Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Samsung UE46D8000 : De tv met alles aan boord

    Een nadeel van digitale tv is de noodzaak van losse decoders. De Samsung UE46D8000 maakt daar resoluut een einde aan.
    Jarco Kriek
    6 mei 2016
    8.0
    comments 3
    Samsung UE46D8000 : De tv met alles aan boord
    Een nadeel van digitale tv is de noodzaak van losse decoders. De Samsung UE46D8000 maakt daar resoluut een einde aan.

    Het digitale televisietijdperk heeft heel veel voordelen. Meer keuze, betere beeldkwaliteit, HD, 3D om er maar een paar te noemen. Er zijn ook nadelen. Het grootste nadeel is de extra apparatuur die er voor nodig is. Samsung tackelt dit nadeel met haar nieuwe range platte televisietoestellen.

    Voor wie van stijl en charme houdt is de uitkomst van het uitpakken van de Samsung UE46D8000 televisie een grote verrassing. Het design is modern en mooi, en wat vooral opvalt is dat deze televisie heel dun is. Dat nodig direct uit om hem aan de muur op te hangen. Voor wie daar geen ruimte voor heeft of dit om een andere reden niet ziet zitten, wordt een zilverkleurige standaard meegeleverd waarop het toestel geplaatst kan worden. Voor het gemak is dit een draaibare voet. 

    Er zijn voldoende uitsluitmogelijkheden aan de achterzijde van het toestel aanwezig. Zo zien we vier HDMI-aansluitingen en ook is de oude scartaansluiting nog aanwezig. Belangrijk zijn ook de drie USB-aansluitingen. Hier kunnen we een externe harde schijf of een USB-stick aansluiten. De daarop aanwezige muziek-, foto- en videobestanden kunnen dan direct via de televisie afgespeeld of bekeken worden.

    Via een coaxkabel kunnen we de televisie met de kabel-tv of Digitenne verbinden. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om een schotelantenne op de televisie aan te sluiten. Digitenne en kabeltelevisie kunnen niet gelijktijdig gebruikt worden omdat hiervoor dezelfde ingang wordt gebruikt. Satelliet kunnen we wel gelijktijdig met kabel of Digitenne gebruiken. 

    Bij gelijktijdig gebruik kunnen we alleen naar ongecodeerde satellietkanalen kijken. Er is namelijk maar één Common Interface-slot in de televisie aanwezig. De televisie gecertificeerd voor de kabelbedrijven Ziggo en UPC, maar kan ook bij andere kabelbedrijven zonder problemen gebruikt worden. 

    Belangrijk is ook de certificering van CanalDigitaal. We kunnen dus met kijkgarantie van CanalDigitaal bij gebruik van de originele CI-module van dit bedrijf deze televisie gebruiken. De bekende HD- en SD-fastcanlijsten van CanalDigitaal zijn dan ook beschikbaar.

    De eerste installatie van de televisie verloopt soepel en makkelijk en is voor iedereen zonder problemen uit te voeren. Bij de eerste instelling kunnen we ook kiezen of we het toestel op het thuisnetwerk willen aansluiten. Omdat we het beste resultaat en gebruikersmogelijkheden uit dit toestel willen halen, is ons advies om dit altijd te doen. Standaard kunnen we de televisie ook draadloos aan de router koppelen. Wanneer er echter de mogelijkheid is om dit via een kabel te doen, gaat onze voorkeur daar naar uit. 

    Het inlezen van de kanalen gebeurt ook bij de eerste installatie. We kunnen kiezen uit Digitenne, kabel en satelliet. Bij kabelontvangst kunnen we aangeven of we analoge, digitale of analoge én digitale kanalen in onze zenderlijst willen hebben. Bij de keuze kabel en Digitenne krijgen we na het inlezen van de kanalen ook de extra mogelijkheid om satellietkanalen in te lezen. We kunnen dan kiezen uit een normale zenderzoekopdracht of het inlezen van de fastscan zenderlijst. Kiezen we voor fastscanzenderlijst van CanalDigitaal, dan worden de DiSEqC instellingen van het toestel direct goed gezet voor gebruik met de DUO LNB en de Triple Sat schotelantenne. Doen we dit niet, dan kunnen we in het menu zelf de DiSEqC-instellingen gebruiken. 

    Het gelijktijdig gebruik van kabel/Digitenne en satelliet heeft zeker voordelen. Zo kunnen we het zenderaanbod van UPC in onze test aanvullen met vele buitenlandse televisiekanalen in HD- en SD-beeldkwaliteit. Gedacht kan worden aan zenders als BBC One HD, ITV HD en vele Duitse televisiekanalen die niet door UPC worden aangeboden. Het toestel gaat goed om met de gangbare CI-modules waaronder de CI+ modules van Ziggo en UPC en de officiële Mediaguard CI-module van CanalDigitaal. Toch gaat wat betreft satellietontvangst onze voorkeur naar de Aston DUAL CI module uit. 

    Nogmaals, jammer genoeg is er slechts één CI-slot aanwezig. Bij dit soort hybride toestellen is het eigenlijk een must dat er een tweede CI-slot aanwezig is. Het toestel is geschikt voor het opnemen van programma’s en ook wordt door deze PVR mogelijkheden timeshifting mogelijk. We konden geen problemen met de PVR-functie waarnemen.

    De beeldkwaliteit van deze Samsung televisie is zeer goed. Kijken naar HD-kanalen is een echte beleving te noemen. Naast analoog, SD en HD kunnen we ook naar 3D kijken. Er wordt standaard één actieve 3D-bril meegeleverd. Wil men met de familie naar 3D kijken dan moeten we bij de aanschafprijs van deze televisie nog enkele honderden euro’s voor de aankoop van deze extra brillen optellen. 

    De 3D-kwaliteit van de UE46D8000 is veel beter dan die van zijn voorgangers. Toch blijven we ook bij deze televisie op sommige momenten duidelijke crosstalk zien. Het is goed dat deze televisie de mogelijkheid van satellietontvangst heeft. Via de satelliet zijn diverse ongecodeerde 3D-demokanalen te bekijken. Samsung werkt hierbij bijvoorbeeld met SES Astra samen. Op de Astra3-satellietpositie is dan ook een demokanaal te vinden dat samen met Samsung wordt gemaakt. Via dit demokanaal wordt de extra dimensie van 3DTV goed duidelijk. Natuurlijk is het aan te bevelen om een 3D-Blu Ray speler op deze televisie aan te sluiten om via Blu-ray van 3DTV te kunnen genieten. Klein nadeel is de schittering in het beeldscherm bij lichtval.

    Belangrijk onderdeel van deze televisie is de interactieve component: in deze televisie de nieuwe ‘Samsung Smart Hub’. Via het downloaden van applicaties kunnen we zelf bepalen welke interactieve mogelijkheden we op de televisie willen gebruiken. Het downloaden van deze applicaties wordt via internet gedaan. We maken hiervan gebruik van de Samsung Appstore. 

    Bekende interactieve mogelijkheden als YouTube en Buienrader zijn aanwezig. Bij deze televisie is het een aanrader om de Explore 3D app te downloaden. Hier kunnen we diverse trailers van 3D-films downloaden en via deze 3D-televisie bekijken. Onze favoriet is ook V-tuner, waarmee we via onze televisie naar tienduizenden radiozenders van over de gehele wereld kunnen luisteren. Ook sociale media als Twitter, Hyves en Facebook zijn op de televisie te gebruiken. 

    Interactieve tv is met de introductie van Smart Hub volwassen geworden. Het ziet er gelikt uit en is gebruikersvriendelijk. Toch missen we de mogelijkheid om Programma Gemist diensten als RTL Gemist, SBS Gemist en Uitzending Gemist te kunnen bekijken. Mogelijk dat Samsung deze diensten op termijn wel via Smart Hub gaat aanbieden.

    Deze televisie vervangt dus de digitale decoder in huis, maar we kunnen via deze televisie geen gebruik maken van video on demand van een televisieaanbieder. Als vervanger biedt Samsung Smart Hub de mogelijkheid om via MovieMax interactief een videofilm te huren. Alle andere mogelijkheden zijn wel in dit toestel terug te vinden. De zenderlijst, EPG en infobalk met informatievoorziening zijn helemaal in orde. Teletekst is zelfs veel beter dan bij vrijwel alle digitale decoders. 

    De afstandsbediening is echter een minpunt. Er moet goed naar de televisie gericht worden en de toetsindeling is niet logisch. Gelukkig is er voor bediening van deze televisie ook een iPad app beschikbaar waardoor het bedienen van de televisie via de iPad mogelijk wordt.

    Voor wie alle multimedia-toepassingen en televisieontvangst in één toestel willen hebben zitten is deze Samsung televisie zeker een aanrader. 


    CATEGORIE We hebben Samsung UE46D8000 getest in de categorie flatscreen TV

    FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 001013

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview