1. Tests

  Spycat : Meer lol met Linux

  Wie zoekt naar een ontvanger met maximale mogelijkheden, komt al snel uit bij een Linux-model. De Spycat is een interessante nieuwkomer.
  Jarco Kriek
  31 augustus 2016
  7.0
  comments 0
  Spycat : Meer lol met Linux
  Wie zoekt naar een ontvanger met maximale mogelijkheden, komt al snel uit bij een Linux-model. De Spycat is een interessante nieuwkomer.

  De Spycat ontvanger heeft een geïntegreerde DVB-S2 tuner. Daarnaast kunnen we optioneel nog een extra verwisselbare tuner bijplaatsen. Hierbij is er keuze uit twee smaken: DVB-S2 of DVB-C/T/T2. Dit maakt van het apparaat een veelzijdige hybride multimediabron voor een zeer betaalbare prijs.

  Mooi uiterlijk
  De Spycat is compacte ontvanger met een mooi uiterlijk. Aan de voorzijde valt het uit elf karakters bestaande VFD-display op. Het grote logo met de merknaam Spycat had van ons wel wat minder opvallend gemogen. Onder de frontklep vinden we de toegang tot de twee interne kaartlezers. Verder is er de mogelijkheid tot het plaatsen van een Common Interface-module. Het CI-slot is voorbereid op gebruik van de CI+ technologie, en dat is in de toekomst wellicht belangrijk omdat de nieuwe Viaccess-modules van CanalDigitaal en TV Vlaanderen al met deze CI+ techniek werken. Verder is er achter de frontklep een USB-aansluiting, Dat is bij dit soort ontvangers altijd handig, omdat nieuwe firmware hoofdzakelijk via een USB-stick wordt geïnstalleerd.

  Externe voeding
  De Spycat maakt gebruik van een externe voedingsadapter. Dat is bij dit soort compacte ontvangers een pluspunt. Het betekent tevens dat de Spycat geschikt is voor mobiel gebruik, omdat het apparaat op een voedingsspanning van 12 volt werkt. De behuizing heeft voldoende ventilatiemogelijkheden. Op de achterkant van de ontvanger zien we de LNB-ingang voor de ingebouwde DVB-S2 tuner. Deze heeft geen doorlus. Om een verwisselbare tuner in te bouwen, moeten we de ontvanger helemaal openmaken. Dat is even een klusje, maar eenmaal open is de tuner eenvoudig te plaatsen. Wie de operatie niet aandurft, kan een eventuele extra tuner ook door de verkoper in de ontvanger laten plaatsen. Omdat er geen mogelijkheid is voor het plaatsen van een interne harde schijf, zijn de USB en e-SATA aansluitingen van groot belang voor het aansluiten van een losse harddisk. Via A/V cinch kunnen we beeld en geluid analoog naar televisie en/of geluidsversterker brengen, maar natuurlijk gaat de voorkeur uit naar digitale aansluiting via de aanwezige HDMI-poort en optische geluidsuitgang. Er is tevens een YPbPr component aansluitmogelijkheid.

  Veel accessoires
  De Spycat wordt compleet met accessoires geleverd. We vinden in de verpakking een redelijk lange en kwalitatief goede HDMI-kabel en een analoge A/V cinch kabel, die dan weer van wat mindere kwaliteit is. De afstandsbediening is een redelijk dik en groot exemplaar. Alle functietoetsen zijn aanwezig, maar hij ligt niet lekker in de hand. Vanwege de dikte is hij moeilijk met één hand te bedienen. De communicatie tussen afstandsbediening en de ontvanger verloopt wel probleemloos. Bovendien kan de multifunctionele afstandsbediening ook de tv bedienen.

  Licht en plastic
  Ondanks de eerder genoemde mooie vormgeving hebben we toch nog wat op deze ontvanger aan te merken. Het voelt namelijk zeer licht aan. Dat is niet zo gek: de gehele behuizing is van dun plastic gemaakt. Als de ontvanger eenmaal geplaatst en geïnstalleerd is merk je daar weinig van, maar in de hand voelt de Spycat niet zoals we verwachte van een hybride ontvanger met deze mogelijkheden. Dat zien we natuurlijk terug in de lage verkoopprijs. Of de lage productiekosten nadelige gevolgen hebben voor de operationele levensduur van de Spycat, kunnen we op dit moment natuurlijk niet zeggen.

  OpenATV of OpenPli
  Net als alle andere Linux ontvangers krijgt de Spycat zijn leuke extra mogelijkheden vooral omdat hobbyisten zelf alternatieve firmware in elkaar sleutelen. In het geval van de Spycat is vooral het OpenATV-team actief. Bij onze test maken we dan ook van deze hobbyfirmware gebruik. De ontvanger werd ons echter met firmware met de benaming OpenPli aangeleverd. Dat is opvallend, omdat Spycat op de website van OpenPli niet vermeld staat bij de ondersteunde ontvangers. De ontvanger werkt echter zonder problemen met de vooraf geïnstalleerde firmware. We zien alleen in het downloadgedeelte dat bepaalde add-ons niet aanwezig zijn. De interne kaartlezers werken zonder noemenswaardige problemen met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Het aanwezige CI-slot werkt naar behoren met de meest gebruikte CI-modules. Het zappen verloopt dan niet altijd probleemloos, maar CI-ondersteuning is bij veel Linux ontvangers een zwak punt. Wat tenslotte opvalt bij de vooraf geïnstalleerde firmware is dat de signaalmeter van de tuner niet naar behoren werkt.

  Eerste installatie
  De eerste installatie is bij Linux ontvangers iets omslachtiger dan bij ontvangers die bijvoorbeeld door providers geleverd worden. Toch wordt de gebruiker bij de OpenATV firmware op een goede en makkelijke manier door de eerste installatie geloodst. Voor veel extra functies is verbinding met het internet noodzakelijk. Standaard beschikt de Spycat over ingebouwde wifi-mogelijkheden. Het is echter aan te raden om de eveneens aanwezige netwerkaansluiting te gebruiken. Ook Bluetooth is ingebouwd, om bijvoorbeeld een toetsenbord aan de Spycat te koppelen. Eenmaal op het internet aangesloten kunnen we de ontvanger door middel van downloadbare add-ons naar eigen inzicht inrichten en personaliseren.

  Veel zoekmogelijkheden
  De Spycat biedt zowel op satelliet, kabel als Digitenne veel zoekmogelijkheden. Voor satellietkijkers is er probleemloze ondersteuning van de meest gebruikte DiSEqC-protocollen. Er zijn verder meer dan voldoende zoekmogelijkheden, waaronder blindscan en fastscan. Hierdoor hoeft de satellietkijker geen zender te missen. Het hart van de Spycat is de 751MHz snelle Broadcom BCM7362 chipset. Hieraan gekoppeld is een RAM- en flashgeheugen van 512MB. Dit zorgt ervoor dat zappen - zeker bij ongecodeerde kanalen - snel verloopt. Bij gecodeerde kanalen kan het zappen wat langer duren.

  Opnamemogelijkheden
  Programmas kunnen worden opgenomen zodra we een harde schijf of ander opslagapparaat via e-SATA of USB aan de Spycat hebben gekoppeld. Opnames worden in veel gevallen ongecodeerd op het opslagapparaat gearchiveerd, waardoor ze tot in lengte van dagen teruggekeken kunnen worden. Het instellen van opnames via de elektronische programmagids (EPG) werkt goed. Ook kunne we live uitgezonden programma's tijdelijk pauzeren om later verder te kijken. De menu- en infostructuur is afhankelijk van de gebruikte skin. Deze kunnen we zelf via het menu instellen. Ook kunnen we nieuwe skins voor de Spycat rechtstreeks via de ontvanger downloaden en installeren.

  Multimedia
  Door de koppeling aan internet en het thuisnetwerk ontstaan er veel interactieve mogelijkheden. Zo kunnen we bijvoorbeeld met de juiste add-ons naar tienduizenden radiozenders via internet luisteren. Ook het bekijken van internetstreams van tv-zenders en webcams behoort tot de mogelijkheden. Tevens kunnen we via de mediaspeler functie video-, foto- en muziekbestanden bekijken en beluisteren. Hoe langer men zich in de wereld van Linux ontvangers verdiept, hoe meer een ontvanger als de Spycat aan mogelijkheden openbaart.

  Beeldkwaliteit
  De beeldkwaliteit van de Spycat is bij gebruik van HDMI dik in orde. Dat geldt zowel bij in HD als in SD uitgezonden tv-zenders. Ook de mediaspeler levert een goede beeldkwaliteit. 

  Conclusie
  De Spycat is een hybride Linux ontvanger met een bijzonder gunstige prijsstelling. Dat is een groot voordeel, maar we zien de lage prijs terug in bijvoorbeeld de kunststof behuizing.


  VERBRUIK EN OPSTART De Spycat verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf bedraagt het verbruik 16 watt. De opstarttijd bedraagt meer dan dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben de Spycat getest met OpenATV firmware versie 5.1 van 10 december 2015. Apparatuur beschikbaar gesteld door Linuxontvangers.nl.

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Europa League

  UEFA Europa League
  RTL 7 om 19:00 uur
  Europese topclubs nemen het tegen elkaar op in de UEFA Europa League. Het is het sterkste clubtoernooi van Europa na de Champions League en een garantie op memorabele wedstrijden.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET BLADE RUNNER 2049

   In Blade Runner 2049 ontdekt een nieuwe ‘blade runner’, politieagent K, een lang verborgen geheim dat chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige blade runner Rick Deckard. Totaal TV geeft vijf keer een VIP-pakket weg, met daarin een t-shirt en twee bioscoopkaarten.

  TV-TIP Keuringsdienst van Waarde

  Keuringsdienst van Waarde
  NPO 3 om 20:25 uur
  In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen?