1. Tests

  Topfield SRP-2401 CI+: Gecertificeerde betrouwbaarheid

  We hebben lang moeten wachten op de officiële markintroductie van de nieuwste Topfield twin-PVR. Wordt dit wachten beloond?
  Jarco Kriek
  2 juli 2016
  10.0
  comments 19
  Topfield SRP-2401 CI+: Gecertificeerde betrouwbaarheid
  We hebben lang moeten wachten op de officiële markintroductie van de nieuwste Topfield twin-PVR. Wordt dit wachten beloond?

  Topfield. Alleen al de naam laat het hart van de satellietkijker van het eerste uur sneller kloppen. De Topfield 4000 PVR was de eerste satellietontvanger die tv-programma’s digitaal kon opnemen en met twee satelliettuners was uitgerust. Ook de opvolgers 5000 PVR en 5500 PVR waren kassuccessen voor het Koreaanse merk. Al deze ontvangers waren alleen geschikt voor ontvangst van in DVB-S en MPEG2 uitgezonden SD-kanalen. De HD-satellietontvangers van Topfield waren kwalitatief zeker goed, maar in de Benelux niet zo succesvol. 

  Geholpen door de Nederlandse importeur Astrasat maakt Topfield nu een comeback. Aan de Topfield SRP-2401 CI+ werd de afgelopen maanden flink gesleuteld en met nieuwe firmware is de ontvanger rijp voor de markt. 

  Het is een verademing als we deze Topfield ontvanger uit de doos halen. Dit is hoe een tv-decoder moet aanvoelen. Niet de lichte behuizingen die we van goedkope ontvangers van veelal Chinese makelij gewend zijn, maar een mooi ogend apparaat. De afstandsbediening - die overigens goed blijkt te werken - past niet zo bij het moderne en elegante uiterlijk van de ontvanger. 

  De voorkant van de ontvanger is slechts van de meest belangrijke bedieningsknoppen voorzien. Opvallend is de grote multifunctionele knop. Achter de frontklep vinden we twee schachten waarin we de Common Interface-modules kunnen plaatsen. Tevens vinden we daar twee USB 2.0 aansluitingen. 

  De aansluitpunten van twee DVB-S2 tuners vinden we natuurlijk aan de achterzijde. Er zijn voldoende aansluitmogelijkheden. Natuurlijk hoort dit soort HD-satellietontvangers via HDMI – een kwalitatief goede HDMI-kabel is meegeleverd – te worden aangesloten. Is dat niet mogelijk, dan kan men de ontvanger ook via de twee beschikbare scart-aansluitingen, de analoge video/audio cinch-aansluitingen of via YPbPr aansluiten. Meer beeldweergavemogelijkheden kan men niet op een satellietontvanger verwachten. 

  Aan de achterzijde vinden we daarnaast een eSATA-poort voor het aansluiten van een externe harde schijf. Een leuke mogelijkheid, maar voor het beste resultaat raden we toch gebruik het van een interne harde schijf aan. 

  Waar we echt vrolijk van worden is dat Topfield digitaal geluid echt serieus neemt. Digitale geluidsoverdracht kan via HDMI en via optische- en coaxiale verbindingen plaatsvinden. Een netwerkaansluiting en een hardwarematige aan/uit schakelaar maakt de achterzijde compleet.

  Halen we het deksel van de ontvanger, dan zien we goed ingedeelde hardware. Omdat het een brede ontvanger is, kan de warmte goed zijn weg maar buiten vinden. Een kwalitatief goede ventilator zorgt ervoor dat er geen onacceptabele temperatuurontwikkeling plaatsvindt. Belangrijk is ook dat de gebruikte componenten – zeker in het voedingsgedeelte – van goede kwaliteit zijn. 

  Als we de ontvanger voor de eerste keer gebruiken zien we een makkelijk installatie-stappenplan. Opvallend daarbij is dat er niet alleen fastscan mogelijkheden zijn voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen, maar ook voor TéléSAT, AustriaSat, Skylink en CS Link. Al deze tv-aanbieders zijn overigens eigendom van het Luxemburgse M7 Group. Wie van de fastscanzenderlijsten gebruik maakt, is door auto-fastscan altijd van de nieuwste zenderlijst verzekerd. Elke keer dat de satellietontvanger wordt opgestart, wordt snel gekeken of er een nieuwe versie van de gekozen fastscanzenderlijst beschikbaar is. 

  Verwacht in het uiterlijk van menu, info en EPG onderdelen geen grafische hoogstandjes. Dit is overigens geen minpunt: de eenvoud is tevens de kracht van deze grafische onderdelen. 

  Verrast zijn we door de zap- en handelingssnelheid van deze Topfield ontvanger. Dit is in onze ogen een van de redenen dat deze Topfield op dit moment de best functionerende twin-tuner PVR-ontvanger is die door CanalDigitaal en TV Vlaanderen werd gecertificeerd. 

  De ontvanger is ideaal voor de satellietkijker die in de toekomst verzekerd wil zijn van ongestoorde satellietontvangst, en tevens gebruik wil maken van veel multimediaonderdelen. Want ondanks de beperkingen die gepaard gaan met een CanalDigitaal-certificatie is deze Topfield een volwaardig multimediaknooppunt in de huiskamer. Via de mediaspelerfunctie kan men zonder problemen naar HD-videobestanden in de meest gangbare bestandsformaten kijken. Dat kan via de interne harde schijf, een externe harde schijf, een USB-stick of via het eigen thuisnetwerk. De ontvanger wordt namelijk zonder enige problemen direct op het thuisnetwerk aangemeld. Ook het afspelen van foto- en muziekbestanden levert geen problemen op.

  Omdat de ontvanger geen interne kaartlezers heeft, is de werking van de CI-sloten van groot belang. We probeerden in onze test de twee meest gebruikte CI-modules uit. De oudere Mediaguard CI-module van CanalDigitaal en de Aston DUAL CI-module. Grote problemen konden wij niet opmerken, al had de Aston DUAL CI-module toch onze lichte voorkeur. 

  Ook probeerden we de nieuwe CanalDigitaal Nagravision CI+ module. De werking hiervan was nog beter dan bij de twee andere modules. We raden dan ook deze nieuwe CI+ module van CanalDigitaal bij deze Topfield ontvanger aan. Let bij aankoop goed op dat het gaat om de versie met aan de voorzijde een wit label. Het gebruik van deze nieuwe CI-module in combinatie met deze ontvanger garandeert tevens een blijvende ontvangst van het CanalDigitaal-aanbod. 

  Bij ongecodeerde zenders bedraagt de zaptijd minder dan één seconde. Bij gecodeerde zenders gaat het slechts iets minder snel, en blijft het ver onder de aanvaardbare grens van twee seconden.

  Ook wat betreft het aansluiten van schotelantennes zijn alle mogelijkheden beschikbaar. De meest gebruikte DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS worden probleemloos ondersteund. Verder kan men Unicable LNB’s gebruiken. In de komende firmware wordt auto-DiSEqC aan de ontvanger toegevoegd. Met al deze DiSEqC-mogelijkheden kan men vrijwel alle schotels op de ontvanger aansluiten en gebruiken. 

  De aanwezige tuners zijn gevoelig. Naast fastscan zoekmogelijkheid kan men ook automatisch, handmatig, uitgebreid of via SMATV tv- en radiozenders op satellieten zoeken. We missen bij de zoekmogelijkheden alleen de blindscan functie.

  Over de beeldkwaliteit van HD- en SD-zenders kunnen we heel kort en duidelijk zijn: het wordt moeilijk om een satellietontvanger te vinden die een waarneembaar beter beeld op het televisiescherm tovert. 

  Twin-tuner PVR wil zeggen dat er twee satelliettuners in de ontvanger aanwezig zijn waarmee men tv-programma’s digitaal kan opnemen. Daarbij kan men – bij gebruik van twee onafhankelijk van elkaar functionerende satelliettuners en onder de meest gunstige omstandigheden – maximaal vier zenders tegelijk opnemen en gelijktijdig een andere bekijken. 

  Belangrijk om te weten is dat deze Topfield ontvanger automatisch en offline decoderen ondersteunt. Dat wil zeggen dat de ontvanger op momenten dat er niet naar tv wordt gekeken automatisch opgenomen programma decodeert. Hierdoor kunnen deze programma’s tot in lengte van dagen bekeken worden. In het automatisch decoderen heeft Topfield de afgelopen maanden veel energie gestoken. Tot voor kort kon men alleen opgenomen tv-programma’s handmatig decoderen. Dit had tot nadeel dat de gebruiker altijd zelf handelingen moest uitvoeren. Als men een weekendje weg was, diende men direct na terugkomst het opgenomen programma handmatig te decoderen. Met automatisch decoderen hoeft dat niet meer. 

  Een ander belangrijke mogelijkheid is timeshiften. Hierdoor kunnen we live uitgezonden tv-programma’s stoppen en op een later moment vanaf het pauzepunt verder bekijken. Altijd handig als de telefoon gaat of er een toiletbezoek nodig is. Deze Topfield ontvanger ondersteunt ook timeshift-recording. Daarmee kan een gepauzeerd programma later worden verder gegeken, ook als ondertussen naar een andere zender is gezapt. 

  Het gebruik van internettoepassingen wordt steeds belangrijker op tv-decoders. Deze ontvanger kan op dit gebied dus niet achterblijven. De online videodienst YouTube is bijvoorbeeld beschikbaar, en men kan naar tienduizenden internetradiozenders luisteren. Topfield heeft daarnaast de TAPS-techniek in deze ontvanger geïntegreerd. Hierdoor zijn er nog meer multimediatoepassingen mogelijk.

  Wie verzekerd wil zijn van gegarandeerde ontvangst van CanalDigitaal en TV Vlaanderen en toch de beschikking wil hebben over een volwaardige twin tuner PVR met automatisch decoderen, kan niet om deze nieuwe Topfield ontvanger heen.


  OPSTART De Topfield SRP-2401CI+ heeft een opstarttijd van dertig seconden, mede door het controleren van de fastscanzenderlijst. In bedrijf wordt rond de 20 watt gebruikt.

  FIRMWARE We hebben de Topfield SRP-2401CI+ getest met firmwareversie 1.03.00. De ontvanger is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Red

  Red
  RTL 7 om 20:30 uur
  Frank Moses (Bruce Willis) en zijn collega’s (Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren) waren tot voor kort het topteam van de CIA. Maar omdat ze teveel geheimen kennen staan ze nu aan de top van de CIA dodenlijst. Het eerste team dat bij Frank op de stoep staat wordt echter moeiteloos uitgeschakeld. Tijd om het dreamteam weer bij elkaar te brengen voor een stevige wraakactie! Op de dag dat gewapende CIA agenten het huis van Frank Moses binnendringen blijkt dat die nog niets van zijn tijd bij de elite killers is verleerd. Frank schakelt met gemak zijn aanvallers uit en draait de rollen om. Hij ontdekt dat de nieuwe CIA-directeur (Karl Urban) het op zijn hele voormalige team voorzien heeft. Met zijn vriendin Sarah (Mary-Louise Parker) op sleeptouw brengt hij de gepensioneerde leden weer bij elkaar. Blij er weer eens flink tegenaan te kunnen, zetten ze al hun gezamenlijke kennis, ervaring en onvergankelijke teamspirit in om hun aanvallers steeds één stap voor te blijven. De reünie loopt uit op een onwaarschijnlijke operatie waarbij ze er niet voor terugdeinzen om in te breken in het CIA-hoofdkwartier.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD 

   Regisseur Guy Ritchie brengt met z’n dynamische stijl King Arthur: Legend of the Sword naar het grote scherm. De film is een revolutionaire versie van de klassieker over de Excalibur-mythe en volgt Arthur’s reis van de straat naar de troon. Wanneer Arthur’s vader wordt vermoord, grijpt zijn oom Vortigern de troon. Totaal TV geeft vijf keer twee bioscoopkaartjes voor dit epische actie-avontuur weg.

  TV-TIP Guardians of the Galaxy

  Guardians of the Galaxy
  Veronica om 20:30 uur
  In het heelal wordt jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill (Chris Pratt), die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met vier vreemde vogels; de bewapende wasbeer Rocket, de boommens Groot, de dodelijke Gamora en de door wraak gedreven Drax the Destroyer. Quill komt erachter dat de bol een bedreiging vormt voor het heelal. Om de Melkweg te redden, moet hij alles op alles zetten om zijn rivalen te verenigen.

  Zappen.blog.nl