1. Tests

  Clarke-tech 3100 Plus: Alleskunner met externe PVR

  Clarke-Tech borduurt met de 3100 Plus satellietontvanger voort op de beproefde succesformule van de Koreaanse fabrikant Hub Tech. De meerwaarde ten opzichte van zijn voorgangers ligt in de PVR-mogelijkheden via de USB poort.
  Jarco Kriek
  3 maart 2016
  0.0
  comments 0
  Clarke-tech 3100 Plus: Alleskunner met externe PVR
  Clarke-Tech borduurt met de 3100 Plus satellietontvanger voort op de beproefde succesformule van de Koreaanse fabrikant Hub Tech. De meerwaarde ten opzichte van zijn voorgangers ligt in de PVR-mogelijkheden via de USB poort.
   
  Wat kan de Clarke-Tech 3100 Plus?

  De uitgebreide zoekfuncties van deze ontvanger springen direct in het oog. Met fastscan kunnen de zenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen worden ingelezen. Een mooie optie daarbij is dat je zelf kunt bepalen of de kanaalnummering van de provider moet worden aangehouden. Opvallend is dat in deze optie ook gekozen kan worden voor het in december startende Waalse pakket van TéléSat. Dat zal hoofdzakelijk in MPEG4 gaan uitzenden, en dat kan deze ontvanger nou net niet weergeven.

  Naast fastscan is er ook de blind scan-optie. Hiermee wordt het gehele frequentiespectrum van een satelliet in stukjes gehakt en afgespeurd naar uitzendende transponders. Wanneer deze door de ontvanger gevonden zijn, worden de transponders uitgelezen op uitgezonden televisie- en radiozenders. Zo hoef je dus geen zender die op de satelliet wordt uitgezonden in de zenderlijst te missen. Er zijn diverse instelmogelijkheden voor het verdelen van het frequentiespectrum. Nadeel is dat de blind scan vrij lang duurt. Feedhunters kunnen dus het beste voor de optie onder 7,5 Mbit kiezen, anders duurt het vinden en inscannen van zenders zo lang dat de meeste feeds al lang weer uit de lucht zijn.

   

  Als je via de USB poort - jammer genoeg alleen aan de achterzijde van de ontvanger - een externe harde schijf aan de ontvanger koppelt, wordt de Clarke-Tech een PVR-ontvanger. Dat wil zeggen dat programma’s digitaal kunnen worden opgenomen op de harde schijf. Bij onze testen bleek de Clark-Tech niet kieskeurig wat betreft externe harde schijven. Wel dienen deze in FAT32 geformatteerd zijn. In het menu kunnen we bij timer instellingen automatisch kiezen voor een extra opnametijd van 5, 10 of 15 minuten. De koppeling vanuit de EPG naar de opnametimer is goed en werkt zonder enig probleem. Ook de timeshift-functie - het stil zetten tijdens het live televisiekijken om even later weer door te gaan waar gepauzeerd werd - werkt zonder al te veel problemen. Soms is er een hikje te zien nadat het programma weer opgestart wordt, maar dat is niet echt hinderlijk.

   

  De EPG werkt voor het zenderpakket van CanalDigitaal en TV Vlaanderen alleen voor het huidige en komende programma (now/next). De zenders die gebruik maken van de standaard DVB EPG, zoals de meeste Duitse zenders, hebben een meerdaagse EPG-functie tot maximaal zeven dagen vooruit. De EPG-interface oogt simpel meer is overzichtelijk en doeltreffend. Wat betreft de EPG, menu interface en informatiebalk op het scherm is deze Clarke-Tech identiek aan eerdere uitgebrachte modellen in deze lijn.

   

  Ook wat betreft DiSEqC-ondersteuning hoeft men bij deze satellietontvanger niet bang te zijn dat men te weinig mogelijkheden heeft. De protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en 1.3 USALS worden ondersteund. Ook voor draaibare schotels met DiSEq- motor en grotere multisat schotelinstallaties is deze ontvanger dus zeer goed bruikbaar.

   

  Hoe werkt de Clarke-Tech 3100 Plus?

  Het zappen tussen kanalen gaat, zowel bij ongecodeerde als gecodeerde zenders, zeer snel. Daarbij speelt de goede CI-handling – de wijze waarop de ontvanger met Common Interface-modules omgaat - een grote rol. Er is één interne kaartlezer aanwezig. Deze is geschikt voor de Conax versie 7 codering. Daarnaast is er één Common Interface-slot aanwezig. Wij probeerden de modules die voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen het meest worden gebruikt. Bij de MediaGuard CI, Aston CI 1.07, PowerCam en T-Rex waren de bevindingen in combinatie met een geldige smartcard eigenlijk in alle gevallen zeer goed.

  Er is ook een ‘stoute’ firmwareversie voor de ontvanger op het internet te vinden. Met deze versie maakt men van de interne kaartlezer een multicrypt-kaartlezer en kan men door middel van emulatie kijken naar bepaalde gehackte zenderpakketten. Vooral de extra mogelijkheid van de interne kaartlezer is zeer interessant. De CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcards werken goed in de interne kaartlezer, en in combinatie met een CI-module kan men ook gelijktijdig gebruik maken van de beide smartcards.

   

  De beeldkwaliteit via de YPbPr-component aansluiting is erg fraai. Via scart valt de beeldkwaliteit dan toch weer enigszins tegen. Als er dus een mogelijkheid is om de ontvanger via component aan de televisie te koppelen, dan verdient dat zeker de voorkeur. Overigens is het zeer goed mogelijk dat er op dit punt in toekomstige firmwareversies verbetering te verwachten is. Altijd belangrijk is ook de kwaliteit van de afstandsbediening. Deze geeft een goed signaal, waardoor de afstandsbediening ook van veraf goed werkt. De knoppen op de afstandsbediening zijn logisch ingedeeld, en dat maakt deze afstandsbieding met de goede handligging zeker een pluspunt.

   

  De gebruikte tuner in deze satellietontvanger is alleen geschikt voor DVB-S MPEG2 SD uitgezonden signalen. We kunnen dus geen HDTV of MPEG4-uitgezonden kanalen bekijken. De gevoeligheid van de tuner is bovengemiddeld goed. Dat betekent dat zwakkere satellietsignalen makkelijker ontvangen kunnen worden. Ook de ontvangst van televisie- en radiozenders die met zeer lage symbolrate in de SCPC-vorm uitzenden is mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld Radio Contact Nederland en België, die op een zeer smalbandige transponder op de 8 graden west uitzendt, zonder problemen worden beluisterd. Al moet men bij het inlezen van deze radiozenders wel even geduld hebben.

   

  Wat betreft opslagcapaciteit hoeven we ons geen zorgen te maken. Met 16 favorietengroepen en de mogelijkheid om tot 10.000 televisie- en radiozenders op te slaan voldoet hij zeker aan de wensen van iedere gebruiker. De Clarke-Tech 3100 Plus heeft hiervoor een intern geheugen van 16 MB en een flashgeheugen van 2 MB aan boord. Nieuwe firmware kan via USB of serieel in de ontvanger geplaatst worden, waarvan de eerste manier het snelste en makkelijkste verloopt en daardoor de voorkeur geniet. Er is geen mogelijkheid om de firmware automatisch via de satelliet (OTA) te vernieuwen. Voor het maken van een goede zenderlijst is een gratis editor via het internet beschikbaar. Ook deze zogenaamde settingslijsten kan men via USB of een seriële kabel in de ontvanger plaatsen.

   

  Conclusie

  Het gemak dient de mens. En gemak heb je met functies als fastscan en blind scan zeker. Nooit meer een televisie of radiozender via de satelliet missen: een leuke instapper tegen een goede prijs.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Reacties

 1. TV-TIP Divergent Series: Insurgent

  Divergent Series: Insurgent
  Net5 om 20:00 uur
  Tris (Shailene Woodley) krijgt het steeds moeilijker. Ze zoekt bondgenoten en antwoorden in hetgeen wat is overgebleven van het futuristische Chicago. Tris en Four (Theo James) zijn voortvluchtigen en worden achternagezeten door Jeanine, de leider van de factie Eruditie. In een race tegen de klok moeten ze uitzoeken waar de familie van Tris zijn leven voor heeft gegeven en waarom de leiders van Eruditie er alles aan doen om ze tegen te houden. Achtervolgd door hun keuzes in het verleden, zijn zij wanhopig om hun geliefden te beschermen en worden Tris en Four met de ene na de andere onmogelijke uitdaging geconfronteerd. Langzaam maar zeker ontrafelen zij de waarheid over hun verleden en uiteindelijk over de toekomst van hun wereld.

  Doe mee en win!

  • *

   4X VIP-PAKKET THE MUMMY

   Tom Cruise speelt de hoofdrol in de spectaculaire nieuwe film van de wereldwijde legende: The Mummy. Terwijl men dacht dat ze overleden was, wordt een prehistorische prinses wakker in haar graftombe. Totaal TV geeft vier VIP-pakketten van deze 3D-film weg met daarin een T-shirt, een dvd van Jurassic World en twee bioscoopkaartjes voor The Mummy.

  TV-TIP Halo 4: Forward Unto Dawn

  Halo 4: Forward Unto Dawn
  RTL 7 om 20:00 uur
  Op de militaire academie van de United Nations Space Command wordt een groep jonge kadetten klaargestoomd. Zij moeten straks de strijd aangaan met rebellen die op meerdere planeten in opstand zijn gekomen tegen het gezag van de UNSC. Een van de militairen in opleiding is Thomas Lasky, die twijfelt aan het nut van de naderende oorlog. Bovendien is hij bang dat hij niet in de wieg gelegd is voor het leiderschap dat van hem wordt verwacht. Dan wordt de academie plotseling opgeschrikt door een gewelddadige aanval van buitenaardse wezens. Lasky is genoodzaakt te vechten om de academie en zijn medestudenten te beschermen. Daarbij krijgen de strijders hulp van een geheimzinnige bondgenoot; een gepantserde supersoldaat die iedereen alleen maar kent als 'Master Chief'.

  Zappen.blog.nl