1. Tests

  LaCie LaCinema Rugged HD : Kleintje voor in de koffer

  De LaCinema Rugged HD mediaspeler past in je jaszak past, maar heeft plek voor 500 GB aan beeldmateriaal. Ideaal voor thuis en op vakantie.
  Jorrit van Broekhoven
  11 mei 2016
  8.5
  comments 2
  LaCie LaCinema Rugged HD : Kleintje voor in de koffer
  De LaCinema Rugged HD mediaspeler past in je jaszak past, maar heeft plek voor 500 GB aan beeldmateriaal. Ideaal voor thuis en op vakantie. 

  LaCie is een bekende fabrikant van externe harddisks, meestal gegoten in een fraai jasje ontworpen door Neil Poulton of Porsche. Speciale productlijnen zijn de ‘Rugged’ disks die tegen een stootje kunnen dankzij een rubberen hoesje, en de ‘LaCinema’ disks met ingebouwde mediaspeler. 

  De LaCinema Rugged HD is een kruising van deze twee lijnen. Het is een stootvast en veelzijdig apparaatje met de compacte afmetingen van 14 x 9 x 3 cm. Toch biedt hij plek aan een 2,5 inch harddisk, die in ons testexemplaar plek heeft voor 500 GB aan mediabestanden. Hij wordt geleverd met een netvoeding, afstandsbediening, en kabels voor USB, HDMI en composiet video plus analoog geluid.

  De LaCinema Rugged HD is de opvolger van de ‘gewone’ LaCinema Rugged, en het verschil is op het eerste oog moeilijk te zien. De voorganger beschikte weliswaar over een HDMI-uitgang, maar stuurde geen HD-signaal naar buiten. Dat doet deze HD-versie wel, zelfs tot 1080p. 

  Naast de HDMI-uitgang vinden we aan de achterkant van de speler een optische S/PDIF-uitgang voor digitaal geluid en een gecombineerde uitgang voor analoog beeld en geluid. Een meegeleverde kabel splitst het signaal naar drie tulppluggen, die achterop de tv kunnen worden aangesloten. Zo geeft de LaCinema ook beeld op oudere toestellen zonder HDMI-ingang. Eventueel moet hiervoor een scart-adapter worden aangeschaft.

  Met een USB-kabeltje wordt de LaCinema aangesloten op de computer, zodat de harddisk kan worden voorzien van beeldmateriaal. LaCie heeft hiervoor al een mappenstructuur aangemaakt, met speciale mappen voor film, foto en muziek. Handig is dat het apparaatje wordt gevoed via de USB-poort, zodat de netvoeding hierbij niet nodig is.

  Als de harddisk is volgeladen met media, kan hij worden aangesloten op de tv. De bediening verloopt met een kleine maar robuuste afstandsbediening waar geen knop teveel op zit. 

  De gebruikersinterface is de eenvoud zelve. Via eenvoudige iconen kan de gebruiker kiezen tussen film, muziek, foto’s of overige, en de rest wijst zich vanzelf. Via het instellingenmenu kunnen we aanpassen welke beeldstandaard we willen uitsturen (van 480p tot 1080p) en welke verhoudingen onze tv heeft (3:4 of 9:16). Geluid kan tweekanaals of met 5.1 kanalen worden uitgestuurd. Wie de digitale geluidsuitgang gebruikt kan een DTS-signaal doorsturen naar een geschikte home cinema receiver.

  Tijdens het spelen geeft de infoknop meer informatie over het getoonde bestand, zoals het bestandstype, het audiospoor en de beschikbaarheid van ondertitels. Met de setup-knop kan een ander audiospoor of andere ondertiteltaal worden geselecteerd. Ook kunnen helderheid, contrast en verzadiging worden aangepast.

  Spoelen en springen door een videobestand gaat soepel. De huidige positie in de film wordt duidelijk aangegeven met een voortgangsbalk. Als we een film stoppen en later weer verder willen kijken, heeft de speler netjes onthouden waar we waren gebleven.

  Het plaatje dat deze LaCinema toont ziet er keurig uit. Als in plaats van HDMI de analoge videokabel wordt gebruikt mist het beeld natuurlijk veel scherpte en oogt het aanvankelijk wat flets. Via de beeldinstellingen van de LaCinema is dit echter prima te corrigeren, zodat ook op oudere tv’s een mooie weergave mogelijk is. 

  Misschien nog belangrijker is dat de speler een echte allesvreter is. Probleemloos speelt hij DivX- en XviD-bestanden af, maar ook dvd-bestanden (VOB) inclusief menu, ISO-images, WMV9, VC-1, H.264 en mkv-bestanden. Als hij dan toch eens een bestand tussen de kiezen krijgt dat hij iet kan verwerken, blijft het beeld meestal zwart of loopt de speler zelfs vast. Een duidelijke foutmelding was in dat geval netter geweest.

  Via het menu is de trukendoos van deze LaCinema nog meer naar onze eigen wensen aan te passen. Zo kunnen we een kleur en formaat kiezen voor de ondertitels, een diapresentatie van foto’s instellen en een automatische speellijst aanmaken. We zullen het niet dagelijks gebruiken, maar toch leuk dat er aan gedacht is.

  Deze LaCinema heeft geen ethernetaansluiting. Films streamen vanaf een pc of internetvideo’s afspelen hoort dus niet tot de mogelijkheden. Het updaten van de firmware is wel mogelijk. Nieuwe filmware wordt beschikbaar gesteld via het supportgedeelte van de LaCie-website. Via de pc kan de file worden gedownload en in de map ‘Update’ worden geplaatst op de LaCinema harddisk. Weer aangesloten op de tv kan de firmware via het menu worden geïnstalleerd. LaCie is echter niet gul met updates.

  Tijdens het spelen wordt de LaCinema niet warmer dan een reguliere externe harddisk. Dat hebben we bij andere mediaspelers wel eens anders meegemaakt.

  En dan het mooiste: wie met zijn mediacollectie op vakantie wil heeft altijd wel een plekje in de handbagage voor dit apparaatje. Samen met zijn compacte wandcontactadapter, afstandsbediening en kabels past hij gemakkelijk in een kleine toilettas en weegt het hele setje maar zo’n halve kilo. Aangekomen op de reisbestemming kunnen we meteen genieten van muziek en films op elke tv die we maar aantreffen.

  De LaCinema Rugged HD is een prima reisgezel, maar wegens het ontbreken van een netwerkfunctie is hij niet de eerste keuze voor in de huiskamer. Als ander nadeel noemen we de forse prijs voor het apparaatje. Wie kiest voor een niet-mobiele mediaspeler krijgt bij LaCie voor hetzelfde geld een model met vier keer zoveel schijfruimte én netwerkfunctionaliteit.

  FIRMWARE We hebben de LaCinema Rugged HD getest met firmware v11.117

  CATEGORIE De LaCinema Rugged HD werd getest in de categorie ‘overige’

  Reacties

 1. TV-TIP Tomtesterom

  Tomtesterom
  NPO 3 om 20:30 uur
  Tom doet een IQ-test en de uitslag van die test zal hij binnen acht maanden proberen te verbeteren naar 131. Met die uitslag ben je officieel hoogbegaafd.

  Doe mee en win!

  • *

   4X VIP-PAKKET THE MUMMY

   Tom Cruise speelt de hoofdrol in de spectaculaire nieuwe film van de wereldwijde legende: The Mummy. Terwijl men dacht dat ze overleden was, wordt een prehistorische prinses wakker in haar graftombe. Totaal TV geeft vier VIP-pakketten van deze 3D-film weg met daarin een T-shirt, een dvd van Jurassic World en twee bioscoopkaartjes voor The Mummy.

  TV-TIP Hellboy II: The Golden Army

  Hellboy II: The Golden Army
  SBS9 om 20:30 uur
  Als een oude wapenstilstand tussen de mensheid en het onzichtbare magische rijk wordt geschonden, dreigt de hel op aarde uit te breken. Een meedogenloze leider van zowel de wereld boven als beneden trotseert zijn afkomst en wekt een onstuitbaar leger wezens tot leven. De moedigste en hardste superheld van de wereld moet het opnemen tegen deze genadeloze dictator en zijn brute rovers. Ja, hij is gewelddadig. Ja, hij heeft ook horens. En ja, hij wordt soms verkeerd begrepen. Maar als er een klus geklaard moet worden, moet je wel bij Hellboy (Ron Perlman) zijn. Met zijn team van het Bureau voor Paranormale Research en Defensie, z’n pyrokinetische vriendin Liz (Selma Blair), de empatische vismens Abe (Doug Jones) en protoplasma-mysticus Johann reist het team van het BPRD heen en weer tussen de oppervlakte en de onzichtbare magische wereld, waar fantasiewezens tastbaar worden. En Hellboy, met beide werelden bekend maar in geen van beide geaccepteerd, moet kiezen tussen zijn vertrouwde leven en een onbekende toekomst die lonkt.

  Zappen.blog.nl