1. Tests

  UPC CI+ module: Digitaal zonder ‘kastje’

  Het duurde wat langer dan verwacht, maar eindelijk heeft UPC dan toch zijn CI+ module gelanceerd. Wij stopten hem gretig in onze tv’s.
  Jarco Kriek
  30 april 2016
  10.0
  comments 20
  UPC CI+ module: Digitaal zonder ‘kastje’
  Het duurde wat langer dan verwacht, maar eindelijk heeft UPC dan toch zijn CI+ module gelanceerd. Wij stopten hem gretig in onze tv’s.

  CI+ ligt in Europa onder vuur. Niet door de mogelijkheid om rechtstreeks via de ingebouwde kabeltuner naar digitale televisie te kijken. Nee, een groep consumenten is bang dat televisieaanbieders als UPC en Ziggo – mede op aandrang van contentleveranciers – de beperkende maatregelen van CI+ zullen gaan gebruiken. Want die zijn er zeker. 

  Met de CI+ techniek kunnen de mogelijkheden van de kijker sterk aan banden worden gelegd. De aanbieder kan bijvoorbeeld bepalen of u een programma mag opnemen. En zo ja, hoe lang een opgenomen programma mag worden teruggekeken. En wat dacht u van de mogelijkheid om het vooruit spoelen tijdens een reclameblok in een opgenomen programma te verbieden? Of timeshifting tijdens reclames te blokkeren? 

  Toch is de aankondiging dat kabelaanbieder UPC CI+ gaat ondersteunen positief te noemen. Ziggo, Caiway en enkele andere kabelbedrijven in Nederland ondersteunden CI+ al enige tijd. Met CI+ kan men namelijk direct via een tv met ingebouwde digitale kabeldecoder naar digitale televisie kijken. De belangrijkste voordelen zijn dan dat men – net als met analoge televisie – via één afstandsbediening naar digitale televisie kan kijken. Een aparte set-top box – bij UPC Mediabox genoemd – is dan niet meer nodig. Er zit ook een milieuvriendelijk voordeel aan de CI+ module. Het kijken met een CI+ is energiezuiniger dan met een aparte set-top box. Juist de UPC Mediabox lust nog wel een aardige slok stroom. 

  Op dit moment zijn er ook nadelen aan de CI+ module als we die vergelijken met de Mediabox. Zo kunnen we geen interactieve diensten gebruiken. Ook Video on Demand – inclusief de diverse Gemist Diensten en Channel on Demand mogelijkheden – met CI+ aan ons neus voorbij. Dit is overigens slechts tijdelijk: op dit moment wordt een nieuwere versie van CI+ ontwikkeld waarin netwerktoepassingen – en dus interactief gebruik inclusief Video on Demand – wel tot de mogelijkheden gaan behoren. 

  Het installeren van de UPC CI+ module verloopt heel makkelijk. De CI+ module wordt inclusief de smartcard in het CI+ slot van de televisie gedrukt. Via het menu laten we de televisie naar de zenders zoeken. Hierbij kunnen we kiezen of we alleen digitale zenders willen bekijken, of dat we daarnaast ook nog analoge televisie willen zien. 

  Voordat we de televisie kunnen laten zoeken moeten we een startfrequentie invoeren. In het geval van UPC is dit 164 MHz. Ook dienen we een netwerk-ID in te vullen. UPC levert bij de CI+ module een lijst met deze netwerk-ID’s. Vul daarbij wel de goede in: een verkeerde ID zorgt ervoor dat de zenders wel door de televisie gevonden, maar niet bekeken kunnen worden. In de regio Zuid-Holland moeten we bijvoorbeeld het netwerk-ID van het headend Rotterdam invullen. We zien dan direct een bugje: we krijgen als lokale televisiezender alleen de televisiezenders van de Rotterdamse lokale omroep te zien. Wie de UPC CI+ dus in Dordrecht gebruikt, kan (nog) niet digitaal naar de lokale televisiezender van Dordrecht kijken. Terwijl deze wel digitaal bij UPC beschikbaar is.

  Als de zenders eenmaal zijn ingelezen, zien we dat het zappen tussen de kanalen bij alle door ons geteste televisietoestellen sneller verloopt dan bij de UPC Mediabox. Bij eerste gebruik moet de CI+ module wel op het netwerk van UPC geautoriseerd worden. Dit gebeurt via duidelijke informatieschermen op de televisie. Deze autorisatie kan enige minuten – soms wel een kwartier – duren. 

  Een EPG (elektronische programmagids) is ook aanwezig. Deze gebruikt niet de vormgeving zoals we die van de Mediabox gewend zijn, maar de vormgeving van het televisietoestel zelf. Ook hier zien we weer dat we veel sneller door de EPG kunnen klikken dan bij de Mediabox het geval is. In het geval van de Philips televisie ontdekten we dat we geen gebruik konden maken van de EPG. Als we de EPG-optie wilden activeren kwamen we automatisch in het startscherm van NET TV terecht. De verwachting is echter dat Philips op korte termijn nieuwe firmware uitbrengt waarin dit probleem verholpen is. Bij de Sony en Samsung televisies werkt de EPG feilloos. 

  De meeste winst ten opzichte van de Mediabox zien we echter bij het onderdeel teletekst. Teletekst is op de Mediabox wel aanwezig, maar ontzettend traag. Bij de CI+ module maken we gebruik van de teletekstfuncties en mogelijkheden van de televisie zelf. En deze zijn altijd veel uitgebreider en beter dan die van een digitale decoder: niet alleen bij UPC, maar bij alle televisieaanbieders. 

  Wat ons direct opvalt, is dat de beeldkwaliteit bij direct gebruik van de televisie als digitale decoder veel beter is dan bij gebruik van de Mediabox. Bij HD-kanalen is dat verschil minimaal, maar bij SD-kanalen is het verschil in beeldkwaliteit duidelijk zichtbaar. Weer een groot voordeel van de UPC CI+ module. 

  Tijdens onze test zagen we nog geen CI+ beperkingen bij UPC. We konden bij de televisies met PVR-mogelijkheden via een externe harde schijf gewoon timeshiften en gedeelten van programma’s opnemen. Of dit vanaf de officiële lancering ook mogelijk is, blijft natuurlijk afwachten. Wij hebben de UPC CI+ module namelijk vóór de officiële lancering kunnen uittesten.

  De CI+ module wordt door UPC uitsluitend te huur aangeboden. De CI+ module is niet als losse dienst verkrijgbaar en maakt ook geen onderdeel van uit van alles-in-één pakketten. Bij het afsluiten van een digitale televisie abonnement kan de klant vanaf 26 april kiezen uit een Mediabox of de CI+ module. In dit geval kost de UPC CI+ module minimaal 5 euro per maand. Dit is dan natuurlijk inclusief de kijkrechten voor het digitale zenderaanbod. Ook als tweede ontvanger kan men de CI+ module afnemen. In dit geval kost de UPC CI+ module 4 euro per maand en kan men hiermee dezelfde zenders – inclusief premiumkanalen en HDTV – bekijken als met de eerste ontvanger.

  Om misbruik van de CI+ module als tweede ontvanger tegen te gaan heeft UPC een speciale beveiliging ingebouwd. Er vindt namelijk een boxpairing tussen de CI+ module en smartcard plaats. Dit houdt in dat de smartcard alleen in de bijbehorende CI+ module gebruikt kan worden. Om de mogelijkheid tegen te gaan dat de CI+ module niet door de abonnee zelf maar bij familie, vrienden of kennissen thuis wordt gebruikt – en er zo dus premiumkanalen kunnen worden gedeeld – heeft UPC nog een extra koppeling met de klantgegevens gemaakt. Die beveiliging werd bijvoorbeeld zichtbaar als we de module uit de televisie haalden om in een andere testtelevisie te gebruiken. In veel gevallen moest de CI+ dan weer opnieuw op het kabelnetwerk geautoriseerd worden: iets dat enige tijd in beslag nam. We probeerden de CI+ module ook op een ander adres in een andere televisie. Hoewel dit adres slechts twee huizenblokken verderop was, konden we de CI+ module door de ingebouwde beveiliging niet op dit adres gebruiken.
   
  Waarom nog analoog kijken? UPC geeft haar abonnees met de CI+ module weer een reden om analoge televisie snel bij de prullenbak te zetten. Men moet natuurlijk dan wel over een nieuwe platte televisie beschikken, die geschikt is voor CI+. Dit wordt gecontroleerd tijdens de online bestelprocedure op de website van UPC.


  CATEGORIE We hebben UPC CI+ module getest in de categorie kabeldecoders 

  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de volgende televisies: Sony KDL 40EX720, Philips 46PFL7605H en Samsung UE46C7700.

  Reacties

 1. TV-TIP Wedden dat ik het kan

  Wedden dat ik het kan
  SBS6 om 20:00 uur
  Javier probeert op een afstand van vier meter met creditcards zes brandende tl-buizen kapot te gooien. Perry hijst zichzelf twintig treden omhoog aan de buitenkant van een brandweerladder.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP The Rock

  The Rock
  Veronica om 20:00 uur
  De afvallige generaal Francis X. Hummel maakt zich met zijn marinecommando's meester van wat de best beveiligde gevangenis aller tijden was: Alcatraz. Ze gijzelen er 81 toeristen en vragen 100 miljoen dollars losgeld ter compensatie voor de familie van overleden manschappen tijdens geheime operaties. Als hun eis niet ingewilligd wordt, zullen vijftien zenuwgasraketten San Francisco treffen. Slechts twee mannen kunnen de stad en de gijzelaars redden. De ene is een jonge FBI-agent die alles afweet van chemische wapens, de andere is de enige man die er ooit in geslaagd is uit Alcatraz te ontsnappen: de mysterieuze macho John Mason ...

  Zappen.blog.nl