1. Tests

  UPC HDTV DVR: De HDTV-videorecorder voor kabelkijkers

  Kabelexploitant UPC heeft net voor de start van een zomer vol sportevenementen een HDTV Digitale Video Recoder (DVR) op de markt gebracht
  Jarco Kriek
  22 februari 2016
  0.0
  comments 0
  UPC HDTV DVR: De HDTV-videorecorder voor kabelkijkers

  Kabelexploitant UPC heeft net voor de start van een zomer vol sportevenementen een Digitale Video Recoder (DVR) op de markt gebracht die geschikt is voor het bekijken en opnemen van HDTV-kanalen. Hoe bevalt deze nieuwste UPC kabeldecoder?

  Wat kan de UPC HDTV DVR?
  UPC heeft voor haar abonnees al bijna een jaar een HDTV-decoder, afkomstig van Philips, die echter niet kan opnemen. Ook voor het nieuwste HDTV-avontuur maakt UPC weer gebruik van een Philips-decoder. UPC gebruikt een koppeling van hardware, middelware, software en smartcard: is één van deze onderdelen niet in orde, dan is er ook geen beeld. Hardleers als we zijn, moesten we dat tijdens het testen opnieuw ondervinden. De dag waarop de nieuwe HDTV DVR op ons testadres werd afgeleverd, was de decoder die we daar al langere tijd hadden staan plots niet meer te gebruiken. We moesten - of we nu tijd hadden of niet - direct de nieuwe HDTV DVR decoder aansluiten om weer naar digitale kabeltelevisie te kunnen kijken.

  In deze decoder zit standaard een 250GB harde schijf waarop de opgenomen programma’s worden gearchiveerd. Dat lijkt veel, maar in praktijk is dat toch aan de krappe kant. Het opnemen van HDTV-kanalen kost namelijk veel schijfruimte. Uitgerekend kan men op de schijf, afhankelijk van de bandbreedte die een kanaal gebruikt, tussen de 20 en 30 uur aan HD-programma’s opnemen. Bij opnamen van SD-kanalen ligt dit natuurlijk veel hoger. Wel moeten we daarbij vermelden dat UPC de belangrijkste Nederlandse publieke en commerciële omroepen in zeer goede beeldkwaliteit doorgeeft, en opnames dus veel meer ruimte innemen op de harde schijf dan bijvoorbeeld opnames van dezelfde zenders via een satellietontvanger met PVR.

  Ook met deze UPC-decoder is er voor de abonnee weer de mogelijkheid om gebruik te maken van on-demand diensten. Programma Gemist is daar natuurlijk één van. Dit is eigenlijk hetzelfde als Uitzendinggemist.nl van de Publieke Omroep, dat via het internet te zien is. UPC zet echter alle content op de eigen servers, en maakt deze beschikbaar voor haar digitale televisieabonnees. Het gaat bij Programma Gemist om uitzendingen die op de zenders Nederland 1,  2 en 3 worden uitgezonden en die zelf door, of in opdracht van, de publieke omroepen zijn geproduceerd. Vooral dit laatste is goed om te weten: veel gebruikers denken namelijk dat álle programma’s van de publieke omroep terug te zien zijn via Programma Gemist, en komen bedrogen uit als het gaat om buitenlandse series en speelfilms. Verder kan men andere on-demand diensten gebruiken. Denk hierbij aan het huren van films, muziekconcerten en series. Veel van deze diensten zijn op dit moment gratis te bekijken - iets wat in de toekomst zeker zal veranderen.

  Hoe werkt de UPC HDTV DVR?
  Het zapgedrag van de decoder is goed. In vergelijking met de normale HDTV-box wellicht net een beetje trager, maar alleszins acceptabel. De vergelijking gaat overigens niet één op één op, omdat de oudere HDTV-box al meer dan een jaar beschikbaar is en diverse firmwareupgrades achter de rug heeft. We verwachten voor de DVR op dit punt dus ook verbeteringen in toekomstige firmwareversies.

  De beeldkwaliteit van de HDTV DVR-decoder is in orde. Via de HDMI-aansluiting kunnen we een mooi beeld op het vlakbeeldscherm toveren. Bij SD-kanalen wordt gebruik gemaakt van upscaling. Daardoor is het aan te raden om deze decoder op het HD-beeldformaat 720p standaard in te stellen: zo krijgen we op SD-kanalen ook het best mogelijke beeld. Daarnaast is 720p ook het beste beeldformaat voor HD-zenders die programma’s met snelle beeldverwisselingen vertonen.

  Het menu en de EPG zijn overzichtelijk. Alle belangrijke informatie is er voor de kijker te vinden. Ook de koppeling tussen EPG en DVR is goed. Men kan vanuit de EPG direct een opname in de opnamelijst van de DVR zetten. Hier is overigens wel een verbeterpunt mogelijk. In de DVR instellingen kan men namelijk instellen dat een programma eerder dan het aanvangstijdstip start en later stopt. Dat is zeker een makkelijke optie, die veel gebruikt wordt. Wil men echter twee programma’s achter elkaar op dezelfde zender opnemen, dan schiet de ontvanger hierdoor volledig in de stress: hij klaagt dat de programma’s niet kunnen worden opgenomen omdat ze elkaar overlappen. In toekomstige firmwareversies zou het dus handig zijn als de ontvanger zo slim is om te snappen dat eerder beginnen en later uitlopen bij aansluitende programma’s op dezelfde zender geen probleem vormt.

  En zo komen we dan bij onze twee grootste kritiekpunten. EPG en menustructuur zijn belangrijk in het concept dat UPC gebruikt voor het digitale televisieproduct, maar het opvragen van de EPG en/of het menu duurt veel te lang. Dit komt doordat UPC veel van de informatie en de opbouw van het menu via het eigen netwerk in de decoder laadt. Dit kost tijd, en dat is voor de gebruiker behoorlijk irritant. Erg jammer, omdat de EPG die UPC aan haar klanten aanbiedt bijzonder goed is. Maar omdat het opvragen van EPG-informatie zo traag gaat, is de kans groot dat veel klanten bij deze dienst afhaken.

  Een ander minpunt - misschien wel het belangrijkste - is dat we slechts één programma tegelijk kunnen opnemen. Zeker nu UPC via haar netwerk 150 digitale televisiekanalen aanbiedt, is de kans groot dat de abonnee meerdere programma’s tegelijk wil opnemen. Bij veel DVR/PVR-decoders is dit ook mogelijk, maar bij deze eerste HDTV DVR van UPC dus nog niet. Dat is jammer, want een DVR-decoder die slechts één programma gelijktijdig kan opnemen is in onze ogen een beetje achterhaald. Gelukkig kunnen we wel naar een ander kanaal kijken terwijl we een bepaalde zender opnemen.

  Timeshift werkt overigens - binnen de beperking van één gelijktijdige opname - wel naar behoren. Met deze functie kunnen we een programma dat bekeken wordt stilzetten met de pauzetoets op de afstandbediening - bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan, de telefoon op te nemen of een collectant bij de voordeur weg te jagen. Het gepauzeerde programma wordt dan op de harde schijf opgenomen. Wanneer we weer verder willen kijken drukken we simpelweg op ‘play’, en gaat het programma verder waar het gestopt was. Deze timeshift-mogelijkheid werkt ook als een programma op een andere zender wordt opgenomen. En dat is een groot pluspunt.

  De afstandbediening is multifunctioneel en kan worden gebruikt voor het aansturen van de televisie. Hij is elegant en hoort bij een HDTV-decoder van deze allure. De knoppenverdeling is praktisch en overzichtelijk. Nadeel is wel dat twee belangrijke toetsen (nog) niet werken: de radio- en DVR-toets. Deze functies zijn vooralsnog alleen te benaderen via het menu. Dat is nu net weer een handeling teveel, en komt dus de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede.

  Voor de hobbyisten die opgenomen programma’s willen overzetten naar de pc om er DVD’s van te maken hebben we slecht nieuws. Ondanks de twee netwerkaansluitingen en USB-poort is het niet mogelijk om bestanden over te zetten van en naar de pc. Dus ook mp3’s spelen en foto’s bekijken behoort niet tot de mogelijkheden. Opgenomen programma’s kunnen wel via de scartuitgang naar een DVD-recorder worden afgespeeld.

  Conclusie
  UPC laat met deze HDTV DVR ontvanger wederom zien dat men HDTV serieus neemt. Natuurlijk heeft deze decoder nog een aantal bugs en verbeterpunten, maar voor een decoder met de nieuwste technologie blijven deze binnen de perken. Zeker als we bedenken dat deze decoder pas een kleine maand voor de abonnee beschikbaar is. Kopen van deze decoder is niet mogelijk: hij is alleen beschikbaar bij bepaalde HDTV-abonnementen binnen het UPC-gebied.

  Reacties

 1. TV-TIP I Could Never Be Your Woman

  I Could Never Be Your Woman
  RTL 8 om 20:30 uur
  Jeannie (Sarah Alexander), de assistente van haar tv-show, maakt Rosie het leven zuur en haar seksistische baas (Fred Willard) wil de show het liefst vervangen voor een reality show. Thuis zit Rosie?s dochter Izzie (Saoirse Ronan) midden in de puberteit en ruilt haar barbiepoppen in voor Dylan, een jongen van school. Wanneer de getalenteerde jonge acteur Adam Perl (Paul Rudd) binnenloopt bij de casting voor Rosie?s show is zij meteen verkocht. Ondanks het gevecht tegen haar gevoelens steelt Adam de show en lacht hij Rosie het bed in. Overtuigd dat de relatie gedoemd is te mislukken door het leeftijdsverschil en met de gedachte dat Adam haar gebruikt heeft voor zijn eigen carri?re zet Rosie een punt achter de relatie. Adam denkt daar echter heel anders over.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD 

   Regisseur Guy Ritchie brengt met z’n dynamische stijl King Arthur: Legend of the Sword naar het grote scherm. De film is een revolutionaire versie van de klassieker over de Excalibur-mythe en volgt Arthur’s reis van de straat naar de troon. Wanneer Arthur’s vader wordt vermoord, grijpt zijn oom Vortigern de troon. Totaal TV geeft vijf keer twee bioscoopkaartjes voor dit epische actie-avontuur weg.

  TV-TIP Fast & Furious

  Fast & Furious
  Veronica om 20:30 uur
  De voortvluchtige ex-bajes-klant Dom Toretto (Vin Diesel) wordt opnieuw geconfronteerd met agent Brian O’Conner (Paul Walker). Ze gaan terug naar de straten waar het allemaal is begonnen. In dit deel worden Dom en Brian gedwongen om samen te werken: ze krijgen te maken met een gezamenlijke vijand. Ze moeten een gevaarlijke deal sluiten om deze te slim af te zijn. Wat leidt tot spectacularie achtervolgingen en gevaarlijke stunts. Uiteindelijk vinden die twee vroegere tegenstanders de enige juiste manier om wraak te nemen.

  Zappen.blog.nl