1. Tests

  Pure Sensia 200D Connect: Muzikale alleskunner

  Nederland maakt zich op voor de komst van digitale etherradio via DAB+. Daarom kijken we naar een veelzijdige radio-ontvanger.
  Jarco Kriek
  21 juni 2016
  8.0
  comments 0
  Pure Sensia 200D Connect: Muzikale alleskunner
  Nederland maakt zich op voor de komst van digitale etherradio via DAB+. Daarom kijken we naar een veelzijdige radio-ontvanger.

  In september wordt het Nederlandse radioaanbod uitgebreid met landelijke en regionale commerciële radiozenders via de digitale ether. Met de introductie van DAB+ moet de mislukking van DAB snel worden vergeten. 

  Bij het bekijken van het ontvangeraanbod viel ons oog direct op het Sensia 200D Connect muzieksysteem van de Engelse fabrikant Pure. Met de Sensia 200D Connect combineert Pure namelijk alle vormen van radio-ontvangst in één apparaat. Als bonus wordt ook het beluisteren van muziekbestanden via het eigen thuisnetwerk ondersteund. Op het eerste oog kan een muziekliefhebber niets meer te wensen hebben.

  De Sensia 200D Connect is een fraai, ovaal vormgegeven apparaat. Een standaard voor de ontvanger wordt meegeleverd. In de doos vinden we verder een kleine afstandsbediening in dezelfde kleur - naar keuze wit of zwart - als het muzieksysteem. 

  De stroomvoorziening vindt plaats via een externe voedingsadapter. De Sensia 200D kan ook op een oplaadbaar batterij-pack draaien. Dit kost rond de 50 euro. Het batterij-pack kan in het muzieksysteem geplaatst blijven en wordt dan direct opgeladen. Eenmaal los van het stroomnet kan men het muzieksysteem – afhankelijk van volume en het gebruik van Wi-Fi – tot twintig uur achter elkaar laten draaien. 

  Als het muzieksysteem wordt ingeschakeld is het bijna zes inch (15cm) grote touchscreen beeldscherm direct de blikvanger. Omdat vrijwel alle handelingen via dit aanrakingsgevoelige scherm plaatsvinden, vinden we verder weinig knoppen. Aan de bovenzijde is er alleen de standby-knop en twee knoppen voor het geluidsvolume. Pure moet in een volgende firmwareversie wel de gevoeligheid van het touchscreen aanpassen: het is allemaal werkbaar, maar het houdt niet over. We raden dan ook aan om een speciale touchscreen-pen te gebruiken. Het overzicht van het menu en de gebruikersmogelijkheden op dit beeldscherm is een groot pluspunt.

  Wi-Fi wordt door de Sensia 200D Connect gebruikt voor het afspelen van muziekbestanden via het thuisnetwerk, maar daarmee zijn de mogelijkheden niet uitgeput. Zoals gezegd is dit muzieksysteem gereed voor alle vormen van radio-ontvangst. Daarbij hoort dus ook internetradio. 

  Via het internet kan men naar tienduizenden zenders van over de gehele wereld luisteren. Pure gebruikt hiervoor haar eigen internetradio-platform Pure Connect. Het voordeel hiervan is dat veel radiozenders met een slechte geluidskwaliteit uit de overzichtslijst verwijderd zijn. Beschikbare zenders zijn dus allemaal in goede geluidskwaliteit te beluisteren. Nadeel is dat niet alle radiozenders in het overzicht zijn opgenomen, en daardoor ook niet kunnen worden beluisterd. Er bestaat wel een mogelijk om deze radiozenders bij Pure aan te melden, maar men moet daarna maar afwachten of de fabrikant deze zenders daadwerkelijk aan Pure Connect toevoegt. 

  Het muzieksysteem biedt de mogelijkheid om apps te gebruiken. Hiermee kunne we onder meer fotobestanden bekijken of van sociale media gebruikmaken. Helemaal ideaal is dat Pure via een app TuneIn aan de functionaliteit toevoegt. TuneIn staat bekend om het meest complete zenderaanbod op het gebied van internetradio. Voor wie het muzieksysteem niet draadloos aan het internet willen koppelen is er optioneel een LAN-adapter verkrijgbaar. Deze kost rond de 40 euro en wordt via USB op het muzieksysteem aangesloten.

  Analoge etherradio pikken we via de telescoopantenne in FM uit de lucht. Hierbij wordt de RDS-datadienst ondersteund. Digitale etherradio kunnen we via DAB en DAB+ beluisteren. Op dit moment is via DAB alleen een zenderpakket van de publieke omroep in enkele delen van Nederland in de lucht. Het aanbod bestaat uit de zes landelijke radiokanalen, de themakanalen Radio 1 Nieuws 24 en Radio 2 Top 2000, en het jongerenkanaal FunX. Later dit jaar worden enkele tientallen landelijke en regionale commerciële omroepen via DAB+ aan het aanbod toegevoegd. 

  De gebruikte radiotuners hebben een gevoelige ontvangst. Dat is belangrijk omdat er geen aansluitmogelijkheid is voor een externe antenne aanwezig. 

  Dit muzieksysteem is zo compleet dat het zo de tuner in een home cinema set kan vervangen. Om op deze manier naar digitale radio te kunnen luisteren, is een digitale audioverbinding noodzakelijk. Helaas ontbreekt deze uitgang op het apparaat. We kunnen het muzieksysteem alleen analoog via de hoofdtelefoonaansluiting aan een versterker koppelen. Via een 3,5mm jackaansluiting kunnen we ook analoog een externe geluidsbron op het muzieksysteem aansluiten. 

  De Pure Sensia 200D Connect heeft twee luidsprekers die samen een geluidsvermogen van 30 watt weergeven. Het geluid is een lust voor de trommelvliezen.

  Heel handig is de opnamemogelijkheid van alle vormen van radio-ontvangst. Hiervoor moeten we een USB-stick in de achterkant van het muzieksysteem prikken. Het opnemen verloopt zonder grote problemen. 

  We kunnen het muzieksysteem via het internet en een app benaderen. Helaas is de Pure Connect-app alleen in de Britse Appstore beschikbaar. We moeten dus veel moeite doen om hem te kunnen gaan gebruiken. En daarna valt de functionaliteit ook nog eens tegen. Zo kunnen we het apparaat via de app niet volledig bedienen. 

  Die mogelijkheid is er overigens ook niet via de meegeleverde afstandsbediening. Zappen tussen radiozenders op alle radioplatformen is namelijk niet direct mogelijk: dat kan alleen als we de zenders in een favorietenlijst zetten. Een grote bug in de huidige firmware is echter dat het gebruik van favorietenlijsten via de afstandsbediening onmogelijk is als men meer dan vijftien radiozenders in de lijst zet...

  Het grootste gemis aan dit mooie apparaat is de digitale audio-uitgang. Wie daarmee kan leven, heeft aan dit apparaat een compleet muzieksysteem met alle vormen van radio-ontvangst inclusief DAB+.


  VERBRUIK EN OPSTART De Pure Sensia 200D Connect heeft een opstarttijd van ongeveer twintig seconden. Vanuit standby is de opstarttijd minder dan vijf seconden. Hij verbruikt in volledig bedrijf 9 watt.


  FIRMWARE We hebben de Pure Sensia 200D Connect getest met firmwareversie 1.15_Europe. Beschikbaar gesteld door www.radiowinkel.com.

  Reacties

 1. TV-TIP RTL 7 Darts: WK 2018

  RTL 7 Darts: WK 2018
  RTL 7 om 20:05 uur
  Michael van Gerwen gaat voor zijn derde wereldtitel. Al twee keer eerder was hij de beste in 'Ally Pally', Alexandra Palace in Noord-Londen. Het leek even mis te gaan dit seizoen voor Mighty Mike, maar na een korte vakantie won hij het EK en de Grand Slam of Darts met overmacht. Het WK gaat om het kampioenschap van 2018.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD DUNKIRK

   Verteld vanaf het land, de zee en de lucht start Dunkirk als honderdduizenden Britse en geallieerde soldaten omsingeld zijn door vijandelijke troepen. Totaal TV mag de dvd van deze epische actiethriller vijf keer weggeven.

  TV-TIP The Princess Diaries 2: Royal Engagement

  The Princess Diaries 2: Royal Engagement
  Net5 om 20:30 uur
  In deel één bleek dat burgermeisje Anne Hathaway een heuse prinses was. In dit vervolg verhuist ze naar Genovia om haar rechtmatige plaats op de troon in te nemen. De eerste film gaf al een sprookjesachtig beeld van het koninklijk leven, maar in deel twee is de realiteitszin helemaal overboord gegooid.