1. Tests

  TechniSat HD-Vision 32: De alles-in-één oplossing

  Met zijn ingebouwde ontvangers voor digitale satelliet-, kabel- en aardse ontvangst, plus een analoge tuner en een radiotuner is de TechniSat HD-Vision 32 een compleet mediacentrum.
  Jarco Kriek
  17 januari 2016
  0.0
  comments 0
  TechniSat HD-Vision 32: De alles-in-één oplossing

  High Definition televisie (HDTV) doet nu echt zijn intrede in het Nederlandse medialandschap, met het WK Voetbal in Duitsland als grote smaakmaker. Om de HD-uitzendingen te zien moet de kijker minimaal beschikken over een ‘HD ready’ beeldscherm. Ons oog viel op de TechniSat HD-Vision 32. Met zijn ingebouwde ontvangers voor digitale satelliet-, kabel- en aardse ontvangst, plus een analoge tuner en een radiotuner is het een compleet mediacentrum. Ideaal voor de consument die naast een LCD-beeldscherm zo min mogelijk randapparatuur in huis wil hebben.

   

  HDTV onderscheidt zich van de huidige televisiestandaard PAL door een betere beeld- en geluidskwaliteit. Bij PAL-uitzendingen wordt gebruik gemaakt van 576 beeldlijnen, bij ‘echte’ HDTV minimaal 1080. Totdat de beeldschermen die HDTV in de beste kwaliteit (1080p) kunnen weergeven betaalbaar worden, wordt er gebruik gemaakt van de uitzendstandaarden 1080i en 720p. Deze tussenoplossing heet ‘HD ready’. Beeldschermen die dit logo willen voeren moeten voldoen aan bepaalde eisen, die zijn vastgelegd door de Europese patentenautoriteit EICTA. De belangrijkste eis is het minimale aantal beeldlijnen dat zo’n beeldscherm moet kunnen weergeven. Dit is vastgesteld op 720 beeldlijnen. Het beeldscherm moet daarnaast in diverse beeldformaten HD-signalen kunnen weergeven. Dit zijn de beeldformaten 1080i (1920x1080 pixels) en 720p (1280x720). Ook zijn er eisen aan de aansluitmogelijkheden van het beeldscherm. Voor digitale beeldoverdracht moet het beeldscherm beschikken over een HDMI- en DVI-beeldingang, voor analoge beeldoverdracht over een YPbPr-aansluiting.

   

  Compleet

  TechniSat timmert al heel lang aan de weg in satellietland. In Duitsland is TechniSat op dat gebied een begrip. Met de HD-Vision 32 lanceert her merk een LCD-scherm met een ingebouwde digitale satelliet-, kabel- en aardse tuner, die gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Naast dit alles kan de HD-Vision ook overweg met analoge beeldsignalen en heeft hij een ingebouwde FM-radiotuner aan boord. Dit maakt de HD-Vision dus een compleet digitaal mediacentrum.

   

  Als we naar de aansluitmogelijkheden kijken, scoort de HD-Vision erg goed, met twee scartaansluitingen, een S-Video aansluiting, een YUV-ingang, optische en coaxiale digitale audio-uitgangen, een analoge geluidsuitgang en een subwoofer uitgang. Maar vooral belangrijk is dat de HD-Vision beschikt over twee HDMI-aansluitingen die beide de kopieerbeveiliging HDCP ondersteunen. Hierdoor is het beeldscherm klaar voor de toekomst: steeds meer HD-randapparatuur wordt uitgerust met HDMI-uitgangen. Denk daarbij aan HD-satellietontvangers en HD-kabeldecoders, maar ook bijvoorbeeld aan de toekomstige HD-DVD of Blu-ray speler.

   

  Multituner

  Zoals gezegd beschikt de HD-Vision 32 over een multituner waarmee alle gangbare digitale platformen te ontvangen zijn. Omdat de diverse providers gebruik maken van coderingen, is het goed om te weten dat de HD-Vision beschikt over twee mogelijkheden om de uitzendingen te decoderen.

   

  Als eerste is er de ingebouwde kaartlezer. Deze is op dit moment nog niet actief. TechniSat heeft wel aangegeven dat binnen korte tijd een software-update beschikbaar komt waarmee de kaartlezer gebruikt kan worden voor Conax-smartcards. TechniSat gebruikt deze codering zelf in Duitsland, maar ook voor Nederland is de codering van belang: de DVB-T providers Digitenne en KPN TV coderen met Conax, waardoor men dus de smartcard van deze providers in de smartcardlezer kan gebruiken.

   

  Naast dit alles is er ook een Common Interface-slot aanwezig, waardoor met de juiste module ook alle andere coderingsnormen ontvangen kunnen worden. Een minpuntje is dat de HD-Vision maar één zo’n CI-slot heeft. Gezien de ingebouwde multituner was het op zijn plaats geweest om twee CI-sloten op te nemen.

   

  DVB-S

  We hebben de multituner uitvoerig getest met satellietontvangst via CanalDigitaal. Zoals te verwachten bij een fabrikant die zijn wortels heeft in de satellietontvangst, is hier totaal niets op aan te merken. De zenders worden perfect weergegeven en de smartcard wordt zonder problemen door zowel de Aston Dual CI-module als de CanalDigitaal Mediaguard CI herkend. Ook het zappen binnen het gecodeerde pakket van CanalDigitaal verloopt voorspoedig.

   

  DVB-T

  De DVB-T tuner is getest met het zenderpakket van provider Digitenne. De Conax-smartcard die nodig is voor het bekijken van de meeste zenders in dit pakket gebruikten we in combinatie met de TechniSat CI-module (deze kan zowel Conax als Cryptoworks decoderen) in het CI-slot. We moesten in het begin wel even spelen om de zenders uit het pakket in de zenderlijst te krijgen. Met een automatische zoekopdracht worden niet alle kanalen gevonden, maar een handmatige uitgebreide zoekopdracht levert uitkomst. Opvallend is dat het DVB-T gedeelte van de multituner niet heel erg gevoelig is. Dit kan voor kijkers aan de rand van het ontvangstgebied problemen opleveren.

   

  DVB-C

  De DVB-C tuner hebben we getest in het kabelgebied waar provider UPC actief is. UPC codeert zijn digitale pakket deels wel en deels niet: alleen de zenders uit het digitale extra-pakket worden gecodeerd (in Nagravision). We bekeken de ongecodeerde zenders, een veertigtal met onder meer alle Nederlandse publieke en commerciële omroepen. Ook hier is het jammer dat niet automatisch alle zenders worden gevonden: in het menu kan met Nederland niet als ontvangstgebied kiezen, waardoor niet alle gebruikte kanalen zijn voorgeprogrammeerd. Door handmatig de frequenties in te voeren konden we uiteindelijk toch het complete pakket in beeld krijgen.

   

  Wat vervolgens opvalt is dat de TechniSat HD-Vision totaal geen last heeft van signaalonderbrekingen, terwijl de originele UPC kabeldecoder op onze testlocatie het op dit punt regelmatig laat afweten. Hier is de gevoeligheid van de multituner dus veel beter dan de tuner die UPC in de originele decoders gebruikt. Ook werd heel duidelijk dat de UPC mediabox veel beeldkwaliteit verliest door de scartuitgang van de decoder. In alle bovenstaande gevallen werkte de EPG van de provider goed samen met de ‘SFI’-applicatie die TechniSat standaard in haar producten gebruikt.

   

  Voor- en nadelen

  De multituner heeft zowel voor- als nadelen. Een groot nadeel is dat de HD-Vision beschikt over maar één coax antenne-ingang. Hiermee moeten zowel analoge, digitale kabel en digitale aardse televisie ontvangen worden. Dit houdt in de praktijk in dat men deze bronnen nooit tegelijk kan gebruiken. En daarmee levert de multituner een hoop van zijn kracht in. Gelukkig kan men wel analoge kabel en digitale kabel tegelijk gebruiken, en in alle gevallen daarnaast digitale satellietontvangst behouden. TechniSat had er goed aan gedaan een tweede of misschien zelfs derde analoge coax antenne-ingang op te nemen. Ook de doorlus missen we, voor zowel de analoge coax als de LNB van de satellietontvangst.

   

  Het grote voordeel van de multituner is dat het dit LCD-beeldscherm opgewaardeert tot een compleet digitaal televisiecentrum en er nauwelijks randapparatuur meer nodig is. Er is geen beeldkwaliteitsverlies door bekabeling of uitgangen van randapparaten, en dat bevordert de beeldkwaliteit zeer.

   

  Beeldscherm

  Laten we ook het LCD-beeldscherm niet vergeten. De HD-Vision 32 heeft een diagonaal van 81 cm (32 inch) en maakt gebruik van een maximale beeldresolutie van 1366 bij 768 pixels. Dit houdt in dat hij - zoals bij alle ‘HD ready’-beeldschermen - de resolutie in 1080i formaat omzet van 1980x1080 naar 1366x768. Op grotere beeldschermen is deze ‘downscaling’ vaak zichtbaar, maar hier is dit absoluut niet het geval. Alle andere beeldformaten laat de HD-Vision 32 zonder enige aanpassing op het beeldscherm zien.

   

  De voordelen van een LCD-beeldscherm ten opzichte van een plasmascherm zijn onder andere het lagere stroomverbruik, de mogelijkheid om pc-beelden aan te sluiten (bij de HD-Vision 32 kan dit via de VGA-ingang) en natuurlijk de prijs. Maar er zijn ook nadelen. Het belangrijkste is het ‘ghosting’-fenomeen: een schaduweffect bij snel bewegende beelden. Alle LCD-beeldschermen hebben hier last van, het ene wat meer dan het andere. De HD-Vision scoort wat dit betreft positief, dankzij een reactiesnelheid van 8 ms. Bij zeer snelle beeldbewegingen zijn zo nu en dan schaduwen waar te nemen, maar dat is zeker acceptabel vergeleken met menig ander LCD-beeldscherm.

   

  De algemene indruk van de beeldweergave is zeer goed te noemen. Met zijn 16,7 miljoen kleuren, een contrast van 1000:1 en een helderheid van 500 cd/m2 laat de TechniSat een perfect beeldplaatje zien.

   

  HD-weergave

  Natuurlijk kopen veel mensen op dit moment een LCD-beeldscherm met het oog op ontvangst van HD-programma’s via satelliet of kabel. We hebben dit ook met de HD-Vision 32 getest. Omdat de multituner alleen geschikt is voor ‘normale’ DVB-signalen in MPEG2 hebben we hiervoor een Humax PR-HD1000 (binnenkort getest in TVSatellite) via HDMI aangesloten op het beeldscherm. We hebben gekeken naar diverse ongecodeerde testuitzendingen van HD-kanalen (ProSieben-HD, Sat.1-HD) en de gecodeerde kanalen van Euro1080/HD. Op deze manier televisie kijken is een totaal nieuwe ervaring, en de HD-Vision 32 is op dit punt meer dan het logo aangeeft: ‘HD ready’.

   

  Conclusie

  De TechniSat HD-Vision 32 kost in Nederland zo’n 1799 euro. Er zijn zeker goedkopere LCD-beeldschermen te koop die een soortgelijk beeld laten zien. De meerprijs van de HD-Vision ten opzichte van deze andere LCD-schermen - tussen de 200 tot 300 euro - wordt echter meer dan gecompenseerd door de multituner. Dit maakt aanschaf van randapparatuur overbodig. En dat scheelt een hoop ruimte en kabels in de kamer. Voor HD-ontvangst zijn wel externe tuners noodzakelijk. Met twee HDMI-aansluitingen is de HD-Vision daar klaar voor.

   

  TechniSat zal door middel van software-updates, die zowel OTA via de Astra-satelliet als via de aanwezige RS232-poort in de HD-Vision kunnen worden geplaatst, de ontvanger geschikt maken voor Personal Video Recorder (PVR) mogelijkheden. Men kan hiervoor dan een externe harde schijf aansluiten op de USB-poort om programma’s zo digitaal op te nemen.

   

  Ook een groot pluspunt is het geluid dat de HD-Vision weergeeft. De twee, overigens afneembare, luidsprekers hebben een tweeweg geluidssysteem met ingebouwde bassreflectie. Overigens is in de software een goed functionerend automatisch geluidsysteem aanwezig dat het geluid op de gewenste sterkte houdt - ook bij bijvoorbeeld de reclameboodschappen die met een luider geluid worden uitgezonden.

   

  Het is zeer aan te bevelen om direct na aankoop een software-update te doen. In de laatste versie zijn veel kleine, maar soms irritante, bugjes in de software opgelost.

  Reacties

 1. TV-TIP D.B Cooper: Case Closed?

  D.B Cooper: Case Closed?
  History om 20:00 uur
  Een man kaapt in 1971 een vliegtuig, steelt 200.000 dollar, springt uit het toestel met een parachute en blijft veertig jaar lang onvindbaar. Klinkt als een jongensboek, maar het is het echte verhaal van de legendarische overvaller D.B. Cooper.

  Doe mee en win!

  • *

   1x Philips Blender + old scool milkshakeglas

   Travel Channel zendt vanaf 27 januari Man V. Food uit, waarin acteur, foodie en veteraan uit de restaurantindustrie Casey Webb uitdagingen aangaat. Zoals de Belt Buster Challenge, waarvoor hij in slechts 20 minuten een hamburger van 1 kg, 1,4 kg nachos, aardappelkroketjes en een milkshake van 340 ml moet wegwerken. Totaal TV mag een Philips Blender + old scool milkshakeglas weggeven.

  TV-TIP Louisa & Rosanna: De babyspecial

  Louisa & Rosanna: De babyspecial
  TLC om 20:00 uur
  De Limburgse paradijsvogels Louisa en Rosanna zijn inmiddels de trotse ouders van baby Mikai. En zoals we van het transgenderkoppel gewend zijn, ging het op de wereld zetten van het ventje gepaard met een hoop drama en hilariteit. En dan hebben we het nog niet eens over de bevalling...