1. Tests

  Philips DSR7141: Beperkte HD-zapper

  De Philips DSR7141 is de nieuwe standaardontvanger die CanalDigitaal levert bij haar HD-smartpack abonnementen en omruilacties.
  Jarco Kriek
  1 april 2016
  0.0
  comments 2
  Philips DSR7141: Beperkte HD-zapper

  De Philips DSR7141 is de nieuwe standaardontvanger die CanalDigitaal levert bij haar HD-smartpack abonnementen en omruilacties.

  De DSR7141 is net als zijn voorloper de DSR7121 afkomstig uit de Britse ontvangerfabriek Pace. Toen we hem uit de doos haalden moesten we toch wel even slikken: hij is vederlicht en opvallend klein. Het design is wel erg fraai, met een plastic pianolak uiterlijk en een helder blauw display. Alles werkt op een losse 12-volt adapter, waardoor deze HD-ontvanger ook op de camping, boot of in de camper te gebruiken is.

  Direct stuitten we op een probleem dat we al eerder tegenkwamen bij de DSR7121: het gebruik van een Invacom flens-LNB. Zelfs met een schotel van 1,4 meter kon de ontvanger geen signaal op de Astra1-positie vinden. En dan zit je bij deze ontvanger direct met de handen in het haar, want de DSR7141 heeft bij het instellen altijd een Astra1-signaal nodig. In verreweg de meeste gevallen - single LNB, DUO LNB, TripleSat of Multytenne – speelt dat probleem overigens niet.

  Bij het doorlopen van de installatie komen we de eerste van vele beperkingen tegen. We kunnen geen draaibare schotel op deze satellietontvanger aansluiten. Er kan wel gebruik worden gemaakt van het DiSEqC 1.0 protocol, maar voor de vier beschikbare DiSEqC-posities kunnen we alleen kiezen uit de Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird satellietposities. Nog een beperking: er moet een smartcard in de ontvanger geplaatst worden voordat we ook maar met installeren kunnen beginnen. Het maakt overigens niet uit of dit een uitgeschakelde of werkende smartcard is, zolang het maar een Mediaguard-kaart is. Het zoeken van de zenders gaat automatisch en verloopt goed. Dat is één van de grote voordelen van deze satellietontvanger: gemak dient de mens. Als die mens tenminste voldoet aan het profiel van de gemiddeld kijkende abonnee die wil kijken naar alle zenders van CanalDigitaal met de door hen gemaakte zenderlijst. En dat zijn minder zenders dan er daadwerkelijk op deze satellieten te zien zijn. De belangrijkste radio- en televisiezenders zijn wel in de zogeheten fastscan-zenderlijst aanwezig.

  Na het inlezen van de zenders lopen we tegen een kleine onduidelijkheid aan. De ontvanger start namelijk op bij het kanaal Nederland 1. En daarna kunnen we weinig meer doen. De ontvanger moet bij dit eerste gebruik namelijk even uit en direct weer aan worden gezet. Hierna wordt er vanaf de satelliet automatisch nieuwe firmware in de ontvanger geladen. Na de installatie reset de ontvanger zichzelf. Vervolgens wordt de ingeladen firmware uitgepakt en in de ontvanger geplaatst. Pas daarna is de ontvanger volledig functioneel.

  De EPG-informatie was tijdens onze testperiode volledig. De Nagraguide EPG kon ons tot zes dagen vooruit programmainformatie tonen. Leuk is dat tijdens het raadplegen van de EPG de zender waarop is afgestemd zichtbaar blijft in de hoek van het EPG-scherm. Het zappen verloopt zeer voorspoedig, ook van en naar HD-zenders.

  Meer beperkingen zitten in de aansluitmogelijkheden. Doordat de ontvanger klein van formaat is, heeft men hierop beknibbeld. De meest opmerkelijke is toch wel de mini-jack aansluiting voor de uitgang van het analoge geluid, waar we normaal gsproken cinch-uitgangen aantreffen. Het aansluiten van een koptelefoon wordt hierdoor wel weer gemakkelijk. Bij het digitale geluid konden we soms nog wel wat hikjes ontdekken: een typisch Pace probleem. Dit geldt voor digitaal geluid via zowel de coaxiale S/PDIF-uitgang als HDMI.

  Ook bij deze ontvanger is de afstandsbediening eigenlijk weer te simpel. Maar daar tegenover staat dat de gebruikersvriendelijkheid groot is: met de weinige knopjes zijn alle functies makkelijk te bedienen. Voor de beoogde doelgroep is dit minpunt dus een pluspunt. In het menu, dat niet bijster veel instelmogelijkheden biedt, vinden we wel een handmatige instelmogelijkheid om geluid en beeld synchroon te laten lopen, mochten daar problemen mee zijn.

  Over beeldkwaliteit kunnen we bij HD-ontvangers van Pace altijd veel melden. Zo werd pas zeer onlangs bij de HD-ontvangers van Pace - in Nederland verkocht onder de merknaam Philips - het beeldformaat 1080i toegevoegd. Handmatig kan men in de DSR7141 kiezen uit de beeldformaten 576p, 720p en 1080i. Ook is er een automatische stand, waarin de ontvanger aan de hand van de gekozen zender zelf bepaalt in welk beeldformaat het best gekeken kan worden. Deze automatische stand werkt bij HD-zenders niet goed. In praktijk blijft men veelal steken op beeldformaat 720p. De beeldkwaliteit zelf is op HD-kanalen in orde; soms wat te korrelig. Ook bij SD-kanalen is de beeldkwaliteit aanvaardbaar. Via scart is het beeld in RGB goed, via CVBS duidelijk minder.

  Wil je onbekommerd klikken door de zenderlijst die CanalDigitaal voor je bepaald heeft en - ook in de toekomst - niet meer dan de vier ondersteunde satellietposities gaan gebruiken, dan heb je aan de DSR7141 een goed zappende ontvanger. Toch zijn er nog wat zaken die CanalDigitaal samen met Pace kan verbeteren in de firmware. Eén daarvan is het gebruik van ondertitels via teletekst. De ondertitels zijn wel beschikbaar via pagina 888, maar het beeld blijft in de zwarte teletekstmodus, waardoor er dus een zwart beeld met ondertitels te zien is. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Voldoe je niet aan het profiel van de gemidelde CanalDigitaal-abonnee? Dan niet kopen deze ontvanger. Het bespaart je veel grijze haren.


  ENERGIEZUINIG? Deze ontvanger voldoet volgens de fabrikant aan de nieuwe energie-eisen die de EU stelt. Dat betekent minder dan 1 watt verbruik in ‘deep standby’. Maar hoe krijgen we de ontvanger in deze stand? Energieverbruik bij opstart 11,5 watt, in standby 16,1 watt en in gebruik 18,4 watt…

   

  Reacties

 1. TV-TIP Dragonball Evolution

  Dragonball Evolution
  RTL 7 om 22:30 uur
  Actiefilm, geïnspireerd door de populaire Japanse manga Dragonball van Akira Toriyama. Justin Chatwin neemt de rol op zich van de heldhaftige Goku. Hij is een machtige krijger die de Aarde beschermt tegen een eindeloze stroom schurken die erop uit zijn het Universum te domineren en de mystieke voorwerpen waarnaar deze film is genoemd in hun macht te krijgen. Bulma (Emmy Rossum) is een mooie vrouw die zo haar eigen redenen heeft om de mystieke Dragonballs terug te halen. Chi Chi (Jamie Chung) is een jonge vechtkunstenares die de aandacht trekt van Goku. Roshi (Chow Yun-Fat) is de Meester die Goku begeleidt op zijn missie de Aarde te redden van de duistere krachten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD TOP OF THE LAKE: CHINA GIRL

   Lumière brengt Top of the Lake: China Girl, het tweede seizoen met Elisabeth Moss en Nicole Kidman in de hoofdrollen. Detective Robin Griffin keert naar huis, maar al snel verdwijnt de rust in Sidney wanneer het lichaam van een meisje aanspoelt. Totaal TV mag vijf keer de dvd van deze misdaadserie weggeven.

  TV-TIP There's Something about Mary

  There's Something about Mary
  Net5 om 22:35 uur
  Al jaren is Ted (Ben Stiller) verliefd op de blonde schone Mary (Cameron Diaz), maar sinds een hilarisch drama rond het High School-gala (de beruchte Prom-night) is hij Mary uit het oog verloren. De radeloze Ted huurt op een gegeven moment de ultra-gladde detective Pat Healey (Matt Dillon) in maar dit foute type wordt zelf verliefd op de genadeloos mooie Mary. Na veel verwikkelingen wordt het Ted duidelijk dat hij zeker niet de enige belangstellende is voor Mary's gunsten