1. Tests

  Denson DS400-HDM: Campingkijker

  CanalDigitaal gaf haar goedkeuring aan twee nieuwe HD-satellietontvangers van het merk Denson. De DS400-HDM is geschikt voor mobiel gebruik.
  Jarco Kriek
  6 april 2016
  0.0
  comments 0
  Denson DS400-HDM: Campingkijker

  CanalDigitaal gaf haar goedkeuring aan twee nieuwe HD-satellietontvangers van het merk Denson. De ontvangers zijn in principe gelijk, maar de DS400-HDM is ook geschikt voor mobiel gebruik.

  Als we de ontvanger uit de doos halen, zien we direct veel extra’s. Beugels om de ontvanger mooi weg te werken in bijvoorbeeld een camper of caravan. Ook belangrijk: een infrarood-oog voor de afstandsbediening. Zo kan de ontvanger mooi in een kastje weggewerkt worden. Ook een aansluitsnoer voor de sigarettenaansteker wordt meegeleverd. Alleen al deze accessoires maken het waard om voor een paar tientjes meer te kiezen voor de Denson DS400-HDM boven de DS300-HD. Ook is het goed om te zien dat er een Nederlandse handleiding wordt meegeleverd. Al moet daarvan wel gezegd worden dat deze vrij summier is.

  Aan de achterzijde van de ontvanger zien we veel aansluitmogelijkheden. Daaronder bevindt zich ook een scartaansluiting. Belangrijk, omdat HD-satellietontvangers tegenwoordig ook gebruikt worden voor ontvangst van bepaalde SD-kanalen die in MPEG4 worden uitgezonden. Aansluiten op een oude beeldbuistelevisie is dus gewoon mogelijk. Daarnaast zien we natuurlijk de HDMI en YPbPr aansluitingen. Digitale audio verloopt of via HDMI of de aanwezige coaxiale digitale audio-aansluiting.

  Aan de voorzijde zien we enkele minpunten. Het display toont vier cijfers, en is dus niet alfanumeriek zoals je eigenlijk bij een HD-ontvanger zou mogen verwachten. De DS300-HD heeft overigens wel zo’n luxer display. Het front oogt op het eerste gezicht mooi, maar heeft onder de klep toch een goedkoop plastic uiterlijk. Ook de kwaliteit van de Common Interface-sloten stemt ons op het eerste gezicht niet vrolijk.

  Zetten we de ontvanger echter aan, dan knapt ons humeur direct op. De menu- en infostructuur zijn boven verwachting goed voor een ontvanger in deze prijsklasse. De kwalitatief goede afstandsbediening heeft een duidelijke en goed ingedeelde knopstructuur. De gevoeligheid van het signaal is voldoende, en bij gebruik van het infrarood-oog zeker meer dan voldoende.

  Bij het eerste gebruik moeten we de kanalen inlezen met de ontvanger. De DS400-HDM ondersteunt fastscan van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Kiezen we voor CanalDigitaal of TV Vlaanderen, dan moeten we vervolgens kiezen of we de SD of HD versie van deze fastscanlijst willen binnenhalen. Met grote snelheid worden dan alle zenders van vier satellietposities - Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird - binnengehaald. Zo makkelijk als het inlezen van fastscanlijst is, zo omslachtig is het om handmatig één transponder van een bepaalde satelliet binnen te halen.

  De ontvanger ondersteunt alle DiSEqC-protocollen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een draaibare installatie in beweging brengen via USALS en bij een vaste multisat-schotelinstallatie makkelijk 16 LNB’s aansturen. Allemaal dingen die met de Pace/Philips ontvangers natuurlijk niet gaan lukken. Hierdoor is deze ontvanger bijvoorbeeld ook goed bruikbaar wanneer via een GSO-installatie wordt gekeken.

  Als de zenders zijn ingelezen worden we nogmaals prettig verrast door Denson. De zenders in de fastscanlijst kunnen gewoon worden bewerkt. Dat wil zeggen dat de gebruiker zelf kan bepalen op welke plaats in de zenderlijst een zender moet komen. De fastscanlijst kan zo dus gepersonaliseerd worden. Leuk om te zien is dat ook de zendernummers automatisch worden aangepast. We moesten wel vaststellen dat bij het handmatig bewerken van de zenderlijst de ontvanger diverse malen op tilt sloeg. Een harde reset met de aan/uit schakelaar was dan de enige optie.

  Ook bij het zappen stuiten we op een merkwaardige bug. Zappen verloopt snel, maar wanneer we bij de nieuwe zender komen, is er een hik in beeld en geluid merkbaar. Na een tijdje stevig doorzappen gaat dit irritant worden. De CI-handling van de ontvanger is goed, zolang we maar één CI-module gebruiken. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn van een satellietontvanger waarin twee CI-sloten in zitten. Gelijktijdig gebruik van twee CI-modules en de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen is een ramp. Op zich kan dit allemaal verholpen worden als men maar tijd en geld wil besteden in het finetunen van de firmware. Het updaten van de firmware gaat naar keuze via de satelliet of met de USB-poort.

  EPG, menu en infostructuur zijn meer dan in orde. Bij het opvragen van de EPG merkten we echter dat vaak niet de EPG van het bekeken programma wordt weergegeven, maar die van een heel andere zender; in ons geval vrijwel altijd Film 1.3 op de Astra1. Ook hier dus werk aan de winkel.

  De Denson HD-ontvangers hebben beperkte PVR mogelijkheden. Er zijn veel haken en ogen aan het digitaal opnemen omdat er slechts één tuner beschikbaar is. Voor het maken van digitale opnames is een externe harde schijf aan te raden boven een USB-stick. De harddisk kan worden aangesloten via de USB-ingang aan de voorzijde van de satellietontvanger. We raden schijven aan met een groot cachegeheugen en een snelheid van 7200 RPM. Ook kunnen we met de ontvanger gebruik maken van timeshift. Dat wil zeggen dat we de ontvanger tijdens een live-uitzending kunnen pauzeren om daarna later weer verder te kijken. Voor timeshifting voldoet een snellere USB-stick ook, omdat bijvoorbeeld 4 GB wel genoeg is voor deze extra mogelijkheid. Overigens hoef je bij deze ontvanger niet bang te zijn dat er te weinig geheugen is voor het opslaan van televisie- en radiozenders. Er zijn namelijk 6000 zenderplaatsen beschikbaar.

  De Denson DS400-HDM is een middenklasse HD-ontvanger met veel extraatjes. Hij is overal te gebruiken: thuis, op de camping, in de camper of op de boot. Zijn geld zeker waard dus.


  COMMON INTERFACE
  Met twee CI-sloten zou je verwachten dat je deze ook gelijktijdig kunt gebruiken. Dat is helaas niet het geval.

  STROOMVERBRUIK
  Mobiel gebruik is een pluspunt. Als we kijken naar het gemiddelde verbruik - meer dan 27 watt - dan is dat wel erg hoog.

   

  Reacties

 1. TV-TIP My Kitchen Rules

  My Kitchen Rules
  Net5 om 18:35 uur
  Verschillende teams, bestaande uit twee personen, gaan de strijd met elkaar aan. Ze moeten om de beurt een eenvoudig huis omtoveren tot een restaurant, compleet met thema en driegangenmenu. Welk team gaat dit het beste af?

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD

   Arthur weet niet in wat voor wieg hij is geboren. Als kleine jongen is zijn vader vermoord door z’n oom Vortigern die erna de troon besteeg. Arthur leeft op straat en redt zichzelf door te stelen. Totdat hij het zwaard van z’n vader, Excalibur, in handen krijgt dat hij uit een steen trekt. Vanaf dat moment is Arthur degene die het volk moet beschermen tegen zijn wrede oom. Totaal TV mag vijf keer de Blu-ray van deze avonturenfilm weggeven.

  TV-TIP The Duchess

  The Duchess
  SBS9 om 20:30 uur
  Engeland, eind 18e Eeuw. Georgiana is sinds haar 17de gehuwd met de rijke en machtige hertog van Devonshire. Met haar oogverblindende schoonheid, pienterheid en levenslust is ze al snel zeer geliefd bij de high society. Maar achter dit flamboyante imago schuilt een vrouw die verwaarloosd wordt door haar echtgenoot en hunkert naar liefde. De Hertog, de enige man die ongevoelig is voor haar charme, heeft het meer voor Elizabeth Foster, haar beste vriendin en dwingt haar in een driehoeksverhouding. Om haar frustratie te compenseren, leidt de ongelukkige Giorgiana een druk mondain leven. Ze wordt berucht voor haar elegantie, extravagantie en haar passie voor het spel, zeker wanneer ze aan politiek gaat doen bij de liberale partij. Dankzij haar charisma en energie is ze het boegbeeld van de Whigs en wordt ze vereerd door de prinsen en ministers. Ze steunt Charles Grey, een jonge afgevaardige waarop ze smoorverliefd wordt.