1. Tests

  Evo Enfinity X: Hybride Linux-ontvanger: een koopje

  Een ontvanger voor meerdere platforms die ook nog Linux draait moet meestal de hoofdprijs kosten. Zo niet de nieuwe EVO Enfinity X.
  Jarco Kriek
  22 augustus 2016
  9.0
  comments 1
  Evo Enfinity X: Hybride Linux-ontvanger: een koopje
  Een ontvanger voor meerdere platforms die ook nog Linux draait moet meestal de hoofdprijs kosten. Zo niet de nieuwe EVO Enfinity X.

  Fabrikant Evo heeft onder de naam EnfinityX Combo een nieuw model hybride ontvanger op de markt gebracht. Op papier is deze kleine krachtpatser een wel heel voordelige manier om hybride ontvangst in de huiskamer te brengen. Maar is dat in de praktijk ook zo?

  Design
  Een echt stijlvolle ontvanger kunnen we de EVO EnfinityX Combo niet noemen. Maar dat mag je van een decoder in deze prijsklasse ook niet verwachten. Voor ver onder de tweehonderd euro kunnen we ontvangst van satelliet met digitale kabeltelevisie of Digitenne combineren. Luxe extra's als een alfanumeriek display of de mogelijkheid van een interne harde schijf schieten er dan bij in. Desondanks heeft de EVO EnfinityX Combo zeer aantrekkelijke gebruiksmogelijkheden.

  Aansluitingen
  De aansluitmogelijkheden zijn geconcentreerd op de achterzijde van de ontvanger. Aan de voorzijde vinden we een standby-knop en een klep waaronder alleen een USB-aansluiting verborgen zit. Dat lijkt weinig en misschien overbodig, maar in de praktijk is het zeer handig. De EVO EnfinityX Combo kan namelijk niet via satelliet, maar uitsluitend via USB van nieuwe firmware voorzien worden. De aansluiting aan de voorzijde van de ontvanger maakt dit heel makkelijk en zorgt ervoor dat we niet onhandig met een USB-stick aan de achterkant van de ontvanger hoeven te rommelen. Die tweede USB-aansluiting is er overigens wel aan de achterzijde. Dat geldt ook voor de interne kaartlezer en een Common Interface-slot. Verder vinden we de aansluitingen van een satelliettuner zonder doorlus en een gecombineerde C/T2-tuner met doorlus. Digitale audio is er via optische S/PDIF, terwijl er voor digitale video en audio natuurlijk HDMI aanwezig is. Analoog kunnen we beeld en geluid via A/V-cinch aansluiten. Voor service doeleinden is er een RS232-poort aanwezig. De ontvanger kan via een 10/100Mb netwerkaansluiting op het thuisnetwerk en het internet worden aangesloten.

  Meegeleverde accessoires
  In de verpakking vinden we naast de ontvanger ook een Engelstalige gebruiksaanwijzing. Vanwege het kleine formaat van de ontvanger is er geen ruimte voor een inwendige voeding. Een 12 volt adapter met netstroomkabel wordt dan ook meegeleverd. Dit biedt als voordeel dat de EVO EnfinityX Combo ook mobiel of op de camping gebruikt kan worden. Ook blijft de warmteontwikkeling in de ontvanger binnen de perken. De meegeleverde afstandsbediening - inclusief twee AAA-batterijen - ligt goed in de hand. Voordeel voor oudere gebruikers is dat de knoppen niet klein zijn en de tekst op de knoppen hierdoor duidelijk leesbaar is. Als bonus wordt een HDMI-kabel van goede kwaliteit geleverd; iets wat bij ontvangers in deze prijsklasse uitzonderlijk is.

  Ontvangst
  De twee beschikbare tuners zijn niet verwisselbaar, maar zitten vast gemonteerd op het moederbord. De DVB-S2 tuner heeft helaas geen doorlus, maar is wel gevoelig en geeft ook met kleinere schotels alle zenders van de in Nederland populaire satellieten goed weer. De tuner ondersteunt de belangrijkste DiSEqC-protocollen zodat er naast multisat- ook draaibare schotelinstallaties van het juiste DiSEqC-signaal voorzien kunnen worden. De tweede tuner heeft wel een doorlus mogelijkheid en is geschikt voor kabel en Digitenne. Het is goed om te weten dat deze multituner ook in DVB-T2 uitgezonden ethersignalen kan ontvangen. De interne kaartlezer werkt prima met de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen, Ziggo en Digitenne. De UPC-smartcard kan niet gebruikt worden omdat Ziggo een koppeling tussen smartcard en de hardware vereist. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: de interne kaartlezer werkt op basis van ongecertificeerde emulatie. Dat wil zeggen dat de kaartlezer toekomstige wijzigingen mogelijk niet goed kan verwerken en het beeld hierdoor op zwart kan gaan. Voordeel is dat er ook een CI-slot aanwezig is, en dat werkt in ieder geval probleemloos met de modules van de belangrijkste aanbieders (wederom uitgezonderd Ziggo in het oude UPC-verzorgingsgebied). Voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen wordt fastscan ondersteund, en heeft de kijker dus de zekerheid dat alle zenders in het afgesloten abonnement bekeken kunnen worden.

  Onder de kap
  Kijken we naar het binnenwerk van de ontvanger, dan zien we een redelijk goed afgewerkt moederbord waarop misschien niet de beste maar zeker ook niet de slechtste componenten worden gebruikt. De prijs/kwaliteitverhouding is helemaal in orde. Het hart is een nieuw type chipset met een kloksnelheid van 742MHz in combinatie met 2000mips. Hieraan gekoppeld is een 512MB DRAM geheugen. Dat maakt multimediatoepassingen als het bekijken van HD-video en fotobestanden en het beluisteren van muziek mogelijk. De geleverde beeldkwaliteit is zeer goed. Dat geldt zowel bij het afspelen van bestanden als het live bekijken van tv-zenders via satelliet, kabel of Digitenne. Koppelen we een externe harde schijf of USB-stick aan de ontvanger, dan krijgen we de beschikking over het pauzeren van live uitzendingen en opnamemogelijkheden. We raden bij gebruik van een externe USB harde schijf wel aan om hiervoor een model te gebruiken dat beschikt over een eigen stroomadapter. De opnamemogelijkheden zijn enigszins beperkt omdat er per uitzendplatform maar een enkele tuner aanwezig is. Opnemen verloopt goed en de opnames worden in veel gevallen ongecodeerd op de harde schijf of USB-stick geplaatst. Het instellen van op te nemen programma's vanuit elektronische programmagids (EPG) verloopt zonder problemen.

  Enigma2
  De echte kracht van deze ontvanger schuilt in de mogelijkheden die Linux biedt. De EVO EnfinityX Combo werkt namelijk op het Enigma2 besturingssysteem. Dat zorgt ervoor dat er allerhande hobbyfirmware op het internet te vinden is. In onze test gebruiken we firmware van OpenATV. Voordeel van deze alternatieve firmware is dat de ontvanger heel makkelijk en direct via de afstandsbediening met zogeheten plugins kan worden aangekleed en gepersonaliseerd. Het maakt van de EVO EnfinityX Combo een echt multimedia-apparaat dat plezier voor heel de familie brengt. Ook komt met deze firmware de mogelijkheid van het delen van de smartcard - cardsharing genoemd - onder handbereik. Binnenshuis kan dat handig zijn, maar het wordt illegaal als men dit via het internet doet. 

  Eigen uiterlijk
  Het uiterlijk van het ontvangermenu, de informatieschermen en EPG is afhankelijk van welk firmware-image men gebruikt. Ook is het vaak mogelijk om zogeheten skins te downloaden die het uiterlijk wijzigen. Wie nog nooit met een Enigma2 ontvanger gewerkt heeft, doet er goed aan om een ontdekkingsreis door de wondere wereld van Enigma te maken. Download gewoon wat plugins en skins, en bepaal zelf of deze bevallen. Een voordeel is dat alles wat gedownload is ook weer verwijderd kan worden. Onze tip is dat ook daadwerkelijk te doen, want teveel ongebruikte onderdelen maken de ontvanger langzamer en minder stabiel.

  Conclusie
  Natuurlijk zijn er kwalitatief betere hybride Linux ontvangers te vinden dan deze EVO, maar daar betaal je dan ook vaak het dubbele voor. De EVO EnfinityX Combo is een goedkoop maar ook degelijk en goed werkend instapmodel. Bevalt Enigma2, dan kunt u later alsnog voor een duurder model kiezen.


  VERBRUIK EN OPSTART De EVO EnfinityX Combo gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf inclusief USB harde schijf bedraagt het verbruik 19 watt.

  FIRMWARE We hebben de EVO EnfinityX Combo HD getest OpenATV 5.1 van 20 augustus 2015. Apparatuur beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP The Parent Trap

  The Parent Trap
  SBS6 om 19:55 uur
  In deze Walt Disney-film speelt Lindsay Lohan een dubbelrol in het klassieke verhaal van een eeneiige tweeling die kort na hun geboorte gescheiden werden omdat hun ouders uit elkaar gingen. De twee zusjes weten niet van elkaars bestaan totdat zij elkaar voor het eerst ontmoeten op een zomerkamp. De zusjes bedenken een plan om hun vader (Dennis Quiad) en moeder (Natasha Richardson) bij elkaar te brengen zodat ze weer een gezin kunnen zijn.

  Doe mee en win!

  • *

   3X GHOST IN THE SHELL-PAKKET

   Scarlett Johansson is in de bioscoopfilm Ghost in the Shell te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Totaal TV mag drie keer een Ghost in the Shell-pakket weggeven, met daarin een t-shirt, een waaier en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Space Cowboys

  Space Cowboys
  Veronica om 20:00 uur
  Toen NASA echter werd opgericht om de ruimtevaart over te nemen, werd het Daedalus aan de kant gezet en vervangen door een chimpansee. Vier decennia later heeft de Russische satelliet Ikon te kampen met technische problemen die alle communicatie in dat land plat kan leggen. Het ontwerp van de Ikon komt exact overeen met de oude Amerikaanse satelliet Skylab. Frank Corvin de ontwerper van Skylab, is met pensioen, maar hij is de enige die de klus kan klaren. Hij wil echter niet zonder zijn oude collega's op reis. En zo komt het Team Daedalus na al die jaren toch nog in actie. Samen met William Hawkins, Jerry O'Neil en Tank Sullivan begint Frank aan het keiharde trainingsprogramma van NASA en bezorgen hun jongere collega's en chef veel kopzorgen.

  Zappen.blog.nl