Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Dreambox DM7080 HD: Een dure droom komt uit

    We hebben er jaren op moeten wachten, maar de nieuwe Dreambox is een feit. Het prijskaartje is indrukwekkend; hoe zijn de prestaties?
    Jarco Kriek
    29 juli 2016
    9.0
    comments 12
    Dreambox DM7080 HD: Een dure droom komt uit
    We hebben er jaren op moeten wachten, maar de nieuwe Dreambox is een feit. Het prijskaartje is indrukwekkend; hoe zijn de prestaties?

    Natuurlijk staan de vorige Dreambox-modellen bekend om de goede kwaliteit en gebruikerservaring, maar toch schrokken we van de verkoopprijs van de DM7080 HD. Voor de kale ontvanger met twee ingebouwde DVB-S2 satellietontvangers moet iets meer dan zeshonderd euro worden neergeteld. Als we ontvanger met twee extra tuners en een interne harde schijf uitbreiden tot meest volledige configuratie komt teller al snel boven de achthonderd euro uit. Dat is natuurlijk nog wel goedkoper dat het oude vlaggenschip DM8000 HD, maar daar staat wel tegenover dat de prijzen van elektronische apparaten in de afgelopen jaren flink gezakt zijn.

    Kwaliteit direct zichtbaar
    De ontvanger wordt nu niet meer door Dream Multimedia maar door Dream Property op de markt gebracht. Totaal TV ontving één van de eerste exemplaren van de DM7080 voor deze hardwaretest. De ontvanger wordt in een stevige, luxe verpakking geleverd en we zien direct dat hij kwaliteit en klasse uitstraalt. Je voelt dat je een ontvanger in de hand hebt, en dat is bij veel goedkopere ontvangers in het Linux-segment tegenwoordig heel anders. Dat kost wel wat: de prijs ligt zelfs twee keer zo hoog als die van sommige concurrenten in dit segment.

    Mooi display
    De blikvanger aan de voorzijde van de ontvanger is het display met een werkelijk fantastisch en kleurig beeld. Verder zijn twee drukknoppen zichtbaar. Onder de frontklep vinden we twee interne kaartlezers die geschikt zijn voor de codering Dreamcrypt, twee Common Interface-sloten en een USB 3.0 aansluiting. De frontklep wordt door een magneetje gesloten gehouden. De achterzijde van de ontvanger heeft enkele merkwaardigheden. Zo gebruikt Dream Property voor deze ontvanger een 230V-aansluitsnoer dat eigenlijk alleen bij computers gebruikt wordt. Eveneens opvallend zijn de twee HDMI-aansluitingen: één voor inkomende digitale beeldsignalen en de andere voor uitgaand beeldverkeer. Deze HDMI-doorlus komen we nog op weinig tv-decoders tegen. Een fysieke LNB-doorlus bij de twee ingebouwde tuners ontbreekt juist. Wel kunnen we de tuners via de firmware doorlussen. Verder vinden we drie USB-aansluitingen, waarvan één USB 3.0. Er is een optische digitale geluidsuitgang, een netwerkaansluiting en een speciale service aansluiting. Ook is er ruimte waar we de twee optioneel te installeren DVB-S2 of DVB-C/T2 tuners kunnen plaatsen. Een SD-geheugenkaart – bijvoorbeeld voor het bekijken van foto’s – kan in de daarvoor bestemde sleuf worden gestopt.

    Meegeleverde accessoires
    In een doosje vinden we de meegeleverde accessoires. Met de afstandsbediening houdt Dream vast aan het model dat bij voorgaande ontvangers werd geleverd. De toetsenindeling is vrijwel gelijk, en dat is prima: de afstandsbediening ligt lekker in de hand en de communicatie tussen de zapper en de ontvanger loopt goed. Jammer is dat er geen batterijen werden meegeleverd, en daarnaast hoort bij een ontvanger in deze prijscategorie eigenlijk geen plastic afstandsbediening. De gebruiksaanwijzing wordt niet op papier maar op een cd geleverd. Naast de netkabel vinden we ook een kwalitatief goede HDMI-kabel in de doos. Bij de kleinere onderdelen is het even oppassen. Zo vinden we een zakje schroeven om de interne harde schijf en de losse optionele tunerkaarten te monteren. Ook is er een klein zwart zakje waarin we een USB-dongle vinden. Daarmee kunnen we een draadloze verbinding met de router opzetten. Onze voorkeur gaat echter altijd uit naar een verbinding met een ethernetkabel.

    Eerste ingebruikname
    De installatieprocedure kennen we van oudere Dreamboxen. Het installeren van de ontvanger wordt hierdoor kinderspel, zeker voor ervaren Linux-gebruikers. We komen er na de installatie achter dat de Dreambox DM7080 HD op Dreambox OS onder Linux draait. Waar er bij andere Linux ontvangers voldoende images van hobbyfirmwaremakers beschikbaar zijn, is dat op dit moment voor de nieuwe Dreambox nog niet het geval. Er zijn wel enkele hobbygroepen bezig met het maken van firmware, maar bij het maken van deze test had nog geen enkele groep voor de eindgebruiker bestemde firmware uitgebracht. We moeten in onze test dus verder met de originele firmware, en dat betekent bijvoorbeeld dat we de kaartlezers niet van een emulatiecam kunnen voorzien. Hierdoor zijn de smartcards van bijvoorbeeld CanalDigitaal en TV Vlaanderen niet bruikbaar.

    Snelle zapper
    Wat direct opvalt, is dat de ontvanger een zeer snelle zapper is. Zowel van gecodeerde naar ongecodeerde kanalen als van SD- naar HD-kanalen. Dat kan ook niet anders met een hardware hart dat wordt gevormd door een zeer snelle dual core processor met maar liefst 7000MIPS. Hieraan gekoppeld is een 2GB RAM geheugen en een 4GB FLASH geheugen. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat er in de toekomst zeer uitgebreide firmware met tal van multimediamogelijkheden kan worden uitgebracht. De interne mediaspeler in Dreambox OS ziet in ieder geval onze NAS-apparaten en de computers binnen het netwerk zonder problemen. Het afspelen van HD-videobestanden gaat echter niet altijd vlekkeloos. Op het beeld verschijnt enkele malen zelfs een groen scherm, waarna de ontvanger crasht en opnieuw opstart. Dat gaat dan overigens wel weer zeer snel. Veel sneller dan bij alle andere Linux-ontvangers die we op de testbank hebben gehad.

    Opbouwen ontvanger
    We kunnen via de applicatiefunctie binnen het menu zelf de basisfirmware naar eigen inzicht opbouwen met onderdelen die we noodzakelijk vinden. Er zijn tientallen uitbreidingsmogelijkheden. Zo kunnen we bijvoorbeeld porno streamen via het internet. De pakketjes die we voor de opbouw van de firmware uitkiezen, worden van het internet gedownload en daarna automatisch geïnstalleerd. We missen echter enkele voor Nederland en België belangrijke onderdelen, zoals fastscan-ondersteuning. Ook blindscan behoort niet tot de mogelijkheden van de door Dreambox geleverde firmware. Hiervoor moeten we wachten op de hobbyfirmware die er voor deze ontvanger ongetwijfeld binnen enkele weken is. Daarbij speelt Dream Property geen zichtbare actieve rol, maar achter de schermen is het bedrijf er natuurlijk bij gebaat dat er veel hobbyfirmware beschikbaar komt, met daarbij de ondersteuning van emulatoren als wellicht belangrijkste onderdeel. Want de ontvanger staat of valt bij het gebruik van de kaartlezers en de cardshare-functies die hierdoor ontstaan. Dat wil overigens niet zeggen dat abonnees van CanalDigitaal of TV Vlaanderen deze ontvanger nu niet kunnen gebruiken. Alle bekende CI-modules zijn zonder problemen bruikbaar. Dus ook de nieuwe CanalDigitaal-module die voor betaalzender FOX Sports International nodig is.

    Multimediawonder
    De DM7080 HD is zonder twijfel een multimediawonder. Het is een volwaardige mediaspeler die vrijwel alle video- en muziekbestanden afspeelt. Via de nu al aanwezige plugins kunnen ook video on demand onderdelen geïnstalleerd worden. Denk hierbij aan ZDF Mediathek, YouTube en Porncast. Ook is HbbTV aanwezig. Hierdoor kunnen we zonder problemen bij de Nederlandse publieke zenders – ook zonder abonnement of smartcard – van Uitzending Gemist gebruikmaken.

    Potentie
    Het is op dit moment moeilijk te zeggen of de Dreambox DM7080 HD het dure prijskaartje waard is. Dat hangt vooral af van de manier waarop hobbygroepen deze ontvanger omarmen en firmware-ondersteuning gaan bieden. In ieder geval ATV en Gemini lijken dat te gaan doen, terwijl OpenPli de ondersteuning van Dreambox enkele jaren geleden liet vallen nadat de fabrikant zijn plannen voor Goliath firmware openbaarde. De ontvanger op zich heeft zeker potentie. Kanttekening is wel dat de hardware de H.265/HEVC compressietechniek niet ondersteunt. En dat de nieuwe uitzendstandaard DVB-S2X vanwege de hardware ook niet ondersteund kan worden. Beide technieken zijn binnen twee tot drie jaar zeker binnen de satellietdistributie van Ultra HD-zenders actief geworden. Een potentiële koper dient hier wel rekening mee te houden bij de afschrijving op dit dure apparaat.

    Conclusie
    Deze Dreambox is duur. Of hij te duur is, dat kan alleen de individuele gebruiker beoordelen, en dan pas over een aantal weken of maanden. Je haalt wel degelijkheid en kwaliteit in huis waarbij veel mogelijkheden in één apparaat verenigd worden. 


    VERBRUIK EN OPSTART De Dreambox DM7080HD verbruikt in stand-by 0,4 watt. In volledig bedrijf en met externe harde schijf is het verbruik 25 watt. De opstarttijd vanuit deep stand-by bedraagt meer dan dertig seconden.

    FIRMWARE We hebben Dreambox DM7080HD getest met Dreambox OS 2014-10-14 van de image van 24 september 2014. De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door Bombeeck Digital, Eindhoven.

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview