1. Tests

  Sony NSZ-GS7 met Google TV: Valse start Google TV

  Met de Sony NSZ-GS7 netwerkspeler haalt u Google TV in huis. Voorlopig is dat nog niet echt de moeite waard, blijkt in onze test.
  Jarco Kriek
  4 juni 2016
  6.0
  comments 3
  Sony NSZ-GS7 met Google TV: Valse start Google TV
  Met de Sony NSZ-GS7 netwerkspeler haalt u Google TV in huis. Voorlopig is dat nog niet echt de moeite waard, blijkt in onze test.

  Nederland hoort bij de eerste landen in Europa waar het internettelevisieplatform Google TV beschikbaar is. Met de nieuwe Sony NSZ-GS7 netwerkspeler krijgen we toegang tot deze dienst.

  De NSZ-GS7 oogt trendy en eigentijds. In de doos vinden we naast de netwerkspeler een afstandsbediening, twee AA-batterijen, een stroomkabel, een infraroodoog en wat documentatie, onder meer een beknopte Nederlandstalige installatiegids. Het apparaat wordt door Sony als netwerkspeler op de markt gebracht, maar eigenlijk is de voornaamste reden voor aanschaf het internettelevisieplatform Google TV.

  Aan de voorzijde speler vinden we geen display of aansluitpunten; alleen een felwitte ledverlichting is zichtbaar als het apparaat aan staat. Aan de achterzijde vinden we natuurlijk wel aansluitpunten. Twee HDMI-aansluitpunten, een optische digitale geluidsuitgang, de ingang voor de meegeleverde IR-blaster, de ingang voor de netwerkkabel, twee USB-ingangen en het aansluitpunt voor de stroomkabel. Veder is op het apparaat nog een connect/reset-knop aanwezig voor het opnieuw koppelen van de afstandsbediening aan het apparaat.

  Het meest in het oog springend is de afstandsbediening. De verbinding van afstandsbediening naar netwerkspeler verloopt via Bluetooth. Werkt de verbinding om wat voor reden dan ook niet meer, dan kunnen we deze herstellen met de eerder genoemde connect/reset-knop. In de praktijk was dit overigens niet nodig. 

  De afstandsbediening heeft twee bruikbare kanten. De voorkant beschikt over alle functietoetsen en een touchpad, dat fungeert als computermuis waarmee we een cursor op het scherm kunnen bedienen. Aan de achterkant vinden we een qwerty-toetsenbord. Het intoetsen van tekst of webadres gaat daarmee natuurlijk veel makkelijker. 

  De afstandsbediening is er eentje die je helemaal perfect vindt of helemaal niets. We hopen dat Sony in de toekomst bij soortgelijke producten de afstandsbediening toch nog eens kritisch tegen het licht houdt. In de afstandsbediening zitten een microfoon en bewegingssensoren. In de toekomst is hiermee bij gebruik van bepaalde apps spraak- en bewegingsbesturing mogelijk.

  Opvallend zijn de twee HDMI-aansluitingen aan de achterzijde. Dat heeft een belangrijke reden. Google TV wordt namelijk tussen de digitale tv-decoder en de televisie geplaatst. De HDMI-kabel van de digitale tv-decoder gaat in de HDMI-ingang van de netwerkspeler. De uitgang van de netwerkspeler gaat naar de HDMI-ingang van de televisie. 

  Dit is één van de sterkste punten van Google TV: het is direct en gelijktijdig met de digitale tv-decoder te gebruiken. We kunnen zelfs picture-in-picture (PIP) beeld van de tv-decoder op het scherm plaatsen terwijl we Google TV gebruiken. 

  Ook kunnen we de tv-decoder bedienen met de afstandsbediening van de Sony netwerkspeler. Daarvoor moeten we wel in het menu instellen welke digitale tv-decoder we gebruiken. Het meegeleverde infrarood-oog (IR Blaster) moet dan aan de netwerkspeler gekoppeld worden en in het bereik van de IR-ontvanger van de tv-decoder worden geplaatst. De commando’s van de afstandsbediening van de Sony netwerkspeler die voor de tv-decoder bestemd zijn, worden op deze manier overgedragen. 

  De Sony netwerkspeler ondersteunt de meest gebruikte decoders van de Nederlandse aanbieders. Omdat er bij satelliettelevisieaanbieder CanalDigitaal een grote vrije hardwarekeuze is, vonden we hier toch nog enkele hiaten. Dat wil overigens niet zeggen dat de Sony netwerkspeler hierdoor onbruikbaar is. Men kan in deze gevallen alleen de tv-decoder niet met de Sony afstandsbediening bedienen. 

  Als we kijken naar dit apparaat als mediaspeler, valt hij eigenlijk een beetje tegen. Alleen wanneer we direct een USB-stick of externe harde schijf via USB aansluiten is het een volwaardige mediaspeler die vrijwel alle gangbare video-, beeld- en geluidsbestanden kan afspelen. Willen we hem echt als netwerkspeler gebruiken, dan lopen we toch tegen een aantal beperkingen aan. Afspelen via het netwerk is alleen mogelijk wanneer het programma PLEX als Google TV-app gebruikt wordt. We moeten dan op de computers in het netwerk een speciaal programma installeren om het bekijken van bestanden via het netwerk mogelijk te maken. Hieruit blijkt nogmaals dat deze Sony netwerkspeler maar om één belangrijke reden in de markt is gezet. En dat is Google TV.

  Vol verwachting klopte dan ook ons hart toen we voor het eerst Google TV in gebruik namen. We moeten hiervoor – en voor de netwerkfuncties van dit apparaat – de netwerkspeler natuurlijk eerst aan het thuisnetwerk – en dus aan het internet – koppelen. Dan kan zowel draadloos via Wi-Fi als met een kabel. Waar mogelijk heeft een kabel altijd onze voorkeur.

  Google TV draait op het open source besturingssysteem Android. Sony gebruikt hiervoor een wat verouderde versie van Android (2.4 Gingerbread), die grafisch niet helemaal van deze tijd is. Sony gokt bij deze netwerkspeler vooral op de eigenaren van televisies die nog niet ‘connected’ zijn. Door dit apparaat krijgt men alsnog op een makkelijke en betaalbare manier deze functionaliteit.

  Een vergelijking met andere internettelevisieplatformen is dus op zijn plaats. Daarbij valt Google TV op dit moment nog buiten de boot. Andere internettelevisieplatformen – zoals Philips Smart TV en Samsung Smart Hub TV – zijn niet alleen grafisch mooier, maar hebben op dit moment bovendien veel meer Nederlands content dan Google TV.

  Via Google TV zijn er wel meer apps aanwezig – ruim tweehonderd op dit moment – maar daarvan zijn er slechts enkele voor de Nederlandse markt. Van de diensten voor uitgesteld kijken is alleen RTL XL aanwezig. Uitzending Gemist kan men wel bekijken, maar nog niet via een eigen app. Men gebruikt hiervoor de aanwezige en voor Google TV geoptimaliseerde Chrome webbrowser. Chrome werkt heel goed op Google TV en we kunnen dus zeker wel naar programma’s van de publieke omroepen kijken, al is het dan wat omslachtiger dan via een app. Datzelfde geldt ook voor NU.nl. Sony installeert die standaard in Google TV maar ook hier wordt eigenlijk alleen gebruik gemaakt van een directe koppeling via Chrome naar de webpagina van deze nieuwssite. 

  Wat ook tegenvalt is de eigen Sony app voor Sony Entertainment Network (SEN). Wie denkt het hele Nederlandse SEN-aanbod te krijgen komt bedrogen uit. Via dit Sony internettelevisieplatform is het in principe mogelijk om naar uitgesteld kijken-diensten van SBS Broadcasting en Eurosport kijken. Met de SEN-app op Google TV is dit niet mogelijk. De streaming muziekdienst Music Unlimited is wel in de SEN-app aanwezig, maar ook hier wordt weer via Chrome een koppeling naar de website van deze dienst gemaakt. Het invoeren van een bestaand Music Unlimited-account was hierdoor omslachtig en verliep niet bepaald vlekkeloos.

  Dat Google TV potentie heeft moge duidelijk zijn. Maar dan zullen er meer echte apps voor de Nederlandse markt moeten worden uitgebracht. Het is ook van belang dat er video-on-demand diensten beschikbaar komen, bijvoorbeeld voor films van Videoland, MovieMax, Pathé of Ximon. Op dit moment is Google TV een mooie gadget, maar er zijn betere mogelijkheden om Nederlandse content in huis te halen.

  CATEGORIE We hebben de Sony NSZ-GS7 getest in de categorie mediaspelers


  FIRMWARE De Sony NSZ-GS7 werd getest met firmwareversie 3.2 


  Reacties

 1. TV-TIP Penguins on a Plane: Great Animal Moves

  Penguins on a Plane: Great Animal Moves
  Animal Planet om 14:35 uur
  Een groep ezelspinguïns wordt overgebracht van Nieuw-Zeeland naar het National Sea Life Centre in Birmingham. Ook zie je hoe een nijlpaard wordt vervoerd.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD 

   Regisseur Guy Ritchie brengt met z’n dynamische stijl King Arthur: Legend of the Sword naar het grote scherm. De film is een revolutionaire versie van de klassieker over de Excalibur-mythe en volgt Arthur’s reis van de straat naar de troon. Wanneer Arthur’s vader wordt vermoord, grijpt zijn oom Vortigern de troon. Totaal TV geeft vijf keer twee bioscoopkaartjes voor dit epische actie-avontuur weg.

  TV-TIP Red

  Red
  RTL 7 om 20:30 uur
  Frank Moses (Bruce Willis) en zijn collega’s (Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren) waren tot voor kort het topteam van de CIA. Maar omdat ze teveel geheimen kennen staan ze nu aan de top van de CIA dodenlijst. Het eerste team dat bij Frank op de stoep staat wordt echter moeiteloos uitgeschakeld. Tijd om het dreamteam weer bij elkaar te brengen voor een stevige wraakactie! Op de dag dat gewapende CIA agenten het huis van Frank Moses binnendringen blijkt dat die nog niets van zijn tijd bij de elite killers is verleerd. Frank schakelt met gemak zijn aanvallers uit en draait de rollen om. Hij ontdekt dat de nieuwe CIA-directeur (Karl Urban) het op zijn hele voormalige team voorzien heeft. Met zijn vriendin Sarah (Mary-Louise Parker) op sleeptouw brengt hij de gepensioneerde leden weer bij elkaar. Blij er weer eens flink tegenaan te kunnen, zetten ze al hun gezamenlijke kennis, ervaring en onvergankelijke teamspirit in om hun aanvallers steeds één stap voor te blijven. De reünie loopt uit op een onwaarschijnlijke operatie waarbij ze er niet voor terugdeinzen om in te breken in het CIA-hoofdkwartier.

  Zappen.blog.nl