1. Tests

  Pace DS810XE: HDTV verovert de wereld

  Om de nieuwe HDTV-zenders te kunnen weergeven moet een ontvanger overweg kunnen met MPEG4 en DVB-S2 signalen. Maak kennis met de Pace DS810XE.
  Jarco Kriek
  14 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Pace DS810XE: HDTV verovert de wereld

  Om de nieuwe HDtv-zenders te kunnen weergeven moet een ontvanger overweg kunnen met MPEG4 en DVB-S2 signalen. In nummer 11 stelden we al de modellen van Humax aan u voor, en dit keer is het de beurt aan de Pace DS810XE. Naast dit model voor de Europese markt heeft Pace voor Duitsland ook een Premiere-goedgekeurde versie geïntroduceerd, de Pace DS810KP. Afgezien van de ingebouwde Nagravision CAS in het Premiere-model zijn de ontvangers hardwarematig gelijk. De software voor de Duitse versie loopt echter – net als bij Humax - achter bij de Europese versie, omdat Premiere de software moet goedkeuren voordat hij wordt vrijgegeven.

   

  De Britse fabrikant Pace heeft een behoorlijke reputatie op het gebied van satellietontvangst. Al in het analoge tijdperk bracht men geliefde en kwalitatief goede ontvangers op de markt, en ook in de begintijd van digitale satelliet-tv was Pace één van de pioniers. Overigens niet zonder problemen: de eerste echte digitale satellietontvanger in Nederland, de Pace 500G4, werd veel te vroeg op de markt gebracht en was daardoor niet volledig conform de DVB-norm. Pace zegt veel te hebben geleerd van de fouten die destijds zijn gemaakt, en zal bij de invoering van HDtv ‘nieuwe stijl’ via de satelliet opnieuw een pioniersrol vervullen.

   

  Trendy vormgeving

  Zwart wordt de nieuwe trend bij de satellietontvangers het komende jaar. Dit was goed te zien tijdens de onlangs gehouden Anga Cable beurs in Keulen. Pace loopt mee met deze trend: de Pace DS810XE is heel fraai vormgegeven met zwart als de hoofdkleur en een helblauw alfanumeriek display. Aan de voorzijde van de ontvanger zijn daarnaast alleen twee druktoetsen te vinden. Achter het klepfront aan de rechterzijde van de ontvanger vinden we één Common Interface-slot.

   

  Aan de achterkant van de ontvanger zien we de LNB-ingang plus doorlus, twee scartaansluitingen, een analoge audio-uitgang, een optische digitale geluidsuitgang, de YPbPr-uitgang, één HDMI-uitgang, een USB-poort en een telefoonaansluiting. Afwezig zijn de seriële RS232-poort en de netschakelaar.

   

  Engels concept

  Als we naar het menu van de Pace DS810XE kijken, valt direct op dat we met een Engelse fabrikant te maken hebben. Een fabrikant die ook een van de belangrijkste huisleveranciers is van de Britse betaaltelevisie-aanbieder Sky. Het menu vertoont grote overeenkomsten met de menustructuur die Sky gebruikt in zijn eigen decoders, en ook de telefoonaansluiting en bijbehorende modem zijn bestemd voor de interactieve Sky-diensten. Dit is overigens geen nadeel, integendeel: het menu steekt heel logisch in elkaar. Opvallend is de mogelijkheid om via het menu de lipsynchronisatie van de CI-module zelf te kunnen instellen. Mochten beeld en geluid uit de pas lopen – een fenomeen dat heel hinderlijk kan zijn - dan kan men dit zelf in het menu corrigeren. De DS810XE is de eerste digitale satellietontvanger die deze optie biedt.

   

  CI-handling

  Als we de zenders van de gekozen satelliet hebben ingelezen - een werkje dat de Pace binnen zeer aanvaardbare tijdsduur doet - kunnen we aan de slag met de ontvanger. Naast HD-signalen in MPEG4/DVB-S2 kan de DS810XE natuurlijk ook de ‘normale’ MPEG2/DVB-signalen ontvangen. We keken als eerste naar de zenders van de Nederlandse satellietaanbieder CanalDigitaal. Zonder enige problemen ontvingen we het pakket met zowel een Aston Dual CI-module als met een CanalDigitaal Mediaguard module.

   

  Maar dat niet alle modules op dit moment gebruikt kunnen worden in de Pace blijkt als we de Dragon CI-module in de ontvanger plaatsen. Deze veel gebruikte ‘hobby-CI’ wordt door de ontvanger niet herkend. Pace zal hiervoor de software dus nog moeten aanpassen. Of dit ook snel zal gebeuren is onzeker: de meeste fabrikanten geven een lage prioriteit aan dit soort CI-modules.

   

  Als we naar HD-satellietzenders kijken zijn natuurlijk de kanalen van de aanbieder Euro1080/HD van belang. Deze kanalen zenden sinds begin 2006 uit via de Astra3-positie op 23,5 graden oost, gecodeerd in Irdeto2. We plaatsen de Euro1080-smartcard in een Irdeto Access CI-module en zien al snel dat ook hiermee totaal geen problemen zijn wat betreft het bekijken van deze zenders.

   

  BBC HD

  BBC HD is een zender die ongecodeerd uitzendt via de Astra2-positie (28,5 graden oost). Het is zo’n beetje de Europese testzender geworden voor alle HD-satellietontvangers. BBC HD houdt zich namelijk letterlijk aan het MPEG4 en DVB-protocol. Hierdoor kon de zender met de eerste softwareversies door HD-ontvangers niet worden weergegeven. De software voldeed nog niet geheel aan de protocollen en was eigenlijk afgestemd op de uitzendingen van Premiere en ProSieben.Sat1 HD. Voorheen werden satellietzenders voorzien van de labels ‘televisie’, ‘radio’ of ‘data’. In de nieuwe situatie is daar het label ‘HDTV’ bijgekomen. De meeste HD-zenders in Europa zenden op dit moment echter nog met het label ‘televisie’ uit. De BBC en de Engelse HD-kanalen van Sky gebruiken wel het label ‘HDTV’, en hierdoor worden de zenders door de oude software niet in de zenderlijst gelezen. Daarvoor is dus een software-aanpassing nodig.

   

  Als we de Pace voor het eerst aanzetten blijkt dus dat we BBC HD nog niet kunnen ontvangen. Als we echter via het menu een software-update forceren, komt via de satelliet de nieuwe software binnen. Als deze in de ontvanger is gelopen - daar doet de Pace DS810XE overigens redelijk lang over - kunnen we BBC HD wél ontvangen. De laatste softwareversie op het moment van schrijven is 1.00.08. Overigens is Pace op dit moment zeer actief met het maken van nieuwe software voor deze ontvanger. Het is dus aan te bevelen om regelmatig te kijken naar nieuwe updates.

   

  Conclusie

  Pace brengt met de DS810XE een eigentijdse, zeer trendy vormgegeven HD-satellietontvanger op de markt. Hoe toekomstzeker de ontvanger zal zijn is koffiedikkijken. Dat hangt mede af van de softwareontwikkeling voor dit model, en op dit punt heeft Pace heeft in het verleden wel eens enkele steekjes laten vallen. Voordeel is wel dat deze ontvanger wordt gebruikt door een betaaltelevisie-aanbieder, die zeker zal aandringen op blijvende support.

   

  Een nadeel is dat de ontvanger beschikt over slechts één CI-slot. Nederlanders die de DS810XE willen gebruiken om te kijken naar de zenders uit het Nederlandse pakket van CanalDigitaal én de HD-zenders van Euro1080 komen dan vaak in de problemen. Gebruikers van de Irdeto2-smartcard van CanalDigitaal kunnen op hun kaart Euro1080 erbij plaatsen en met één smartcard (en dus één CI-module) kijken naar al deze zenders. Kijkers met een SECA-smartcard van CanalDigitaal en een aparte Irdeto2-smartcard voor Euro1080 hebben deze mogelijkheid echter niet, en komen met een praktisch probleem te zitten door het enkele CI-slot in de ontvanger.

   

  Voor de rest is de Pace DS810XE een goede HD-ontvanger, die een prachtig plaatje op het beeldscherm tovert. Ook heel prettig is de afstandsbediening. Deze is zeer overzichtelijk, ligt lekker in de hand en heeft een prima plaatsing van de toetsen. Nadeel is zeker de iets duurdere prijs van deze ontvanger ten op zichte van de Humax HD-CI2000 HD-satellietontvanger, zijn enige echte concurrent op dit moment. Maar deze prijsverschillen zijn te verwachten als we een Europees product (Pace) plaatsen naast een product uit het Verre Oosten (Humax).

  Reacties

 1. TV-TIP We Bought a Zoo

  We Bought a Zoo
  RTL 8 om 20:29 uur
  Weduwnaar Benjamin Mee (Matt Damon) woont samen met zijn twee kinderen in Los Angeles. Als journalist van een plaatselijke krant reist hij de hele wereld over, op zoek naar avontuur. Maar op een dag besluit hij dat het tijd wordt voor een nieuwe wending in zijn leven. Hij koopt een oud huis met een flinke lap grond, en de daarbij behorende dierentuin: Rosemoor Animal Park. De dierentuin zit zonder geld en dreigt haar deuren te moeten sluiten, ondanks de tomeloze inzet van oppasser Kelly Foster (Scarlett Johansson) en haar gedreven team. Zonder ook maar enige ervaring en met een beperkt budget, zetten Mee en zijn gezin alles op alles om de dierentuin van de ondergang te redden. Het leven van Benjamin is nu het avontuur waar hij altijd verslag van deed. En het speelt zich af in zijn eigen achtertuin.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN T2: TRAINSPOTTING

   Regisseur Danny Boyle is terug met de originele cast van Trainspotting: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller en Robert Carlyle. Oftewel, wat krijgen Spud, Begbie, Sick Boy en Mark Renton nú weer voor hun kiezen? Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes weggeven.

  TV-TIP War Horse

  War Horse
  Net5 om 20:30 uur
  Een opmerkelijke vriendschap tussen het paard Joey en zijn trainer Albert. Wanneer de twee gescheiden worden zien we een bijzondere reis van het paard gedurende de oorlog, waarbij het paard niet alleen het leven van mensen die hij tegenkomt veranderd, maar vooral inspireert. Beleef de Eerste Wereldoorlog door de ogen van een paard, een ongelofelijke reis van avontuur, geluk en hechte vriendschap. War Horse is een indrukwekkend verhaal over vriendschap en oorlog. Wat begon als een succesvol boek, werd een hit op Broadway, en is nu een film.

  Zappen.blog.nl