1. Tests

  Clarke-tech HD4100 Plus: Betaalbaar en betrouwbaar

  Instapmodel HD4100 Plus van Clarke-Tech brengt naast satellietontvangst ook interactieve mogelijkheden naar de huiskamer.
  Jarco Kriek
  16 juni 2016
  8.0
  comments 3
  Clarke-tech HD4100 Plus: Betaalbaar en betrouwbaar
  Instapmodel HD4100 Plus van Clarke-Tech brengt naast satellietontvangst ook interactieve mogelijkheden naar de huiskamer.

  De ontvangst van de Nederlandse satellietzenders is aan het veranderen. Tot voor kort konden we met een SD-satellietontvanger naar de belangrijkste Nederlandse tv-kanalen in SD-kwaliteit kijken, maar dat is nu anders. Er zijn nog wel zenders die in MPEG2 – de standaard die met een SD-satellietontvanger bekeken kan worden – via de satelliet uitzenden, maar aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen zijn bezig veel tv-kanalen naar MPEG4 om te zetten. En voor ontvangst van MPEG4 is een HD-satellietontvanger nodig. 

  De Clarke-Tech HD4100 Plus is een betaalbare manier om de satellietinstallatie weer up to date te maken. Het is een luxe ogend apparaat met vrij sobere aansluitmogelijkheden. Een scartaansluiting onbreekt, maar voor de oude beeldbuistelevisie zijn er A/V-cinch uitgangen. Digitaal aansluiten op een platte televisie kan via de HDMI-aansluiting en er is een optische digitale geluidsuitgang aanwezig. De ontvanger kan via de netwerkaansluiting aan het thuisnetwerk en het internet gekoppeld worden. 

  De enige USB-aansluiting vinden we aan de achterzijde. Hiermee kunnen we via een USB-stick nieuwe firmware in de ontvanger plaatsen. Dat is de enige mogelijkheid, want via de satelliet is dit niet mogelijk. Voor servicedoeleinden is er een RS232-aansluiting aanwezig. 

  Ook de voorzijde oogt sober. Geen alfanumerieke uitlezing, maar een vier posities groot numeriek display. Naast enkele bedieningsknoppen vinden we onder de frontklep twee interne kaartlezers en een Common Interface-slot. 

  In de doos vinden we verder een afstandsbediening met goede knopindeling. De dikke handleiding bevat de gebruiksaanwijzing in drie talen. Helaas ontbreekt Nederlands daarbij.

  De eerste installatie is makkelijk. Gelukkig is er een Nederlandse menutaal en wordt ook de beginnende satellietkijker op een goede manier door de installatie geloodst. De grafische interface is geen hoogstandje, maar zorgt wel voor een groot bedieningsgemak. De belangrijkste instellingen zijn standaard met een pincode afgeschermd. 

  Alle DiSEqC-mogelijkheden zijn aanwezig. We kunnen via DiSEqC 1.2 of USALS ook een draaibare schotelantenne bedienen. Tevens wordt de Unicable LNB ondersteund. 

  Het installeren van zenders kan op veel manieren. Naast handmatig transponders op zenders afzoeken kunnen we ook op een hele satelliet of meerdere satellieten tegelijk naar zenders laten zoeken. Men hoeft met deze ontvanger zelfs helemaal geen zender te missen, ook niet als hij net met uitzenden is begonnen. Er is namelijk een blindscan mogelijkheid aanwezig die het hele frequentiespectrum van een satelliet doorzoekt. Dat vraagt natuurlijk meer tijd, maar hierdoor worden vrijwel alle zenders die worden uitgezonden in de zenderlijst geplaatst. Deze blindscan-functie werkt goed. 

  Belangrijk voor abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen is dat er een goed werkende fastscanfunctie aanwezig is. Er is bovendien de mogelijkheid om na het inladen van de lijst deze naar eigen inzicht aan te aanpassen. Om het geheel compleet te maken heeft de Clark Tech HD4100 Plus ook favorietenlijsten en een interne spectrum analyzer in het menu.

  Om naar de gecodeerde zenders van CanalDigitaal en TV Vlaanderen te kunnen kijken moeten we een smartcard gebruiken. De interne kaartlezers zijn standaard alleen voor de Conax-codering geschikt. Deze wordt niet door de Nederlandse en Vlaamse tv-aanbieder gebruikt. 

  Op het internet is er echter alternatieve firmware te vinden waarmee van de interne kaartlezers multi-codering lezers worden gemaakt. Hiermee worden de Nagravision/Mediaguard3 smartcards van deze aanbieders wel herkend en zijn de kaartlezers dus ook bruikbaar. In onze test hebben we geen problemen met de interne kaartlezers opgemerkt, ook niet als we gelijktijdig smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikten. 

  We konden de ontvanger zelfs niet op fouten betrappen als we gelijktijdig met deze twee smartcards in het aanwezige CI-slot met een officiële Mediaguard CI-module een TéléSAT smartcard gebruikten. Omdat de interne kaartlezers met de alternatieve firmware van emulatie gebruik maken, kan toekomstig gebruik niet gegarandeerd worden. Het is daarom goed om te weten dat we in dat geval om het goedwerkende CI-slot kunnen terugvallen.

  Bij een satellietontvanger is de beeldkwaliteit natuurlijk van groot belang. Deze is bij deze Clarke-Tech HD4100 Plus meer dan voldoende. De beeldformaten 576p, 720p, 1080i en 1080p worden ondersteund. Naast tv-programma’s kunnen we via de interne mediaspeler ook de meeste video-, muziek- en fotobestanden bekijken vanaf een externe USB-harde schijf of -stick. 

  Sluiten we de ontvanger aan op het internet, dan zien we dat we nog enkele interactieve mogelijkheden tot onze beschikking krijgen. Zo kunnen we via YouTube naar videofilms kijken, zijn er tienduizenden radiozenders via het internet te beluisteren, kunnen we het laatste weerbericht op televisie bekijken en zijn de fotodiensten Picasa en Flickr beschikbaar. Het mooie van deze ontvanger is dat we ook de beluisterde internetradiozender op een externe harde schijf of USB-stick kunnen opnemen.

  Natuurlijk kan dat ook bij tv- en radioprogramma’s die via de satelliet ontvangen worden. Daarbij zijn er wel beperkingen, omdat deze satellietontvanger slechts over één tuner beschikt. Het voordeel is wel dat er in veel gevallen ongecodeerd op de harde schijf wordt opgenomen. Er is een goede koppeling tussen opname-instelling en de EPG. 

  Deze EPG is overzichtelijk en zeer goed bruikbaar. Bij de meeste tv-zenders is er zeven dagen vooruit informatie beschikbaar, afhankelijk van de aanbieder.

  De gebruikte satelliettuner is gevoelig. De tuner beschikt naast een LNB-ingang ook over een doorlusmogelijkheid. 

  Verder zien we nog wat aardige nieuwe dingen bij deze ontvanger. Naast DVB-S kan de tuner natuurlijk ook DVB-S2 ontvangen en kan men de MPEG2- en MPEG4-compressietechniek door elkaar gebruiken. Op zich niet bijzonder. Wat echter wel opvallend en zelfs ongebruikelijk is, is dat naast de standaard modulatietechnieken QPSK en 8PSK ook de meer exotische 16APSK en 32APSK ondersteund worden. Voor de meeste gebruikers niet van belang, maar op de Clarke-Belt zijn er op satellieten wel transponders te vinden die in deze modulatie uitzenden. Het gaat hierbij dan meestal om aanvoersignalen voor landelijke DVB-T netwerken.

  Voor gebruikers die terugschrikken voor de aanschaf van een Linux Open Source ontvanger en de officiële CanalDigitaal en TV Vlaanderen ontvangers te weinig mogelijkheden bieden, is de Clarke-Tech HD4100 Plus een betaalbare en goedwerkende oplossing.


  VERBRUIK EN OPSTART De Clark Tech HD4100 Plus heeft een opstarttijd van minder dan vijf seconden en verbruikt in bedrijf 25 watt. In deep stand-by is het verbruik minder dan 1 watt.

  FIRMWARE We hebben de Clark Tech HD4100 Plus getest met firmwareversie 1.08. Beschikbaar gesteld door DVB Electronics.

  Reacties

 1. TV-TIP Pyeongchang live

  Pyeongchang live
  NPO 1 om 10:55 uur
  Brons op de 500 meter in Sotsji was natuurlijk prima, maar omdat zijn tweelingbroer Michel goud won, en een andere Nederlander zilver (Jan Smeekens) bleef er toch iets knagen bij Ronald Mulder. Na vier jaar krijgt hij eindelijk de kans op revanche. Overigens: op deze Spelen wordt er nog maar één 500 meter geschaatst.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES PLUS SOUNDTRACK CD I TONYA

   Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak. I, TONYA draait vanaf 22 februari in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes plus een soundtrack cd weggeven.

  TV-TIP #forever

  #forever
  NPO 3 om 18:05 uur
  Dex ligt continu overhoop met zichzelf en met zijn stiefvader. Bloem is de dochter uit het ogenschijnlijk ideale gezin. Sal heeft een haat-liefde-verhouding met zijn Marokkaanse roots en Noa heeft te dealen met een moeder die meer oog lijkt te hebben voor de wereldproblematiek, dan voor haar dochter. Samen kunnen de vier de wereld aan. Toch?