1. Tests

  TechniSat HDTV 32: Kijken zonder kastjes

  De TechniSat HDTV 32 rekent af met de wildgroei aan losse kastjes rond de televisie: een alles-in-één oplossing met veel mogelijkheden.
  Jorrit van Broekhoven
  29 maart 2016
  0.0
  comments 0
  TechniSat HDTV 32: Kijken zonder kastjes

  De TechniSat HDTV 32 rekent af met de wildgroei aan losse kastjes rond de televisie. Een alles-in-één oplossing met veel mogelijkheden.

  Om te kunnen genieten van televisie heb je tegenwoordig nogal wat nodig. Natuurlijk de televisie zelf, maar daarnaast ook een of meerdere set-top boxen - al dan niet met PVR – en de bijbehorende afstandsbedieningen. De HDTV 32 van TechniSat is een alles-in-één oplossing. Dit Full-HD toestel is geschikt voor analoge tv, digitale satelliet-tv, digitale kabel en Digitenne (DVB-T). En opnemen? Ja, dat kan hij ook.

  Hoewel het apparaat bedoeld is om losse kastjes overbodig te maken, is er toch de mogelijkheid om drie toestellen via HDMI aan te sluiten; denk aan een spelcomputer, blu-ray of mediaspeler. Ook heeft het toestel een USB-poort, ethernetaansluiting en uitgang voor digitale audio. Alle poorten en antenne-aansluitpunten worden afgedekt met een kunststof kap: de kabels worden via een opening aan de onderkant netjes naar buiten geleid.

  De TechniSat HDTV 32 beschikt over dubbele HDTV-tuners, waardoor het altijd mogelijk is om gelijktijdig op te nemen en te kijken. Opnames belanden op de ingebouwde harddisk van 250 GB. Dat is genoeg voor zo’n 130 uur opnamen in gewone kwaliteit, of 40 uur in HD-kwaliteit. Door alle ingebouwde mogelijkheden is de HDTV 32 een zwaar toestel. De vormgeving is sober en typisch TechniSat: je moet er van houden. Het 82 cm LCD-scherm zit tussen twee sierlijsten van geborsteld metaal. Onder het scherm bevinden zich twee luidsprekers, en het geheel staat op een stevige voet. Het toestel wordt gemonteerd geleverd. Verder zit er een afstandsbediening bij een een lijvige handleiding van dik 200 pagina’s - helaas alleen in het Duits. Gelukkig is het wel mogelijk de beeldschemmenu’s weer te geven in het Nederlands (met af en toe een beetje Engels).

  Digitale tv wordt in Nederland vrijwel zonder uitzondering gecodeerd uitgezonden. De TechniSat HDTV 32 weet gelukkig raad met de benodigde smartcards. Digitenne-kijkers kunnen hun KPN-kaartje rechtstreeks in de Conax-kaartlezer stoppen. Voor satellietkijkers zijn er twee Common Interfaces. Met een Mediaguard-module kunnen deze gebruikt worden voor de smartcards van CanalDigitaal en/of TV Vlaanderen. Deze module moet dan wel afzonderlijk worden aangeschaft. De Mediaguard3 smartcard wordt direct herkend, en ook op gecodeerde zenders is de zapsnelheid acceptabel.

  Helaas maken de kabelmaatschappijen het de digitale kijker niet gemakkelijk. Analoog kijken kan zonder problemen met de HDTV 32, maar digitaal is een ander verhaal. Zoals bekend werkt UPC uitsluitend met combinaties van smardcards en daaraan gekoppelde set-top boxen. Kijken zonder extra kastje is hiermee niet mogelijk. Bij Ziggo is de situatie een stuk gecompliceerder. In principe kunnen we digitale kabel-tv bekijken met een Alphacrypt-module, maar Ziggo geeft geen garanties dat dit goed blijft werken. Die garantie is er alleen voor de ‘eigen’ CI+ module in combinatie met CI+ gecertificeerde toestellen. Zo’n certificering heeft de TechniSat HDTV 32 niet. Ziggo-abonnees die op safe willen spelen, zijn dus toch aangewezen op een losse set-top box.

  Bij de eerste installatie wordt ons geduld op de proef gesteld: na het inladen en installeren van nieuwe firmware, zenderlijsten en programmagegevens zijn we al snel een uurtje verder. Gelukkig gaat alles automatisch. Ook het opgeven van onze satellietinstallatie is zo gemakkelijk mogelijk gemaakt: we kunnen aanklikken dat we gebruik maken van een Multytenne en zijn in één keer klaar. Het inlezen van de satellietzenderlijst gaat met behulp van ISIPRO; een eigen systeem van TechniSat, dat vergelijkbaar is met de fastscan van CanalDigitaal. Helaas gaat ISIPRO uit van de Duitse kijker, en belanden de Duitse zenders op de bovenste posities in de lijst. Omdat een fastscan-optie niet geboden wordt, moeten we de satellieten automatisch laten scannen, en opnieuw wat geduld hebben. Gelukkig kunnen we sorteren op provider, en de kanalenlijst verder handmatig uitpluizen. Ook dat is een klusje dat nogal wat geduld vergt. Voor de toekomst belooft TechniSat een firmware-update met fastscan voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen.

  Met 1080 beeldlijnen hebben we potentieel haarscherp beeld, zeker op een toestel met een bescheiden beelddiagonaal van 82 cm. Direct uit de doos is het plaatje knetterhard; waarschijnlijk bedoeld voor showroomsituaties, en niet zo fraai in de huiskamer. Door de vele instelmogelijkheden – kleurtemperatuur, achtergrondverlichting, etc. - is het even puzzelen, maar als we alle ‘beeldverbeteraars’ uitzetten en helderheid, contrast en kleur flink terugschroeven, ontstaat er een alleszins prettig beeld. Zeker HD-zenders zien er prima uit.

  De TechniSat HDTV 32 is een uitkomst voor kijkers die op zoek zijn naar een alles-in-één oplossing zonder al teveel concessies. Dit toestel combineert een fraaie beeldkwaliteit met een schat aan ontvangstmogelijkheden. Iets meer service voor de Nederlandse consument – zoals een handleiding en fastscan-optie – was niet overbodig geweest. Voor kijkers die graag een maatje groter hebben, levert TechniSat hetzelfde toestel ook in beeldformaten 102 cm (HDTV 40) en 117 (46 inch).

  Reacties

 1. TV-TIP Idols

  Idols
  RTL 5 om 20:30 uur
  Na een enorme afvalrace op Curaçao zijn er nu nog slechts acht kandidaten over. Bijgekomen van de jetlag moeten Jahlynn, Julia, Cinta, Mitch, Timmy, Bram, Ziggy en Renee laten zien dat zij zich ook op een echt poppodium met liveband staande weten te houden. Maar wat de kandidaten nog niet weten, is dat ze niet alleen gaan optreden voor de jury, maar ook voor een publiek van maar liefst 300 man. Al hun beste vrienden en familie zijn uitgenodigd. Wie bezwijkt er onder de druk en wie heeft het in zich om de zaal op zijn kop te zetten? Wie krijgen er een staande ovatie en voor wie houdt het Idols-avontuur hier helaas op?

  Doe mee en win!

  • *

   3X GHOST IN THE SHELL-PAKKET

   Scarlett Johansson is in de bioscoopfilm Ghost in the Shell te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Totaal TV mag drie keer een Ghost in the Shell-pakket weggeven, met daarin een t-shirt, een waaier en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP La belle et la bête

  La belle et la bête
  RTL 8 om 20:30 uur
  Ga mee naar het magische Frankrijk van de vroege 19e eeuw, waar een handelsreiziger met zijn zes kinderen woont. Om zijn jongste dochter Belle een plezier te doen, plukt hij op één van zijn reizen een roos voor haar op het landgoed van het Beest. Dat loopt niet goed af, het Beest wil de man doden voor de diefstal. Belle voelt zich zo schuldig dat ze naar het kasteel van het Beest gaat om de plek van haar vader in te nemen. De is doodsbang, maar het kasteel blijkt een plek vol magie te zijn! Het Beest wil iedere avond met haar dineren, ze leren elkaar kennen en Belle begint in te zien dat er geen monster schuilt in het Beest. Sterker nog; in haar dromen ziet ze hoe hij ooit een knappe prins was. Met haar grote hart en al haar moed overwint Belle haar angst. Maar lukt het haar ook om het Beest te ontdoen van de vloek en ware liefde te vinden?

  Zappen.blog.nl