1. Tests

  Coolstream Zee: Satelliet en meer

  De ontvanger van de toekomst kan meer dan alleen tv- en radiozenders ontvangen. De Coolstream Zee is daarom een slimme koop.
  Jarco Kriek
  4 mei 2016
  8.0
  comments 5
  Coolstream Zee: Satelliet en meer
  De ontvanger van de toekomst kan meer dan alleen tv- en radiozenders ontvangen. De Coolstream Zee is daarom een slimme koop.

  De Coolstream Zee is een kleine maar redelijk zware satellietontvanger. Het is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een goedkoop plastic no-name product. De ontvanger wordt geleverd met een summiere Engelstalige handleiding, een afstandsbediening en een stroomkabel. De ontvanger heeft een inwendig voedingsgedeelte en een aan/uit schakelaar aan de achterzijde. Iets dat onze voorkeur heeft. 

  Een verdere blik op de achterkant leert ons dat er analoge A/V cinch aansluitingen zijn, component YPbPr, een optische digitale audio uitgang, een HDMI-aansluiting, en voor een externe harddisk (of USB-stick) twee USB-aansluitingen en een eSATA poort. Ook de ‘good old’ RS232-poort is aanwezig. Heel belangrijk is tenslotte de netwerkaansluiting, waarmee we eenvoudig multimediatoepassingen aan de Coolstream toevoegen.

  Het front van de ontvanger valt ons een beetje tegen: een display ontbreekt. Wel vinden we er een USB-aansluiting, wat handig is. Verder is er een standby knop en twee interne kaartlezers. Deze werken prima met de smartcards van de M7 Group aanbieders CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Voor deze aanbieders treffen we later tijdens de eerste instelprocedure ook de fastscanzenderlijsten aan. Het ontbreken van Common Interface (CI) sloten vinden we een gemis. Bij eventuele wijzigingen aan het coderingssysteem kan de interne kaartlezer tijdelijk uitvallen. Dan is de ontvanger opeens een FTA-satellietontvanger geworden. Daarbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat de Coolstream een Linux-satellietontvanger is, en die staan niet bekend om hun prettige omgang met eventueel aanwezige CI-sloten.

  Dat de Coolstream een Linux satellietontvanger is, merken we ook bij het opstarten. Dat duurt enige minuten, waarbij vaak een zwart scherm te zien is. Hier missen we het display op de ontvanger: bij de meeste ontvangers kan men hier namelijk de status van de opstartprocedure volgen. Als de decoder eenmaal is opgestart, zien we dat hij draait op Neutrino software. Neutrino is de meest betrouwbare Linux software, maar heeft als minpunt een lastige menustructuur. Wie zich deze menustructuur eigen weet te maken, zal merken dat vrijwel alles in de firmware naar eigen inzicht kan worden ingesteld. Dat brengt voor de gebruiker echt veel voordelen met zich mee. 

  Door de lastige menu’s is deze ontvanger in principe niet zo geschikt voor de beginnende satellietkijker. Als hij echter geheel ingesteld wordt geleverd, kan elke gebruiker – dus ook de beginnende – er moeiteloos mee omgaan. Wie vervolgens zin heeft in een ontdekkingsreis door het ontvangermenu, zal snel alle mogelijkheden ontdekken. Daarbij is het prettig dat men altijd terug kan gaan naar de opgeslagen correcte instellingen zoals bij levering.

  De eerste instelprocedure is overigens wel makkelijk te doorlopen. Alle instellingen zijn hierbij te maken. Lastiger is de DiSEqC-installatie. Deze ontvanger heeft heel veel DiSEqC-mogelijkheden, maar deze zitten in de menustructuur verstopt. Ook andere instellingen en aanpassingen zijn – soms diep - weggestopt. Zo is de fastscan in het eerste instelmenu makkelijk selecteerbaar. Als we echter een update van de fastscan willen maken, moeten we toch even in het menu zoeken. We blijken onder het menukopje ‘onderhoud’ de rode toets ‘kanalen zoeken’ te moeten gebruiken. Je moet het even weten.

  De interne kaartlezers werken goed. We kunnen kiezen uit vier in de Neutrino firmware beschikbare softcams. In onze test gebruikten wij de oscam emulator. Hiermee kunnen we na enige instellingen te kiezen ook de smartcard delen met andere ontvangers in huis. Stoute gebruiker zouden dit ook extern via het internet kunnen doen. 

  De zapsnelheid is prima. De infobalk biedt ons veel informatie over de zender waar naar gekeken wordt. Daarbij valt op dat er ook uitgebreide informatie over het audiosignaal wordt gegeven. Door gebruik van diverse skins kan men de infobalk en EPG structuur van uiterlijk veranderen. De EPG is simpel maar zeer doeltreffend. Makkelijk is ook dat we zelf de grootte van het lettertype kunnen bepalen. In het menu zitten vele leuke extraatjes verborgen. Eén daarvan is een uitgebreid scherm waarin we alle informatie over de uitzendstream kunnen vinden, inclusief een bitrate viewer.

  Het beeld van de Coolstream is – net als dat van de andere ontvangers uit de Coolstream-familie – perfect. Of het nu over SD in MPEG2, SD in MPEG4 of HD gaat. Ook hier hebben we weer uitgebreide instelmogelijkheden. In de PAL en SECAM modus kunnen we kiezen uit de beeldinstellingen 576p, 720p 50 Hz, 1080i 50 Hz, 1080p 24 Hz en 1080p 25 Hz. In de NTSC modus zijn 480p, 720p 60 Hz en 1080i 60 Hz beschikbaar. Om dit geheel compleet te maken is er ook een auto instelling aanwezig. Omdat er veel beeldinstellingen te kiezen zijn is de mogelijkheid aanwezig om zelf te bepalen welke instellingen onder de VF-toets op de afstandsbediening te kiezen zijn. 

  Over de afstandsbediening gesproken. Deze ligt goed in de hand en werkt lekker, maar is zeker geen type dat bij een HD-satellietontvanger pas. Daarvoor mist dit plastic exemplaar wat allure. 

  We zeiden het al: een toekomstzekere decoder is een decoder waarmee meer dan alleen naar live televisie gekeken kan worden. We vinden dus op deze Coolstream veel multimediamogelijkheden. Zo kunnen we via het internet luisteren naar tienduizenden radiostations in soms zeer hoge geluidskwaliteit. We kunnen foto’s en videobestanden bekijken en muziekbestanden beluisteren. Dit kan zowel door deze bestanden op een externe harde schijf of USB-stick te plaatsen, of door de computers in het huisnetwerk als UPnP-server te configureren. Hierdoor kan men bestanden van deze computers rechtstreeks op de Coolstream afspelen.

  In de ontvanger is één DVB-S2 tuner aanwezig. Deze is erg gevoelig, hoewel de signaalmeter een niet al te hoog signaal aangeeft. Hieruit blijkt maar weer eens dat de signaalwaarden die interne meters in de firmware weergeven geen enkele waarde hebben. Door de enkele tuner is er een beperkte opnamemogelijkheid. Het aansluiten van een externe harde schijf of USB-stick op de Coolstream gaat goed. Met een externe harde schijf krijgen we ook de mogelijkheid om een live uitgezonden programma via timeshift te pauzeren. Ook is het mogelijk om meerdere zenders die op een zelfde transponder worden uitgezonden ongecodeerd op te nemen.

  Ook de Coolstream Zee levert weer een perfecte beeldkwaliteit met veel extra multimediafunctionaliteit. Helaas zijn er geen CI-sloten aanwezig.


  CATEGORIE We hebben de Coolstream Zee getest in de categorie single tuner HD-satellietontvangers

  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie van 21 mei. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Feud

  Feud
  BBC two om 22:00 uur
  Het is een van de meest legendarische ‘catfights’ van Hollywood: filmsterren Bette Davis en Joan Crawford konden elkaar wel vermoorden op de set van de horror Whatever Happened to Baby Jane? Dit extravagante verhaal leverde dankbaar materiaal op voor de fijne miniserie: Feud: Bette and Joan. Feud won twee Emmy's.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD DUNKIRK

   Verteld vanaf het land, de zee en de lucht start Dunkirk als honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingeld zijn door vijandelijke troepen. Totaal TV mag de dvd van deze epische actiethriller vijf keer weggeven.

  TV-TIP Revenge Body with Khloe Kardashian

  Revenge Body with Khloe Kardashian
  E! Entertainment morgen om 06:00 uur
  Behept met een ochtendhumeur, een gezicht als een plisségordijn of een innerlijk dat doet denken aan een dood boeket? Geen paniek: mediapersoonlijkheid Khloé Kardashian trekt je, samen met een team van experts, linea recta uit die negatieve spiraal. Want je bent het waard, wát de buitenwereld ook van je vindt.