dunner model, moet misschien goed over de aanschaf nadenken. Ten opzichte van de oudere iPads is de iPad Air zeker een grote verbetering.


  OPSLAG Wat sommige gebruikers echt fijn vinden, is dat de iPad Air met vier verschillende opslaggeheugen verkrijgbaar is: 16GB, 32GB, 64GB en nieuw is 128GB. Zeker voor de veeleisende gebruiker is de nieuwe variant een grote stap vooruit. Zeker omdat het opslaggeheugen bij de iPad-tablets niet via een extra geheugenkaart vergroot kan worden. 

  ACCU Verder goed om te vermelden dat de iPad Air over een zeer goede accu beschikt waarmee – zelfs bij intensief gebruik – meer dan de door Apple beloofde 10 uur gebruikstijd kan uit worden gehaald. Om de iPad op te laden levert Apple een USB-oplader van 12Watt en een lightning USB-kabel mee. De gedrukte handleiding wordt niet meegeleverd.

  Reacties

 1. TV-TIP Pyeongchang live

  Pyeongchang live
  NPO 1 om 09:30 uur
  Suzanne Schulting is in korte tijd de beste shorttrackster van het land geworden. Haar specialiteit? Super hard doorrijden waardoor iedereen moet lossen. Na een valpartij in de series van de 500 meter en de verrassende bronzen plak met de relayploeg, ruikt ze vandaag haar kans op de 1.000 meter.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES PLUS SOUNDTRACK CD I TONYA

   Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak. I, TONYA draait vanaf 22 februari in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes plus een soundtrack cd weggeven.

  TV-TIP Poh & Co

  Poh & Co
  24Kitchen om 19:30 uur
  Poh Ling Yeow mag dan ?slechts? tweede zijn geworden in het eerste seizoen van het razendpopulaire MasterChef Australia, deze enthousiaste stuiterbal is veruit de meest succesvolle kandidaat van de kookwedstrijd. In Poh & Co kookt ze vanuit haar eigen keuken, met ingrediënten uit eigen tuin.