1. Tests

  Rebox RE-4000HD PVR: Handig in HD

  HDTV via de satelliet wordt steeds interessanter. De nieuwe RE-4000HD PVR is een eenvoudige en prettig bedienbare ontvanger, goedgekeurd door CanalDigitaal.
  Jorrit van Broekhoven
  5 april 2016
  0.0
  comments 5
  Rebox RE-4000HD PVR: Handig in HD
  HDTV via de satelliet wordt steeds interessanter. De nieuwe RE-4000HD PVR is een eenvoudige en prettig bedienbare ontvanger, goedgekeurd door CanalDigitaal.
   
  PER ABUIS werd deze test in Totaal TV voorzien van een verkeerde beoordeling: bij de 3½ ster die de RE-4000HD PVR van ons krijgt hoort het predicaat 'zeer goed'. Dus niet 'voldoende', zoals werd afgedrukt.

  Naast de ‘eigen’ ontvangers van Philips geeft CanalDigitaal af en toe haar goedkeuring aan ontvangers van andere merken. Dit waren tot op heden voornamelijk ontvangers van Homecast. In deze test kijken we naar de onlangs goedgekeurde RE-4000HD PVR van Rebox. Binnenkort volgen de Denson DS300-HD en DS400-HDM.

  De RE-4000HD PVR is gebaseerd op de Rebox RE-2701SPVR (zie Totaal TV 1, 2009) maar is geschikt voor ontvangst van HD-kanalen. Hij heeft één tuner en kan opnemen op een externe USB-harddisk. Net als de luxere RE-8000 en RE-9000 (zie test in Totaal TV 1, 2010) beschikt de RE-4000 over een ingebouwde kaartlezer. Deze werkt echter niet met de smartcards van CanalDigitaal of TV Vlaanderen. Wie wil kijken naar de Nederlandse of Vlaamse satellietzenders, zal dus altijd gebruik moeten maken van de Common Interface en een Mediaguard-module. Voor onze test gebruikten we de officiële module van CanalDigitaal. De goedkeuring van CanalDigitaal voor deze ontvanger geldt alleen in combinatie met deze module.

  De ontvanger is verkrijgbaar in zilver en zwart, en heeft een eenvoudig alfanumeriek display. Op het beeldscherm worden de menu’s en informatiebalken weergegeven met fraaie graphics. Natuurlijk is Nederlands als taal beschikbaar, maar sommige onderdelen zijn toch nog Engelstalig. De meegeleverde Nederlandstalige handleiding is erg duidelijk, net als de prettige afstandsbediening.

  Wat betreft aansluitmogelijkheden laat de RE-4000 weinig te wensen over. Aan de achterzijde vinden we poorten voor digitaal beeld en geluid, een ethernetpoort en een USB-poort. Deze laatste is ideaal wanneer hij wordt gebruikt met een externe harddisk: er liggen dan geen kabels in beeld. De poort is minder handig als hij wordt gebruikt in combinatie met een geheugenstick, voor opnames maar ook het plaatsen van nieuwe software. Het is dan nogal een gedoe om de stick er aan de achterkant in te prikken.

  Bij de eerste installatie kunnen we ervoor kiezen om de fastscan-lijst van CanalDigitaal (of TV Vlaanderen, of TéléSat) in te lezen. Deze wordt aangeboden in een SD-versie en een HD-versie, waarbij zenders in de lijst worden vervangen door hun HD-versie indien deze beschikbaar is. Naast de keuze voor fastscan kunnen we er ook voor kiezen om zenders automatisch, handmatig of via blind scan te zoeken. Om alle vier de satellietposities van onze Multytenne schotel in beeld te krijgen, moeten we in het menu nog even de juiste waarden invoeren bij de DiSEqC-opties. Satellietkijkers met een draaibare schotel kunnen ook uit de voeten met deze ontvanger.

  Het beeld dat de ontvanger vertoont is fraai, vooral op de HD-zenders: voldoende scherp, met niet overdreven verzadigde kleuren. Aanvankelijk krijgen we een aantal keer de melding ‘zender gecodeerd’ – terwijl we toch echt een geldig abonnement hebben - maar na wat heen-en-weer zappen zien we deze boodschap niet meer terug. Ook met het opnemen op een USB-apparaat gaat het soms even mis, zeker als we wisselen tussen verschillende USB-apparaten. Dan verschijnt er ‘opname mislukt’, terwijl het apparaat wel degelijk is aangesloten. Als we de ontvanger even helemaal uitzetten en weer inschakelen, is het probleem verholpen.

  De ontvanger heeft een ingebouwde snelheidsmeter, die vertelt hoe snel er opnames naar een extern USB-apparaat kan worden geschreven. Trage apparaten kunnen misschien twee SD-opnames plus timeshift aan, maar een HD-opname plus timeshift vraagt om meer snelheid, en kan problemen geven. Dankzij de snelheidsmeter weet je precies waar je aan toe bent. De indicatie is overigens aan de voorzichtige kant: we kunnen zonder problemen opnemen van een HD-zender, terwijl de snelheidsmeter dat afraadt. Voor veel gebruikers kan het interessant zijn om te weten dat de ontvanger ook DivX-bestanden afspeelt vanaf een externe harddisk.

  Het opnemen zelf gaat verder probleemloos. Omdat de ontvanger maar één tuner heeft, kunnen we tijdens het opnemen niet alle zenders meer bekijken. De ontvanger meldt duidelijk welke zenders nog beschikbaar zijn. Twee opnames maken binnen dezelfde transponder is wel mogelijk. In beeld wordt duidelijk aangegeven wat er wordt opgenomen, en opnames worden zoveel mogelijk ongecodeerd opgeslagen.

  Het raadplegen van de EPG (Elektronische Programma Gids) gaat zonder problemen, zeker nu CanalDigitaal niet meer uitsluitend gebruik maakt van de MediaHighway EPG. Deze laatste is in deze ontvanger nog wel beschikbaar, maar biedt eigenlijk geen meerwaarde meer. Het plannen van een opname via de EPG is kinderspel. Dunne balkjes onder de zendernamen geven aan in hoeverre de binnengehaalde EPG-informatie al compleet is.

  Bij het uitschakelen van de ontvanger kunnen we in het menu aangeven of we kiezen voor gewone standby of diepe standby. Dit laatste verbruikt minder energie, maar het kost de ontvanger wel meer tijd om vanuit deze slaapstand weer beeld te geven. Ook moeten we dan het klokje op het display missen.

  Reacties

 1. TV-TIP Het vonnis

  Het vonnis
  NPO 3 om 22:00 uur
  Na een feestelijke avond bij zijn baas thuis, rijdt Luc Segers (Koen de Bouw) met zijn gezin naar huis. Wanneer ze onderweg stoppen om te tanken en een brood te halen bij een 24/7 automaat, slaat het noodlot toe. Wanneer Luc bijkomt uit een coma ligt hij in het ziekenhuis en blijkt hij zowel zijn vrouw als zijn dochter te zijn verloren. Verantwoordelijk voor het familiedrama is junkie Kenny de Groot, die door Luc wordt herkend op foto’s. De openbaar aanklager verzekert hem dat het recht zal zegevieren, maar niets blijkt minder waar… Kenny de Groot komt vrij vanwege een simpele procedurefout, ontdekt door zijn advocaat (Veerle Baetens). Verscheurt door verdriet en onmacht, neemt Luc het recht in eigen hand. Nu staat hij in de beklaagdenbank en zal hij zich moeten meten met de rechtstaat die hem in de steek heeft gelaten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Hotel Rwanda

  Hotel Rwanda
  RTL 8 morgen om 00:45 uur
  Het waargebeurde verhaal van een gewone man die de moed en kracht had zijn leven op het spel te zetten om tal van onschuldige mensen te redden. Hutu Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is hotelmanager van het luxe Hotel des Milles Collines in Rwanda. Tijdens de burgeroorlog tussen de Hutu?s en Tutsi?s begin jaren ?90 biedt Paul onderdak aan meer dan twaalfhonderd Tutsi-vluchtelingen in zijn hotel. Paul vecht ook voor zijn eigen leven en dat van zijn (Tutsi)vrouw en kinderen.

  Zappen.blog.nl