1. Tests

  Echolink 4000 CI T/S: Handige combi-ontvanger

  De Echolink 4000 CI T/S combineert digitale satelliettelevisie met digitale aardse televisie. Deze gecombineerde decoder komt voor veel huishoudens als geroepen.
  Jarco Kriek
  7 februari 2016
  0.0
  comments 0
  Echolink 4000 CI T/S: Handige combi-ontvanger

  Echolink klinkt erg als Echostar. Maar dat kwaliteitsmerk van vroeger levert helaas geen ontvangers meer voor de consumentenmarkt. Enkele medewerkers van Echostar hebben echter een eigen bedrijf opgericht, dat gelieerd is met Echolink Global in Dubai. Het logo, de vormgeving en de menustructuur van het oude Echostar leeft voort in Echolink. Maar kan Echolink zich ook kwalitatief meten met de Echostar-producten van weleer? In onze test nemen we de proef op de som.

   

  De Echolink 4000 CI T/S combineert digitale satelliettelevisie met digitale aardse televisie. Zowel de digitale zenderpakketten van CanalDigitaal (satelliet) als Digitenne (digitale aardse televisie) kunnen met deze decoder worden ontvangen. Zeker nu Digitenne aan het stunten is met de prijs van het zenderpakket (23 zenders voor nog geen 7 euro per maand) komt deze gecombineerde decoder voor veel huishoudens als geroepen. Naast het betaalpakket van Digitenne kan het vrij te ontvangen aanbod via de satelliet met één apparaat op het televisiescherm worden getoverd. Wie dan nog wat tekort komt, kan het aanbod altijd nog aanvullen met een betaalpakket van CanalDigitaal.

   

  Sterke punten

  Naast de gecombineerde ontvangstmogelijkheden is het sterkste punt van deze ongetwijfeld de interne kaartlezer. Dit is een zogeheten multi-kaartlezer; geschikt voor gebruik van zowel de Digitenne- als CanalDigitaal-smartcard.

   

  De snelheid van de Echolink 4000 CI T/S is zeer goed. Zowel het zappen tussen gecodeerde kanalen, ongecodeerde kanalen en de kanalen van de twee uitzendplatforms is bovengemiddeld. Ook het inlezen van kanalen is zeer snel geklaard door deze digitale decoder. Gek genoeg duurt het opstarten van de decoder vanuit standby weer vrij lang.

   

  Naast de ingebouwde multi-kaartlezer kan men ook twee Common Interface-modules in de daarvoor bedoelde sloten plaatsen. Alle gangbare CI-modules - zowel de officiële als hobbymodules - werken zonder problemen.

   

  Makkelijk is de manier van het opslaan van de zenders. Naast de normale zenderlijst en de acht zelf indeelbare favorietenlijsten slaat deze ontvanger de zenders ook nog eens op aan de hand van de coderingsnorm die door de aanbieder wordt gebruikt.

   

  Zwakke punten

  De menustructuur van de Echolink 4000 CI T/S is weliswaar een kopie van de oude Echostar-ontvangers, maar de bediening is nog steeds niet al te makkelijk - zeker niet voor beginnende gebruikers. Het is bijvoorbeeld echt doordenken voordat je een bepaalde transponder handmatig kunt inlezen.

   

  Het sterke punt van de multi-kaartlezer brengt ook direct een zwak punt met zich mee: er is slechts één interne kaartlezer beschikbaar, terwijl voor de Nederlandse markt beide providers gecodeerd uitzenden. Willen we dus CanalDigitaal en Digitenne tegelijk ontvangen, dan moeten we altijd een CI-module gebruiken voor één van de twee smartcards.

   

  In de door ons gebruikte software van 31 mei, die standaard geplaatst was in ons testexemplaar, konden we de digitale decoder door bepaalde snelle handelingen en commando’s achter elkaar zodanig van slag krijgen dat deze spontaan opnieuw ging opstarten. Dit gebeurde vooral als we in het menu bepaalde opdrachten gaven. De software is dus nog niet geheel bugvrij.Ook in de door ons zelf geplaatste firmwareversie van 1 oktober (te downloaden via http://www.srsupport.com/srsupport.html) is nog steeds een aantal van deze bugs aanwezig. Wel is het aan te raden de decoder handmatig te updaten naar deze nieuwste versie.

   

  We misten de mogelijkheid om de firmware On The Air (OTA) te upgraden. Ook was er in de door geen Nederlandse handleiding aanwezig.

   

  Afstandsbediening

  Bij de Echolink wordt een low budget standaard-afstandsbediening meegeleverd. De knoppen op de afstandsbediening - zeker de cijfers - zijn niet al te groot. Lastig voor mensen met dikke vingers, maar verder is de afstandsbediening goed. De gevoeligheid is zelfs zeer goed.

   

  Software tooltjes

  Op het internet vonden we een STB-tool voor deze digitale decoder. Met een RS232 nullmodemkabel kunnen we via dit programma verbinding maken tussen een pc en de decoder. Zo kan bijvoorbeeld nieuwe firmware in de decoder worden geplaatst. Ook kunnen we een zenderlijst uit de decoder verplaatsen naar de pc, de lijst met het programma naar eigen inzicht veranderen, en daarna weer terugplaatsen in de ontvanger.

  Het programma wordt meegeleverd met de decoder. Het is via http://www.bgb.nl/site.php?TreeID=297 te downloaden.

   

  Conclusie

  Ondanks het logo en de vormgeving moeten we concluderen dat Echolink van nu niet te vergelijken is met het Echostar van vroeger. Dat is overigens ook begrijpelijk. Waar Echostar een duurder product op de markt bracht, zit Echolink duidelijk in een goedkoper segment.

   

  Echolink maakt de ontvangers ook niet zelf. Het zijn zogeheten plakmerkontvangers: concepten die door Chinese en Koreaanse fabrikanten aan derden, zoals Echolink, worden aangeboden. Men geeft deze middels de bekende oude Echostar-look en zelfgemaakte firmware een Echostar-tintje, maar verder gaan de overeenkomsten niet.

   

  In vroegere jaren maakte Echostar voor de consumentenmarkt de ontvangers zelf. Overigens geldt dit niet voor de laatst op de markt gebrachte ontvanger. De Echostar PVR-5020 was namelijk ook een OEM-product, afkomstig uit de Koreaanse Arion fabriek. Echostar bestaat overigens nog steeds; het produceert echter geen producten meer voor de consumentenmarkt, maar alleen voor de professionele markt. Daarnaast heeft Echostar zijn markt grotendeels verplaatst naar Amerika.

   
  Het concept van de Echolink 4000 CI T/S komt van de Koreaanse set-top box fabrikant Dizipia. Uit deze fabriek komen onder andere ook de ontvangers van de merken Golden Interstar en Starsat.

   

  De Echolink 4000 CI T/S combineert twee digitale werelden en is daardoor bijzonder toekomstgericht. De multi-kaartlezer maakt de ontvangst één van de twee Nederlandse digitale televisiepakketten zonder extra aanschaf van een CI-module mogelijk. Deze decoder is misschien niet de beste hybride ontvanger van dit moment, maar het is zeker geen verkeerde keus voor de kijker die voor een redelijk bedrag twee digitale ontvangstmogelijkheden in huis wil halen.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 20:00 uur
  Manchester City dacht met de komst van Josep Guardiola de titels aaneen te rijgen, maar tóch ontbrak er iets. Dat lijkt opgelost met het nieuwe supertalent Gabriel Jesus. De Braziliaan is een garantie voor succes. Vanavond speelt de spits tegen Feyenoord, dat alles uit de kast moet halen om hem onschadelijk te maken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN BAD MOMS 2

   In Bad Moms 2 moeten de drie ondergewaardeerde en overbelaste moeders de uitdagingen van kerstmis tot een goed einde brengen. Deze keer verwelkomen ze de ultieme vijand: hun eigen moeders. Mila Kunis, Kristen Bell en Kathryn Hahn schitteren in het hilarische vervolg van Bad Moms. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes weggeven.

  TV-TIP 2Doc: Piet is weg

  2Doc: Piet is weg
  NPO 2 om 20:20 uur
  Toos Beentjes zoekt al dertig jaar naar haar op Texel vermist geraakte broer Piet. Wat is er toch met hem gebeurd? Deze documentaire focust niet op haar zoektocht, maar op de - zo lijkt het - desinteresse van de politie om Piet te vinden. „Hij spoelt wel aan. En anders vinden de toeristen hem wel.”