1. Tests

  Humax Pure Vision: Ultra HD zonder fratsen

  Met de Pure Vision beeldschermen speelt Humax in op de veranderende kijkbehoeften. Een Ultra HD-televisie zonder fratsen voor een nette prijs.
  Jarco Kriek
  12 september 2016
  9.0
  comments 3
  Humax Pure Vision: Ultra HD zonder fratsen

  Met de Pure Vision beeldschermen speelt Humax in op de veranderende kijkbehoeften. Een Ultra HD-televisie zonder fratsen voor een nette prijs.

   

  Het concept van de Humax Pure Vision is simpel: een beeldscherm zonder ingebouwde televisietuners of Smart TV-platform, maar wel met veel aansluitmogelijkheden. De consument krijgt zelf de vrijheid om de televisie aan te kleden met aan te sluiten apparaten. Wil men lineaire tv kijken, dan kan men een digitale tv-decoder op de televisie aansluiten. Kijkt men liever OTT - Over The Top, dus online - kan men onder meer Chromecast, Apple TV of de nieuwe Humax mediaspeler H3 aan de televisie koppelen. Door het ontbreken van een tv-tuner en Smart TV-platform is de prijs van de Humax Pure Vision relatief laag voor een Ultra HD beeldscherm. Humax lever het Pure Vision beeldscherm in drie beeldmaten: 43, 49 en 55 inch.

   

  Ultra HD

  De beeldresolutie van de Pure Vision beeldschermen is 3840 x 2160 pixels. Voor een apparaat als dit is de beeldkwaliteit natuurlijk het allerbelangrijkst, en dat is voor een beeldscherm in deze prijsklasse buitengewoon goed. Humax maakt bij de Pure Vision bij gebruik van een led-beeldscherm dat de IPS-techniek ondersteunt. Hierdoor zijn de kleuren levendig. Met progressive scan en digital noise reduction beschikt het beeldscherm over technieken die het beeld kwalitatief kunnen verbeteren. Natuurlijk is er een verschil zichtbaar als we de Humax Pure Vision naast de Samsung 9000-serie plaatsen, maar het prijsverschil tussen beide televisies is dan ook meer dan tweeduizend euro. Voor relatief weinig geld haalt de koper met de Pure Vision dan ook een goed Ultra HD-beeldscherm in huis. Daarbij moet men natuurlijk vooraf goed berekenen wat de eventuele aanschaf van externe apparaten kost om daadwerkelijk naar tv-zenders en videocontent te kunnen kijken. De televisie kan ingesteld worden op de voorgeprogrammeerde beeldstanden natuurlijk, cinema, spel, sport en dynamisch.

   

  Tijdloze televisie

  Een voordeel van de Humax Pure Vision is dat men door het aansluiten van externe apparatuur altijd de nieuwste technieken op het beeldscherm kan krijgen. Waar bij normale televisies het Smart TV-platform na een jaar vaak al verouderd is en door de fabrikant niet of nauwelijks meer wordt bijgewerkt, is dat bij externe apparaten vaak anders. Zeker voor het bekijken van OTT-content is dit een belangrijk pluspunt. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Als we via het Smart TV-platform van een Ultra HD-televisie naar Netflix kijken, dan kunnen we series in veel gevallen ook in Ultra HD weergeven. Via het Ultra HD-scherm van de Pure Vision is dat juist niet het geval. Niet het beeldscherm, maar de gebruikte randapparatuur bepaalt of een Netflix-serie daadwerkelijk in Ultra HD te zien is. En apparaten als Chromecast en Apple TV zijn met de huidige hardware hiervoor niet geschikt.

   

  Vormgeving

  De vormgeving van Humax Pure Vision is mooi en eigentijds, vergelijkbaar met de Ultra HD-schermen van merken als LG en Samsung. Het beeldscherm kan op twee metalen standaarden geplaatst worden, zoals de modellen van LG. Natuurlijk kan het beeldscherm ook met beugels aan de muur worden opgehangen. Humax levert een kleine maar kwalitatief goede afstandsbediening bij de televisie. De bediening is door het beperkte aantal knoppen eenvoudig. In de praktijk zal natuurlijk meestal een afstandsbediening van de randapparatuur noodzakelijk zijn. Hierdoor is het gebruik van een universele afstandsbediening voor meerdere apparaten zeer aan te raden.

   

  Goed geluid

  Humax heeft geïnvesteerd in het geluid van Pure Vision, en dat is te horen. De geluidskwaliteit is goed. Natuurlijk is aan te raden om voor optimaal geluid gebruik te maken van een home cinema set of geluidsversterker. Dat levert namelijk altijd het beste resultaat op. Maar ook met de ingebouwde luidsprekers is een goede geluidservaring verzekerd. Pure Vision beschikt over een 2.1 speakersysteem waarbij er twee luidsprekers van 10 watt en een subwoofer van 12,5 watt aanwezig zijn. Er is een digitale S/PDIF geluidsuitgang aanwezig voor aansluiting op een externe home cinema set. Een automatische volumebegrenzing (AVL) maakt het audiogedeelte compleet.

   

  Aansluitmogelijkheden

  Bij een beeldscherm als Pure Vision is het aantal aansluitmogelijkheden natuurlijk zeer belangrijk. Er zijn vier HDMI 2.0 poorten aanwezig. Hier kunnen we onder meer een digitale tv-decoder, mediaspeler, dvd-speler, game console of blu-ray speler op aansluiten. Er zijn drie USB-poorten - waarvan twee USB 3.0 - aanwezig. Naast de S/PDIF geluidsuitgang is er ook een mini-jack koptelefoonaansluiting aan de achterzijde van het televisiescherm. De HDMI-poorten ondersteunen de technieken HDMI-CEC en HDMI-ARC.

   

  Mediaspeler

  De Humax Pure Vision heeft een beperkte mediaspeler waarmee de belangrijkste foto-, video- en muziekbestanden kunnen worden afgespeeld. Hierdoor kunnen we onder meer in HEVC/H/265 opgenomen videobestanden in Ultra HD-kwaliteit bekijken. Natuurlijk is het aan te raden om een externe mediaspeler aan te sluiten voor meer bestandsvormen, mogelijkheden en een prettigere bediening.

   

  Conclusie

  De Pure Vision biedt een goede Ultra HD-beeldervaring tegen een relatief lage prijs. Dat kan een uitkomst zijn voor de consument die zelf wil bepalen waarmee en op welke manier er tv en video gekeken wordt.


  Geteste apparatuur beschikbaar gesteld door Humax Nederland, Eindhoven

  Reacties

 1. TV-TIP Bennie Stout

  Bennie Stout
  NPO 3 om 09:05 uur
  1930. Samen met zijn zeepkist, een zelfgemaakte trapauto, zet Benjamin 'Bennie' Stout de boel regelmatig op stelten. Bovenaan zijn verlanglijstje voor Sinterklaas staat de nieuwe glimmende trapauto, die hij in de etalage van de speelgoedwinkel heeft gezien. Maar het is crisistijd en Bennie's vader besluit om voorlopig in Spanje te blijven om extra geld te verdienen. Bennie heeft nog maar één wens: hij vraagt Sinterklaas ervoor te zorgen dat zijn vader snel thuis komt, zodat ze met de hele familie pakjesavond kunnen vieren. Al snel komt Bennie erachter dat het niet zo eenvoudig is. Hij bedenkt een list om zijn vader zelf op te halen. Hij schrijft stiekem zijn naam bij de 'stoute kinderen' in Het Grote Boek van Sinterklaas. Want als 'stout jongetje' moet je mee in de zak naar Spanje… en laat dat nu precies zijn waar Bennie het allerliefste naar toe wil.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP 25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde

  25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde
  RTL 4 om 20:00 uur
  Registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde'. Samen met bevriende collega's uit het vak en onder leiding van het Metropole Orkest brengt hij zijn grootste hits ten gehore.

  Zappen.blog.nl