1. Tests

  Neovia VH-200: Lekker plat!

  Door schotelverboden gaan veel schotelbezitters op zoek naar een alternatieve oplossing. Zoals de Franse ‘Antenne Extra Plate’ van Neovia.
  Jan-Hein Visser
  19 februari 2016
  0.0
  comments 2
  Neovia VH-200: Lekker plat!

  Door schotelverboden - rechtsgeldig of niet - moeten veel mensen van satellietontvangst afzien of op zoek gaan naar een alternatieve oplossing. De Franse ‘Antenne Extra Plate’ van Neovia bijvoorbeeld.

  Satellietontvangst wordt steeds populairder in ons land en op steeds meer plaatsen verschijnen dan ook schotelantennes aan de gevels. Daar ligt ook meteen een groot probleem want ook al zijn schotelverboden vaak niet rechtsgeldig vormen deze toch vaak een obstakel. Wie een woning betrekt in een complex waar de Vereniging van Eigenaren of verhuurder een verbod heeft ingesteld, en het contract ondertekent, moet een alternatieve oplossing vinden of van satellietontvangst afzien. Wij kregen een Franse ‘Antenne Extra Plate’ in handen en namen deze eens goed onder handen.

  Alternatief
  Alternatieven om ‘geen zichtbare schotel te hebben’, of eentje die nauwelijks opvalt, zijn er al diverse zoals bijvoorbeeld het (ondersteboven) monteren van een multytenne of het verbergen van de antenne in een omhulsel.   Nog mooier is echter een vlakantenne want dáár zie je immers in het geheel niet aan dat het een schotel is. Wij kregen van de Nederlandse importeur* de NEO VH-200 die wordt geproduceerd door het Franse bedrijf Neovia. Deze in de buurt van Parijs gesitueerde firma heeft een vlakantenne op de markt gebracht die in Frankrijk, en vooral ook in steden zoals Parijs, razend populair is. Sterker nog, het Franse satellietbedrijf CanalSat heeft de antenne goedgekeurd en biedt deze aan in combinatie met abonnementen waarmee via de Astra 1 wordt gekeken.  In de Parijse binnenstad is deze vlakantenne zelfs de enige satellietantenne die overal bevestigd mag worden omdat deze niet horizonvervuilend is.  In Frankrijk zullen er naar verwachting  al enkele honderdduizenden van deze antennes dit jaar in gebruik zijn.

  Ontwerp
  Ook in Nederland bewijst deze antenne zijn nut. De importeur heeft deze sinds een aantal weken op de markt gebracht en de vraag ernaar neemt snel toe.  De VH-200 is geen reguliere schotel, maar heeft een geïntegreerde LNB waarmee zowel horizontaal als verticaal gepolariseerde signalen kunnen worden verwerkt. De antenne bundelt dus zelf direct het signaal in plaats van de reguliere methode waarbij de schotel dit opvangt en weerkaatst naar één erop gemonteerde LNB. Deze antenne kan bovendien signaal leveren voor twee losse ontvangers of een twin tuner. Het geheel meet 56 bij 29,5 cm, is 12,5 cm diep en lijkt vrij stevig, al is het omhulsel niet heel dik. Dat kan ook niet want daar moet het signaal als het ware doorheen worden opgevangen. Het satellietsignaal wordt door feitelijk allemaal kleine aparte kopjes opgevangen en gebundeld waarbij zowel de horizontaal als verticaal gepolariseerde signalen kunnen worden verwerkt. Wat verder opvalt is dat de aansluitingen voor de twee F-connectoren vrij oppervlakkig gemonteerd zijn. Goed waterdicht intapen als de kabels gemonteerd zijn lijkt ons geen overbodige luxe omdat er niet zoals bij veel normale LNB’s een extra waterdichte huls wordt meegeleverd.

  Draaibaar
  De Neovia is prima geschikt voor ontvangst van de sterkere satellieten. Een nadeel is dat het Nederlandse en Vlaamse satellietaanbod verspreid wordt via twee posities aan de hemel (Astra1 en Astra3 op 19 en 23 graden oost), en deze vlakantenne maar één satellietpositie tegelijkertijd kan ontvangen. De antenne heeft door het ontwerp zonder externe LNB niet de mogelijkheid te functioneren met een  DUO-LNB of Multi-LNB houder. Wie daarom Astra1 en/of Astra2, Astra3 of Hot Bird wil ontvangen zal de antenne moeten (laten) draaien. Volgens de importeur kan dat bijvoorbeeld met een Moteck 2100 SG DiSEqC-motor, maar ook wordt er nog gedacht aan een speciale beugel om twee van deze antennes naast elkaar te positioneren. Een alternatief is om twee antennes boven elkaar te bevestigen op een tegelvoet of om door uiteraard gewoon naar één satelliet tegelijk te kijken.

  Installatie
  Het optuigen is een kwestie van de handleiding goed lezen maar daarvoor moet je wel je vreemde talen goed beheersen. De brochure die is bijgeleverd  is opgesteld in het Frans en daarnaast ook in enigszins gebrekkig  maar voor Franse begrippen toch goed te volgen Engels. Wie niet meteen begrijpt hoe alle moertjes en boutjes zitten heeft even wat uitzoekwerk en de plaatjes en het materiaal moeten goed bestudeerd worden om de montage op correcte wijze uit te voeren. Montage zelf is vervolgens echter redelijk eenvoudig met de bijgeleverde sleutel. Wel kan het verwarrend zijn dat er nogal wat onderdelen zijn meegeleverd.  Men kan de antenne op diverse verschillende manieren bevestigen zoals op een balkon, tegen een muur, op de grond of op een standaard. Wij testten daarbij op een losse tegelvoet. Voor het uitrichten zijn in de brochure alle data opgegeven voor azimut en elevatie maar helaas ontbreekt een tabel voor Nederland of Vlaanderen hiervoor volledig en wordt het dus gokken met de dichtstbijzijnde gegevens of deze waarden opzoeken via het internet, bijvoorbeeld op de site van CanalDigitaal. Hierbij kan echter een sat- finder ook zeer behulpzaam zijn.  Wij verkregen op alle bekende satellieten zoals Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird uitstekende ontvangstresultaten tijdens het draaien van de antenne.  We hebben het dan wel over satellieten die met een sterke signaal waarde van zeker 50 dB worden ontvangen.

  Kenmerken
  De Neo VH-200 is niet de eerste vlakschotel die op de markt komt want dát was de Selfsat-H10D die eerder als redelijk beoordeeld werd en vooral op de gangbare Astra satellieten een ruim voldoende resultaat gaf. De antenne die we hier testen heeft echter een aantal voordelen. Zo valt deze in dezelfde prijsklasse maar is dit een twin-antenne wat wil zeggen dat er dus twee satellietontvangers op kunnen worden aangesloten. Hij heeft echter nóg een voordeel en dat is dat deze antenne breder is waardoor de Horizontale transponders wat sterker binnenvallen en laten die nu juist van belang zijn voor het Nederlandse en Vlaamse aanbod. Daarmee is de antenne wat minder gevoelig voor eventuele uitval tijdens slecht weer.  Ongewis is nog altijd of er een dergelijke  platte antenne kan worden gemaakt die ook 2 of meerdere satellietposities tegelijk kan ontvangen en ondanks oplossingen hiervoor is dit niet ideaal. De antenne is in onze ogen wel  erg handig om mee te nemen op vakantie en  snel ‘even neer te zetten’. Dat zal goed werken zolang men zich in een gebied bevindt dat ruimschoots binnen de footprint van de satelliet ligt.

  Conclusie
  De VH-200 is niet de eerste vlakschotel op de markt. Eerder testten we de Selfsat-H10D, die op de Astra-satellieten een ruime voldoende scoorde. De Neovia heeft echter een aantal voordelen. Zo valt hij in dezelfde prijsklasse, maar is het een twin-antenne. Een ander voordeel is dat hij een stukje breder is. Ontvangst van de horizontaal gepolariseerde signalen (van belang voor het Nederlandse en Vlaamse aanbod) is beter, en dat maakt de antenne minder gevoelig voor uitval tijdens slecht weer. De antenne is een prima manier om een schotelverbod te omzeilen, maar het blijft natuurlijk eigenlijk wel een noodoplossing.

  Reacties

 1. TV-TIP Say yes to the Dress: Benelux

  Say yes to the Dress: Benelux
  TLC om 20:00 uur
  Nederlandse en Vlaamse aanstaande bruiden kiezen hun perfecte trouwjurk uit bij Koonings. Ze worden onder andere geholpen door de Amerikaanse trouwjurkgoeroe Randy Fenoli.

  Doe mee en win!

  • *

   4X VIP-PAKKET THE MUMMY

   Tom Cruise speelt de hoofdrol in de spectaculaire nieuwe film van de wereldwijde legende: The Mummy. Terwijl men dacht dat ze overleden was, wordt een prehistorische prinses wakker in haar graftombe. Totaal TV geeft vier VIP-pakketten van deze 3D-film weg met daarin een T-shirt, een dvd van Jurassic World en twee bioscoopkaartjes voor The Mummy.

  TV-TIP Echt niet OK

  Echt niet OK
  NPO 3 om 20:25 uur
  Katja Schuurman, Jan Kooijman en Stijn van Vliet behandelen situaties uit het dagelijks leven die iedereen herkent en die, als je niet oppast, heel ongemakkelijk kunnen worden. Hoe dicht mag je met je naakte lichaam bij een vreemde komen in de kleedkamer? Hoe reageer je als de pasgeboren baby van je collega écht niet knap is? Wat zet je wel en niet op social media? Aan de hand van openhartige gesprekken en hilarische sketches verkennen Jan, Katja en Stijn de grens tussen gepast en ongepast.Ze vragen ook een gast het hemd van het lijf, zoals Jennifer Hoffman, Sofie van den Enk of Tess Milne, en in de sketches worden ze bijgestaan door een topcast van Nederlandse acteurs en actrices. Dé grappige nieuwe gids over wat er wel en vooral ook níet kan anno 2017.

  Zappen.blog.nl