1. Tests

  MaxDigital XP1000: Betaalbaar en veelzijdig

  Het Nederlandse merk MaxDigital presenteert een nieuwe HD-satellietontvanger. Met zijn Linux-OS biedt hij veel extra mogelijkheden.
  Jarco Kriek
  10 juni 2016
  10.0
  comments 9
  MaxDigital XP1000: Betaalbaar en veelzijdig
  Het Nederlandse merk MaxDigital presenteert een nieuwe HD-satellietontvanger. Met zijn Linux-OS biedt hij veel extra mogelijkheden.

  Bij Linux-satellietontvangers staat of valt het succes van het product met de mate waarin hobbyisten de ontvanger omarmen. Het is namelijk de alternatieve software van deze hobbygroepen die voor extra mogelijkheden zorgt. 

  In het geval van de MaxDigital XP1000 heeft OpenPli, een van de grootste hobbyistengroepen in het Linux-wereldje, de ontvanger in zijn armen gesloten. Hierdoor is er vrijwel dagelijks nieuwe firmware voor deze satellietontvanger beschikbaar via het internet. 

  De gebruiker hoeft de ontvanger niet elke dag zelf van nieuwe firmware te voorzien: dat kan automatisch via het menu. Hiervoor moet de ontvanger wel op het internet aangesloten zijn. Dat geldt ook voor de meeste extra mogelijkheden. Het gebruik van deze ontvanger met hobbyfirmware raden we dan ook alleen aan als de ontvanger aan het internet gekoppeld is. Gebruik zonder internet is echter ook mogelijk: de firmware kan ook via USB in de ontvanger geladen worden.

  De MaxDigital XP1000 heeft geen display. Naast een infraroodoog vinden we op het eerste gezicht alleen de standby-knop op het front van de ontvanger. Als we de frontklep openen zien we nog wat meer knopjes, twee interne smartcardlezers en een Common Interface-slot. Helaas is er onder de klep geen aansluitmogelijkheid voor een USB-apparaat. 

  Ook de aansluitmogelijkheden aan de achterzijde zijn karig. Daar vinden we de USB-aansluiting, één scartaansluiting (handig voor gebruikers met een oudere televisie die de HD-ontvanger alleen gebruiken voor de ontvangst van in MPEG4 uitgezonden SD-kanalen) en de HDMI-aansluiting. Een digitale optische S/PDIF audio-uitgang en de LAN-netwerkaansluiting zijn ook aanwezig. Tenslotte is er een LNB-ingang zonder doorlusmogelijkheid. 

  De ontvanger heeft een externe voeding. Daardoor wordt de warmteontwikkeling in de ontvanger geminimaliseerd, en dat is bij een klein model als de XP1000 toch belangrijk. Via de aan/uit schakelaar kunnen we de ontvanger helemaal uitschakelen.

  In de doos vinden we naast de ontvanger en de externe voeding ook een stroomkabel, een HDMI-kabel van een goede kwaliteit en de afstandsbediening met bijbehorende batterijen. De afstandsbediening is direct één van de pluspunten. Hij ligt lekker in de hand, ziet er elegant uit en bovendien is de knopindeling logisch. De knoppen zijn ook prettig in gebruik en de satellietontvanger luistert goed naar de opdrachten.

  De eerste installatie van de satellietontvanger is afhankelijk van welke firmware we gebruiken. In het geval van OpenPli is dit erg gemakkelijk, maar enig verstand van satelliet- en computertechniek toch wel een pre. Vraag de verkoper zo nodig om uw satellietontvanger alvast van de gewenste firmware, DiSEqC-instellingen en zenderlijst te voorzien. 

  Op zich is het gebruik van een Linux-satellietontvanger in combinatie met op Enigma2 gebaseerde firmware niet erg moeilijk. Het is wel anders dan bij andere satellietontvangers, en dat is vaak even wennen. Om alle mogelijkheden uit uw satellietontvanger te halen, is daarnaast misschien nog enige tijd studietijd op het internet nodig. Er wordt wel een uitgebreide Engelstalige gebruiksaanwijzing meegeleverd. Hierin staan echter niet alle mogelijkheden die we uit de OpenPli image kunnen halen.

  Eén van de mogelijkheden is het installeren van een softcam. Dat is aan te raden. Hiermee kunnen we de twee interne smartcardlezers namelijk geschikt maken voor de smartcard van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Gelijktijdig gebruik van deze smartcards vormt geen probleem. Wel is het goed om te weten dat het gebruik van een softcam geen garantie geeft dat de interne smartcardlezers ook in de toekomst met de kaarten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen blijven werken. Dit komt omdat er geen officiële licentie is afgegeven voor de Nagravision/Mediaguard codering die door deze aanbieders gebruikt wordt. 

  Mocht de interne kaartlezer uitvallen, dan hebben we altijd nog de beschikking over het CI-slot. Met een CI-module kunnen we één smartcard in de ontvanger blijven gebruiken. Helaas geven Linux-ontvangers niet altijd een perfecte werking van de CI-module in het CI-slot. 

  Via de softcam kunnen we binnenshuis een smartcard met andere Linux-ontvangers delen. Buiten het eigen huis delen van de smartcard – ook wel cardsharing genoemd – is ook mogelijk, alleen is dat in Nederland via wetgeving verboden en daarom af te raden.

  Het hart van de MaxDigital XP1000 is een 500 MHz snelle MIPS processor. Deze wordt gebruikt in combinatie met 512MB DDR3 RAM-geheugen. Voor de bootloader is een geheugen van 4MB beschikbaar. Voor de opslag van de image is een geheugenopslag van 128MB gereserveerd. Hierdoor is er voldoende ruimte aanwezig voor toekomstige uitbreiding van de image. 

  Ondanks zijn indrukwekkende specificaties heeft de ontvanger een laag energieverbruik dat gemiddeld zo rond de 14 watt ligt. Wanneer men een extern USB-apparaat aansluit om programma’s op te nemen wordt het energieverbruik echter hoger. 

  Omdat hij slechts één satelliettuner heeft, is de MaxDigital XP1000 een ontvanger met beperkte opnamemogelijkheden. Deze tuner is behoorlijk gevoelig, waardoor hij geschikt is voor gebruik in combinatie met kleinere schotelantennes als de Triplesat en Multytenne. Wel heeft de tuner soms moeite om zenders die SCPC smalbandig via de satelliet worden uitgezonden snel op het beeldscherm weer te geven. Uiteindelijk verschijnt het beeld na enige tijd wel.

  Naast een HD-satellietontvanger is de MaxDigital XP1000 ook een volwaardige mediaspeler. Ook hierbij geldt dan enige kennis van computertechniek nodig is om de ontvanger in het thuisnetwerk op te nemen. Daarna kunnen vrijwel alle video-, foto- en muziekbestanden die op computers in het thuisnetwerk te vinden zijn via de ontvanger op televisie worden afgespeeld. Veel andere multimediamogelijkheden kunnen via het internet geïnstalleerd worden. Denk daarbij aan internetradio, buienradar en diensten voor uitgesteld kijken van vele Europese omroepen. Daarbij zit ook het Nederlandse Uitzending Gemist.

  De MaxDigital XP1000 wordt vooral een makkelijk instapontvanger door de uitgebreide EPG-mogelijkheden en de beschikbaarheid van de fastscan-optie. Hierdoor kunnen we via het menu van de ontvanger altijd de meest actuele zenderlijst van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruiken. Zo hoeven we dus nooit één zender die door deze tv-aanbieders wordt aangeboden missen, ook niet als ze van satelliet of compressietechniek veranderen.

  De MaxDigital XP1000  is een goed werkende low budget satellietontvanger met veel mogelijkheden. Een aanrader voor veel satellietkijkers.


  CATEGORIE We hebben de MaxDigital XP1000 getest in de categorie HD-satellietontvangers

  FIRMWARE De MaxDigital XP1000 is getest met de OpenPli 3.0 firmware. Beschikbaar gesteld door WT Electronic B.V., Bladel.

  Reacties

 1. TV-TIP The Big Year

  The Big Year
  RTL 8 om 20:30 uur
  Vogelspotters Stu, Brad en Kenny hebben alle drie te kampen met persoonlijke problemen. Stu wil met pensioen, maar is nog druk met de afhandeling van de fusie van zijn bedrijf. Computerprogrammeur Brad leeft na een scheiding weer bij zijn ouders. Aannemer Kenny's derde vrouw vindt dat hij teveel met zijn hobby bezig is en te weinig met het stichten van een gezin. Stu, Brad en Kenny zetten hun problemen aan de kant en stellen een doel: de meeste vogels spotten in Noord-Amerika binnen één kalenderjaar. Naarmate het avontuur vordert, slaat de vriendschappelijke rivaliteit om in een echte strijd. Wie is de beste vogelspotter?

  Doe mee en win!

  • *

   3X GHOST IN THE SHELL-PAKKET

   Scarlett Johansson is in de bioscoopfilm Ghost in the Shell te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Totaal TV mag drie keer een Ghost in the Shell-pakket weggeven, met daarin een t-shirt, een waaier en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Indiana Jones and the Last Crusade

  Indiana Jones and the Last Crusade
  Veronica om 20:30 uur
  In 1912 zit een jonge Indiana Jones een bende achterna die een kostbaar kruis hebben gestolen. Wanneer het hem uiteindelijk gelukt is het juweel te bemachtigen en aan historicus Brody te overhandigen, kan hij opnieuw zijn baan als leraar oppikken. Op een dag wordt hij na schooltijd opgepikt en meegenomen naar de rijke Donovan. Deze bezit een steen, waarop een soort beschrijving staat die naar de Heilige Graal moet leiden. In het bezit van de notities van zijn vader, reist Jones naar Venetië. Met de hulp van dokter Elsa Schneider vindt hij de ontbrekende schakel voor de locatie van de Graal. Eindelijk kan hij samen met zijn vader naar Afrika vertrekken, maar hij is natuurlijk niet de enige die de waardevolle Graal op de kop wil tikken...

  Zappen.blog.nl