1. Tests

  SmartWi SmartWi II: Cardsharing zonder draden

  De tv-aanbieders zijn er niet blij mee, maar het cardsharing neemt toe. De SmartWi II maakt het delen van een smartcard wel heel simpel.
  Jarco Kriek
  7 mei 2016
  9.0
  comments 4
  SmartWi SmartWi II: Cardsharing zonder draden
  De tv-aanbieders zijn er niet blij mee, maar het cardsharing neemt toe. De SmartWi II maakt het delen van een smartcard wel heel simpel.

  Het delen van de hoofdsmartcard met andere ontvangers in huis wint in Nederland aan populariteit. Wij hebben de nieuwste versie van de populairste cardshare-hardware getest. Met de SmartWi II wordt het draadloos delen van een smartcard kinderspel. 

  Volgens de handleiding is cardsharing met de SmartWi II een peulenschil. We moeten wel zeggen dat die handleiding tevens de voornaamste reden is dan de SmartWi II geen vijf sterren scoort in onze test. Het blaadje dat de Deense fabrikant meelevert is echt veel te summier. 

  In de kleine vierkante doos vinden we naast de handleiding ook het basisstation, twee client-kaarthouders, een USB-datakabel en een voeding waarin we de USB-datakabel kunnen steken. Op deze manier wordt het basisstation van stroom voorzien. Overigens ziet de verpakking van de SmartWi II er gelikt uit. Dat zijn we van de Deense fabrikant wel gewend; die kennen we namelijk van de kaartlezers die de meer ondeugende satellietkijker onder ons vroeger gebruikten voor het programmeren van een lege smartcard. Handig voor het openen van een tuinhek en andere zaken…

  Toen wij wilden bekijken of het basisstation van de nieuwste firmware voorzien was, liepen we tegen een minpuntje aan. De software die hiervoor nodig is werkt namelijk alleen op een computer die gebruik maakt van de 32-bits versie van Windows. Wie de 64-bits versie op zijn computer heeft geïnstalleerd, zit dus even met de handen in het haar. En dat zijn steeds meer mensen in Nederland omdat de meeste computers die op dit moment nieuw geleverd worden van een 64-bits versie van Windows zijn voorzien. Gelukkig konden we nog ergens een oudere computer vinden en bevestigen dat de nieuwste firmware op het basisstation geplaatst was. 

  Het basisstation heeft bij deze tweede versie van de SmartWi flink wat vooruitgang geboekt. Het station heeft een mooi zwart pianolak uiterlijk. De smartcard die gedeeld moet worden wordt aan de onderzijde van het basisstation geplaatst. Door de mooie, iets opgehoogde standaard waarop het basisstation rust is de smartcard onzichtbaar geworden. 

  De eerste installatie is het lastigst, maar echt ingewikkeld wordt het niet. Als we de plaatjes en de Engelse tekst in de handleiding volgen, komen we een heel eind. Al zijn er zeker stappen waar we even het hoofd bij moeten houden. Het is namelijk niet zo dat alles direct werkt zodra we de smartcard erin steken. Er moeten bepaalde gegevens die specifiek bij de originele smartcard horen – voor de kenners: de ATR - op de meegeleverde lege client-smartcards worden geschreven. Hierdoor wordt de decoder waarin de client-smartcard wordt geplaatst eigenlijk door ons gefopt, zodat hij denkt dat er een originele smartcard is geplaatst. 

  We doen dit door eerst de originele smartcard ongeveer tien seconden in het kaartslot van het basisstation te plaatsen. Wanneer de gele LED op het basisstation uit gaat, stoppen we de client-smartcard in het kaartslot. Ook nu wachten we weer 10 seconden tot de gele LED is gedoofd. Willen we ook een tweede client-smartcard voor dezelfde originele smartcard geschikt maken, dan stoppen we deze direct na het programmeren van de eerste client-smartcard in de kaartlezer op het basisstation. Dit kunnen we blijven herhalen. Het is namelijk mogelijk om losse lege client-smartcards voor de SmartWi II aan te schaffen. In totaal kunnen we zo zeven client-smartcards aan één basisstation koppelen. We kunnen er echter slechts vijf gelijktijdig gebruiken. 

  Die vijf client-smartcards kunnen overigens zonder problemen gelijktijdig gebruikt worden. Zelfs in een groot huishouden is het uitzonderlijk als er op vijf televisies gelijktijdig naar digitale televisie wordt gekeken. Dus op dit punt voldoet de SmartWi II in vrijwel alle gevallen. 

  Op het basisstation is ook een tweede kaartlezer aanwezig. We kunnen dus eventueel een tweede smartcard van een andere televisieaanbieder plaatsen. Vooral bij satellietkijkers is de combinatie van de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard veel gebruikt. Toch raden we met de huidige firmware van de SmartWi II zulk gelijktijdig gebruik van twee smartcards af. Verder is de basisset van de SmartWi II dan bij voorbaat al niet geschikt. Men moet er minimaal twee client-smartcards bijkopen. 

  Eenmaal geïnstalleerd kan het testen beginnen. De fabrikant van de SmartWi II beweert dat er tot 15 meter binnen het eigen huis verbinding tussen het basisstation en de client-smartcard mogelijk is. Hierbij gaat men dan wel uit van de meest ideale situatie, met dunne muren, plafonds en wanden. In nieuwbouwhuizen is dit meestal wel het geval. Maar ook hier kunnen we slechts met moeite het bereik van 15 meter halen. In een oude boerderij met dikke muren was het gebruik van de SmartWi II in een naastgelegen kamer al bijna onmogelijk. Ook het gebruik van veel WiFi-bronnen en een draadloze dect-telefoon kan tot verminderde ontvangst leiden. Een goede plaatsing van het basisstation is dan ook van belang.

  In de open lucht halen we het bereik van 15 meter met gemak. Maar wie gebruikt de SmartWi II nou buitenshuis? Wij probeerden het op een camping waar de caravans ongeveer vier meter van elkaar afstaan. Daar konden zonder problemen de smartcard in beide caravans gebruiken. Datzelfde was onder bepaalde omstandigheden mogelijk in rijtjeswoonhuis waar de buren via de SmartWi II van ons abonnement gebruik konden maken. Dit is iets dat we overigens ten strengste afraden. Het delen van de smartcard is alleen in eigen huis voor eigen gebruik toegestaan. Daar gaan we tenminste van uit zolang er geen jurisprudentie is op dit gebied. 

  De vraag is natuurlijk welke smartcards van Nederlandse aanbieders er met de SmartWi II gedeeld kunnen worden. De SmartWi II ondersteunt vrijwel alle gangbare coderingstechnieken. Hieronder bevinden zich ook Mediaguard3 (CanalDigitaal en TV Vlaanderen), Irdeto2 (Ziggo, Caiway, Delta Kabel en vele andere kleinere kabelbedrijven) en Conax (Digitenne). Alle smartcards van deze aanbieders konden we dan ook probleemloos met de door ons gebruikte decoders via de SmartWi II delen. 

  Uitzondering in Nederland is kabelbedrijf UPC. Het is onmogelijk om de UPC-smartcard met de SmartWi II te delen. Dat is overigens geen fout van de SmartWi II, maar een keuze van UPC. Deze koppelt als enige aanbieder in Nederland de smartcard aan de gebruikte hardware. 

  Er zijn op het internet meldingen te vinden dat de geprogrammeerde client-smartcard niet zou werken met bepaalde oudere decoders. Alle door ons gebruikte decoders – waaronder ook de nieuwe M7 SAT801 HD-satellietontvanger van CanalDigitaal en TV Vlaanderen – werkten echter zonder problemen. Om voor aankoop toch zekerheid te hebben, adviseren we de koper om de verkopende partij vooraf te vragen of de SmartWi II werkt in combinatie met de door u gebruikte decoders. Mocht men dit niet met zekerheid kunnen stellen, dan raden we u aan om vooraf goede afspraken te maken over het terugbrengen van het gekochte artikel. 

  Natuurlijk verdient het altijd de voorkeur om in elke decoder een originele smartcard van de televisieaanbieder te gebruiken. Bij sommige aanbieders geldt er echter een maximum aan het aantal smartcards dat naast de hoofdsmartcard mag worden gebruikt. Ook zijn er aanbieders die voor HD- en/of premiumtelevisiekanalen voor de tweede of derde smartcard het volle maandelijkse abonnementsbedrag in rekening brengen. In deze gevallen is de SmartWi II een ideale uitkomst die zijn aanschafprijs snel terugbetaalt. Het verbaast ons dan ook niet dat sommige Europese televisieaanbieders zelf de SmartWi II leveren voor multiroomtoepassingen (het kijken op meer dan één plek in huis).

  Het delen van de smartcard gaat met deze SmartWi II probleemloos. De smartcards van Nederlandse televisieaanbieders – uitgezonderd UPC – kunnen met meerdere decoders gedeeld worden.


  CATEGORIE We hebben SmartWi II getest in de categorie ‘diversen televisie kijken’


  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 3.1r2 in het basisstation

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 20:00 uur
  Manchester United-spits Romelu Lukaku kwam voor bijna 85 miljoen euro over van Everton. Toen het in het begin niet zo goed ging, werd hij uitgefloten en besloot hij wat minder te juichen. Inmiddels heeft-ie het bijgelegd met de fans en scoort én juicht hij weer als vanouds, wellicht ook in deze achtste finale tegen Sevilla.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES PLUS SOUNDTRACK CD I TONYA

   Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak. I, TONYA draait vanaf 22 februari in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes plus een soundtrack cd weggeven.

  TV-TIP Lost & Found

  Lost & Found
  NPO 3 om 20:25 uur
  Op reis in Berlijn loopt Lucas zijn oude liefde Lena tegen het lijf. Dwalend door de stad praten ze over hun toekomstverwachtingen, nu die toekomst al is begonnen. Je zult je meer vemaken naarmate je beter bestand bent tegen mensen die de hele avond slap ouwehoeren. Anders had de film makkellijk met de helft korter gekund.