1. Tests

  König Electronic SDCIR20: CI-ontvanger voor de Nederlandse kijker

  De nieuwe ontvanger van König Electronic is zeer scherp geprijsd en bevat naast twee Common Interface-sloten ook een kaartlezer.
  24 januari 2016
  0.0
  comments 0
  König Electronic SDCIR20: CI-ontvanger voor de Nederlandse kijker

  In de CanalDigitaal satellietsets, tegenwoordig te koop bij zowat alle tv- en doe-het-zelf zaken, zit een Mediaguard satellietontvanger. Dit type ontvanger is specifiek gericht op het Nederlandse satellietaanbod. Voor wie wat meer functionaliteit wil, is er een Common Interface (CI) ontvanger. De prijs van een Mediaguard ontvanger ligt echter meestal lager dan die van een CI-ontvanger, waarbij ook nog eens een CI-module moet worden aangeschaft. Maar dat hoeft niet! De nieuwe ontvanger van König Electronic is zeer scherp geprijsd en bevat naast twee CI-sloten ook een kaartlezer. Wij plaatsten hem op de testbank.

   

  De König Electronic SDCIR20 is de grote broer van de SDCR10, die wel is uitgerust met een kaartlezer maar geen Common Interface aan boord heeft. Aan de voorzijde van de SDCIR20 bevinden zich de menu-, ok-, aan/standby- en navigatietoetsen. Het viercijferige display toont het zendernummer of de tijd. Achter het klepje zitten de kaartlezer en twee CI-sloten verborgen. De kaartlezer ondersteunt de SECA-codering, en is dus geschikt voor de Mediaguard-smartcard van CanalDigitaal (niet standaard meegeleverd). Voor ontvangst van de Nederlandse zenders is het aanschaffen van een losse CI-module dus niet nodig. Kijkers die nog een Irdeto-smartcard hebben, zullen wel een Irdeto-module moeten aanschaffen.

   

  Naast de in- en uitgang voor de LNB bevinden zich aan de achterkant ook een coaxiale in- en uitgang. De ontvanger kan daarmee in het thuisnetwerk worden opgenomen. Een tweede televisie naar hetzelfde satellietkanaal laten meekijken is hiermee vrij eenvoudig te realiseren. De twee scartaansluitingen kunnen verbonden worden met de tv en video. Verder kan het beeld en geluid via de composiet/CVBS aansluitingen ook nog naar andere apparaten worden gestuurd. Voor een bioscoopgeluid beschikt de ontvanger over een coaxiale digitale audio-uitgangm die gekoppeld kan worden aan een audioreceiver. Tot slot is er de RS232C aansluiting. Deze seriële poort kan in combinatie met een pc gebruikt worden om software en kanalenlijsten aan te passen. Een aan/uit-schakelaar ontbreekt.

   

  Eerste indruk

  De SDCIR20 ziet er stevig en degelijk uit. Alle benodigde aansluitingen zijn aanwezig. De afstandbediening ligt bovendien lekker in de hand; de knoppen zijn van een goed formaat en gemakkelijk met de duim te bereiken. Bij het aanzetten blijkt bovendien dat de ontvanger al geheel afgesteld te staan op ontvangst van de Astra1-satellieten. Extra installatiehandelingen zijn daarom in de meeste gevallen niet nodig. Dat is erg plezierig voor de startende schotelkijker. De ontvanger is duidelijk specifiek gericht op het Nederlands publiek: alle CanalDigitaal tv- en radiokanalen bevinden zich vooraan in de zaplijst. Deze worden gevolgd door de ongecodeerde Astra-kanalen en vervolgens alle overige gecodeerde kanalen. De volgorde is logisch en perfect voor dagelijks gebruik.

   

  De bijgeleverde handleiding is volledig Nederlandstalig. Het zijn 17 pagina’s in A5-formaat. Er staan geen screenshots in. Het aansluiten en de mogelijkheden van het menu worden vrij beknopt beschreven. Omdat de functies van de toetsen ook op het scherm verschijnen, kan de gebruiker op tv eenvoudig door de schermen navigeren en tot het juiste resultaat komen. Helaas wordt de toch enigszins complexe EPG (Elektronische Programma Gids) slechts in twee zinnen beschreven. Daarentegen staat wel netjes stap voor stap uitgelegd hoe de CanalDigitaal smartcard geactiveerd moet worden.

   

  Het gebruik

  Het valt meteen op dat het menu en informatiescherm lekker simpel is. Geen poespas, maar gewoon dat wat er nodig is. Bij het zappen verschijnt een informatiebalk met het huidig programmatitel (mits beschikbaar). Voor verdere informatie of voor het volgend programma is er de EPG-toets. Het tv-beeld wordt met een animatie verkleind en links op het scherm komen de programma’s van diverse zenders te staan. Door op een knop te drukken verschijnt meer informatie over het programma. Er zijn genoeg ontvangers waarbij deze informatievoorziening op een stuk snellere manier kan worden opgeroepen. Misschien dat dit een puntje is om te verbeteren in een volgende softwareversie.

   

  De CanalDigitaal-smartcard wordt in de kaartlezer direct herkend. De Nederlandse kanalen zijn vervolgens meteen zichtbaar. Ook met een oude Aston 1.03 CI-module in de Common Interface blijkt het zonder problemen te werken. Het zappen gaat niet heel snel, maar dit is niet hinderlijk. De zapsnelheid tussen ongecodeerde en gecodeerde zenders is overigens niet erg verschillend; respectievelijk 1,6 en 1,8 seconden.

   

  Via de audiotoets kan het gewenste audiokanaal gekozen worden. Als een zender meertalig uitzendt is hiermee de gewenste taal te kiezen. Sommige zenders zenden ook uit in AC3; het Duitse ZDF en ProSieben doen dit bijvoorbeeld regelmatig. Met AC3 (ook wel bekend als Dolby Digital) kunnen meer dan alleen twee kanalen (stereo links en rechts) uitgezonden worden voor een betere benadering van het ‘bioscoopgevoel’. Voorwaarde is wel dat de zender dit uitzendt en dat de satellietontvanger aangesloten is op een Dolby Digital receiver. Een schoonheidsfoutje is dat de ontvanger na het kiezen van een audiokanaal tijdelijk een zwart beeld toont.

   

  Ondertitels en teletekst

  In het hoofdmenu staat de ondertitelingstaal ingesteld. Ook is er een speciale knop waarmee handmatig een beschikbare taal gekozen kan worden. Helaas wordt er bij Travel Channel niet automatisch de Nederlandse ondertiteling weergegeven. Ook staat er bij de handmatige optie alleen maar de Deense taal. De enige optie om in dit geval toch de Nederlandse ondertiteling te krijgen, is via teletekst.

   

  Teletekst wordt zowel in VBI- als in OSD-mode doorgegeven. Met VBI wordt het teletekstsignaal opgepikt en gedecodeerd door de televisie. Alle functionaliteiten van de teletekstdecoder van de televisie worden dan gebruikt, en de mogelijkheden zijn in dat geval afhankelijk van het type televisie. In de OSD-mode wordt de teletekstweergave geheel verzorgd door de satellietontvanger. Het aantal opgeslagen pagina’s blijkt beperkt, maar grafisch worden de pagina’s wel compleet weergegeven. Prettig, want dat is niet bij iedere ontvanger het geval. Voordeel van de OSD-mode is dat er ook naar teletekst kan worden gekeken op een tv zonder ingebouwde teletekstmogelijkheden.

   

  Favorietenlijsten

  Er zijn diverse favorietenlijsten. Standaard bevatten deze de genres zoals sports, movie, news, cartoon, drama, etc. Er zitten alleen nog geen kanalen in. Via het menu kunnen de gewenste zenders toegevoegd worden, en is het eventueel ook mogelijk om de titel van de favorietenlijst aan te passen. Door tijdens het kijken naar een kanaal op ‘ok’ te klikken verschijnt de zenderlijst. Standaard staat deze op de logische volgorde, maar er kan ook voor de favorietenlijsten, de lijsten met ongecodeerde en gecodeerde kanalen, een lijst per satelliet en een alfabetische volgorde worden gekozen.

   

  Zenders zoeken

  Kanalen zoeken kan op twee manieren: automatisch of specifiek zoeken op bepaalde transponders. Bij de automatische optie kan eerst voor de satellieten gekozen worden. De ontvanger ondersteunt naast DiSEqC 1.2 ook USALS; een gemakkelijke methode om een draaibare schotel aan te sturen. Bij het kiezen van meerdere satellieten worden deze netjes achter elkaar doorzocht. Bij het zoeken op transponder, verschijnt er eerst een lijst met voorgeprogrammeerde frequenties. Eventueel kan er ook één aan worden toegevoegd. Ook hier kunnen meerdere frequenties gekozen worden, die vervolgens achter elkaar doorlopen worden. Het mooie is, dat er een handig overzicht verschijnt van nieuwe tv- en radiokanalen. Er kan ook naar die zenders gezapt worden.

   

  Conclusie

  De König SDCIR20 is duidelijk een satellietontvanger voor het grote publiek. De eenvoudige besturing en voorgeïnstalleerde zenderlijst zorgen ervoor dat de nieuwe eigenaar na het aansluiten direct kan gaan kijken. En omdat de Nederlandse zenders vooraan in de lijst staan, voelt de kijker zich meteen thuis op deze ontvanger. De complete opties zoals teletekst in VBI-mode, coaxiale UHF-doorlusmogelijkheid en een zenderlijstopslag van 6000 kanalen maken deze König eigenlijk gewoon een ontvanger die prima doet wat er verwacht wordt. Ook de mogelijkheid om eenvoudig meerdere satellieten of transponders te doorzoeken is erg prettig. Een vrij beknopte handleiding en een beperkte EPG zijn de enige minpuntjes, maar deze staan absoluut niet in de weg om lekker naar het satellietaanbod te kijken. De twee CI-sloten in combinatie met de prijs maken deze ontvanger erg aantrekkelijk voor iedereen die direct wil kunnen kijken, en wellicht later nog wat meer uit zijn ontvanger wil halen.

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: De Claim - Zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog

  2Doc: De Claim - Zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog
  NPO 2 om 20:25 uur
  In Nederlandse musea bevinden zich kunstwerken die in de oorlog door de Duitse bezetter zijn geroofd. Erfgenamen komen die werken op het spoor en claimen hun eigendomsrecht.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP The Dark Knight

  The Dark Knight
  Veronica om 20:30 uur
  Met de hulp van luitenant Jim Gordon (Gary Oldman) en openbaar aanklager Harvey Dent (Aaron Eckhart) wil Batman de georganiseerde misdaad in Gotham voorgoed uitroeien. Het drietal gaat doeltreffend te werk, maar ze vallen al snel ten prooi aan een opkomend meesterbrein, The Joker (Heath Ledger). Hij dompelt Gotham onder in totale anarchie en dwingt The Dark Knight steeds verder over de delicate grens te stappen tussen held en burgerwacht.

  Zappen.blog.nl