1. Tests

  M-Vision FS-8080: Ontdekkingsreis in verboden land…

  Dat het hobbiën niet is uit te bannen, bewijst de M-Vision FS-8080; een leuke, compacte satellietontvanger met ingebouwde kaartlezer en interessante mogelijkheden.
  25 januari 2016
  0.0
  comments 0
  M-Vision FS-8080: Ontdekkingsreis in verboden land…

  Sinds de kaartwissel van CanalDigitaal is het in Nederland een stuk rustiger geworden op het gebied van ‘hobbytoepassingen’, waarbij er gekeken wordt naar kanalen waarvoor eigenlijk een abonnement nodig is. Dat het hobbiën niet is uit te bannen, bewijst de M-Vision FS-8080; een leuke, compacte satellietontvanger met ingebouwde kaartlezer en interessante mogelijkheden.

   

  De M-Vision FS-8080 is een fraai en compact apparaat met een moderne uitstraling. De zilverkleurige kast heeft een hoogglans plexiglas afwerking. Op de voorkant van de ontvanger zitten de belangrijkste bedieningtoetsen, zodat hij ook zonder afstandsbediening gebruikt kan worden.

   

  Aansluiten

  Het aansluiten van de ontvanger stelt niet zo veel voor en neemt hooguit vijf minuten in beslag: scartkabel in de ontvanger en de andere kant in de tv. Een video aansluiten is een grotere uitdaging, want de ontvanger heeft helaas maar één scartaansluiting. Wel kan de ontvanger met een tulpkabel aangesloten worden op een videorecorder, maar dan is er geen mogelijk meer om de HiFi-installatie aan te sluiten. Een andere oplossing is om de antenne-aansluiting hiervoor te gebruiken. Het nadeel van een dergelijke antenne-aansluiting is dat het weergegeven geluid mono wordt, zelfs al hebben we de mooiste en beste videorecorder die ooit gemaakt is.

   

  Zenders inlezen

  Als de ontvanger aangesloten is, kunnen we hem gaan programmeren. De leverancier die deze ontvanger ter beschikking stelde is zo vriendelijk geweest om dit al voor ons te doen: zowel de Astra als de Hot Bird zijn al ingelezen. Maar omdat we eigenwijs zijn en de kanalen liever in een andere volgorde zien, gaan we de zenders opnieuw inlezen. Door zelf de zenders in te lezen krijgen we bovendien een beter idee van de gebruiksvriendelijkheid van de ontvanger.

   

  En daar is dus niets mis mee: het menu is keurig in het Nederlands en overzichtelijk opgebouwd. Door eerst de Nederlandse transponders in te lezen krijgen we al een min of meer logische volgorde van de zenders. Dit scheelt later erg veel sorteerwerk. Iedere keer als we een transponder afzoeken, zet de ontvanger de gevonden zenders keurig onderaan de lijst. Als de ontvanger helemaal is ingelezen, kunnen we de zenders nog even op volgorde zetten. Ook hier blijkt de fabrikant goed nagedacht te hebben, want het verplaatsen van de zenders is heel eenvoudig. Net als de andere editmogelijkheden, zoals zenders van naam veranderen, wissen, of in de favorietenlijst plaatsen.

   

  De kaartlezer

  Als alle zenders zijn ingelezen kunnen we kijken wat deze ontvanger allemaal in zijn mars heeft. Het merk M-Vision kennende moet er toch wel het één en ander aan creatief kijken mogelijk zijn met deze toverdoos…

   

  De FS-8080 is een ontvanger met een kaartlezer en een groot gat waar heel mooi een Common Interface-aansluiting past; mogelijk krijgt hij in de toekomst dus nog gezelschap van een grotere broer met CI-mogelijkheid. De kaartlezer in de FS-8080 is voor de meeste kijkers alleen interessant als hij goed werkt met de Nederlandse CanalDigitaal-smartcards. Als we het menu oproepen, zien we geen optie die op een kaartlezer wijst. Echter, door de code ‘9999’ in te toetsen wordt de kaartlezer geactiveerd. Zodra de kaartlezer is ingeschakeld, werkt deze prima met de CanalDigitaal-kaarten; zowel de MediaGuard- als de Irdeto-kaarten werken in deze ontvanger.

   

  Vaak zien we bij ontvangers met een kaartlezer dat een bepaalde smardcard wel werkt, maar dat de informatie van de provider – in het geval van de Nederlandse kanalen is dat CanalDigitaal - niet doorkomt. Hierdoor zal een kaart na een poosje uitvallen; in het geval van MediaGuard (SECA) na een maand, en bij Irdeto al na een paar dagen. De FS-8080 ontvanger blijkt hier echter geen last van te hebben. De update-pulsen voor beide soorten kaarten komen luid en duidelijk door. Ook het activeren van al uitgevallen kaarten gaat feilloos.

   

  Beeld en geluid

  Als alles geprogrammeerd en ingeschakeld is, wordt het tijd om tv te gaan kijken. Een aantal dingen valt ons direct op: als de Nederlandse zenders een breedbeeldprogramma uitzenden, laat de ontvanger dat keurig zien in een letterbox formaat (met een zwarte balk boven en onder in het beeld). Veel ontvangers - vooral de CanalDigitaal goedgekeurde modellen - volgen het pan&scan-principe, waarbij de zijkanten van het beeld wegvallen. Met pan&scan missen we dus vaak een stuk van de ondertiteling. Wat ook opvalt zijn de vlotte schakeltijden voor het zappen van zender naar zender. Bij gecodeerde zenders noteren we meestal tijden tussen één en anderhalve seconde, bij free-to-air zenders vaak minder dan een seconde. Wat helaas ook opvalt, vooral na wat langer kijken, is dat het geluid bij de gecodeerde zenders om de paar minuten even wegvalt. Het beeld loopt gewoon door, maar het geluid hikt even. Dit wegvallen duurt maar een fractie van een seconde, maar is wel ergerlijk. Bij de free-to-air kanalen doet dit euvel zich niet voor.

   

  Het beeld dat deze ontvanger produceert is van een behoorlijk niveau; helder en contrastrijk. Ook wat betreft de beeldscherpte presteert deze ontvanger goed, al laat onze oude vertrouwde Echostar DVR-7000 iets meer details zien. Al met al prestaties waar de kijker tevreden mee kan zijn. Ook de prestaties die de ontvanger op het gebied van het geluid neerzet zijn zonder meer goed te noemen. De heel kritische luisteraar zal het geluid iets te vlak vinden en het geluidbeeld is iets te laag. Het stereobeeld wordt wel mooi neergezet. Jammer is wel dat de ontvanger geen digitale audio-uitgang heeft. Toch valt het geluid, vooral bij muziekzenders, bepaald niet tegen.

   

  De verborgen wereld van M-Vision

  Zoals al eerder vermeld is het merk M-Vision geen onbekende. Dit merk blinkt uit in voorzieningen die op het randje balanceren van wat wel en niet is toegestaan (zie ook onze test in TVSatellite in nr. 25: de VisionNet VN-8000S, uit de fabriek van M-Vision). Als we na activering van de kaartlezer opnieuw het hoofdmenu oproepen, zien we dat de optie ‘SmartCard’ in het menu is verschenen. Als we deze optie kiezen, komen we in een submenu waar een heleboel informatie te vinden is. Allemaal informatie over codeersystemen zoals Nagravision, SECA, Irdeto en Viaccess. M-Vision zou M-Vision niet zijn als daar niet wat meer mee te doen was. Zodra we een codeertechniek selecteren komt er een overzicht in beeld met code-informatie van de verschillende providers. Uiteraard staat CanalDigitaal hier niet bij, want de Nederlandse zenders zijn sinds de laatste beveiligingsupdates niet meer illegaal te bekijken. Veel buitenlandse zenders zijn echter nog wel te bekijken met dit soort ontvangers. TPS is bijvoorbeeld zo’n provider die de beveiliging van zijn content nog steeds niet goed voor elkaar heeft. De avontuurlijke tv-kijker zal daar heel blij mee zijn.

   

  Wat allemaal wel kan en wat niet gaan we u in deze test niet in detail vertellen. We willen de lezer immers niet aansporen tot paktijken die eigenlijk niet zijn toegestaan; of men zich op dit terrein wil begeven moet iedere gebruiker gewoon zelf uitzoeken. Wel is het zo dat het internet vol staat met allerlei hulpprogramma’s en softwarepatches om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van ontvangers als de FS-8080. Niet alleen is de kaartlezer voor diverse kaarten te gebruiken, ook heeft de ontvanger een voor dit doel onmisbare EMU in de software ingebouwd. Veel hobbyisten zijn er al lang achter dat er nog steeds heel veel te ontdekken valt in het woud van zenders en codeertechnieken. De aanbieders van zenders zijn druk bezig om hun kanalen beter te beveiligen, maar waar de één er in slaagt om de zenders af te schermen, is de volgende aanbieder alweer de klos. Zo blijft het een kat en muis spelletje.

   

  Voor wie is de FS-8080?

  Eigenlijk is deze ontvanger heel duidelijk afgestemd op de gebruiker die niet alleen naar de Nederlandse zenders wil kijken, maar ook wil experimenteren met allerlei alternatieve softwareversies. Waar jaren geleden de hackers voor de software zorgden (denk maar eens aan de Nokia en de Humax), leveren de fabrikanten tegenwoordig zelf deze software. Op alle grotere beurzen, zoals de IBC in Amsterdam, wordt als eerste door de fabrikant gevraagd: “you want patch?” Natuurlijk wordt er dan onder een ander merk geleverd en via een andere bank afgerekend… Vaak is de software die ‘gelekt’ wordt stabieler dan de software die door de hackers bedacht wordt. Dat is ook duidelijk te merken bij de FS-8080. Ook deze ontvanger werkt stabiel met de gevonden software.

   

  Conclusie

  De M-Vision is een goed voorbeeld van het type satellietontvanger dat het met de regels niet zo nauw neemt. De ingebouwde kaartlezer is een min of meer universele kaartlezer, die geen moeite heeft met de Nederlandse kaarten. Daarnaast kan de FS-8080 door de ingebouwde EMU in de software voor veel meer toepassingen gebruikt worden dan een ‘normale’ ontvanger.

   

  Dat de Nederlandse kaarten op dit moment goed werken in de FS-8080 is geen garantie dat deze dat ook blijven doen; de ontvanger is namelijk niet officieel CanalDigitaal-goedgekeurd. Een technische verandering aan de kant van CanalDigitaal kan er dan ook in principe voor zorgen dat de ontvanger niet meer met de Nederlandse kaarten overweg kan. Vaak worden daar door de fabrikant of hobbyisten oplossingen voor gevonden, maar een garantie is er niet. Ook het hikken van het geluid kan als nadeel worden ervaren.

   

  Al met al een leuke ontvanger met veel voordelen maar ook nadelen. Een soort Dr. Jekyll en Mr. Hyde in de vorm van een ontvanger, en dan met iets meer Mr. Hyde dan de brave Dr. Jekyll.

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Europa League Feyenoord - Fenerbahçe

  UEFA Europa League Feyenoord - Fenerbahçe
  RTL 7 om 18:00 uur
  Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Feyenoord en Fenerbahçe.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Rachel Getting Married

  Rachel Getting Married
  RTL 8 om 20:30 uur
  Wanneer Kym (Anne Hathaway) terugkeert naar haar ouderlijk huis voor de bruiloft van haar zus Rachel (Rosemarie Dewitt), brengt ze een lange geschiedenis van persoonlijke crisis en familieconflicten met zich mee. Vrienden en familie van het bruidspaar zijn bijeen voor een weekend vol plezier, muziek en liefde, maar Kym´s aanwezigheid -met haar scherpe tong en gevoel voor drama- weet de sfeer goed onder druk te zetten.

  Zappen.blog.nl