1. Tests

  Mede8er MED500X2: De mediaspeler die alles lust

  De MED500X2 mediaspeler is het nieuwe vlaggenschip van fabrikant Mede8er. Zelfs voor het streamen van Full HD video schrikt hij niet terug.
  Jarco Kriek
  18 mei 2016
  8.0
  comments 1
  Mede8er MED500X2: De mediaspeler die alles lust

  De MED500X2 mediaspeler is het nieuwe vlaggenschip van fabrikant Mede8er. Zelfs voor het streamen van Full HD video schrikt hij niet terug.

  Het gebruik van mediaspelers zit in de lift. Daarbij verandert de manier waarop de apparaatjes worden gebruikt. Waar ze vroeger gebruikt veelal werden gebruikt om via een interne of externe harde schijf naar mediabestanden te kijken, wordt de speler nu steeds meer ingezet om direct over het huisnetwerk bestanden van andere apparaten die op het netwerk zijn aangesloten te streamen. De mediaspeler tovert ze op het televisiescherm.

  Op onze testbank staat dit keer de Mede8er MED500X2, het nieuwe vlaggenschip van het van oorsprong Zuid-Afrikaanse bedrijf dat zijn Europese importeur in Nederland heeft. De MED500X2 is de opvolger van de MED500. In de nieuwe versie zit een betere processor, namelijk de Realtek 1185DD. De processor komt met twee voordelen: als eerste is de kloksnelheid 500 MHz hoger dan die van de processor die in de MED500 werd gebruikt. Een ander belangrijk voordeel is de betere netwerkprestatie. Dat laatste is vooral belangrijk als de speler wordt ingezet om bestanden te streamen.

  Als we de doos van de Mede8er openen zien we dat de mediaspeler er zelf niet spectaculair gelikt uitziet. Een zwarte rechthoekige kast met enkele bedieningstoetsen aan de voorkant. Meest in het oog springend is het kleine led-lichtje aan de voorzijde. Aan de zijkant zien we de mogelijkheid om een geheugenkaart in de mediaspeler te plaatsen. Ook is er een USB-host en USB 3.0 aansluiting om op snelle wijze via de computer mediabestanden op de interne harde schijf – die optioneel is – te plaatsen. 

  De achterzijde van de mediaspeler is de plaats waar de meeste aansluitmogelijkheden te vinden zijn. Naast de HDMI-aansluiting – die natuurlijk aan te bevelen is – vinden we er ook mogelijkheden om de mediaspeler via A/V cinch en YPbPr aan de televisie te koppelen. Natuurlijk vinden we er ook de netwerkaansluiting. 

  Audio kan zowel optisch als via coax digitaal naar een home cinema set overgebracht worden. Verder vinden we de voedingsingang – de mediaspeler wordt gevoed door een meegeleverde adapter – en een tweede USB-host ingang. Pakken we de doos verder uit dan zien we dat er veel aansluitkabels worden meegeleverd: een A/V kabel, een HDMI kabel van goede kwaliteit en een USB 3.0 kabel. Natuurlijk ontbreken de voedingsadapter en afstandsbediening niet. 

  Het aansluiten van de mediaspeler is kinderspel. Ook het instellen kan door iedereen gedaan worden. Zonder problemen wordt de mediaspeler via de router en de DCHP-technologie in het thuisnetwerk geplaatst. Daarbij gebruiken we natuurlijk de afstandsbediening, en dan komen we direct bij één van de belangrijkste minpunten. 

  We worden niet echt vrolijk van deze afstandsbediening. De knoppenindeling is niet altijd even handig en er moet hard op de knoppen gedrukt worden. De importeur leverde ons ook het optionele toetsenbord, de Mede8er MED2XKey. Ook het aansluiten van dit toetsenbord is kinderspel. We moeten de meegeleverde USB-ontvanger in één van de twee USB-host aansluitingen van de mediaspeler plaatsen en vanaf dat moment kunnen we het toetsenbord direct gebruiken. 

  Eigenlijk kunnen we met het toetsenbord alles doen wat we ook met de afstandsbediening kunnen. De functietoetsen zijn even wennen, maar zodra we dat onder de knie hadden bleven we tijdens het testen het toetsenboord gebruiken voor de bediening. Wat ons betreft is het toetsenbord dan ook een aanrader bij gebruik van deze mediaspeler - zeker als men ook van de interactieve toepassingen gebruik wil maken.

  Want we kunnen – natuurlijk alleen als we de mediaspeler via het thuisnetwerk aan het internet koppelen – ook internetcontent afspelen. En om maar direct met de deur in huis te vallen: hieronder bevinden zich geen Programma Gemist-diensten van Nederlandse tv-zenders. Dus geen Uitzending Gemist van de NPO, RTL XL van RTL Nederland of SBS Gemist van SBS Nederland. Waarschijnlijk zijn de kosten om deze diensten op de Mede8er beschikbaar te krijgen te hoog voor de kleine afzetmarkt. 

  We vinden wel YouTube XL, Flickr, Yahoo Weather & Finance, Bing, Transmission, Video Podcasts en Shoutcast Internetradio in het interactieve menugedeelte van deze mediaspeler. Verder is er nog een mogelijkheid om met de mediaspeler direct op het internet te surfen. En bij al deze interactieve mogelijkheden zijn we blij dat we deze via het optionele toetsenbord kunnen bedienen. 

  Maar natuurlijk koopt men een mediaspeler primair voor het afspelen van mediabestanden. Dat kan bij deze mediaspeler op drie manieren. We kunnen een harde schijf in de mediaspeler plaatsen. Het installeren van de harde schijf is kinderspel en gebeurt via de zijkant van de speler. Wie voor de aanschaf heeft besloten dit te willen doen, kan het beste één van de voordelige bundels aanschaffen die veel verkopers hebben samengesteld. 

  We kunnen ook extern een harde schijf of USB-stick aan één van de USB-poorten van deze mediaspeler koppelen. Als laatste kunnen we via het netwerk mediabestanden van op dit netwerk gekoppelde apparaten naar de mediaspeler streamen. Het gaat hier zowel om video-, muziek- als fotobestanden. Tijdens het testen merkten we dat de speler met alle gangbare mediabestanden overweg kan. Ook ISO-ingepakte bestanden – zowel DVD als Blu-Ray – worden door de speler moeiteloos weergegeven.

  De achillespees van veel mediaspelers is het streamen van Full HD-bestanden via het huisnetwerk. We waren dan ook erg benieuwd of de Mede8er dit probleemloos en zonder blokvorming voor elkaar krijgt. De prestaties zijn indrukwekkend, en we kunnen stellen dat de fabrikant alle extra mogelijkheden van de Realtek-processor optimaal heeft benut. 

  De gebruikersvriendelijkheid van de interface is – zeker na de laatste firmwareversie die we in deze test gebruikten – zeer goed. Een kind kan de was doen. Belangrijk is natuurlijk ook dat er een prima vertaald Nederlandstalig menu aanwezig is. De gebruikte menustructuur is duidelijk en de grafische vormgeving is beter dan bij menige andere mediaspeler. Ook mooi is de informatie over de afgespeelde content die met de info-toets op het beeldscherm wordt getoond.

  Hoewel Mede8er veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van nieuwe firmware voor de mediaspeler kunnen we nog steeds enkele irritante bugs waarnemen. Eén daarvan is dat de speler op tilt kan slaan tijdens al te snel navigeren door mediabestanden die via het netwerk worden benaderd. Ook hebben we enkele malen moeten constateren dat de mediaspeler tijdens het afspelen van content via het huisnetwerk om onverklaarbare redenen spontaan opnieuw opstartte. 

  De kwaliteit van mediaspelers is door de jaren heen sterk verbeterd. Dat is ook aan deze Mede8er mediaspeler te zien. Een goed product voor een goede prijs.


  CATEGORIE De Mede8er MED500X2 werd getest in de categorie mediaspelers

  FIRMWARE We hebben getest met firmwareversie 2.0.3 van 23 december 2011. Het optionele toetsenbord werd voor de test geleverd door importeur IBDL B.V.

  Reacties

 1. TV-TIP I Could Never Be Your Woman

  I Could Never Be Your Woman
  RTL 8 om 20:30 uur
  Jeannie (Sarah Alexander), de assistente van haar tv-show, maakt Rosie het leven zuur en haar seksistische baas (Fred Willard) wil de show het liefst vervangen voor een reality show. Thuis zit Rosie?s dochter Izzie (Saoirse Ronan) midden in de puberteit en ruilt haar barbiepoppen in voor Dylan, een jongen van school. Wanneer de getalenteerde jonge acteur Adam Perl (Paul Rudd) binnenloopt bij de casting voor Rosie?s show is zij meteen verkocht. Ondanks het gevecht tegen haar gevoelens steelt Adam de show en lacht hij Rosie het bed in. Overtuigd dat de relatie gedoemd is te mislukken door het leeftijdsverschil en met de gedachte dat Adam haar gebruikt heeft voor zijn eigen carri?re zet Rosie een punt achter de relatie. Adam denkt daar echter heel anders over.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD 

   Regisseur Guy Ritchie brengt met z’n dynamische stijl King Arthur: Legend of the Sword naar het grote scherm. De film is een revolutionaire versie van de klassieker over de Excalibur-mythe en volgt Arthur’s reis van de straat naar de troon. Wanneer Arthur’s vader wordt vermoord, grijpt zijn oom Vortigern de troon. Totaal TV geeft vijf keer twee bioscoopkaartjes voor dit epische actie-avontuur weg.

  TV-TIP Fast & Furious

  Fast & Furious
  Veronica om 20:30 uur
  De voortvluchtige ex-bajes-klant Dom Toretto (Vin Diesel) wordt opnieuw geconfronteerd met agent Brian O’Conner (Paul Walker). Ze gaan terug naar de straten waar het allemaal is begonnen. In dit deel worden Dom en Brian gedwongen om samen te werken: ze krijgen te maken met een gezamenlijke vijand. Ze moeten een gevaarlijke deal sluiten om deze te slim af te zijn. Wat leidt tot spectacularie achtervolgingen en gevaarlijke stunts. Uiteindelijk vinden die twee vroegere tegenstanders de enige juiste manier om wraak te nemen.

  Zappen.blog.nl