1. Tests

  SAB Titan III Combo HD: De ideale hybride HD-ontvanger

  Veel huishoudens ontdekken dat satelliet-tv goed te combineren is met kabel of Digitenne. De SAB Titan III Combo HD kan het allemaal.
  Jarco Kriek
  18 juli 2016
  8.0
  comments 27
  SAB Titan III Combo HD: De ideale hybride HD-ontvanger
  Veel huishoudens ontdekken dat satelliet-tv goed te combineren is met kabel of Digitenne. De SAB Titan III Combo HD kan het allemaal.

  Het beste van twee - of eigenlijk drie - werelden komt samen in de nieuwste SAB tv-decoder. De Titan III Combo HD is met zijn bescheiden afmetingen van 22x16,9x4,6cm een compacte ontvanger. SAB levert weinig extra’s bij de Titan III. Alleen de afstandsbediening met bijbehorende batterijen en een goede gebruiksaanwijzing, ook in het Nederlands. 

  De afstandsbediening heeft een logische knopindeling en ligt goed in de hand. Later blijkt dat ook de communicatie met de decoder in orde is. Hierdoor kunnen we probleemloos zappen.

  Complimenten voor SAB: het uiterlijk en de vormgeving van de Titan III is meer dan in orde. De decoder misstaat dan ook niet in een moderne huiskamer. Het zwarte front met zilveren strip aan de bovenzijde kan over de gehele breedte opengeklapt worden. 

  Als we dit doen, zien we dat alle belangrijke bedieningstoetsen onder de klep te vinden zijn. Hiermee kunnen de belangrijkste functies zonder afstandsbediening uitgevoerd worden. Verder vinden we er een USB-aansluiting die bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor het installeren van nieuwe firmware, of het afspelen van foto-, video- en muziekbestanden vanaf een stick. 

  Op het front zien we ook een van de belangrijkste minpunten van Titan III: hij heeft slechts een LED-nummerdisplay. Bij dit soort hybride ontvangers vinden we een alfanumeriek display meer op zijn plaats. 

  Aan de achterzijde vinden we de RF-ingang die we kunnen gebruiken voor digitale ontvangst van kabelsignalen (DVB-C) en Digitenne (DVB-T). Tevens is de gecombineerde DVB-C/T tuner geschikt voor ontvangst van in DVB-T2 uitgezonden signalen. Voor satellietontvangst is er een DVB-S/S2 tuner aanwezig. Geen van beide tuners heeft een doorlusmogelijkheid. 

  Voor digitaal geluid is er een optische S/PDIF uitgang. Voor het videosignaal vinden we naast de aanbevolen HDMI-aansluiting ook de mogelijkheid om de ontvanger via cinch analoog op een oudere televisie aan te sluiten. 

  Minder gebruikt maar zeker handig is de 12 volt aansluiting. Voor servicedoeleinden is er een RS232-aansluiting. Belangrijker is de netwerkaansluiting. Een fysieke aan/uit schakelaar en USB-aansluiting maakt het geheel compleet.

  De eerste installatie van een hybride ontvanger is altijd iets lastiger bij dan een specifieke decoder die voor één uitzendnorm geschikt is. Toch heeft SAB het menu zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat de eerste installatie voor iedereen uitvoerbaar is. 

  Voor satellietontvangst zijn er de meest uitgebreide zoekmogelijkheden. Daarbij is er tevens de handige mogelijkheid om de decoder zelf naar de juiste DiSEqC-instellingen te laten zoeken. Deze functie werkt goed voor de meest gangbare vier-in-één-oplossing, waarbij satellietontvangst via de Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird gecombineerd wordt. 

  Naast de volledige satellietscan, handmatige zoekopdracht en blindscan is ook fastscan aanwezig. Handig is de auto-fastscan mogelijkheid. Elke keer als de decoder opstart, wordt naar een nieuwe fastscanzenderlijst gezocht. Zeker in combinatie met blindscan hoeft de gebruiker wat betreft satellietontvangst dus geen enkele tv- en radiozender te missen. De ontvangstgevoeligheid van de satelliettuner is meer dan voldoende. 

  De CanalDigitaal- of TV Vlaanderen smartcard kan in de interne kaartlezer gebruikt worden. Ook kunnen we via een Common Interface-module een de smartcard in de ontvanger plaatsen. De meest gebruikte CI-modules werken goed. Ook de nieuwe CanalDigitaal CI-module waarmee FOX Sports International kan worden bekeken. De ontvangst van het activatie- en heractivatiesignaal wordt door de Titan III goed ontvangen en verwerkt.

  Kijken we naar Digitenne (DVB-T) ontvangst, dan zien we geen problemen bij ontvangst van tv- en radiozenders. Het is hierbij wel aan te bevelen om een zelfstandige voeding voor de antenneversterker van de ontvangstantenne te gebruiken. Dit levert – zeker in buitengebieden en minder bewoonde gebieden – een betere ontvangst op. De Digitenne smartcard wordt in de interne kaartlezer goed herkend. Dat geldt ook voor de officiële Conax CI-module die KPN bij Digitenne levert.

  Kabelontvangst is altijd lastiger. In ons testhonk levert UPC kabeldiensten. De combinatie UPC en kabeldecoders is niet altijd succesvol. De Titan III leest als we de beginfrequentie intoetsen ruim tweehonderd zenders automatisch in. Een groot deel daarvan bestaat echter uit datakanalen. Een volledige zenderlijst kunnen we op deze manier niet inladen. De ingeladen zenders staan daarnaast niet in de juiste zenderlijstvolgorde. 

  Als we handmatig alle frequenties inlezen hebben we wel een volledig zenderaanbod. Deze moeten we dan wel handmatig in de goede volgorde zetten. Zo ontvangen we  alle tv- en radiozenders die UPC ongecodeerd aanbiedt. Gecodeerde kanalen kunnen we ook met een CI+ module van UPC niet bekijken. De decoder geeft dan als melding dat de decoder de CI-module niet ondersteunt. 

  Anders ligt het in Ziggo-gebied. Daar kunnen we wel met de smartcard naar gecodeerde zenders kijken. Maar bij Ziggo is er ook het probleem dat niet alle zenders met een zoekopdracht via de beginfrequentie worden ingelezen. 

  Het overschakelen tussen verschillende uitzendplatforms gaat goed. Zenders kunnen dus zonder probleem door elkaar heen in de zenderlijst worden geplaatst. Op deze manier krijgen we een zeer uitgebreid zenderaanbod. Het zappen tussen ongecodeerde kanalen verloopt zeer snel. Bij gecodeerde kanalen is dat iets langzamer, maar de wachttijden blijven nog binnen de perken. 

  De beeldkwaliteit via HDMI is zeer goed. Analoog beeld via cinch ziet er zoals gewoonlijk minder goed uit. 

  Netwerkmogelijkheden zijn een belangrijk onderdeel van de Titan III Combo HD. Er zijn diverse manieren om de decoder aan het thuisnetwerk te koppelen. De ingebouwde Wi-Fi functie is wel handig: hiermee kunnen we de ontvanger draadloos aan het thuisnetwerk en daarmee aan het internet koppelen. Toch raden we voor de beste prestaties aan om een kabel te gebruiken.

  Een andere mogelijkheid is het gebruik van een USB 3G-stick. Hiermee kunnen we de decoder via mobiel internet interactief gebruiken. Let hierbij wel op: video’s kijken is op deze manier een aanslag op je maandelijkse databundel! 

  Via het internet zijn er naast YouTube nog meer diensten beschikbaar op de Titan III. De belangrijkste is Web TV. Hierbij kunnen we zelf internetadressen van webstreams plaatsen om zodoende nog meer zenders te ontvangen. In de ontvanger is ook een mediaspeler aanwezig. Onder meer via de USB-stick kunnen we op deze manier naar video, foto en muziek kijken en luisteren. Ook HD video’s kunnen bekeken worden.

  De op de achterzijde aanwezige USB-aansluiting kan worden gebruikt om een externe harde schijf aan te sluiten. Hierdoor krijgt de decoder een beperkte opnamemogelijkheid. De programma’s worden in veel – maar niet alle – gevallen ongecodeerd op de harde schijf geplaatst. 

  De EPG- en infobalkstructuur zijn net als de menustructuur van eenvoudige grafische opzet. Het is hierdoor wel gebruikersvriendelijk en goed voor iedereen te snappen. De koppeling tussen EPG en opnametimer verloopt goed. 

  Voor weinig geld combineert de SAB Titan III Combo HD verschillende uitzendplatformen op één televisie in de woonkamer. Er moet nog wel wat worden gefinetuned aan de firmware.


  VERBRUIK EN OPSTART De SAB Titan III verbruikt in stand-by minder dan 1 watt. In volledig bedrijf en inclusief externe USB harde schijf (zonder voeding) bedraagt het stroomverbruik 21,1 watt.

  FIRMWARE We hebben de SAB Titan III getest met firmwareversie 1.0.55. De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  Reacties

 1. TV-TIP The Living Daylights

  The Living Daylights
  RTL 7 om 20:00 uur
  De Britse geheim agent James Bond krijgt de opdracht om de Russische generaal Koskov te beschermen. Koskov heeft besloten om over te lopen naar het Westen. Bond voorkomt dat hij wordt doodgeschoten door de mooie celliste Kara. Koskov wordt overgebracht naar Engeland, maar daar wordt hij uit zijn schuilplaats ontvoerd. Bond spoort Kara op en komt erachter dat zij met losse flodders op Koskov had geschoten. Het tweetal stuit op een complexe wapensmokkel met wereldwijde gevolgen. Ze belanden in een bloedstollende strijd.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD GIRLS S5

   Girls geeft een ongepolijste blik op het leven van een bont gezelschap vrouwelijke twintigers in New York. Van talloze vernederingen tot zeldzame overwinningen: de vrouwen weten nog altijd niet wat ze willen - van de mannen, van elkaar, of van zichzelf. Totaal TV mag het vijfde seizoen vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Brave

  Brave
  SBS6 om 20:30 uur
  Al generaties lang worden in de mysterieuze Schotse Hooglanden grote legendes en mythes verteld. Merida, de impulsieve dochter van Koning Fergus en Koningin Elinor, is een ervaren boogschutter. Vastbesloten om haar eigen pad in het leven te bepalen gaat ze tegen alle eeuwenoude tradities in die heilig zijn voor de grote leiders van het land: de grote Lord MacGuffin, de chagrijnige Lord Macintosh en de humeurige Lord Dingwall. Merida’s beslissingen hebben grote, onomkeerbare gevolgen voor het hele koninkrijk. Wanneer ze de excentrieke oude Heks tegenkomt, krijgt ze de mogelijkheid om een wens in vervulling te laten gaan die rampzalige gevolgen heeft. Het grote gevaar dat op de loer ligt dwingt Merida er toe om de ware betekenis van moed te ontdekken om zo de beestachtige vloek te kunnen stoppen voordat het te laat is.

  Zappen.blog.nl