1. Tests

  TechniSat Multyvision 46 ISIO: Mooi maar prijzig

  TechniSat is op de Nederlandse satellietmarkt bekend om zijn decoders. Maar de Duitse fabrikant maakt ook televisietoestellen. Deze zijn in het duurdere prijssegment gepositioneerd.
  Jarco Kriek
  20 mei 2016
  8.0
  comments 1
  TechniSat Multyvision 46 ISIO: Mooi maar prijzig
  TechniSat is op de Nederlandse satellietmarkt bekend om zijn decoders. Maar de Duitse fabrikant maakt ook televisietoestellen. Deze zijn in het duurdere prijssegment gepositioneerd.

  Het nieuwe paradepaardje van TechniSat is de Multyvision 46 ISIO. Een televisie met een beelddiagonaal van 117 centimeter. Dit toestel is een connected tv model. De meeste ondersteunde interactieve mogelijkheden zijn op de Duitse tv-markt gericht, maar kunnen zonder problemen in Nederland worden gebruikt.

  De televisie zit goed verpakt. Ook de inhoud van de doos bevalt ons. Direct is te zien dat deze TechniSat televisie klasse en stijl heeft. Het Full-HD scherm ondersteunt geen 3D-weergave.

  Er worden twee afstandsbedieningen meegeleverd. Een klein exemplaar waarmee de basishandelingen kunnen worden uitgevoerd, en een groter en uitgebreider type waarmee alle uitgebreide functies van het toestel bediend kunnen worden. Ook wordt een houder meegeleverd voor één van de afstandsbedieningen. De afstandsbedieningen horen bij zo’n product uit de luxe klasse. Beide zijn van aluminium gemaakt, wat er overigens wel voor zorgt dat ze zwaar in de hand leggen. 

  Heel belangrijk is ook de multi-connector. Via één aansluitpunt moeten we namelijk de vele aansluitmogelijkheden die de televisie heeft regelen. Deze multi-connector helpt daarbij.

  Eenmaal uit de doos zien we een mat tv-scherm. Zeker handig als men de televisie plaatst op een plek in huis waar veel lichtinval is. Op het led-scherm zijn bij zwart beeld in de hoeken enkele witte lichtschimmen te zien. Bij een televisie in deze prijsklasse zou dat niet moeten voorkomen. 

  Het opstarten van de tv duurt redelijk lang. Als we dit verder onderzoeken komen we erachter dat deze televisie werkt op het Linux besturingssysteem. In het menu van de televisie vinden we ook een mooi lijstje met open source onderdelen die in de Linux-firmware gebruikt worden. Voelt u uw hobbyhart al sneller kloppen? Voor de duidelijkheid: met de originele firmware is geen enkele vorm van cardsharing mogelijk. En gezien het feit dat deze televisie rond de 3500 euro kost, lijkt het ons vrij ondenkbaar dat een actieve hobbygroep ook maar het idee kan krijgen om aan de firmware te gaan sleutelen. Overigens kunnen we de opstarttijd beperken door enkele instellingen in het menu te wijzigen. Dit gaat ten koste van het energieverbruik in stand-by.

  Als we naar het aantal beschikbare aansluitingen kijken, valt ons direct op dat er maar twee echt bruikbare HDMI-aansluitingen beschikbaar zijn. Een derde HDMI-aansluiting is wel aanwezig, maar die bevindt zich aan de voorzijde onder een klep. Om deze te gebruiken moet dus de frontklep openblijven en is de HDMI-kabel erg zichtbaar. Het gaat om een mini-HDMI aansluiting, en waarschijnlijk heeft TechniSat hem voor het snel aansluiten van een HD-videocamera bedoeld. 

  Omdat vrijwel alle randapparatuur tegenwoordig via HDMI moet worden aangesloten zijn twee bruikbare HDMI-aansluitingen te weinig. Ook is er slechts één scartaansluiting via de multi-connector aanwezig. Verder zijn er aansluitmogelijkheden voor component (YPbPr) en is er een VGA-aansluiting om een computer op de tv aan te sluiten. 

  De Multyvision ISIO tv-lijn beschikt over een HD-multituner die voor Digitenne, digitale kabel én satelliet geschikt is. Voor Digitenne en de kabel is één tuneringang beschikbaar. Dat houdt in dat we digitale kabeltelevisie nooit gelijktijdig met Digitenne kunnen gebruiken. In combinatie met satelliet kunnen we wel Digitenne of digitale kabel gebruiken. Er zijn twee satelliettuners in deze televisie aanwezig. Dat geeft goed aan waar de roots van TechniSat liggen.

  Het instellen en het zoeken van de zenders gaat makkelijk. Er is helaas geen Benelux-versie van de tv, dus de fastscan-optie is niet beschikbaar De Duitse versie is wel in Nederland te gebruiken, maar daarbij dient u zelf veel in te stellen en zenders in de juiste volgorde te zetten. 

  De televisie heeft net als andere TechniSat producten enkele applicatie, zoals SFI en ISIPRO, die eigenlijk alleen voor de Duitse markt bruikbaar zijn. Het binnenhalen van nieuwe firmware gebeurt automatisch als de televisie via de netwerkingang op een router en het internet wordt aangesloten. Men kan er voor kiezen om de televisie zelf de binnengehaalde nieuwe firmware te laten installeren: een optie die we aanbevelen. 

  Als we de tv op het thuisnetwerk hebben aangesloten, wordt het ook direct een mediaspeler die alle video-, geluids- en fotobestanden van computers op dit thuisnetwerk zou moeten kunnen weergeven. In de praktijk ondervonden we problemen met de weergave van echte 1080p HD-beelden via het thuisnetwerk. Als we deze bestanden op een externe harde schijf plaatsten en deze via USB aan de televisie verbonden, deden de problemen zich niet voor. 

  Op de ingebouwde harde schijf – 1 terabyte groot – kunnen we programma’s direct opnemen. Als het om ongecodeerd uitgezonden programma’s gaat konden we twee programma’s tegelijk opnemen. Bij gecodeerde programma’s was dit beperkt tot één programma. Wel kan er dan een ander programma gelijktijdig worden bekeken. 

  In het televisietoestel zijn twee Common Interface-sloten aanwezig. De CI-handling is over het algemeen goed. Enige problemen hebben we bij gebruik van de officiële door CanalDigitaal ondersteunde Mediaguard CI-module. Het zappen is wat trager, en wat misschien nog vervelender is: dat kaartupdates worden met deze module niet altijd goed verwerkt. Met de ontvangst en het gebruik van Digitenne ondervonden we geen problemen. Zelfs digitale televisie kijken via UPC in combinatie met de CI+-module was mogelijk, terwijl de televisie niet door UPC gecertificeerd is. 

  De menu-omgeving is simpel maar zeer gebruikersvriendelijk. Dat is zeker voor de doelgroep waarvoor deze ontvanger op de markt is gezet een belangrijk pluspunt. Hetzelfde kan gezegd worden van de info- en EPG-structuur. Simpel maar doeltreffend, al had het van ons grafisch wat spannender gemogen. 

  De beeldkwaliteit van de televisie is bij gebruik van de interne multi-tuner en apparaten die via HDMI worden aangesloten goed tot zeer goed. Gebruiken we echter de multi-connector – de scart- en YPbPr-aansluiting dus – dan laat hij toch enkele steekjes vallen en is de beeldkwaliteit beduidend minder. Onduidelijk is of dit aan de firmware ligt, aan de hardware van de televisie, of aan de gebruikte multi-connector. 

  De beeldverversing gaat bij dit scherm met een snelheid van 200 Hz. Het scherm heeft een reactiesnelheid van 6 ms. Het uiterlijk en vormgeving van de televisie is luxe en erg fraai. Daarbij komt de televisie groter over dan menig ander televisietoestel met een beeldformaat van 46 inch. Dit komt mede door de brede randen rond het beeldscherm en de geluidsbar die onder het beeldscherm geplaatst is. 

  Daarmee hebben we direct één van de ijzersterke punten van deze televisie te pakken. Geluid is bij veel televisies namelijk een ondergeschoven kindje. Niet bij dit TechniSat model. Het geluid is werkelijk subliem, zeker als het gaat om een uitzending in Dolby Digital. Eigenlijk hoef je – mocht je niet van al te hard geluid houden – de Home Cinema Set niet aan te zetten om optimaal van het geluid te kunnen genieten.

  Wellicht één van de belangrijkste punten bij een televisie zijn tegenwoordig de connected tv mogelijkheden. Er is een elftal applicaties beschikbaar via connected tv, dat TechniSat als eigen platform ISIO heeft genoemd. We kunnen vrij surfen, YouTube videobeelden bekijken en onbeperkt luisteren naar internetradio. Via de eigen ISIO applicatie zijn tienduizenden mondiale radiozenders beschikbaar, waaronder 236 uit Nederland. Dat zijn de belangrijkste landelijke, regionale en lokale radiozenders. Ook zijn er enkele exclusieve internetradiozenders te beluisteren. Ook hier speelt het goede geluid van deze televisie weer een belangrijke rol. 

  De TechniSat Multyvision ISIO is ook geschikt voor de nieuwe interactieve dienst HbbTV. De optie zit goed verstopt in de menu’s, maar is probleemloos in gebruik. Een enorm pluspunt. 


  CATEGORIE We hebben de TechniSat Multyvision 46 ISIO getest in de categorie connected tv

  FIRMWARE We hebben de TechniSat Multyvision 46 ISIO met de firmwareversie 2.50.0.6 – (1889m) getest

  Reacties

 1. TV-TIP De hel van '63

  De hel van '63
  NPO 3 om 20:25 uur
  Natuurlijk valt er op dit Elfstedenepos wel wat aan te merken. Sommige scènes doen bijvoorbeeld wat gekunsteld aan.Maar over de hele linie is de film een mooie hommage aan de Tocht der Tochten. We zien de ervaringen van vier deelnemers en daardoor wordt het een film die niet alleen toegankelijk is voor verstokte nostalgici.

  Doe mee en win!

  • *

   1x Philips Blender + old scool milkshakeglas

   Travel Channel zendt vanaf 27 januari Man V. Food uit, waarin acteur, foodie en veteraan uit de restaurantindustrie Casey Webb uitdagingen aangaat. Zoals de Belt Buster Challenge, waarvoor hij in slechts 20 minuten een hamburger van 1 kg, 1,4 kg nachos, aardappelkroketjes en een milkshake van 340 ml moet wegwerken. Totaal TV mag een Philips Blender + old scool milkshakeglas weggeven.

  TV-TIP Les misérables

  Les misérables
  SBS9 om 20:30 uur
  In het 19de eeuwse Frankrijk wordt Jean Valjean na negentien jaar uit de gevangenis ontslagen. Hij bouwt onder een valse naam een nieuw bestaan op als burgemeester van een klein stadje. Deze zoveelste verfilming van Victor Hugo's boek blinkt uit in acteerwerk, art direction en een daverende geluidskwaliteit.