1. Tests

  Rebox RE-4000HD PVR: Handig in HD

  HDTV via de satelliet wordt steeds interessanter. De nieuwe RE-4000HD PVR is een eenvoudige en prettig bedienbare ontvanger, goedgekeurd door CanalDigitaal.
  Jorrit van Broekhoven
  5 april 2016
  0.0
  comments 5
  Rebox RE-4000HD PVR: Handig in HD
  HDTV via de satelliet wordt steeds interessanter. De nieuwe RE-4000HD PVR is een eenvoudige en prettig bedienbare ontvanger, goedgekeurd door CanalDigitaal.
   
  PER ABUIS werd deze test in Totaal TV voorzien van een verkeerde beoordeling: bij de 3½ ster die de RE-4000HD PVR van ons krijgt hoort het predicaat 'zeer goed'. Dus niet 'voldoende', zoals werd afgedrukt.

  Naast de ‘eigen’ ontvangers van Philips geeft CanalDigitaal af en toe haar goedkeuring aan ontvangers van andere merken. Dit waren tot op heden voornamelijk ontvangers van Homecast. In deze test kijken we naar de onlangs goedgekeurde RE-4000HD PVR van Rebox. Binnenkort volgen de Denson DS300-HD en DS400-HDM.

  De RE-4000HD PVR is gebaseerd op de Rebox RE-2701SPVR (zie Totaal TV 1, 2009) maar is geschikt voor ontvangst van HD-kanalen. Hij heeft één tuner en kan opnemen op een externe USB-harddisk. Net als de luxere RE-8000 en RE-9000 (zie test in Totaal TV 1, 2010) beschikt de RE-4000 over een ingebouwde kaartlezer. Deze werkt echter niet met de smartcards van CanalDigitaal of TV Vlaanderen. Wie wil kijken naar de Nederlandse of Vlaamse satellietzenders, zal dus altijd gebruik moeten maken van de Common Interface en een Mediaguard-module. Voor onze test gebruikten we de officiële module van CanalDigitaal. De goedkeuring van CanalDigitaal voor deze ontvanger geldt alleen in combinatie met deze module.

  De ontvanger is verkrijgbaar in zilver en zwart, en heeft een eenvoudig alfanumeriek display. Op het beeldscherm worden de menu’s en informatiebalken weergegeven met fraaie graphics. Natuurlijk is Nederlands als taal beschikbaar, maar sommige onderdelen zijn toch nog Engelstalig. De meegeleverde Nederlandstalige handleiding is erg duidelijk, net als de prettige afstandsbediening.

  Wat betreft aansluitmogelijkheden laat de RE-4000 weinig te wensen over. Aan de achterzijde vinden we poorten voor digitaal beeld en geluid, een ethernetpoort en een USB-poort. Deze laatste is ideaal wanneer hij wordt gebruikt met een externe harddisk: er liggen dan geen kabels in beeld. De poort is minder handig als hij wordt gebruikt in combinatie met een geheugenstick, voor opnames maar ook het plaatsen van nieuwe software. Het is dan nogal een gedoe om de stick er aan de achterkant in te prikken.

  Bij de eerste installatie kunnen we ervoor kiezen om de fastscan-lijst van CanalDigitaal (of TV Vlaanderen, of TéléSat) in te lezen. Deze wordt aangeboden in een SD-versie en een HD-versie, waarbij zenders in de lijst worden vervangen door hun HD-versie indien deze beschikbaar is. Naast de keuze voor fastscan kunnen we er ook voor kiezen om zenders automatisch, handmatig of via blind scan te zoeken. Om alle vier de satellietposities van onze Multytenne schotel in beeld te krijgen, moeten we in het menu nog even de juiste waarden invoeren bij de DiSEqC-opties. Satellietkijkers met een draaibare schotel kunnen ook uit de voeten met deze ontvanger.

  Het beeld dat de ontvanger vertoont is fraai, vooral op de HD-zenders: voldoende scherp, met niet overdreven verzadigde kleuren. Aanvankelijk krijgen we een aantal keer de melding ‘zender gecodeerd’ – terwijl we toch echt een geldig abonnement hebben - maar na wat heen-en-weer zappen zien we deze boodschap niet meer terug. Ook met het opnemen op een USB-apparaat gaat het soms even mis, zeker als we wisselen tussen verschillende USB-apparaten. Dan verschijnt er ‘opname mislukt’, terwijl het apparaat wel degelijk is aangesloten. Als we de ontvanger even helemaal uitzetten en weer inschakelen, is het probleem verholpen.

  De ontvanger heeft een ingebouwde snelheidsmeter, die vertelt hoe snel er opnames naar een extern USB-apparaat kan worden geschreven. Trage apparaten kunnen misschien twee SD-opnames plus timeshift aan, maar een HD-opname plus timeshift vraagt om meer snelheid, en kan problemen geven. Dankzij de snelheidsmeter weet je precies waar je aan toe bent. De indicatie is overigens aan de voorzichtige kant: we kunnen zonder problemen opnemen van een HD-zender, terwijl de snelheidsmeter dat afraadt. Voor veel gebruikers kan het interessant zijn om te weten dat de ontvanger ook DivX-bestanden afspeelt vanaf een externe harddisk.

  Het opnemen zelf gaat verder probleemloos. Omdat de ontvanger maar één tuner heeft, kunnen we tijdens het opnemen niet alle zenders meer bekijken. De ontvanger meldt duidelijk welke zenders nog beschikbaar zijn. Twee opnames maken binnen dezelfde transponder is wel mogelijk. In beeld wordt duidelijk aangegeven wat er wordt opgenomen, en opnames worden zoveel mogelijk ongecodeerd opgeslagen.

  Het raadplegen van de EPG (Elektronische Programma Gids) gaat zonder problemen, zeker nu CanalDigitaal niet meer uitsluitend gebruik maakt van de MediaHighway EPG. Deze laatste is in deze ontvanger nog wel beschikbaar, maar biedt eigenlijk geen meerwaarde meer. Het plannen van een opname via de EPG is kinderspel. Dunne balkjes onder de zendernamen geven aan in hoeverre de binnengehaalde EPG-informatie al compleet is.

  Bij het uitschakelen van de ontvanger kunnen we in het menu aangeven of we kiezen voor gewone standby of diepe standby. Dit laatste verbruikt minder energie, maar het kost de ontvanger wel meer tijd om vanuit deze slaapstand weer beeld te geven. Ook moeten we dan het klokje op het display missen.

  Reacties

 1. TV-TIP Idols

  Idols
  RTL 5 om 20:31 uur
  De laatste acht kandidaten moeten bewijzen dat ze zich staande kunnen houden op een echt poppodium met liveband. Ze treden op voor 300 mensen. Wie bezwijkt er onder de druk en wie zet de zaal op zijn kop?

  Doe mee en win!

  • *

   3X GHOST IN THE SHELL-PAKKET

   Scarlett Johansson is in de bioscoopfilm Ghost in the Shell te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Totaal TV mag drie keer een Ghost in the Shell-pakket weggeven, met daarin een t-shirt, een waaier en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP La belle et la bête

  La belle et la bête
  RTL 8 om 20:31 uur
  Ga mee naar het magische Frankrijk van de vroege 19e eeuw, waar een handelsreiziger met zijn zes kinderen woont. Om zijn jongste dochter Belle een plezier te doen, plukt hij op één van zijn reizen een roos voor haar op het landgoed van het Beest. Dat loopt niet goed af, het Beest wil de man doden voor de diefstal. Belle voelt zich zo schuldig dat ze naar het kasteel van het Beest gaat om de plek van haar vader in te nemen. De is doodsbang, maar het kasteel blijkt een plek vol magie te zijn! Het Beest wil iedere avond met haar dineren, ze leren elkaar kennen en Belle begint in te zien dat er geen monster schuilt in het Beest. Sterker nog; in haar dromen ziet ze hoe hij ooit een knappe prins was. Met haar grote hart en al haar moed overwint Belle haar angst. Maar lukt het haar ook om het Beest te ontdoen van de vloek en ware liefde te vinden?

  Zappen.blog.nl