Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    SAB Titan 1 HD 3606: Vertrouwde kwaliteit in een nieuw jasje

    Voor nog geen honderd euro belooft SAB een HD-satellietontvanger met veel mogelijkheden. Maakt SAB die belofte waar?
    Jarco Kriek
    3 juni 2016
    8.0
    comments 10
    SAB Titan 1 HD 3606: Vertrouwde kwaliteit in een nieuw jasje
    Voor nog geen honderd euro belooft SAB een HD-satellietontvanger met veel mogelijkheden. Maakt SAB die belofte waar?

    SAB is in Nederland een van de best verkochte merken satellietontvangers. De van oorsprong Turkse fabrikant houdt met nieuwe modellen zijn assortiment actueel. Met de Titan 1 HD 3606  brengt men een oud model geheel vernieuwd op de markt.

    We moesten even in de ogen wrijven. De Titan 1 kenden we al langer, maar SAB brengt nu onder deze naam een geheel nieuwe HD-ontvanger op de markt. De SAB Titan 1 HD 3606 is een budget HD-satellietontvanger die voor onder de honderd euro te koop is. Daarvoor krijgt de koper veel functies. De ontvanger heeft een ingebouwde kaartlezer en ook nog eens een Common Interface-slot. Gelijktijdig gebruik van twee smartcards is dus mogelijk. Bij de interne kaartlezer moeten we melden dat deze niet gecertificeerd is en dat hierdoor toekomstig gebruik niet verzekerd is. Het CI-slot werkt met alle gangbare modules goed tot zeer goed.

    Met een breedte van 22 en diepte van 17cm is deze SAB-ontvanger lekker compact. Dat heeft gevolgen voor de aansluitmogelijkheden. Er is geen YPbPr aansluitmogelijkheid, en ook ontbreekt een tweede scartaansluiting. Voor de rest is de achterzijde van de ontvanger helemaal volgebouwd met aansluitmogelijkheden. 

    De ontvanger heeft een frontklep die over de gehele breedte openklapt. Hieronder zitten de kaartlezer en het CI-slot, maar ook diverse bedieningsknoppen waardoor de gehele ontvanger zonder afstandsbediening te gebruiken is. Een vier posities tellend 7-digit display maakt het geheel compleet. Minpunt is dat de wel erg felle rode led die brandt als de ontvanger in stand-by staat. 

    De meegeleverde afstandsbediening is gelukkig niet zo compact: een lekker grote zapper met een goede toetsindeling, die goed in de hand ligt. 

    De Titan 1 HD heeft als hart een 400 MHz snelle processor. Daarbij hoort een flashgeheugen van 64 MB en een DDR SDRAM geheugen van 1 GB. Voldoende capaciteit om de ontvanger snel te laten werken. Dat is goed te merken bij het zappen tussen ongecodeerde kanalen en de snelle reactie op opdrachten van de afstandsbediening. Er is echter nog wel wat werk voor de firmwaremakers van SAB. Het zappen tussen gecodeerde kanalen verloopt iets minder snel, en dat heeft vooral met de interne kaartlezer te maken.

    De beeldprestaties zijn bijzonder goed. Dat is overigens de laatste tijd bij alle ontvangers het geval. Nu zo ongeveer iedere HD-ontvanger van HDMI gebruik maakt en de nieuwste generatie processoren aan boord heeft, is er bijna geen model meer dat slecht beeld levert. Met de Titan 1 HD kunnen we kiezen uit veel beeldformaten, waaronder 1080p. 

    Met de interne mediaspeler konden we echter geen kwalitatief goed 1080p bestand afspelen. Wel konden we probleemloos DivX- en Xvid-bestanden afspelen. Ook worden de meest gangbare foto- en muziekbestanden ondersteund. Dat is natuurlijk een pluspunt, omdat de gebruiker op deze manier bijvoorbeeld de laatste vakantiefoto’s vanaf een USB-stick via de televisie aan familie, vrienden en kennissen kan tonen. 

    Met een USB-stick maken we van deze SAB-ontvanger ook een PVR-ontvanger. Omdat er maar een enkele tuner beschikbaar is, zijn er grenzen aan de mogelijkheden. We kunnen één programma ongecodeerd opnemen en een ander programma bekijken, maar dan moeten de zenders waarop deze programma’s worden uitgezonden wel op dezelfde transponder zitten. Naast opnamemogelijkheden krijgen we bij het insteken van een USB-stick ook een timeshift-optie. Hiermee kunnen we live uitgezonden programma’s onderbreken om op een later tijdstip – bijvoorbeeld na een toiletstop of het voeren van een telefoongesprek – vanaf het pauzepunt weer verder te kijken.

    De ontvanger geeft de gebruiker beperkte internetmogelijkheden. Naast RSS en het weer kan men ook YouTube-videobeelden via het internet bekijken. Met alternatieve firmware – die heel makkelijk op internet te vinden is – kan men via Homecamd op eenvoudige wijze de smartcard delen met andere ontvangers binnen het eigen thuisnetwerk die Homecamd ondersteunen. Dat zijn in ieder geval de meeste SAB-ontvangers met netwerkaansluiting. Maar ook andere merken ondersteunen – veelal via alternatieve firmware – deze mogelijkheid. 

    We kunnen het echter nog stouter – en daardoor illegaal – maken. Ook externe cardsharing is namelijk kinderspel met deze SAB-ontvanger als we hem eenmaal van de juiste alternatieve firmware voorzien hebben. Hierdoor worden onder meer de emulaties Mgcamd en Cccam ondersteund. 

    Als we het juiste ftp-adres invullen kunnen we ook via het internet de firmware vernieuwen. Dat kan ook via RS-232 en USB. Voor de markt in het Midden-Oosten is er op de Amos-satelliet ook een OTA-update waardoor men de ontvanger via de satelliet van nieuwe firmware kan voorzien. Ook handig is dat we in het ontvangermenu via het internet de Nederlandstalige handleiding op het beeldscherm kunnen doorbladeren.

    Het zoeken van nieuwe kanalen is makkelijk. Als eerste wordt de fastscan-applicatie van CanalDigitaal en TV Vlaanderen ondersteund. Hierdoor halen we snel de nieuwste zenderlijsten van deze aanbieders binnen. Naast handmatig en automatisch zoeken is ook een blindscan functie aanwezig. Hierdoor kunnen we een satelliet geheel doorzoeken en hoeven we dus geen tv- of radiozender te missen. Deze blindscan functie werkt redelijk snel. De grafische vormgeving van de menu-, info- en EPG-menu’s zijn simpel maar gebruiksvriendelijk. Alle functies en mogelijkheden werken naar behoren en zonder problemen.

    Er zijn voldoende manieren om verschillende soorten schotelantennes en LNB’s aan te sluiten. Zo worden de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en Usals ondersteund. Ook de Unicable LNB kan worden gebruikt. De automatische zoekfunctie zorgt ervoor dat bij het 1.0 protocol alle – maximaal vier – gebruikte LNB’s worden gekoppeld aan de juiste satelliet. Dit werkte in onze test bij de DUO LNB, Multytenne en Triplesat schotelantennes zonder problemen.

    SAB maakt het weer waar. Een goede satellietontvanger voor een scherpe prijs. Hij doet wat hij moet, en nog goed ook.


    CATEGORIE We hebben de SAB Titan 1 HD 3606 getest in de categorie HD-ontvangers

    FIRMWARE We hebben de SAB Titan 1 HD 3606 getest met de firmwareversie 1.4.55. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

    Reacties