1. Tests

  TechniSat Multytenne TWIN: Onze kerstwens komt uit…

  De TechniSat Multytenne levert signaal voor maar één ontvanger. Voor kijkers met twee ontvangers of een twin tuner is er nu de Multytenne TWIN.
  3 januari 2016
  0.0
  comments 1
  TechniSat Multytenne TWIN: Onze kerstwens komt uit…

  Vier satellietposities ontvangen op een schoteltje van 45 centimeter: dat kan sinds begin van dit jaar met de TechniSat Multytenne. Helaas levert deze schotel signaal voor maar één ontvanger. Voor kijkers met twee ontvangers (woon- en slaapkamer) of een twin tuner is er nu de Multytenne TWIN. Mooi op tijd voor onder de kerstboom!

   

  Het satellietlandschap verandert in hoog tempo. Een paar jaar geleden was voor de Nederlandse kijker de Astra1-positie nog de enige interessante plek aan de hemel. Inmiddels is de Astra1 overvol en stroomt het aanbod over naar alternatieve satellieten. Zo is er de Hot Bird, die vooral zuid- en oost-Europa bedient, en de Astra2 die op Engeland is gericht. Om de Astra1 verder te ontlasten heeft Astra gekozen voor een nieuwe hot spot: de Astra3. Om al deze verschillende posities te kunnen zien moeten we onze schotel uitbreiden of vervangen. TechniSat heeft daar een heel mooie oplossing voor: de Multytenne. Deze schotel kan vier satellietposities ontvangen en is toch maar 45 centimeter klein. Zo’n klein schoteltje kan overal een plaatsje vinden.

   

  Heel veel huishoudens hebben maar één satellietontvanger en kunnen met de standaard Multytenne goed uit de voeten. Maar wat nu als je twee satellietontvangers hebt of een hele mooie ontvanger met harde schijf om een ander programma op te kunnen nemen dan het kanaal waar naar gekeken wordt? Voor deze toepassing heeft Technisat de Multytenne uitgebreid tot een Multytenne TWIN. De LNB is nu een twin-uitvoering, dus met twee aansluitingen. Een twin ontvanger of twee losse ontvangers aansluiten is nu geen probleem meer. Reden genoeg om te kijken of de schotel zijn beloftes kan waar maken.

   

  Hoe doen ze dat?

  De Multytenne is een compact schoteltje met een forse ‘bak’ waar de LNB’s in zitten. Om te kijken hoe en wat hebben we deze bak voorzichtig opengemaakt. In de kunststof behuizing zitten vier twin LNB’s keurig op een soort rail, zodat de onderlinge afstand al is ingesteld. Achter de LNB’s zitten twee vierweg DiSEqC-schakelaars, voor iedere uitgang één. Normaal hebben LNB’s grote trechters als feedhorn. Voor dergelijke LNB’s is in de LNB-bak van de Multytenne natuurlijk geen plaats. De gebruikte LNB’s hebben een soort kunststof dopje dat de golven de LNB in geleidt. Door de compacte maat van die feedhorn is het mogelijk om de vier LNB’s in zo’n klein bakje te stoppen.

   

  De praktijk

  De Multytenne wordt geleverd met een muurbeugel en is dus eenvoudig op te hangen. De schotel moet natuurlijk vrij zicht op het zuiden hebben, net als alle andere schotels. Als de schotel is opgehangen kan hij worden afgesteld. Mensen die wel eens eerder met een multifocus schotel bezig zijn geweest weten dat het uitrichten bepaald geen gemakkelijke klus is. De Multytenne schotel uitrichten is echter super eenvoudig. De LNB van de Multytenne is al in de fabriek afgesteld, zodat we alleen de Astra1-positie hoeven te vinden om de schotel uit te richten. Voor dit uitrichten is een satellietmetertje wel heel handig. Als de schotel is uitgericht kan de ontvanger (of de ontvangers) aangesloten worden. Bij een twin ontvanger gaan natuurlijk twee kabels naar de ontvanger.

   

  De ontvangst van de kleine Multytenne blijkt in de praktijk niet tegen te vallen. Het is en blijft natuurlijk een schoteltje van maar 45 centimeter. Toch blijft het beeld zonder blokken en haperingen als het regent. Pas als de regen overgaat naar harde regen valt het beeld een paar minuten weg. De slechtweerreserve is dus, zoals te verwachten, wat minder dan we gewend zijn van een ‘grote’ schotel. Tijdens de testperiode hebben we behoorlijk slecht weer gehad, maar toch is het slechts één keer voorgekomen dat het beeld is uitgevallen. Met de Multytenne is ook duidelijk te merken dat de verschillende satellieten sterkere en minder sterke transponders hebben. Zo zijn op de Astra3 niet alle transponders te ontvangen. De transponder met de regionale Nederlandse zenders is uiteraard sterk genoeg om een betrouwbare ontvangst te verzekeren. Ook op de Hot Bird en de Astra2 zijn net niet alle zenders te ontvangen. De niet te ontvangen transponders zijn vaak ook niet bedoeld om hier te ontvangen: soms zijn het ook SCPC-zenders, waar maar één zender op een frequentie zit.

   

  Conclusie

  De Multytenne is een geweldig schoteltje, zolang je met de beperkingen kunt leven. Wij hebben de schotel met diverse ontvangers uitgeprobeerd en zijn blij verrast met de prestaties van de Multytenne, ook bij slecht weer. Het blijft natuurlijk een klein schoteltje, dus als het heel slecht weer wordt komt er van tv-kijken niet meer zoveel. De constructie van de schotel is erg degelijk, wat de levensduur ten goede komt. De LNB-bak zit dichtgesealed en kan dus niet eenvoudig geopend worden. Een losse LNB of DiSEqC-schakelaar vervangen is er daardoor niet bij. Gezien de moeite die de fabrikant heeft genomen om alles waterdicht te maken, zal dat ook niet snel nodig zijn.

  Reacties

 1. TV-TIP Johnny English

  Johnny English
  Net5 om 20:00 uur
  Tijdens de begrafenis van een Britse agent wordt de elite van de geheime dienst uitgeschakeld door een bom. Noodgedwongen neemt MI7 zijn toevlucht tot Johnny English (Atkinson), een werknemer die niet bekend staat om zijn bekwaamheid. Als de Britse Kroonjuwelen worden gestolen, is het crisis in Engeland. Met zijn trouwe assistent Bough stort Johnny zich op zijn eigen lachwekkende wijze op het onderzoek. Het spoor leidt naar de sluwe Franse tycoon Pascal Sauvage (Malkovich).

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Formule 1

  Formule 1
  Ziggo Sport Select om 20:15 uur
  Voorbeschouwing van de race van de Grand Prix in de Verenigde Staten, gereden op de Circuit of The Americas, in Austin, Texas.

  Zappen.blog.nl