1. Tests

  KPN Play: Play van KPN: eerste stap in online tv

  Enkele maanden geleden presenteerde KPN de nieuwe online tv-dienst Play. Met Play hoopt KPN de 'cord cutters' te bereiken.
  Jarco Kriek
  2 september 2016
  8.0
  comments 1
  KPN Play: Play van KPN: eerste stap in online tv
  Enkele maanden geleden presenteerde KPN de nieuwe online tv-dienst Play. Met Play hoopt KPN de 'cord cutters' te bereiken.

  Het telecombedrijf mikt op de groep consumenten die niet meer lineair, maar alleen nog online tv kijkt. Ze doen het zonder kabelabonnement, en worden daarom 'cord cutters' genoemd. Play van KPN kan via tablet en smartphone worden bekeken. Er zijn apps beschikbaar voor Apple iOS- en Android-apparaten. Voordat we van Play van KPN gebruik kunnen maken, moeten we eerst een zogeheten KPN ID aanmaken. Alleen hiermee kunnen we inloggen bij Play van KPN. Direct in de app een abonnement afsluiten voor de online tv-dienst is dus niet mogelijk. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant om veiligheidsredenen wel begrijpelijk.

  Belangrijkste zenders
  Het zenderaanbod van Play van KPN is voor de doelgroep ruim voldoende. KPN richt zich met Play op consumenten die vooral online naar videocontent kijken. Dat gebeurt voornamelijk via diensten voor onbeperkt kijken als Netflix, Videoland en NLziet. Omdat via deze online videodiensten geen nieuws-, sport- en actualiteitenprogramma's live of semi-live te bekijken zijn, is er behoefte aan een abonnement waarmee men op voordelige wijze live naar de belangrijkste tv-zenders van Nederland kan kijken. Play van KPN komt tegemoet aan deze consumentenwens. Het biedt alle zenders van NPO, RTL Nederland en SBS Broadcasting, uitgezonderd de in 2015 begonnen zenders RTL Z en SBS 9. NPO 1, NPO 2 en NPO 3 zijn ook met gesproken ondertiteling beschikbaar. Dit aanbod wordt aangevuld met Comedy Central, Nickelodeon/Spike, Discovery, National Geographic Channel, TLC, Disney Channel, MTV, Discovery ID en Xite.

  HBO
  Belangrijk is dat KPN bij Play zonder meerkosten ook premium betaalzender HBO levert. Naast de drie lineaire kanalen van de aanbieder is ook een groot aantal series en films van HBO on demand te bekijken. Het aanbod is (vrijwel) gelijk aan dat van HBO GO, dat door veel aanbieders van lineaire tv-diensten bij het aanvullende HBO-abonnement wordt geleverd. Het maakt de prijsstelling van Play van KPN opvallend scherp. Een abonnement kost €14,95 per maand. Dat is vergelijkbaar met de prijs die men bij lineaire aanbieders voor uitsluitend het HBO-abonnement moet betalen. KPN biedt in een tijdelijke actie zelfs nog extra voordeel: deze klanten betalen de eerste twaalf maanden slechts €11,95. Met deze interessante prijsstelling probeert KPN een belangrijke positie te veroveren op de markt van het nieuwe tv-kijken.

  Beeldkwaliteit
  Bij de mogelijkheden die Play van KPN biedt is vooral de ondersteuning van Chromecast belangrijk. Hierdoor kunnen we niet alleen op de kleinere beeldschermen van tablet en smartphone van de online tv-dienst gebruikmaken, maar het beeld ook op televisieschermen weergeven. Als Play van KPN werkelijk een lineair tv-abonnement wil vervangen, is dat belangrijk. De Chromecast ondersteuning werkt probleemloos, maar het valt wel op dat de beeldkwaliteit op het grotere televisiescherm niet altijd optimaal is. Dat is vooral bij de content van HBO goed zichtbaar. En dat is jammer, omdat juist bij het bekijken van films en series - zoals HBO aanbiedt - de beeldkwaliteit essentieel is. Verwacht overigens bij de andere zenders ook geen HD-kwaliteit: Play van KPN levert bij de meest bekeken 'basispakketkanalen' een relatief goede SD-kwaliteit.

  Overal in Nederland
  Play van KPN kan overal in Nederland worden gebruikt. Een mobiele of vaste internetverbinding van KPN is dus niet verplicht. Ook met internetverbindingen van andere providers is het gebruik van Play van KPN mogelijk. Wel wordt de online tv-dienst met de geoblocking techniek afgegrendeld, waardoor gebruik buiten Nederland niet zonder meer mogelijk is. In de praktijk kan dat worden omzeild, bijvoorbeeld door van een VPN gebruik te maken om met een fictief Nederlands IP-adres in te loggen. Bij mobiel gebruik wordt in de eerste seconden na het starten van een videostream een analyse van de internetverbinding gemaakt. Op deze manier wordt de beste bandbreedte gekozen, waarna de content zonder bufferen - het stotteren van beeld - kan worden aangeboden.

  Uitgesteld kijken
  Naast het live bekijken van tv-zenders bestaat ook de mogelijkheid om eerder uitgezonden tv-programma's tot tien dagen terug nogmaals te bekijken. Het gaat hierbij zeker niet om het volledige programma-aanbod. Zo zijn hoofdzakelijk de eigen programma's van NPO en SBS Broadcasting te bekijken. RTL-programma's komen bij uitgesteld kijken niet voor. Van zenders als Discovery, MTV en TLC kunnen we bepaalde programma's wel terugkijken. Op het beginscherm van Play van KPN wordt een selectie uitgelicht van eerder uitgezonden programma's die aansluiten bij de persoonlijke kijkvoorkeuren van de gebruiker. Voor een volledig aanbod van eerder uitgezonden programma's van de zenders van NPO, RTL Nederland en SBS Broadcasting is een extra abonnement op NLziet noodzakelijk.

  Opnemen programma's
  Bij de tv-zenders wordt een duidelijke elektronische tv-gids geleverd. Per zender of in een schema met alle zenders wordt getoond wat er de komende dagen wordt uitgezonden. Via de tv-gids kunnen we programma's voor opname inplannen. Deze optie werkt probleemloos. KPN maakt hierbij - net als bij Interactieve TV - gebruik van CloudPVR. Hierbij worden de opnames gearchiveerd op het eigen servernetwerk van KPN. De opnames kunnen op een later moment via het internet gestreamd bekeken worden. Bij het abonnement wordt een cloudopslag van 200 uur geleverd. 

  Pinbord
  Handig is het 'pinbord'. We kunnen via de tv-gids bepaalde programma's die men niet wilt missen ter herinnering op een prikbord plaatsen. Het missen van een programma wordt op deze manier een stuk kleiner. Ook kunnen we via sociale media onze vrienden en kennissen laten weten naar welk programma we op dit moment kijken of gaan kijken.

  Exclusieve content
  KPN levert aan de abonnees van Play de exclusieve content die men onder de noemer KPN Presenteert ook aan andere klanten levert. Dat aanbod bestaat onder meer uit speciaal voor KPN gemaakte programma's als Clubhuis 16. Daarnaast zijn er programma's en documentaires gemaakt door onder meer Voetbal International, ADE en Helden. Later dit jaar komt de door Endemol gemaakte dramaserie 'Brussel' exclusief voor KPN-klanten beschikbaar. 

  Eerste goede stap
  Play van KPN is de eerste stap naar de nieuwe toekomst, waarin de kijker steeds meer online tv gaat kijken. De kijker bepaalt zelf hoe de tv-avond eruit gaat zien, en het bingewatching - waarbij meerdere afleveringen van een serie achter elkaar bekeken worden - gaat hierbij een belangrijke rol spelen. Toch blijft ook live tv een rol spelen. Denk hierbij aan nieuws- en actualiteitenprogramma's en het rechtstreeks bekijken van sportevenementen zoals voetbalwedstrijden. KPN combineert in deze nieuwe tv-dienst live tv met video on demand. Het maakt daarnaast bingewatching mogelijk via het on demand-aanbod van HBO. Het zou mooi zijn als KPN de functionaliteit van Play van KPN verder uitbreidt, bijvoorbeeld door het aanbieden van de Netflix-omgeving binnen de Play-app. KPN doet dit nu al op de tv-decoder van Interactieve TV, maar juist bij Play is de integratie van Netflix een belangrijke stap om de klant via één app een compleet tv-menu aan te bieden.

  Conclusie
  KPN is met Play een goede weg voor het online kijken. Die weg is echter nog lang. Voordat deze dienst een echte concurrent van lineaire tv kan worden, moet de beeldkwaliteit flink worden verbeterd.

  FIRMWARE We hebben Play van KPN getest met appversie 1.2.1 voor Apple iOS

  Reacties

 1. TV-TIP I Could Never Be Your Woman

  I Could Never Be Your Woman
  RTL 8 om 20:30 uur
  Jeannie (Sarah Alexander), de assistente van haar tv-show, maakt Rosie het leven zuur en haar seksistische baas (Fred Willard) wil de show het liefst vervangen voor een reality show. Thuis zit Rosie?s dochter Izzie (Saoirse Ronan) midden in de puberteit en ruilt haar barbiepoppen in voor Dylan, een jongen van school. Wanneer de getalenteerde jonge acteur Adam Perl (Paul Rudd) binnenloopt bij de casting voor Rosie?s show is zij meteen verkocht. Ondanks het gevecht tegen haar gevoelens steelt Adam de show en lacht hij Rosie het bed in. Overtuigd dat de relatie gedoemd is te mislukken door het leeftijdsverschil en met de gedachte dat Adam haar gebruikt heeft voor zijn eigen carri?re zet Rosie een punt achter de relatie. Adam denkt daar echter heel anders over.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD 

   Regisseur Guy Ritchie brengt met z’n dynamische stijl King Arthur: Legend of the Sword naar het grote scherm. De film is een revolutionaire versie van de klassieker over de Excalibur-mythe en volgt Arthur’s reis van de straat naar de troon. Wanneer Arthur’s vader wordt vermoord, grijpt zijn oom Vortigern de troon. Totaal TV geeft vijf keer twee bioscoopkaartjes voor dit epische actie-avontuur weg.

  TV-TIP Fast & Furious

  Fast & Furious
  Veronica om 20:30 uur
  De voortvluchtige ex-bajes-klant Dom Toretto (Vin Diesel) wordt opnieuw geconfronteerd met agent Brian O’Conner (Paul Walker). Ze gaan terug naar de straten waar het allemaal is begonnen. In dit deel worden Dom en Brian gedwongen om samen te werken: ze krijgen te maken met een gezamenlijke vijand. Ze moeten een gevaarlijke deal sluiten om deze te slim af te zijn. Wat leidt tot spectacularie achtervolgingen en gevaarlijke stunts. Uiteindelijk vinden die twee vroegere tegenstanders de enige juiste manier om wraak te nemen.

  Zappen.blog.nl