Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Rebox RE-8500HD PVR: Stijlvol en veelzijdig

    Rebox presenteert de nieuwe RE-8500 twin tuner HD-ontvanger. De opvolger van de RE-9000 heeft veel extra’s en mogelijkheden.
    Jarco Kriek
    26 april 2016
    9.0
    comments 12
    Rebox RE-8500HD PVR: Stijlvol en veelzijdig

    Rebox presenteert de nieuwe RE-8500 twin tuner HD-ontvanger. De opvolger van de RE-9000 heeft veel extra’s en mogelijkheden.

    Heel aantrekkelijk zijn de insteektuners waarmee men van deze satellietontvanger een hybride decoder kan maken.

    De Rebox RE-8500HD PVR valt direct op door zijn compacte omvang: een stuk kleiner dan de RE-9000, maar toch is er plek gevonden voor een interne harddisk. Het front bestaat uit twee delen, gescheiden door de standby-toets en de bedieningsknoppen.

    Om de standby-toets is een vierkante LED-verlichting aangebracht. Tijdens gebruik brandt deze blauw, in standby rood. De gebruiker die dit soort opvallende LED-verlichting als storend ervaart kan in het ontvangermenu de helderheid van deze LED-verlichting naar eigen voorkeur instellen of zelfs helemaal uitschakelen.

    Links op het ontvangerfront vinden we het alfanumerieke display. Onze voorkeur gaat uit naar een iets kleiner lettertype, maar het display doet precies waar het voor bedoeld is. Namelijk op goede wijze de zendernaam en eventueel ook het programma weergeven. Ook voor dit display zijn er in het menu diverse instelmogelijkheden. De RE-8500HD geeft de gebruiker dus behoorlijk wat mogelijkheden.

    Rechts op het front zit een stevige uitklapbare klep. Daaronder zitten twee interne kaartlezers, twee Common Interface-sloten en een USB-aansluiting verborgen.

    Over de werking van de interne kaartlezers zijn we zeer tevreden. De CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT smartcards worden goed herkend. We vonden wel een minpuntje met betrekking tot de heractivering van een smartcard. Deze werkt in de bovenste kaartlezer niet altijd goed. We ondervonden dit tijdens onze test zelf. Een heractivering van een TV Vlaanderen smartcard werkte in de bovenste kaartlezer niet, maar in de onderste lezer was het activeringssignaal binnen enkele tientallen seconden goed verwerkt. Voor wie de interne kaartlezers met twee smartcards gelijktijdig gebruikt is het dus aan te raden om soms de smartcards van plaats te verwisselen. Op deze manier blijven de smartcards altijd werken. Wie één smartcard gebruikt, kan het beste de onderste kaartlezer kiezen.

    De CI-sloten werken naar behoren met alle in Nederland gangbare en gebruikte CI-modules, inclusief de officiële Mediaguard CI-module die CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt. Toch hebben wij de voorkeur voor het gebruik van de interne kaartlezers. Dit heeft alles te maken met de PVR-opnamemogelijkheden. Deze zijn ruimer en beter bij gebruik van de interne kaartlezers. We kunnen dan namelijk drie programma’s ongecodeerd op de harde schijf opnemen terwijl we er eentje live bekijken. Er zijn wel beperkingen. De zenders moeten beschikbaar zijn op de twee transponders waarop beide tuners zijn afgestemd.

    De interne kaartlezers zijn niet voorzien van een licentie en dus niet toekomstzeker. De RE-8500HD is door de aanwezigheid van CI-sloten wel toekomstzeker. Bij uitval van de interne kaartlezers kan men altijd zonder noemenswaardige problemen overstappen naar de CI-sloten. Men moet dan natuurlijk wel beschikken over een CI-module.

    De PVR-mogelijkheden zijn meer dan voldoende. Er is een goede samenwerking tussen de Elektronische Programma Gids (EPG) en de opnametimers. Een programma dat via de EPG voor opname wordt ingesteld wordt zonder problemen opgenomen. In het menu zijn voor de opnamen diverse instellingen vooraf instelbaar. Zo kan men een bepaalde tijdsduur, variërend van 1 tot 15 minuten, voor aanvang en na afloop van een programma toevoegen aan de opname. Met de timeshift mogelijkheid kan men een live programma pauzeren om later, bijvoorbeeld na een plaspauze of telefoongesprek, verder te kijken.

    Voor deze mogelijkheden is een harde schijf noodzakelijk. Extern kan men een harde schijf via één van de drie beschikbare USB-poorten of de e-SATA poort aansluiten. Intern een harde schijf plaatsen is natuurlijk een mooiere optie. Er is plek voor een 2,5 inch harde schijf, waarbij Rebox het gebruik van de merken Western Digital, Toshiba en Seagate adviseert. In onze testversie gebruikten wij een Western Digital 500 GB harde schijf. Dit werkte zonder enige problemen, ook als er twee HD-programma’s tegelijk werden opgenomen en een derde werd bekeken. De opnamen worden op de harde schijf in TS-bestandsformaat gearchiveerd.

    Bij de opnamemogelijkheden speelt natuurlijk een grote rol dat de RE-8500HD over twee DVB-S2 satelliettuners beschikt. Zo wordt hij op dit moment standaard uitgeleverd. Dit zijn echter zogenaamde insteektuners. Dat wil zeggen dat deze naar wens verwisseld kunnen worden. Binnen korte tijd komen er voor de RE-8500HD ook insteektuners voor kabel en Digitenne beschikbaar. Zo kan men van de RE-8500 een hybride ontvanger maken, om bijvoorbeeld Digitenne met satelliet of kabeltelevisie met satelliet te combineren. Dit punt is een belangrijk voordeel dat veel van de concurrenten in dit segment niet hebben.

    De RE-8500HD kan hierdoor een centrale plaats in de multimediale huiskamer spelen. Dat wordt nog sterker als we de decoder via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk koppelen. Wanneer dit thuisnetwerk op het internet is aangesloten, kunnen we gebruik maken van de internetvideodienst YouTube, die standaard in de firmware zit ingebakken.

    Via zogeheten plug-ins, die via het menu en een USB-stick in de decoder kunnen worden geïnstalleerd, kan de ontvanger nog verder multimediaal worden uitgebouwd. Op dit moment is alleen nog de Webzeal plug-in beschikbaar. Hiermee kunnen we - met een optioneel verkrijgbaar toetsenbord - via de decoder surfen op het open internet. De verwachting is dat er in de directe toekomst meer plug-ins beschikbaar komen.

    Als we naar de EPG, menuomgeving en infobalk kijken zien we dezelfde Graphic User Interface (GUI) als bij de eerdere HD-satellietontvangers die Rebox op de markt heeft gebracht. Deze is duidelijk, overzichtelijk en geeft de gebruiker alle informatie die hij over een uitgezonden zender of programma kan wensen.

    De satelliet- en transponderdatabase zijn zeer uitgebreid voor gebruik van de RE-8500HD in Europa. In het menu zijn er via de datamanager ruime mogelijkheden om aangesloten harde schijven en USB-sticks te beheren. Ook kunnen we via het thuisnetwerk een harde schijf in dit thuisnetwerk aan de RE-8500HD koppelen. De timemanager in het menu is uitgebreid en goed bruikbaar. In het menu vinden we in de Nederlandse taalmodule wel diverse Engelse termen. Dat moet nog even worden aangepast.

    De gebruikersvriendelijkheid en instelmogelijkheden in het menu van de RE-8500HD worden direct na de eerste opstart duidelijk. Wanneer we Nederlands als menutaal selecteren krijgen we direct de mogelijkheid om HD en SD fastscanlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT in te laden.

    Naast de fastscan zenderzoekopdracht kunnen we ook geavanceerd naar een satellietfrequentie zoeken, een satelliet via de aanwezige transponderdatabase op televisie- en radiozenders laten afzoeken, of een blindscan zoekopdracht geven. Bij dit laatste wordt het frequentiespectrum in kleine stukjes gehakt en elk los stukje wordt door de decoder op aanwezige signalen afgezocht. Een zoekopdracht duurt hierdoor wel langer. Voordeel is wel dat vrijwel alle op de satelliet uitgezonden televisie- en radiozenders worden gevonden en opgeslagen. Blindscan zoekt eerst de hele satelliet af naar beschikbare frequenties. Na deze zoektocht worden de zenders ingeladen. Dat verloopt redelijk snel. Het zoekbereik kan wel worden ingesteld, maar dit werkt niet. In dat geval wordt toch het hele frequentiebereik van de satelliet afgezocht. In 4:2:2 uitgezonden feeds worden bij de blindscan wel gevonden, maar door de decoder jammer genoeg niet weergegeven.

    De beeldkwaliteit is bij de RE-8500HD meer dan in orde. Het beeld bij HD-kanalen is subliem. Ook bij SD-kanalen wordt op het beeldscherm een heel goed plaatje weergegeven. Natuurlijk is het aan te bevelen om deze decoder via HDMI aan de televisie te koppelen. Men heeft in dat geval de keuze tussen de beeldformaten 480i, 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p. Een beeldbuistelevisie kan via scart en A/V cinch worden aangesloten, maar natuurlijk zonder HDTV of opgeschaalde SD. Wel kan men dan probleemloos naar MPEG4 uitgezonden televisiekanalen kijken. Verder bestaat er nog de mogelijkheid om de decoder via component YPbPr aan een televisie of beamer te koppelen.

    Blij zijn we ook met de meegeleverde afstandsbediening. Deze ligt lekker in de hand en werkt voortreffelijk. Het bereik van de afstandsbediening is goed en het uiterlijk hoort bij een HD-satellietontvanger in deze prijsklasse. Daarnaast is het een multifunctionele afstandsbediening die ook gebruikt kan worden voor andere apparatuur. De codes hiervoor staan in de meegeleverde Nederlandse handleiding. Deze is uitgebreid en biedt de gebruiker alle informatie die nodig is om beschikbare functies te kunnen gebruiken.

    In deep standby gebruikt deze decoder minder dan 1 watt. De Rebox RE-8500HD is een ontvanger met een grote potentie. Dit komt mede door de wisselbare tuners en hybride mogelijkheden.


    CATEGORIE We hebben de Rebox RE-8500HD PVR getest in de categorie twin tuner HD-satellietontvanger.

    FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 1.08.75. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Rebox, Haarlem.

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview