1. Tests

  TechniSat TechniCorder ISIO S: Kwaliteit en klasse

  Het Duitse TechniSat is ouderwets degelijk, maar met de nieuwe TechniCorder haakt men in op de wensen van de moderne kijker.
  Jarco Kriek
  14 juli 2016
  10.0
  comments 12
  TechniSat TechniCorder ISIO S: Kwaliteit en klasse
  Het Duitse TechniSat is ouderwets degelijk, maar met de nieuwe TechniCorder haakt men in op de wensen van de moderne kijker.

  Dat TechniSat aandacht besteedt aan kwaliteit, blijkt al uit de oerdegelijke verpakking van de TechniCorder ISIO S. In de verpakking vinden we naast de satellietontvanger een goed geordende doos met meegeleverde accessoires. 

  De staalzilveren afstandsbediening is een pronkstuk met een goede knopindeling. Opvallend is dat de afstandsbediening – in tegenstelling tot vrijwel alle andere satellietontvangers – niet door twee maar vier batterijen wordt gevoed. Naast de TechniCorder ISIO S kunnen we met dezelfde afstandsbediening ook het televisietoestel en nog een andere tv-decoder bedienen. De instelcodes van de meeste in Europa gebruikte apparaten worden door TechniSat meegeleverd. 

  Uit de meegeleverde houder, waarin de afstandsbediening rechtop kan worden geplaatst, blijkt dat TechniSat zich op een doelgroep richt die van luxe houdt en bereid is daarvoor wat meer uit te geven. Verder worden een stroomkabel en HDMI-kabel meegeleverd.

  Ook de ontvanger straalt klasse en kwaliteit uit. TechniSat maakt zowel voor de buitenkant als het inwendige van deze satellietontvanger gebruik van beter materiaal en componenten. De voorzijde van de ontvanger valt vooral op door het mooie VFD display. Er is een opvallende ronde druktoets en een kleine stand-by knop. Onder het alfanumerieke display vinden we enkele touchscreen-bedieningsknoppen. 

  Onder de frontklep is er plaats voor twee interne kaartlezers voor Conax-smartcards, plus twee Common Interface-sloten die de CI+ techniek ondersteunen. Dit maakt de ontvanger meer toekomstzeker. Verder vinden we een kaartlezer voor SD-geheugenkaarten en een USB-ingang. 

  De achterzijde verraadt dat we met een twin tuner HD-satellietontvanger te maken hebben. Er zijn twee LNB-aansluitingen zonder doorlusmogelijkheid aanwezig. Intern kan men via het menu wel een softwarematige doorlus van tuner 1 naar tuner 2 tot stand brengen. 

  Verder vinden we een LAN-aansluiting die internettoepassingen mogelijk maakt. Voor digitale audio is er zowel een coaxiale als optische aansluitmogelijkheid. Ook de overdracht van beeld is op verschillende manieren mogelijk: naast de aanbevolen HDMI-aansluiting kan men ook scart, A/V cinch en YPbPr component gebruiken. Twee extra USB-ingangen maken de mogelijkheden compleet.

  De eerste installatie verloopt gemakkelijk en zonder problemen. Het is hierbij wel aan te raden om de ontvanger direct via de LAN-poort aan het internet te koppelen. Op deze manier wordt direct gekeken of er nieuwe firmware voor de ontvanger beschikbaar is. Bij ons testmodel was dit het geval en binnen drie minuten was de nieuwe firmware automatisch in de ontvanger geladen. 

  Bij de installatieprocedure kan worden gekozen in welk land de ontvanger gebruikt wordt. In het geval van Nederland en België worden automatisch de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen ingeladen. Hierbij kan tussen de SD- en HD-variant gekozen worden. Prettig is de mogelijkheid om de positie van zenders in de fastscanzenderlijst te wijzigen. 

  Ook is er een zeer goed werkende auto-DiSEqC applicatie in de zogenaamde AutoInstall-modus aanwezig. Op deze manier wordt de ontvanger zowel bij gebruik van de DUO LNB, Triple LNB, Triplesat en Multytenne correct ingesteld. Dat geldt overigens ook voor alle andere multisat-schotelinstallatie met vier LNB’s. 

  Na de eerste installatie is de ontvanger direct geschikt voor gebruik. Via de applicatie TechniMatic wordt er desgewenst voor gezorgd dat de ontvanger automatisch naar nieuwe firmware-updates en zenderlijsten zoekt. Op deze manier is de ontvanger altijd up to date. 

  Wat opvalt is dat TechniSat – net als bij al zijn andere producten – een grafisch eenvoudig menu gebruikt. Dat past eigenlijk niet bij een ontvanger van dit kaliber. Tegenover deze eenvoud staat wel een voordeel: het gebruikersgemak is hoog. Ondanks dat er veel instelmogelijkheden zijn, is het persoonlijk instellen van de ontvanger niet al te moeilijk. 

  Wat verder opvalt, is dat de TechniCorder ISIO S direct alle computers en NAS-apparaten in het thuisnetwerk herkent. Eigenlijk is deze satellietontvanger ook een volwaardige mediaspeler. Alle bekende videobestanden – inclusief HD – kunnen worden afgespeeld. Dat geldt ook voor de meest gebruikte foto- en muziekbestanden. 

  Het valt direct op dat de beeldkwaliteit van de TechniCorder ISIO S uitmuntend is. Via de satelliet worden ook in SD uitgezonden tv-zenders goed via de HDMI-uitgang in beeld gebracht. 

  Om naar de Nederlandse en Vlaamse zenders te kunnen kijken, hebben we niets aan de interne kaartlezers van de TechniCorder. Gebruik van een CI-module is dus noodzakelijk. Alle in Nederland gebruikte modules werken goed tot zeer goed. Positieve uitspringer is de nieuwe CI-module van CanalDigitaal, die in onze test het beste functioneert. Het kijken naar betaalzender FOX Sports International HD via CanalDigitaal verloopt dus zonder problemen. 

  De EPG-structuur is van dezelfde eenvoud als de menustructuur, maar ook weer even gebruikersvriendelijk. Een mooie extra is de My TechniSat-app die voor Apple iOS en Android beschikbaar is. Behalve als volwaardige afstandsbediening kan deze app ook worden gebruikt voor het op afstand instellen van programma’s die opgenomen moeten worden. Ook het gebruik van multimediafuncties kan via deze app geregeld worden. Standaard is het gebruik van de app in de ontvanger geblokkeerd: in het menu moeten we eerst de instelling wijzigen om de app te kunnen gebruiken. 

  Via de ingebouwde harde schijf van 1TB kunnen we honderden uren programma’s in HD-kwaliteit opnemen. Afhankelijk van de gebruikte schotelconfiguratie kunnen maximaal
  twee programma’s tegelijk worden opgenomen. 

  Het zappen verloopt soepel en snel, zowel bij ongecodeerde als gecodeerde kanalen.

  Het allergrootste pluspunt is dat de TechniCorder ISIO S lineaire tv met multimedia combineert. Ook HbbTV wordt ondersteund. Dat zorgt ervoor dat niet alleen Uitzending Gemist van de NPO, maar ook uitgesteld kijken van vele Duitse zenders en andere internationale zenders beschikbaar is. 

  Verder is het eigen TechniSat internettelevisieplatform ISIO aanwezig. Er zijn twintig applicaties beschikbaar, waaronder de Nederlandse diensten NOS Journaal en Thuisbezorgd. De online videodienst YouTube is eveneens aanwezig. Via het internet kan daarnaast naar tienduizenden radiozenders geluisterd worden. 

  Mooi en handig is ook de applicatie TechniFamily, waarmee we van meerdere gebruikers eigen profielen kunnen invoeren. Zo kunnen bepaalde zenders voor jeugdige kijkers worden geblokkeerd of uit de zenderlijst worden verwijderd. Ook kunnen we onder meer maximale kijktijden en internettoegang regelen.

  Voor wie een complete en elegante satellietontvanger met veel interactieve mogelijkheden in huis wil halen, maar zich niet wil wagen aan een Linux-ontvanger, is deze TechniSat-ontvanger ideaal.


  VERBRUIK EN OPSTART De TechniSat TechniCorder ISIO S verbruikt in stand-by minder dan 0,2 watt. In volledig bedrijf bedraagt het stroomverbruik 23,5 watt.

  FIRMWARE We hebben de TechniCorder ISIO S getest met firmwareversie 2.52.13.3. Het testmodel werd beschikbaar gesteld door TechniSat.

  Reacties

 1. TV-TIP GoldenEye

  GoldenEye
  RTL 7 om 20:30 uur
  De Britse geheim agent James Bond gaat op missie om de toegangssleutel tot een geheim wapen genaamd GoldenEye terug te vinden. Met dat wapen dat zich in een baan rond de aarde bevindt, kan een elektromagnetische puls worden afgeschoten waarmee alle elektronische apparatuur op aarde wordt vernietigd. Er zijn aanwijzingen dat de Russische generaal Ourumov verantwoordelijk is voor de diefstal. Bond reist af naar Rusland en komt daar tegenover een onzichtbare vijand te staan die hem continu een stap voor is.

  Doe mee en win!

  • *

   4X VIP-PAKKET AMERICAN MADE

   American Made is gebaseerd op de bizarre belevenissen van Barry Seale (Tom Cruise), een ritselaar en piloot die door de CIA gerekruteerd wordt. Totaal TV geeft vier keer een VIP-pakket voor deze thriller weg, met daarin een reistas én twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Contagion

  Contagion
  Net5 om 20:30 uur
  Een zakelijke bespreking begint met een rondje handen schudden. Een man hoest in een drukke bus. Beth (Gwyneth Paltrow) is terug in Minneapolis, na een zakenreis naar Hong Kong. Ze voelt zich niet lekker, maar denkt dat het door de jetlag komt. Twee dagen later overlijdt ze op de afdeling spoedeisende hulp. De artsen vertellen haar ontroostbare man (Matt Damon) dat ze voor een raadsel staan. Niet lang daarna vertonen meer mensen dezelfde symptomen: eerst hoesten en koorts, gevolgd door een toeval en een hersenbloeding en uiteindelijk de dood. Overal neemt het aantal slachtoffers razendsnel toe, als gevolg van de talloze interacties die een mens elke dag heeft. Het mondt uit in een wereldwijde epidemie.