1. Tests

  Smart Titanium V2: Gecertificeerde klasse

  De doorgewinterde satellietkijker kijkt neer op de beperkingen van gecertificeerde ontvangers. De Smart Titanium V2 rekent daarmee af.
  Jarco Kriek
  19 april 2016
  0.0
  comments 0
  Smart Titanium V2: Gecertificeerde klasse
  De doorgewinterde satellietkijker kijkt neer op de ingebakken beperkingen van gecertificeerde ontvangers. De Smart Titanium V2 rekent daarmee af.

  Voor haar nieuwste gecertificeerde ontvanger heeft M7 Group - eigenaar van CanalDigitaal en TV Vlaanderen - eens naar een nieuw merk gekeken. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de werking van deze Smart Titanium V2. De ontvanger is voorzien is van één DVB-S2 tuner. Deze heeft een redelijke ontvangstgevoeligheid en is dus goed te gebruiken met kleinere antennes als de TripleSat en Multytenne. De ontvanger kan HD-kanalen en andere in MPEG4 uitgezonden zenders ontvangen. Dat is voor abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen van groot belang. Veel televisiekanalen zijn uitsluitend nog in MPEG4 te ontvangen, en in de toekomst gaat dit aantal nog veel groter worden. Dus ook wanneer u nog niet de overstap naar HDTV wilt maken is het toch belangrijk om een HD-satellietontvanger te kopen. 

  Bij de ontvanger wordt een Nederlandse handleiding meegeleverd. Ook wordt op een A4-blad uitgelegd hoe men een nieuwe zenderlijst in de ontvanger kan plaatsen. Minpuntje: om een nieuwe fastscan zenderlijst te laden moeten we een complete fabrieksreset uitvoeren. Een beetje programmeur moet hier toch een minder drastische oplossing voor weten te vinden. Op deze manier zijn we immers alle andere televisie- en radiokanalen die we hebben ingeladen kwijt op het moment dat we de fastscan zenderlijst verversen. Zeker nu er minimaal één keer per maand een nieuwe fastscan zenderlijst voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen beschikbaar komt is dit een probleem waar op korte termijn een betere oplossing voor moet worden gevonden.

  De ontvanger heeft alle gangbare aansluitingen, inclusief doorlusmogelijkheid voor de LNB en een netwerkaansluiting. Verder zien we een heel mooi ogende satellietontvanger van klein formaat, compleet met een goed leesbaar alfanumeriek display. De frontklep, die over de gehele lengte geopend wordt, biedt ruimte aan één Common Interface-module. Gelijktijdig gebruik van het CanalDigitaal en TV Vlaanderen zenderpakket is dus alleen mogelijk als telkens de smartcard wordt gewisseld. 

  Alleen wanneer we de officiële Mediaguard CI-module gebruiken is deze ontvanger gecertificeerd door M7 Group, en hebben we dus de garantie dat de ontvanger ook in de toekomst, bij mogelijke veranderingen aan het coderingssysteem, blijft werken. De Mediaguard module werkt goed, maar als we met andere modules gaan spelen zien we dat vooral de Aston DUAL CI-module een nog betere werking geeft. Daarbij is niet alleen een iets snellere zaptijd van belang. 

  Op de Smart Titanium V2 kan een externe harde schijf worden aangesloten. Hierdoor krijgt de gebruiker PVR opname- en timeshiftmogelijkheden. Door de enkelvoudige tuner zijn die mogelijkheden beperkt. De ontvanger ondersteunt hierbij ‘dual encoding’: de mogelijkheid om binnen een frequentie de ene zender op te nemen terwijl naar een andere zender live wordt gekeken. Ook kan men bijvoorbeeld twee programma’s opnemen. In onze test bleek echter dat dit mooie onderdeel van de ontvanger alleen te gebruiken is met de Aston DUAL CI-module, en dus niet met de aanbevolen Mediaguard CI-module. De externe HDD kan alleen via de USB-aansluiting aan de achterzijde van de ontvanger worden aangesloten. Er is dus geen USB-aansluiting aan de voorkant van de ontvanger onder de frontklep.

  De menustructuur oogt simpel maar is doeltreffend en gebruikersvriendelijk. Datzelfde kan gezegd worden van de EPG. Deze ontvanger ondersteunt geen MediaHighway of Nagraguide EPG, maar heeft toch meerdaagse EPG-informatie via de DVB-EIT die M7 Group sinds enige maanden ondersteunt. 

  Dat deze ontvanger in eerste instantie gefabriceerd is voor de Duitse markt blijkt wel uit de mogelijkheid van de zenderlijstendienst RAPS. Binnen de RAPS-applicatie is ook een Nederlandse zenderlijst beschikbaar, maar deze is in onze ogen minder geschikt voor de abonnee van CanalDigitaal of TV Vlaanderen.

  Nadeel van veel gecertificeerde ontvangers was tot nu toe dat er vele beperkingen actief zijn. Eén van de belangrijkste beperkingen is het niet kunnen wijzigen van de volgorde van de zenders uit de fastscanlijst. Dat is bij deze ontvanger gelukkig niet het geval. Wie na het inladen van de fastscanlijst de behoefte heeft om kleine persoonlijke wijzigingen aan te brengen, kan dus zijn gang gaan. De manier waarop zenders in de zenderlijst van positie veranderd kunnen worden is wel een werkje waarbij goed moet worden nagedacht. 

  Wat betreft de DiSEqC-mogelijkheden zit alles bij deze ontvanger wel snor. Alle bekende en veelgebruikte protocollen zijn aanwezig en te gebruiken. Daarbij konden we bij onze uitvoerige testen geen enkele bug vinden. 

  De beeldkwaliteit van deze ontvanger is goed. Bij SD-kanalen die via de HD-beeldformaten 720p en 1080i worden bekeken is wel enig kwaliteitsverschil waar te nemen. Dit is overigens weer te corrigeren door via de afstandsbediening het beeldformaat te wijzigen naar het beeldformaat 576p. De beeldkwaliteit bij HD-kanalen is gewoon prima. Belangrijk is dat deze ontvanger beschikt over twee scart-aansluitingen, die een goed beeld geven. Daardoor is deze ontvanger ook aan te bevelen voor kijkers die via scart met een oudere beeldbuistelevisie naar in MPEG4 uitgezonden televisiekanalen willen kijken. Naast scart en HDMI kan men de ontvanger ook via YPbPr en A/V cinch verbinden aan het televisietoestel. 

  Conclusie: Onze complimenten. Eén van de weinige CanalDigitaal en TV Vlaanderen gecertificeerde ontvangers die bijna niets aan functionaliteit ingeboet heeft.


  CARDSHARING? Vergeet het maar. Bij de goedgekeurde versie is, in tegenstelling tot eerdere buitenlandse versies, het delen van smartcards geblokkeerd.

  AFSTANDSBEDIENING Werkt goed, ligt lekker in de hand, maar oogt wat goedkoop voor een HD-satellietontvanger. Wel zijn er meerdere apparaten mee te bedienen.

  Reacties

 1. TV-TIP Koningsdag 2017

  Koningsdag 2017
  NPO 1 om 10:45 uur
  Rechtstreeks verslag van de viering van Koningsdag in Tilburg, in aanwezigheid van de vandaag 50 geworden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD 

   Regisseur Guy Ritchie brengt met z’n dynamische stijl King Arthur: Legend of the Sword naar het grote scherm. De film is een revolutionaire versie van de klassieker over de Excalibur-mythe en volgt Arthur’s reis van de straat naar de troon. Wanneer Arthur’s vader wordt vermoord, grijpt zijn oom Vortigern de troon. Totaal TV geeft vijf keer twee bioscoopkaartjes voor dit epische actie-avontuur weg.

  TV-TIP Shrek

  Shrek
  RTL 4 om 16:06 uur
  Er zitten opeens blinde muizen in zijn eten, er ligt er een grote, boze wolf in zijn bed en er lopen drie dakloze biggen bij hem rond. En dat alles is veroorzaakt door de gemene Lord Farquaad die hen allemaal heeft verbannen uit zijn koninkrijk. Shrek besluit om hen te helpen door de mooie prinses Fiona te redden. Dan kunnen Farquaad en prinses Fiona niet met elkaar kunnen trouwen. Hij trekt er op uit om deze gevaarlijke opdracht te vervullen, geholpen door zijn enigszins getikte ezel, die alles voor Shrek doet behalve zijn mond houden. Samen redden ze de prinses uit de klauwen van een vuurspuwende draak, maar als ze denken dat het ergste nu achter de rug is, vergissen ze zich. Shrek en zijn ezel ontdekken dat die lieve prinses een duister geheim verbergt....

  Zappen.blog.nl