1. Tests

  Coolstream Zee2: Verbluffende beeldkwaliteit

  Met de Zee2 brengt Coolstream een betaalbare hybride tv-ontvanger op de markt. De kijker kan kiezen voor satelliet, kabel of beide.
  Jarco Kriek
  8 augustus 2016
  9.0
  comments 0
  Coolstream Zee2: Verbluffende beeldkwaliteit
  Met de Zee2 brengt Coolstream een betaalbare hybride tv-ontvanger op de markt. De kijker kan kiezen voor satelliet, kabel of beide.

  Coolstream heeft het aantal modellen de laatste tijd flink uitgebreid. Alle modellen werken op het Linux besturingssysteem en maken gebruik van de Neutrino HD gebruikersinterface. Dat maakt de ontvanger heel betrouwbaar en geeft toegang tot uitgebreide elektronische programmagids (EPG) functies. Er kan uitgebreide programmainformatie worden getoond, waarbij de gebruiker in het menu zelf kan bepalen op welke manier deze informatie in beeld wordt gebracht.

  Opvallende vormgeving
  De ontvanger heeft een opvallende zwarte vormgeving met een brede rode lijn over de gehele breedte van de voorkant. Verder heeft het front een stand-by knop en een USB-ingang; handig voor het vernieuwen van de firmware. Verder vinden we er twee smartcardlezers. Ons testexemplaar van de ontvanger was uitgerust met twee satelliettuners. De satelliettuners zijn voorzien van doorlusmogelijkheid, en een LNB-doorluskabel wordt meegeleverd. Verder zijn er aansluitingen voor optische digitale audio, HDMI, scart, USB, e-SATA, ethernet, RS232 en RJ45. Er is een hardwarematige aan/uit-schakelaar en de voeding komt van een externe adapter. Omdat er geen inwendige voeding in de behuizing zit, wordt er vrijwel geen warmte ontwikkeld. De meegeleverde afstandsbediening ligt lekker in de hand, maar is wel wat groot. Dat maakt de bediening wat lastig.

  Interactieve mogelijkheden
  Naast ontvangst van satelliet- en kabelsignalen heeft de Coolstream Zee2 ook een beperkt interactief aanbod. Zo kunnen we via Icecast naar tienduizenden radiozenders van over de hele wereld luisteren. Verder zijn de video's van YouTube te bekijken, is er een RSS-nieuwslezer en kunnen we de weersverwachting op het beeldscherm lezen. Wanneer de ontvanger aan het thuisnetwerk gekoppeld is, komen er extra mogelijkheden beschikbaar via de Yweb-interface. Zo kunnen we de ontvanger via de computer instellen en bedienen, of snel een favorietenlijst maken. Er kan een ongelimiteerd aantal favorietenlijsten worden gemaakt, en dat komt het gebruiksgemak en de gebruikersvriendelijkheid van deze ontvanger ten goede. Via de mediaspeler luisteren en kijken we naar audio-, video- en fotobestanden. De meest gebruikte bestandsformaten worden ondersteund.

  Veel zoekmogelijkheden
  De satelliettuners zijn gevoelig. Er zijn ruime zoekmogelijkheden, maar het blijft een gemis dat Neutrino HD de blindscan-zoekfunctie niet ondersteunt. Wel is er fastscan voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen aanwezig. De automatische update wordt ondersteund, waardoor altijd de nieuwste fastscanzenderlijst gebruikt wordt. Wanneer een DVB-C kabeltuner wordt gebruikt, is er ook de mogelijkheid voor cablescan. Handig voor satellietkijkers is de auto-DiSEqC functie waardoor de ontvanger bij fastscan zelf de DiSEqC-instellingen van de LNB's goed zet. Bij fastscan maakt de Coolstream Zee2 gebruik van de Astra3-satelliet, dus ontvangst van deze satellietpositie is wel noodzakelijk. De satelliettuner kan met de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS overweg. Ook de Unicable LNB kan zonder problemen gebruikt worden. De interne kaartlezers werken zonder problemen met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van emulatie waardoor het niet zeker is - maar wel aannemelijk - dat deze ook  in de toekomst blijven werken. Bij uitval is er echter een uitwijkmogelijkheid: aan de achterzijde van de ontvanger bevindt zich namelijk een Common Interface-slot. Deze werkt met de meest gebruikte CI-modules voor gebruik CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Het beste werkt de nieuwe witte CI-module van CanalDigitaal/TV Vlaanderen. Hiermee kunnen we  ook naar het internationale voetbalkanaal FOX Sports 2 HD kijken; iets wat met de kaartlezers op het front niet mogelijk is.

  Veel opnamemogelijkheden
  De Coolstream Zee2 beschikt niet over de mogelijkheid voor een interne harde schijf, maar via USB of e-SATA kunnen we een extern opslagapparaat aansluiten. Gebruik van e-SATA heeft de voorkeur. Als we dit doen krijgt de ontvanger veel opnamemogelijkheden. We kunnen meerdere programma's van verschillende zenders gelijktijdig opnemen. Ook is het opnemen van het ene programma en gelijktijdig bekijken van een ander programma mogelijk. De programma's worden in vrijwel alle gevallen ongecodeerd op het opslagapparaat geplaatst. Hierdoor kunnen we deze programma's tot in de eeuwigheid terugkijken. Als er een extern opslagapparaat geplaatst is, komt ook timeshift binnen knopbereik. Hiermee pauzeren we een lopend programma met een knop op de afstandsbediening, om later vanaf dat punt weer verder te kijken.

  Eerst installatie
  Een eerste kennismaking met Neutrino HD is altijd lastig. De eerste installatie is echter makkelijk. Daarna is het aan te raden om het menu te leren kennen. De gebruiker komt er dan al snel achter dat er zeer veel mogelijkheden zijn om de ontvanger te personaliseren. Neem daar gerust de tijd voor. Hoe verder men zoekt, hoe meer functies beschikbaar komen. Zo kunnen we het energieverbruik van de ontvanger sturen door enkele instellingen naar eigen inzicht in te stellen. 

  Subliem beeld
  Ook deze Coolstream Zee2 biedt een geweldig beeld op zowel de HD als SD-kanalen. Het is werkelijk een genot om via deze ontvanger naar tv en video te kijken. Het beeld is haarscherp en zuiver wanneer de ontvanger via een HDMI-kabel op de tv is aangesloten. Wanneer de scartaansluiting wordt gebruikt, is dit natuurlijk aanzienlijk minder. De picture in picture (PIP) functie - waarmee gelijktijdig naar twee zenders in beeld kan worden gekeken - is zeer uitgebreid. Bij HD-zenders is de PIP-weergave in HD-kwaliteit. De gebruiker kan zelf het formaat van het PIP-scherm bepalen. Bij een goed beeld hoort natuurlijk goed geluid. Ook dit is - zeker als van de optische geluidsuitgang gebruik wordt gemaakt - dik in orde.

  Ook op tweede scherm tv-kijken
  Eén van de belangrijkste extra functies van de Coolstream Zee2 is multiroom. Via de DNLA-techniek kunnen we op pc's, laptops, tablets, smartphones en televisies als tweede scherm via de ontvanger naar tv-zenders kijken. Deze apparaten moeten dan wel DNLA ondersteunen. Bij mobiele apparaten kan dit in de meeste gevallen via een geschikte app gedaan worden. Op deze manier kan binnen het thuisnetwerk overal in huis via één decoder op vele schermen naar tv-zenders gekeken worden.

  Conclusie
  Voor een zeer betaalbare prijs halen we met de Coolstream Zee2 een hybride ontvanger in huis waarvan de beeldkwaliteit subliem is. De DNLA-functies maken het geheel compleet.


  VERBRUIK EN OPSTART De Coolstream Zee2 gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf ligt het gebruik rond de 12 watt. De opstarttijd bedraagt ongeveer dertig seconden. 

  FIRMWARE We hebben de Coolstream Zee2 getest met firmwareversie 2.15. Apparatuur beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Earth

  Earth
  RTL 8 om 20:29 uur
  Een documentaire die de immense schoonheid en diversiteit van onze aarde laat zien. In ruim anderhalf uur maakt Earth een tocht van Noordpool naar Zuidpool en benadrukt daarbij de strijd om te overleven.Earth confronteert ons door middel van indrukwekkende beelden en landschappen, uitgelicht door een oogverblindende zon, met de harde realiteit van het leven op onze planeet. De documentaire volgt hiertoe een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrug walvissen in hun vaste leefomgeving en toont de invloed van seizoenswisselingen daarop.Op indringende wijze wordt duidelijk hoe de opwarming van de aarde de overlevingskansen van vele diersoorten bedreigt.Het lukt de makers om in gebieden te filmen waar nog nooit eerder filmopnames zijn gemaakt. Zo wordt er gefilmd op ijzingwekkende hoogte op de Mount Everest.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

  Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
  Veronica om 20:30 uur
  Barbossa (Geoffrey Rush) heeft genoeg van het zombiebestaan en ontvoert Elizabeth (Keira Knightley). Haar ketting én haar bloed zijn de ingrediënten om de vervloeking op te heffen. Terwijl de zeerovers naar het Caribische gebied koersen, zet Will Turner (Orlando Bloom) de achtervolging in. Zijn onwaarschijnlijke partner is de excentrieke piraat Jack Sparrow (Johnny Depp).

  Zappen.blog.nl