1. Tests

  Meten is weten

  Een nauwkeurige uitrichting van uw schotel is belangrijker dan ooit. De nieuwe satellietmeter van SAB is daarbij een waardevolle assistent.
  Jarco Kriek
  11 oktober 2016
  8.0
  comments 0
  Meten is weten

  Veel satellietzenders worden verspreid met nieuwe uitzend- en compressietechnieken die het noodzakelijk maken om de schotelantenne zeer nauwkeurig uit te richten. Een niet-optimale uitrichting kan zorgen voor blokken en hapering in het beeld. Een satellietmeter is dan ook eigenlijk onmisbaar voor goede ontvangst.

   

  Professioneler

  Satellietmeters zijn er in veel soorten en maten. Vroeger kon de consument nog prima uit de voeten met een simpele, piepende satfinder, maar tegenwoordig is betere en professionelere apparatuur vereist. Natuurlijk kunt u de schotelantenne door een installateur laten uitrichten. Zeker als dat slechts één keer hoeft te gebeuren, is dat een prima oplossing. Voor kijkers die vaker een schotel wil plaatsen of bij wie regelmatig een aanpassing nodig is (bijvoorbeeld door weersomstandigheden), is de aanschaf van een goede satellietmeter wellicht een betere optie. SAB brengt niet alleen geliefde satellietontvangers op de markt, maar heeft ook een semiprofessionele satmeter met veel mogelijkheden tegen een zeer betaalbare prijs: de SAB Meter 3510 HD.

   

  Veel mogelijkheden

  De SAB Meter 3510 HD heeft een 4,3 inch (11cm) monitor. Hierop kunnen we niet alleen diverse meetresultaten aflezen, maar het display kan ook als tv-scherm worden gebruikt. De meter beschikt namelijk over een ingebouwde DVB-S2 tuner waarmee we tijdens het uitrichten van een schotelantenne naar een zender kunnen kijken. Dat maakt het heel makkelijk om te beoordelen of we de juiste satelliet hebben gevonden. Vervolgens kunnen we dankzij de specifieke functies van de satellietmeter de schotelantenne veel nauwkeuriger uitrichten. De SAB Meter 3510 HD kan alleen ongecodeerde kanalen weergeven.

   

  Volwaardige ontvanger

  Na het afstellen van de schotelantenne kunnen we de satmeter als mini-televisie gebruiken. De SAB Meter 3510 HD heeft echter ook een HDMI-uitgang waarmee we hem op een grotere televisie kunnen aansluiten en gebruiken als een volwaardige FTA-satellietontvanger. Handig voor bijvoorbeeld recreatieve gebruikers en bezitters van caravans en campers die tijdens de vakantie via de satelliet tv willen kijken of radio willen luisteren. Ook beschikt het apparaat over een mediaspelerfunctie. Via USB kunnen we video-, foto- en muziekbestanden afspelen. De SAB Meter 3510 HD ondersteunt DiSEqC en de belangrijkste zoekfuncties, waaronder fastscan. Het apparaat - inclusief satellietontvanger - kan volledig worden bediend via de toetsen op de voorzijde. Er is ook een viercijferig display aanwezig.

   

  Monitorfunctie

  De SAB Meter 3510 HD heeft ook uitgebreide monitorfuncties. Als we de schotel goed op een satelliet hebben uitgericht, kunnen we hiermee controleren of het signaal onder alle omstandigheden stabiel blijft. Er is ook een mini-spectrumanalyser aanwezig. Daarmee kunnen we makkelijk nieuwe transponders vinden en de uitzendsterkte bepalen. Deze functies zijn misschien minder boeiend voor de zappende satellietkijker, maar razend interessant voor iemand die zich meer in deze manier van tv-ontvangst wil verdiepen.

   

  Kinderspel

  SAB levert een eenvoudige gebruiksaanwijzing bij deze satellietmeter. Omdat de bediening relatief eenvoudig is, is uitrichting van een schotelantenne een gemakkelijke klus. Goed om te weten is dat de SAB Meter 3510 HD een interne oplaadbare accu heeft. Als we dus de ladder of het dak opgaan om een schotelantenne uit de richten, dan hoeven we de satellietmeter niet aan de stroom te houden. Om beschadiging te voorkomen wordt de SAB Meter 3510 HD geleverd in een nylon tas met plastic vensters. Zo kunnen we het beeldscherm aflezen zonder het apparaat uit de tas te halen. Aan de tas kan een meegeleverde draagriem bevestigd worden zodat we het apparaat tijdens de werkzaamheden handig om de nek kunnen hangen. Onze handen hebben we immers nodig om de schotelantenne in de juiste positie te plaatsen en de meter te bedienen. Naast de visuele informatie geeft de satellietmeter ook geluid af om ons te laten weten dat we de juiste satelliet hebben gevonden. Hierdoor hoeven we niet voortdurend op het beeldscherm te kijken. Dat is belangrijk als we op een veilige manier willen werken. De satellietmeter heeft toetsen met een lichtfunctie zodat ook in de avond en nacht gewerkt kan worden.

   

  Camerafunctie

  Interessante optie is de mogelijkheid om een (beveiligings)camera op de SAB Meter 3510 HD aan te sluiten. SAB heeft zelf inmiddels een uitgebreid assortiment camera's die zowel via wifi, bedraad via het internet of bedraad aan een monitor kunnen worden aangesloten. Maar aan de satmeter kunnen ook camera's van andere merken gekoppeld worden. Voor recreatief gebruik is dat nog een pluspunt: zo kan men binnen zien wat er zich eventueel buiten de caravan of camper afspeelt, zonder zelf een stap buiten te hoeven zetten.

   

  Compleet geleverd

  De SAB Meter 3510 HD wordt door SAB zeer compleet geleverd inclusief nylon draagtas en draagriem. Verder zijn er diverse aansluitkabels waaronder een HDMI-kabel, analoge audiokabel en LNB-verloopstekker. Voor mobiel gebruik wordt een 12 volt kabel met plug voor de sigarettenaansteker meegeleverd. En natuurlijk is er een stroomadapter om de satellietmeter via het stroomnet te gebruiken. Het apparaat kan zowel mobiel als via het stroomnet opgeladen worden. Een afstandsbediening maakt het geheel compleet.

   

  Conclusie

  De SAB Meter 3510 HD is geen apparaat om zomaar even te kopen. Eenmalig een schotelantenne door een vakman laten uitrichten kost namelijk maar de helft van de aanschaf van dit apparaat. Maar wie van satellietkijken zijn hobby heeft gemaakt of wie bij recreatief gebruik vaak zijn schotelantenne op een andere plaats moet neerzetten is de SAB Meter 3510 HD zeker een uitkomst. Eventuele nieuwe firmware kan via USB in het apparaat geplaatst worden.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  SABMeter 3510 HDsatmetersatellietmeter

  Reacties

 1. TV-TIP Feyenoord - Ajax

  Feyenoord - Ajax
  Fox Sports Eredivisie 1 om 14:30 uur
  Vorig jaar ging het om de titel, dit jaar lijkt de klassieker te gaan om wie kan aanhaken bij PSV. Bij Feyenoord beginnen nieuwe aankopen zoals Sam Larsson en Sofyan Amrabat warm te draaien, terwijl Ajax nog steeds op jonkies als Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong leunt. Het wordt een interessant spektakel.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD LUCIFER S1

   Lucifer vertelt het verhaal van de duivel die verveeld is geraakt en besluit een nieuw leven in Los Angeles op te bouwen. De charismatische Lucifer vermaakt zich met zijn drie grote passies: wijn, vrouwen en muziek. Totaal TV mag het eerste seizoen vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Master and Commander: The Far Side of the World

  Master and Commander: The Far Side of the World
  RTL 7 om 20:00 uur
  In de napoleontische tijd krijgt een Brits schip een pak slaag van een Frans fregat en ontsnapt. De film ziet er bijzonder echt uit omdat de fraaie visuele effecten nagenoeg onzichtbaar zijn. Een indringende kijkervaring die misschien niet elke minuut spannend is, maar wel boeiend en echt.