1. Tests

  SAB Unix F+ Solo : Ontvanger met twee gezichten

  Waar hebben we deze ontvanger eerder gezien? De nieuwe SAB Unix F+ Solo blijkt een oude bekende, maar stelt beslist niet teleur.
  Jarco Kriek
  16 mei 2016
  9.0
  comments 5
  SAB Unix F+ Solo : Ontvanger met twee gezichten
  Waar hebben we deze ontvanger eerder gezien? De nieuwe SAB Unix F+ Solo blijkt een oude bekende, maar stelt beslist niet teleur.

  Toen we de nieuwe SAB Unix F+ Solo op onze testbank plaatsten, kwam hij ons al een beetje bekend voor. Na het aansluiten van de ontvanger werd al snel duidelijk waarom. 

  Vroeger werden satellietontvangers door een fabrikant exclusief voor één bepaald merk gemaakt. Tegenwoordig gaat dat anders. Een bepaald hardwareconcept wordt door de fabrikant voorgelegd aan diverse bedrijven. Het resultaat wordt wel eens een plakmerkontvanger genoemd. Zo blijkt de SAB Unix F+ Solo vrijwel gelijkwaardig aan de Amiko Alien 8900 HD. Dat viel ons aan het uiterlijk al op, en dat werd bevestigd toen we de ontvanger aansloten. Het enige wezenlijke verschil aan de buitenkant is dat de SAB als extra een coaxiale digitale audio-uitgang heeft.

  De firmware van deze SAB heeft een andere grafische schil dan de Amiko. In onze ogen is dat een verbetering, maar dat is vooral een kwestie van smaak. Voordeel van de SAB is dat de fastscan functie wordt ondersteund. Dat wil zeggen dat abonnees van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT de meest recente zenderlijsten van deze tv-aanbieders handmatig via het menu in de satellietontvanger kunnen laden. Dat is zeker gezien de vele veranderingen in het zenderaanbod en de frequenties bij deze aanbieders een pluspunt.

  Deze HD-satellietontvanger blinkt uit door veelzijdigheid. Zo kan hij ook als mediaspeler worden gebruikt. Interactiviteit krijgen we door hem via de netwerkaansluiting op het internet aan te sluiten. Als dat gebeurd is, dan kunnen we via het internet ook direct de nieuwste firmware in de ontvanger laden. Dat gaat kinderlijk eenvoudig en is voor iedereen te doen. Dit is zeker een pluspunt voor de beginnende satellietkijker. Naast fastscan – en dus een altijd up-to-date zenderaanbod – is men dus ook altijd verzekerd van de laatste firmware. Het updaten van de firmware is zeker aan te raden, omdat diverse bugs die de oudere firmwareversies plaagden in de nieuwe firmware niet meer aanwezig zijn. 

  Ook makkelijk is de blindscan-zoekfunctie. Hierdoor worden alle uitgezonden tv- en radiokanalen die op een bepaalde satelliet worden uitgezonden door de ontvanger gevonden en in de zenderlijst geladen. Deze uitgebreidere manier van zoeken duurt wel altijd langer dan een normale zoekopdracht; soms wel tot een half uur.

  De installatiewizard voor eerste gebruik van de ontvanger is makkelijk te doorlopen. Wanneer we dit doen kunnen we ook automatisch de fastscan-zenderlijst inladen. Makkelijk is ook dat de ontvanger hierbij zelf naar de goede DiSEqC-instellingen zoekt. Dat gaat bij veelgebruikte DiSEqC-configuraties zoals DUO LNB, Triplesat en Multytenne zonder problemen. 

  En daarna zien we direct de verbluffend goede beeldkwaliteit die deze ontvanger op het scherm tovert. Dat is bij HD-kanalen zeker het geval, maar ook bij SD-kanalen is de beeldkwaliteit buitengewoon goed. Als we niet de HDMI maar de scartaansluiting of de A/V cinch aansluiting gebruiken is de kwaliteit natuurlijk minder, maar op deze manier kunnen we deze HD-satellietontvanger ook op een oudere beeldbuistelevisie gebruiken.

  Opvallend is het kleine formaat van deze ontvanger. Ondanks de compacte behuizing is de voeding wel intern in de ontvanger geplaatst. Dat zorgt voor meer warmteontwikkeling in de behuizing, zeker als we boven op de koelribben andere apparaten stapelen. Dat is dus – zeker voor de levensduur van de voeding – af te raden. 

  Kijken we naar de voorkant van de ontvanger, dan zien we over de gehele lengte een klep die we kunnen openklappen. Daaronder vinden we de bedieningsknoppen waarmee we de ontvanger ook zonder de afstandsbediening kunnen gebruiken. Een afstandsbediening die overigens toch wel een minpuntje is bij deze ontvanger. Hij ligt niet lekker in de hand, de indeling is onpraktisch en de knoppen drukken niet lekker. Gelukkig gaat SAB in de toekomst een andere afstandsbediening bij deze ontvanger te leveren. 

  Onder de frontklep vinden we ook een interne kaartlezer. Deze werkt op dit moment via de MCAS-emulatie goed met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Toekomstige werking is echter niet gegarandeerd. Mocht de interne kaartlezer uitvallen, dan is het dus hopen op een snelle update van de fabrikant. Er is namelijk geen Common Interface-slot om op terug te vallen. Of dit in praktijk problemen oplevert is nog maar de vraag. SAB heeft een goede reputatie als het gaat om het updaten van interne kaartlezers zodra deze niet meer werken met de Nederlandse en Belgische smartcards. 

  We hebben de ontvanger met de originele SPARK firmware getest. Maar we kunnen van de SAB Unix F+ Solo ook een Enigma2 ontvanger maken. Daarmee kan de ontvanger voor cardsharing worden gebruikt, maar ook het inladen van zenderlijsten die bij andere Enigma2 ontvangers zoals de Dreambox, VU+ of Clarke-tech gebruikt worden behoort dan tot de mogelijkheden. Op het internet kan men via Google makkelijk aan de benodigde firmware en installatiehandleiding komen. Daarmee is de Unix F+ Solo de eerste SAB-ontvanger die op Enigma2 werkt. Zo’n ontvanger met twee gezichten kan ook door twee doelgroepen gebruikt worden: de normale satellietkijker gebruikt SPARK en de ervaren, meer ondernemende satellietkijker kan naar hartenlust spelen met Enigma2. 

  Belangrijk onderdeel van deze satellietontvanger is natuurlijk ook de interactiviteit. Als we hem aan het internet koppelen zijn er diverse multimedia mogelijkheden. Zo kunnen we videofilms kijken via YouTube. Tienduizenden radiozenders over de gehele wereld zijn via het internet te beluisteren. Het bekijken van foto’s die via Picasa op internet geplaatst zijn is ook mogelijk. En voor de gure winteravonden is er ook de mogelijkheid om gratis te kijken naar pornofilmpjes via YouPorn. Deze optie is overigens met een aparte toegangscode afgeschermd voor tere kinderoogjes.

  Bovendien kan deze SAB het web verkennen met de Opera browser. SAB heeft hiervoor een speciale startpagina gemaakt voor de Nederlandse gebruiker. Om het surfen makkelijker te maken kan de ontvanger worden aangevuld met een 2,4 GHz draadloze muis en toetsenbord.

  Ook zien we in het menu de mogelijkheid om de nieuwe interactieve dienst HbbTV op deze ontvanger te activeren. Ons lukte het echter met de gebruikte firmware nog niet on de Nederlandse HbbTV testen via de Nederlandse publieke tv-kanalen op de Astra1-positie werkend op het beeldscherm te krijgen. De ontvanger is absoluut in staat is om HbbTV te ontvangen, maar de verwerking verloopt dus nog niet goed. Mogelijk wordt dit in de toekomstige firmware wel actief. 

  Naast dit alles is de SAB Unix F+ Solo ook nog eens een mediaspeler waarbij de meest gangbare mediabestandsformaten afgespeeld kunnen worden, zelfs in het beeldformaat 1080p. 

  Wie een goede betaalbare ontvanger met veel extra mogelijkheden wil aanschaffen kan aan deze SAB geen buil vallen. De ontvanger is vrijwel gelijk aan de Amiko Alien 8900. De keus aan de koper om te bepalen welk menu men grafisch het prettigst vindt. 


  CATEGORIE We hebben SAB Unix F+ Solo getest in de categorie Single Tuner HD-ontvanger.

  FIRMWARE We hebben de SAB Unix F+ Solo getest met de firmwareversie spark_1.2.09 van 21 oktober 2011. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite

  Reacties

 1. TV-TIP The Hunger Games

  The Hunger Games
  RTL 7 om 20:30 uur
  Het voormalige Noord Amerika is nu het land Panem, waar het regerende Capitol van haar twaalf districten eist dat zij jaarlijks één jongen en één meisje leveren voor The Hunger Games. De 24 door loting geselecteerde jongeren worden in een gigantische arena gezet, waar er slechts één levend uit kan komen. De rest van Panem wordt gedwongen het mediaspektakel live op televisie te volgen. De zestienjarige Katniss Everdeen komt uit district 12, een van de armste districten. Ze weet zichzelf, haar moeder en zusje Prim in leven te houden door illegaal in de bossen te jagen met haar beste vriend Gale. Maar dan wordt Prim geselecteerd voor The Hunger Games. Katniss twijfelt geen moment en neemt de plaats van haar zusje in. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: overleven tegen elke prijs. Eenmaal in de arena wordt ze geconfronteerd met de moeilijke keuzes die ze daarvoor moet maken. Afwegingen tussen de dood en mededogen, maar ook tussen liefde en leven.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP District 9

  District 9
  RTL 7 om 23:30 uur
  Meer dan twintig jaar geleden maakten aliens voor het eerst contact met de aarde. Mensen zaten te wachten op de vijandige aanval, of de gigantische vooruitgang in technologie. Geen van beiden kwam. In plaats daarvan werden de aliens vluchtelingen van hun thuiswereld. De aliens werden geplaatst in een geimproviseerd vluchtelingenkamp in Zuid-Afrika, District 9, terwijl de wereld's naties aan het overleggen waren wat ze met de aliens gingen doen. Nu is het geduld opgeraakt. De controle over de situatie is uitbesteed aan Multi-National United (MNU), een zelfstandige organisatie ongeinteresseerd in het welzijn van de aliens. MNU maakt enorme winst wanneer zij de krachtige wapens van de aliens werkend krijgen. Tot nu toe hebben zij gefaald, het activeren van de wapens vereist alien DNA. De spanning tussen de aliens en de mensen komt tot een hoogtepunt wanneer MNU medewerker, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), een alien virus oploopt waardoor zijn DNA begint te veranderen. Wikus wordt al snel de meest gezochte man ter wereld, en tevens de meest waardevolle - hij is de sleutel tot het ontrafelen van het geheim van alien technologie. Weggejaagd en zonder vrienden is er maar één plek voor hem om te schuilen: District 9.

  Zappen.blog.nl