1. Tests

  EMU-BOX U-Box 100XCI: Klinkt ‘interessant’…

  Alleen al de naam van de EMU-BOX moet heel interessant klinken voor de hobbyist. Hij doet vermoeden dat de satellietontvanger veel meer kan dan de standaardontvanger.
  1 februari 2016
  0.0
  comments 0
  EMU-BOX U-Box 100XCI: Klinkt ‘interessant’…

  Alleen al de naam van de EMU-BOX moet heel interessant klinken voor de hobbyist. Hij doet vermoeden dat de satellietontvanger veel meer kan dan de standaardontvanger. En dat de box voorzien is van een USB-aansluiting aan de voorzijde - vandaar de naam ‘U-Box’ - is een extra leuk detail. TVSatellite plaatste de ontvanger op de testbank.

   

  Bij het uitpakken blijkt dat de U-BOX heel compleet wordt geleverd. Naast de afstandsbediening met batterijen treffen we ook een tulpkabel aan om beeld en geluid te verbinden naar de tv en/of geluidsinstallatie. Verder worden er twee handleidingen van 50 pagina’s per stuk bijgesloten: één in het Engels en één in het Nederlands. Hierin wordt alles stap voor stap beschreven, inclusief screenshots bij alle handelingen.

   

  Buitenkant

  Aan de voorzijde bevinden zich de standaard navigatietoetsen. Hiermee kan men nog enigszins uit de voeten zonder afstandsbediening. In het midden zit het display (4x7 dot matrix), dat ingeschakeld het zendernummer weergeeft en in stand-by de tijd. Achter de zwarte klep is een interne kaartlezer (geschikt voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen) en twee Common Interface-sloten. Ook is hier een USB-aansluiting te vinden, let wel: niet aan de achterkant, maar aan de voorzijde. Even een USB-stick aansluiten is daarom extra makkelijk.

   

  Aan de achterkant zijn de gebruikelijke aansluitingen te vinden, te weten: twee keer LNB (in en uit), twee keer scart (tv en VCR), RS232C (voor een verbinding met de pc), S/PDIF (digitale audiouitgang), coax in- en uitgang, tulp video- en audiouitgangen en een powerschakelaar.

   

  Het begin

  Nadat de box is aangesloten, verschijnt er keurig meteen beeld op het scherm. De kwaliteit ervan is erg goed. Alle Astra-zenders zijn al voorgeprogrammeerd. In dit geval werd de box geleverd met bewerkte software, die fastscan ondersteunt. Daarmee is het mogelijk om binnen een minuut alle Astra-zenders in een zaplijst te krijgen, die ook nog eens op een logische volgorde staat. Deze volgorde is door CanalDigitaal en TV Vlaanderen bepaald, en bij de fastscan zoekfunctie kan met kiezen tussen deze twee satellietproviders.

   

  Als de ontvanger nog niet voorzien is van een zaplijst, moet de gebruiker een installatieproces doorlopen. De taal, gewenste satelliet en het schoteltype (vast, meerdere LNB’s of draaibaar) moeten worden opgegeven. Aangezien de EMU-BOX DiSEqC 1.2 en Usals ondersteunt, is het apparaat geschikt voor een uitgebreide schotelinstallatie. Nadat dit alles is opgegeven, begint het zoeken naar kanalen.

   

  De CanalDigitaal smartcard wordt probleemloos herkend. Uitval van de gecodeerde kanalen is op onze testbank niet waargenomen. De TV Vlaanderen smartcard geeft evenmin problemen.

   

  Dagelijks gebruik

  Het zappen kan via de navigatietoetsen van de afstandsbediening, of via de channel + en - toetsen. De informatiebalk toont tijdens het overschakelen naar een ander kanaal de frequentiegegevens en de naam van het huidige programma (indien de EPG wordt meegezonden). Om te zien wat het volgende programma is, moet er eerst op de-EPG toets gedrukt worden. Er verschijnt dan een tabel met alle kanalen onder elkaar, en daarnaast de lopende programma’s.

   

  Via de OK-toets komen we in de zaplijst. Van daaruit kunnen de zenders ook verplaatst en verwijderd worden en kunnen we ze hernoemen. Ook kunnen we zenders voorzien van een wachtwoord, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de kinderen naar een bepaalde zender kunnen kijken. Het aangegeven kanaal is ook in een favorietenlijst te plaatsen. Er zijn in totaal acht favorietenlijsten. Bij veel satellietontvangers moeten de zenderlijsten bewerkt worden vanuit het menu, maar bij de EMU-BOX gaat dat dus direct via de zaplijst zelf. Handig.

   

  Teletekst kan op twee manieren worden opgevraagd. Via de afstandsbediening van de tv kan keurig de teletekst worden bekeken (de zogeheten VBI-methode). De satellietontvanger kan de pagina’s ook zelf genereren (de OSD-methode), en dat is handig als de gebruikte tv geen teletekst-decoder ingebouwd heeft. De pagina’s worden transparant over het normale beeld geplaatst. Snel is het absoluut niet: de pagina’s worden niet in het geheugen geladen. Ook zijn er verder geen speciale functies beschikbaar, en een pagina groter maken is er dus bijvoorbeeld niet bij. De OSD-teletekst is dus erg beperkt, maar de pagina’s worden in ieder geval wel goed weergegeven. Voor uitgebreidere mogelijkheden is men genoodzaakt om de teletekst van het televisietoestel te gebruiken.

   

  Het zappen tussen ongecodeerde kanalen duurt zo’n twee seconden. Opvallend genoeg is dat bij gecodeerde kanalen precies even lang.

   

  Zoeken

  De EMU-BOX heeft een uitgebreide zoekfunctie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie methoden. Ten eerste is er het automatisch zoeken naar kanalen. Vooraf kunnen alle gewenste satellieten aangevinkt worden. Ook kan er aangegeven worden of alleen tv, radio of beiden opgeslagen mogen worden. Zo ook met ongecodeerde en gecodeerde stations. De Astra-positie op 19,2 graden oost is in vijf minuten gescand. Dat is niet een al te snelle score.

   

  Ten tweede is er de handmatige scan. Hier is de frequentie, soort (tv/radio, gecodeerd, ongecodeerd) en eventueel PID op te geven. Ten derde kan de gebruiker een ‘blind scan’ doen. Hierbij worden echt alle mogelijke frequenties doorzocht, dit in tegenstelling tot de eerste twee zoekfuncties, waar gebruik gemaakt wordt van een transponderlijst. Het mooie is dat de ontvanger deze transponderlijst automatisch update tijdens een blind scan. Is er een kanaal gevonden op een frequentie die niet in de transponderlijst staat? Dan wordt hij eraan toegevoegd. Deze frequentie wordt dan de volgende keer ook doorzocht bij de automatische zoekfunctie. Slim en elegant! Een blind scan duurt wel veel langer, namelijk 15 minuten.

   

  Firmware en zenderlijst inbrengen

  Zoals gezegd heeft de ontvanger een USB-aansluiting. Deze is onder andere te gebruiken om de firmware te updaten. Op http:// www.emubox.nl/ staan de nieuwste versies. Zo is er de standaardsoftware, maar ook software met een fastscan functie. Met de EDU-tool zijn er zelfs meer mogelijkheden, die te ver gaan om hier in detail te bespreken.

   

  We kunnen de software downloaden, op een USB-stick zetten en deze vervolgens in de ontvanger prikken. Kies in het menu voor een software update en na slechts zo’n 15 seconden (!) is de ontvanger voorzien van de nieuwste versie. Een kind kan de was doen: updaten is nog nooit zo simpel geweest.

   

  Dezelfde procedure geldt voor de zenderlijsten. Ook die staan op bovengenoemde site. Met het programma Setedit of HCedit (beiden ook te downloaden op de site) kunnen de lijsten eventueel zelf worden bewerkt.

   

  Naast USB is er ook nog een RS232-aansluiting. Met een nulmodemkabel kunnen twee boxen met elkaar worden verbonden. De ontvangers kunnen dan zonder tussenkomst van een computer software met elkaar uitwisselen.

   

  Overige mogelijkheden

  Uiteraard kan de USB-aansluiting benut worden voor meer dan alleen het updaten van de software. Ook MP3-bestanden kunnen afgespeeld en JPG-afbeeldingen kunnen weergegeven worden. De JPG’s (standaardformaat bij digitale fotocamera’s) zijn één voor één, of via een slideshow af te spelen met een interval van 20, 40 of 60 seconden. Het inlezen gaat wat traag bij grote foto’s, maar bij een slideshow is dat alleen nadelig bij de eerste foto: de volgende foto wordt alvast ingeladen bij het tonen van de huidige foto. Het is zelfs mogelijk om JPG’s weer te geven en tegelijkertijd MP3-audiobestanden op de achtergrond af te spelen.

   

  De EMU-BOX heeft nog een aantal extraatjes. Een grappig detail is dat er een equalizer in beeld komt bij het afspelen van een MP3 of het luisteren naar een radiozender. Bij een tv-zender kan er op het beeld ingezoomd worden. En met de ‘multi picture’-functie worden er screenshots van meerdere stations gemaakt en naast elkaar geplaatst. We zullen het niet allemaal dagelijks gebruiken, maar toch leuk om te hebben.

   

  Conclusie

  De EMU-BOX U-Box is een ideaal apparaat voor de hobbyist. En dat terwijl hij ook prima zijn werk doet voor de standaard gebruiker. De EMU-Box is daarom een perfect allroud apparaat. De blind scan en fastscan functies zijn interessante mogelijkheden, samen met de handige updates via de USB-poort. Het zappen had wellicht wat sneller gemogen, maar de bediening is verder prima en vastlopers zijn er niet geconstateerd.

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 16:45 uur
  Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de World Cup in Heerenveen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Panic Room

  Panic Room
  RTL 8 om 20:29 uur
  Het huis heeft een verborgen kamer, de zogenaamde Panic Room, die speciaal gebouwd is als toevluchtsoord in geval van inbraak. Al op de eerste avond dat ze in het appartement zijn, weten drie inbrekers hun huis binnen te dringen. Nog net op tijd weten moeder en dochter de 'panic room' in te vluchten, maar dan begint het dodelijke kat-en-muisspel met de drie niets ontziende indringers....

  Zappen.blog.nl