1. Tests

  TravelVision R6: De draaibare vakantiehulp

  Geen zin om op vakantie elke avond de schotelantenne te moeten uitrichten? De TravelVision R6 biedt uitkomst.
  Jarco Kriek
  28 mei 2016
  8.0
  comments 32
  TravelVision R6: De draaibare vakantiehulp
  Geen zin om op vakantie elke avond de schotelantenne te moeten uitrichten? De TravelVision R6 biedt uitkomst.

  Een bekend probleem voor vakantiegangers: je trekt met caravan of camper door Europa, en elke avond moet de schotelantenne uitgericht worden om naar de Nederlandse tv te kunnen kijken. Geen leuke klus na een dag reizen. Een automatische schotel biedt dan uitkomst. 

  De TravelVision R6 is er in drie modellen. Wij hebben de goedkoopste en kleinste versie getest. Deze beschikt over een schotelantenne met een diameter van 55cm en een single LNB. Er is ook nog een versie met een schotel van 65cm, en het meest uitgebreide model heeft een schotel van 65cm en een DUO LNB om gelijktijdig naar de Astra1 en Astra3 satellietpositie te kunnen kijken. 

  Voor aankoop raden we u aan goed na te denken welke variant voor u het meest geschikt is. Voor wie in West-Europa naar één satelliet wil kijken is de goedkoopste variant al geschikt. Gaat men verder naar het zuiden - Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië - dan is een 65cm schotel toch echt nodig. Zelfs dan is het nog moeilijk om diep in Spanje of Italië naar de Nederlandse tv-kanalen op Astra3 te kunnen kijken. Voor wie de 65cm variant koopt en een abonnement op CanalDigitaal of TV Vlaanderen heeft, adviseren we met het oog op de toekomst de variant met DUO LNB.

  De TravelVision R6 maakt gebruik van twee motoren die de schotelantenne zowel horizontaal als verticaal bewegen om hem exact op de juiste satelliet uit te richten. Belangrijk om te weten is dat de TravelVision R6 van Nederlandse makelij is. Het bedrijf TravelVision BV heeft al meer dan twintig jaar ervaring met het maken van automatische volgschotels. Daarbij heeft men zich vooral gericht op de maritieme en recreatiemarkt. Het bedrijf staat ook bekend om de goede service op zijn producten.

  In de doos van de TravelVision R6 treffen we enkele onderdelen aan. Het belangrijkste is de schotelantenne met computer om de schotel te laten draaien. Verder is een driepootstatief aanwezig. Ook vinden we een powerinserter om de schotelantenne te laten draaien. Deze moeten we tussen de coaxkabel plaatsen die van de schotelantenne naar de satellietontvanger loopt. De bijbehorende voeding voorziet de powerinserter van stroom. Een kleine coaxkabel, een rol met 15 meter coax inclusief regenbescherming bij de f-connectoren en een beknopte handleiding maken het geheel compleet.

  Het installeren is kinderspel. We plaatsen de schotelantenne op het statief en draaien hem een kwart slag tot we een klik horen. De LNB-beugel klappen we uit en ook dan horen we een klik. We sluiten de schotelantenne aan op de satellietontvanger en voorzien de powerinserter van stroom. De computer aan de achterzijde van de ontvanger kan nu worden opgestart. Via een eenvoudig menu kunnen we de gewenste satelliet kiezen. De ingebouwde GPS-ontvanger bepaalt de positie waar de schotel opgesteld staat. Daarna verplaatst de TravelVision R6 de schotel volledig automatisch naar de juiste positie. 

  In het beeld zien we welke LNB-stand we moeten installeren. Dat kan handmatig gedaan worden. De LNB bevindt zich in een draaibare houder die in drie standen geplaatst kan worden om de ontvangstkwaliteit te verbeteren door de skewwaarde (schuine stand) goed in te stellen. Het installeren van de schotelantenne duurt op deze manier minder dan tien minuten. 

  Belangrijk hierbij is dat de TravelVision R6 een goed GPS-signaal kan ontvangen. Dat is te zien aan icoon op het bedieningspaneel van de computer. Zolang dit knippert is er nog geen goed stabiel GPS signaal gedetecteerd. Als het icoon niet meer knippert, kunnen we de schotelantenne naar een gewenste satelliet laten zoeken. Voor een goed ontvangstsignaal is het van belang dat de schotelantenne op een vlakke ondergrond geplaatst is.

  De fabrikant levert deze draaibare schotelantenne met een redelijk gevoelige LNB van het merk Maximum. In principe is het mogelijk zelf een andere LNB in de schotelarm te plaatsen. Men dient dan wel een LNB met een kleine hals te gebruiken. Maar in principe is het niet nodig om dit te doen. Het is wel handig om te weten dat de LNB makkelijk kan worden vervangen als hij onverhoopt stuk mocht gaan.

  Het belangrijkste onderdeel van de TravelVision R6 is het bedieningspaneel waarin alle technologie en elektronica verwerkt is. Om diefstal van dit belangrijkste onderdeel te voorkomen is een systeem gemaakt waardoor dit paneel van de schotelantenne kan worden verwijderd zodra hij eenmaal op de juiste satelliet is uitgericht. Wanneer men later naar een andere satelliet wil kijken, kan men op een makkelijke manier het bedieningspaneel weer in de schotelantenne klikken. 

  In de firmware van het bedieningspaneel staan vijftien satellietposities voorgeprogrammeerd. Dit zijn de Astra1, Astra2, Astra3, Astra4, Hot Bird, Hellassat, Eurobird 9, Thor, Atlantic Bird 1, Atlantic Bird 2, Atlantic Bird 3, Telstar 12, Hispasat en Eutelsat W3. Deze computer bekijkt ook of na het uitrichten de juiste satelliet is gevonden. Wanneer dit niet het geval is, wordt dat op het display aangegeven. 

  Naast het uitrichten wordt dus via een frequentiecheck gecontroleerd of er daadwerkelijk signaal via de LNB binnenkomt. Als dit niet gebeurt, bijvoorbeeld omdat ontvangst door bomen of andere obstakels wordt gehinderd, wordt dit ook duidelijk op het display weergegeven. 

  Aan de achterzijde van het bedieningspaneel vinden we een USB-ingang. Hiermee kunnen we zelf de firmware van de computer vernieuwen. De fabrikant heeft hiervoor een firmwareservice. Wanneer de koper zijn schotelantenne registreert, krijgt hij automatisch via e-mail bericht als er nieuwe firmware beschikbaar is. 

  Over de werking van de TravelVision R6 hebben we alleen maar lof. Het geheel weegt nog geen acht kilo en is inklapbaar, waardoor hij tijdens het reizen weinig ruimte in beslag neemt. Er is ook optioneel een reistas leverbaar waarin we de schotelantenne veilig kunnen opbergen. Om het gewicht zo klein mogelijk te maken heeft de fabrikant enkele keuzes moeten maken. Eén daarvan is dat er veel met hoogwaardige kunststof wordt gewerkt. 

  Omdat het systeem vaak in- en uitgepakt wordt en onder wisselende weersomstandigheden wordt gebruikt heeft dit de voorkeur boven bijvoorbeeld metaal, dat snel beschadigt. De interne mechaniek is juist niet van kunststof gemaakt, om een duurzame werking te garanderen. De keuze voor een kunststof schotelblad maakt het systeem wat duurder, maar omdat het beter bestand is tegen deuken is de reflectiekwaliteit verzekerd, ook als het systeem regelmatig wordt opgeborgen. 

  De TravelVision R6 is geschikt voor camper, caravan of voor gebruik op campings. Wie met de boot op vakantie gaat en van de gemakken van de TravelVision R6 gebruik wil maken, kan dat met een speciale maritieme variant doen: de TravelVision Q6. Omdat hier gebruik wordt gemaakt van een speciale stabiliteitstechniek, hangt daar natuurlijk wel een hoger prijskaartje aan. 

  Wie er tijdens de vakantie op uit trekt met camper of caravan heeft aan deze schotel de perfecte vakantiehulp voor het kijken naar satelliettelevisie.


  CATEGORIE We hebben de TravelVision R6 getest in de categorie diversen

  FIRMWARE We hebben de Travelvision R6  met de laatst bekende firmwareversie

  Reacties

 1. TV-TIP The Living Daylights

  The Living Daylights
  RTL 7 om 20:00 uur
  De Britse geheim agent James Bond krijgt de opdracht om de Russische generaal Koskov te beschermen. Koskov heeft besloten om over te lopen naar het Westen. Bond voorkomt dat hij wordt doodgeschoten door de mooie celliste Kara. Koskov wordt overgebracht naar Engeland, maar daar wordt hij uit zijn schuilplaats ontvoerd. Bond spoort Kara op en komt erachter dat zij met losse flodders op Koskov had geschoten. Het tweetal stuit op een complexe wapensmokkel met wereldwijde gevolgen. Ze belanden in een bloedstollende strijd.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD GIRLS S5

   Girls geeft een ongepolijste blik op het leven van een bont gezelschap vrouwelijke twintigers in New York. Van talloze vernederingen tot zeldzame overwinningen: de vrouwen weten nog altijd niet wat ze willen - van de mannen, van elkaar, of van zichzelf. Totaal TV mag het vijfde seizoen vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Brave

  Brave
  SBS6 om 20:30 uur
  Al generaties lang worden in de mysterieuze Schotse Hooglanden grote legendes en mythes verteld. Merida, de impulsieve dochter van Koning Fergus en Koningin Elinor, is een ervaren boogschutter. Vastbesloten om haar eigen pad in het leven te bepalen gaat ze tegen alle eeuwenoude tradities in die heilig zijn voor de grote leiders van het land: de grote Lord MacGuffin, de chagrijnige Lord Macintosh en de humeurige Lord Dingwall. Merida’s beslissingen hebben grote, onomkeerbare gevolgen voor het hele koninkrijk. Wanneer ze de excentrieke oude Heks tegenkomt, krijgt ze de mogelijkheid om een wens in vervulling te laten gaan die rampzalige gevolgen heeft. Het grote gevaar dat op de loer ligt dwingt Merida er toe om de ware betekenis van moed te ontdekken om zo de beestachtige vloek te kunnen stoppen voordat het te laat is.

  Zappen.blog.nl