1. Tests

  Rebox RE-9000HD PVR: Niets meer te wensen

  Het nieuwe vlaggenschip van Rebox heet RE-9000HD PVR. Een twin HDTV-satellietontvanger die niets te wensen overlaat.
  Jorrit van Broekhoven
  28 maart 2016
  0.0
  comments 5
  Rebox RE-9000HD PVR: Niets meer te wensen

  Het nieuwe vlaggenschip van Rebox heet RE-9000HD PVR. Een HDTV-satellietontvanger met twee tuners en een ingebouwde harddisk, die niets te wensen overlaat.

  Rebox heeft overduidelijk veel aandacht besteed aan de vormgeving van de hardware. De ontvanger oogt sober, stijlvol en strak in zijn zwarte behuizing. Links van het witte VFD-display, waarop de zendernaam wordt weergegeven, zitten de navigatieknoppen. Deze zijn voorzien van een opvallende verlichte ring, waarvan de helderheid kan worden gedimd. Rechts van het display zit een klep, waarachter de kaartlezer en twee Common Interface-poorten schuil gaan. Ook vinden we hier een USB-poort, handig toegankelijk voor het overbrengen van bestanden via een USB-stick. Een tweede USB-poort, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een externe harde schijf, zit aan de achterkant van de ontvanger. De meegeleverde afstandsbediening heeft flinke afmetingen, zonder lomp te zijn. Hij klikt lekker en ligt goed in de hand. De vormgeving sluit aan op die van de ontvanger zelf, en dankzij de knoppen ‘tv’ en ‘dvd’ kan hij ook worden gebruikt als universele afstandsbediening. Een lijst met fabrikantcodes is afgedrukt in de Nederlandstalige handleiding.

  De twee ingebouwde kaartlezers werken probleemloos met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. De ontvanger is momenteel nog niet goedgekeurd door CanalDigitaal, maar hierover zijn gesprekken gaande. De Nederlandse en Vlaamse kijker wordt verder op zijn wenken bediend met een fastscan-functie voor de zenderlijsten van de Nederlandse en Vlaamse satellietproviders en de MediaHighway EPG. Ook zijn alle schermmenu’s Nederlandstalig, al zit daar soms nog wel eens een schoonheidsfoutje in. Soms verschijnt er een Engelstalig scherm, en hier en daar kan de interface wat duidelijker, zoals bij het zoeken binnen de EPG.

  Installatie is een makkie met deze ontvanger. We kiezen voor ons land, tijdzone en vervolgens de fastscan van CanalDigitaal of TV Vlaanderen. Binnen een halve minuut is de kanalenlijst ingelezen. We kunnen nu ook eventuele andere schotelposities toevoegen, of geavanceerde instellingen invoeren.

  De software van deze Rebox draait onder het Linux besturingssysteem. Linux wordt ook veel gebruikt in hobby-ontvangers. Daar heeft de RE-9000HD weinig van weg, maar door gebruik van Linux zorgt Rebox voor een stabiel platform, waar door middel van software-updates oneindig op kan worden uitgebreid. De gebruiksvriendelijke interface is geschikt voor alle gebruikers, al zullen beginners aanvankelijk wat duizelen van alle mogelijkheden. Naast een satellietontvanger is de RE-9000HD een digitaal opname-apparaat (ons testmodel heeft een ingebouwde harddisk van 1 terabyte), kent hij trucjes als timeshift en picture-in-picture en kan hij overweg met allerhande multimediabestanden zoals mp3-muziekfiles, jpg-plaatjes en DivX-videobestanden. Overigens kunnen ook hobbyisten uit de voeten met de ontvanger: zo zullen feedhunters smullen van de blindscan-mogelijkheden.

  De RE-9000HD komt wat langzaam uit de startblokken: nadat we de powerknop indrukken duurt het een halve minuut voordat we beeld hebben. Maar dan begint de pret. De gebruikersinterface is fraai vormgegeven, zoals we inmiddels zijn komen te verwachten van een HD-ontvanger. Met een druk op de ‘OK’-knop belanden we in de zenderlijst, waarbij het kanaal waarop is afgestemd keurig naar de rechterbovenhoek van het scherm krimpt. In deze uitgebreide zenderlijst kunnen we naar hartenlust zoeken, sorteren en favorietenlijsten samenstellen. Als we in plaats van de ‘OK’-knop op een van de cijfertoetsen of de omhoog- of omlaag-toets drukken, verschijnt er een eenvoudige zenderlijst. Achter elke zendernaam zien we heel handig direct welk programma er momenteel wordt uitgezonden. Het zappen tussen kanalen gaat niet razendsnel, maar dat is niet storend. De beeldkwaliteit is uitstekend; vooral de HD-kanalen zien er briljant uit.

  Zoals bekend wordt het VBI-teletekstsignaal niet weergegeven via een HDMI-kabel. We zijn voor de weergave van teletekstpagina’s daarom aangewezen op de ontvanger zelf. Gelukkig is dat geen straf: de teletekstpagina’s die door de Rebox worden gegenereerd verschijnen razendsnel in beeld en zien er ook nog eens keurig uit – een zeldzaamheid bij satellietontvangers.

  Eigenwijs als we zijn keken we niet in de handleiding, maar gingen we op zoek naar een knop die ons naar de lijst met opgenomen bestanden leidt. We vonden hem uiteindelijk vlak onder de ‘EPG’-knop. Het opnemen van uitzendingen gaat probleemloos. Afhankelijk van onze schotelinstallatie kunnen we tot twee programma’s gelijktijdig opnemen en een derde uitzending live bekijken. Opnames belanden gedecodeerd op de harde schijf. Tijdens het afkijken kunnen we heen- en terugspelen. Met de navigatieknoppen links en rechts kunnen we bovendien de tijdsbalk verschuiven, om zo snel naar een plaats in de opname te springen. De ingebouwde harddisk is fluisterstil.

  Via de ethernetpoort kunnen we de ontvanger opnemen in een huisnetwerk, waarna we de bestanden op de harddisk kunnen beheren of kopiëren. Ook zijn er uitgebreide mogelijkheden om bestanden, zenderlijsten en instellingen via USB te importeren en exporteren.

  De RE-9000HD is de eerste ontvanger op onze testbank die voldoet aan de nieuwe Europese regels voor stroomgebruik. Dat betekent dat de ontvanger in stand-by slechts één watt verbruikt. Er brandt dan ook geen klokje op het display, tenzij we daar speciaal voor kiezen. Voor wie nog zuiniger met energie wil omspringen, heeft de ontvanger een netschakelaar aan de achterkant.

  Conclusie
  De Rebox RE-9000HD is een zeer compleet apparaat met een vrij probleemloze bediening. Gezien de mogelijkheden is de adviesprijs redelijk. De schermmenu’s kunnen duidelijker.

  Reacties

 1. TV-TIP The Blacklist

  The Blacklist
  RTL 5 om 20:30 uur
  Na haar schokkende ontdekking krijgt Liz nauwelijks tijd om het te verwerken. Odette en haar commando's hebben het ziekenhuis bestormd. Als ze Kirk weten te lokaliseren, wordt hij bevrijd en Liz ontvoerd.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN T2: TRAINSPOTTING

   Regisseur Danny Boyle is terug met de originele cast van Trainspotting: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller en Robert Carlyle. Oftewel, wat krijgen Spud, Begbie, Sick Boy en Mark Renton nú weer voor hun kiezen? Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes weggeven.

  TV-TIP We Bought a Zoo

  We Bought a Zoo
  RTL 8 om 20:30 uur
  Weduwnaar Benjamin Mee (Matt Damon) woont samen met zijn twee kinderen in Los Angeles. Als journalist van een plaatselijke krant reist hij de hele wereld over, op zoek naar avontuur. Maar op een dag besluit hij dat het tijd wordt voor een nieuwe wending in zijn leven. Hij koopt een oud huis met een flinke lap grond, en de daarbij behorende dierentuin: Rosemoor Animal Park. De dierentuin zit zonder geld en dreigt haar deuren te moeten sluiten, ondanks de tomeloze inzet van oppasser Kelly Foster (Scarlett Johansson) en haar gedreven team. Zonder ook maar enige ervaring en met een beperkt budget, zetten Mee en zijn gezin alles op alles om de dierentuin van de ondergang te redden. Het leven van Benjamin is nu het avontuur waar hij altijd verslag van deed. En het speelt zich af in zijn eigen achtertuin.

  Zappen.blog.nl