1. Tests

  M-Vision SX-5: Supercompleet

  De ontvangers van de Spaanse decoderfabrikant M-Vision zijn in eigen land erg populair. Ook Nederland heeft M-Vision ontdekt, en maakt nu kennis met de nieuwe S-5 serie. We testten de SX-5 satellietontvanger.
  Jarco Kriek
  8 februari 2016
  0.0
  comments 0
  M-Vision SX-5: Supercompleet

  De ontvangers van de Spaanse decoderfabrikant M-Vision zijn in eigen land erg populair. Ook Nederland heeft M-Vision ontdekt, en maakt nu kennis met de nieuwe S-5 serie. We testten de SX-5 satellietontvanger.

   

  De M-Vision SX-5 is behalve in een pure satellietuitvoering ook leverbaar in een combo-versie met naast satellietontvangst ook de mogelijkheid voor ontvangst van Digitenne. De ingebouwde Conax-kaartlezer is een groot pluspunt, want deze is geschikt voor de Digitenne-smartcard. Dezelfde ontvanger is ook leverbaar in een combo uitvoering met naast satellietontvangst ook de mogelijkheid voor ontvangst van Digitenne. De Conax-kaartlezer is dan een groot pluspunt om te kijken naar digitale aardse televisie.

   

  Wat kan de M-Vision SX-5?

  De SX-5 is niet alleen een satellietontvanger, maar een compleet multimedia-apparaat. Via de ingebouwde USB-poorten kan men foto’s en MP3’s afspelen. Aan de voorkant van de ontvanger zit nog een tweede USB-poort achter het klepje. Via deze zogenaamde ‘movie poort’ kan men DivX-films en bestanden afspelen. In dit geval moet op deze poort een externe harde schijf of USB-stick worden aangesloten, waarop het DivX-bestand geplaatst is.

   

  De SX-5 heeft ook een netwerkaansluiting. In het menu van de ontvanger kunnen we de netwerkinstellingen automatisch (DCHP) laten toekennen of handmatig ingeven. In de originele firmware kunnen we niet zo veel met deze netwerkaansluiting, maar vooral de Spaanse hobbyisten hebben via alternatieve software creatieve toepassingen voor de netwerkaansluiting bedacht. Inmiddels is voor deze nieuwe M-Vision al alternatieve firmware beschikbaar waarmee enkele extra mogelijkheden voor de gebruiker van de ontvanger beschikbaar komen. Toepassingen als cardsharing bijvoorbeeld. Niet alleen kan men binnenshuis met andere ontvangers een smartcard delen, ook buitenhuis is dit inmiddels werkend te krijgen.

   

  In het menu van de alternatieve firmware zien we de mogelijkheid om de instellingen handmatig in te brengen om contact te maken met een server - of deze nu binnen of buiten huis staat opgesteld - om smartcards te kunnen delen. Dit gebeurt op dit moment nog via de MGCAMD emulator. De makers van de alternatieve firmware hebben overigens via internet al laten weten dat men in de directe toekomst ook andere veelgebruikte emulatoren zullen gaan worden ondersteund. De werking van de MGCAMD emulator is overigens op dit moment met de één van de eerste versies van de alternatieve firmware nog niet optimaal. Diverse malen bevriest het beeld om daarna na enkele seconden weer verder te gaan.

   

  Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het sharen van smartcards in Nederland, in ieder geval als dit buiten het eigen huis geschiedt, een strafbare handeling is. De Nederlandse satelliettelevisie aanbieder CanalDigitaal heeft onlangs bekend gemaakt dat zij cardsharing binnen het eigen huis ook als niet geoorloofd bestempelt, en men overweegt ook abonnees die zich hieraan schuldig maken aan te spreken.

   

  Ook zal er de mogelijkheid beschikbaar komen om via de M-Vision SX-5 naar internetradio te kunnen gaan luisteren. Dit zal dan hoogstwaarschijnlijk op dezelfde manier gebeuren als bij de alternatieve firmware van de M-Vision USB 9085 serie. Dus met een in de firmware geplaatste mediaspeler, waarmee vooraf geprogrammeerde internetstreams kunnen worden beluisterd.

   

  Multi-Cas kaartlezer

  Daarnaast wordt in de alternatieve de interne kaartlezer plots van een Conax kaartlezer een MultiCas kaartlezer. Dit houdt in dat de smartcards van de in Europa meest gebruikte coderingsnormen worden ondersteund. Alleen de NDS/Videoguard van Sky UK en Sky Italia kunnen niet via de interne kaartlezer met de alternatieve firmware gebruikt worden.

   

  Voor de Nederlandse en Belgische satellietkijkers is het goed om te weten dat via deze manier de smartcards voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt kunnen worden. Ook gelijktijdig gebruik van de kaarten is mogelijk. De M-Vision SX-5 beschikt namelijk over één Common Interface-slot. Als men hierin een geschikte CI-module plaats kan men de smartcards gelijktijdig zonder enige problemen gebruiken. De CI-handling van de M-Vision SX-5 is bovengemiddeld. Alleen de Irdeto CI-module geeft zo nu en dan problemen in deze ontvanger.

   

  Ook met de bekende hobby CI-modules als (Super) T-Rex en Diablo gaat de M-Vision op correcte wijze om. In principe is dit niet in alle gevallen nodig. In de alternatieve firmware zit naast een MultiCas kaartlezer ook de mogelijkheid van emulatie. Men kan via de USB-stick aan de voorzijde van de ontvanger het bekende softcam.key bestand versturen naar de ontvanger. Op deze manier kan men, ook weer met overtreding van de in Nederland geldende wetgeving, kijken naar sommige gecodeerde televisiekanalen. Hiervoor is dan zelfs geen smartcard nodig.

   

  Blind search

  Nieuw ten opzichte van eerdere M-Vision ontvangers is de blind search functie. Hiermee kan de gebruiker alle signalen die via een gekozen satelliet worden uitgezonden inlezen. Bij het principe blind search wordt het frequentiespectrum van een satelliet in stukjes gehakt. Tijdens het zoeken worden al deze afzonderlijke stukjes onderzocht op uitgezonden signalen. Op deze manier blijft de zenderlijst van de gebruiker van de ontvanger bijna altijd geheel up-to-date.

   

  Door de blind search functie is de ontvanger ook interessant voor de feedhunter. Deze zoekt namelijk naar incidentele beeldverbindingen voor stukjes video die via de satelliet van het ‘plaatst delict’ naar de studio van de uitzendende omroep worden gestuurd. Deze zijn tijdelijk, bijna nooit op dezelfde uitzendfrequentie en altijd met andere uitzendparameters. Door het stukje voor stukje afzoeken van het frequentiespectrum kunnen feedhunters dus deze feeds (periodieke verbindingen) opsporen. De blind search functie van deze M-Vision is voor feedhunters over het algemeen voldoende.

   

  Natuurlijk vraagt de blind search manier van zoeken wel extra tijd. Een gemiddelde blind search zoekopdracht van een satelliet zal dan ook gemiddeld rond de 15 minuten duren. Dit is afhankelijk van het aantal uitgezonden signalen op een satelliet.

   

  USB

  Aan de voorzijde van de ontvanger zijn twee USB aansluitingen onder de frontklep aanwezig. Eén is voor het inbrengen van nieuwe firmware, settings, keys, foto’s en mp3 bestanden. Ook kan deze gebruikt worden voor het aansluiten van een externe harde schijf voor het opnemen van uitgezonden programma’s. Hierdoor verkrijgt de M-Vision SX-5 Personal Video Recording (PVR) mogelijkheden.

   

  Omdat de decoder beschikt over één tuner kan alleen het programma dat bekeken wordt worden opgenomen of een programma die via de timer in het menu wordt ingesteld. Hierdoor worden opgenomen programma’s ongecodeerd op de harde schijf geplaatst waardoor automatische of handmatige decodering van het opgenomen bestand niet nodig is.

   

  De tweede USB ingang kan worden gebruikt om een USB stick of externe harde schijf aan te sluiten waarop DivX-videobestanden geplaatst kunnen worden. Deze kunnen dan via de M-Vision SX-5 worden afgespeeld. Bij onze testen hebben we op dit punt geen noemenswaardige problemen kunnen ontdekken. Soms sloeg de firmware vast als we heel snel terug- en vooruitspoel commando’s achter elkaar gaven. Bij normaal gebruik konden we zonder problemen gebruik maken van deze interessante feature van de decoder. Wel moet gezegd worden dat het jammerlijk is dat we de DivX-bestanden niet via de ethernetaansluiting via het huisnetwerk konden streamen naar de decoder. Iets dat in de (directe) toekomst ook niet tot de mogelijkheden zal gaan behoren.

   

  DiSEqC
  Als nadeel kunnen we ook bij deze ontvanger melden dat hij niet beschikt over het DiSEqC 1.1 protocol waardoor er, via het wel aanwezige 1.0 protocol, maximaal slechts vier LNB’s zijn aan te sturen. En dat is natuurlijk voor de steeds populairder wordende multifocus satellietantennes als de Visiosat Big Bisat en Wavefrontier in vele gevallen te weinig.

   

  EPG en menu
  De EPG, zenderinformatie en het menu zijn niet heel opmerkelijk vormgegeven. Alle basisinformatie is echter aanwezig en goed te vinden. Het komt overeen met de huisstijl die we gewend zijn van M-Vision.

   

  De EPG-informatie ondersteunt het DVB-protocol, maar niet de door CanalDigitaal gebruikte MediaHighway EPG. Dat wil zeggen dat op bijvoorbeeld de Duitse zenders Elektronische Programma Gids (EPG) zeven dagen vooruit zichtbaar is. Op zenders die worden uitgezonden via de Nederlandse en Vlaamse satelliettelevisieaanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen is dit slechts het huidige en komende (now-next) programma.
   
  Conclusie
  Deze M-Vision SX-5 is meer dan alleen een satellietontvanger. Het is een multimediamachine met talloze (ook stoutere) mogelijkheden. De bugs die we nog in de firmware vonden zullen in de komende firmwareversies worden aangepakt, maar stonden de goede werking van de ontvanger niet in de weg.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Reacties

 1. TV-TIP CupCakeCup

  CupCakeCup
  NPO 3 om 09:30 uur
  Dat de cupcakebakkers, die weer gaan strijden om de CupcakeCup, niet zomaar uit de opgeklopte merenguelucht komen vallen, moge duidelijk zijn. Om het tot de twintig gelukkigen te schoppen, zul je een heel selectieproces – waarin bloed, zweet en tranen eerder regel dan uitzondering zijn – moeten doorstaan. Slik.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD DUNKIRK

   Verteld vanaf het land, de zee en de lucht start Dunkirk als honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingeld zijn door vijandelijke troepen. Totaal TV mag de dvd van deze epische actiethriller vijf keer weggeven.

  TV-TIP De Boskampi's

  De Boskampi's
  NPO 3 om 19:25 uur
  Puber Rik Boskamp meet zichzelf en zijn onhandige vader Paul na hun verhuizing een nieuw imago aan als de maffiose Boskampi's, om pestkoppen af te schrikken. Regisseur Arne Toonen (Dik Trom) werkt het absurde gegeven consequent uit zodat het waarschijnlijk blijft, en leuk voor jong en oud.